PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Het lijkt er misschien op dat rookbommen een aantal moeilijk te verkrijgen chemische stoffen bevatten, maar je kunt eenvoudig zelf een rookbom maken met ingrediënten die je waarschijnlijk al in huis hebt. Je kunt een rookbom maken met suiker, een cold pack (koud kompres, in de EHBO-koffer) of aluminiumfolie. ben je er klaar voor? Ga snel naar Stap 1 om te leren hoe je in een mum van tijd zelf een geweldige rookbom maakt.

Methode 1
Methode 1 van 2:

Een rookbom met suiker maken

PDF download Pdf downloaden
  1. Voor een standaard, makkelijk te maken rookbom die dikke grijze rook produceert met een paarse vlam, heb je maar twee ingrediënten nodig: witte kristalsuiker en kaliumnitraat. Dit ingrediënt tref je aan in cold packs. [1] Door deze twee ingrediënten met elkaar te mengen kun je een langzaam brandende rookbom maken.
    • Als je geen kristalsuiker in huis hebt kun je ook gebruik maken van poedersuiker, maar het proces voor het maken van deze rookbom is enigszins anders.
    • Als je geen cold pack hebt, ga dan op zoek naar een andere bron voor kaliumnitraat (ook wel salpeter genoemd). Het wordt vaak verkocht bij tuincentra en bouwmarkten en is te vinden op de afdeling met meststoffen. Je kunt kaliumnitraat ook online kopen of zelf maken als je erg ambitieus bent.
    • Je hebt ook een middelgrote gietijzeren pan, aluminiumfolie, een mal voor een rookbom en waxkoord (optioneel) nodig.
  2. Je kunt een bakje bekleden met aluminiumfolie om er een rookbom mee te maken. De vorm van de rookbom heeft effect op de manier waarop deze zal branden. Je zou meerdere rookbommen tegelijk kunnen maken, zodat je de verschillende vormen met elkaar kunt vergelijken en vervolgens kunt vaststellen welke vorm het beste brandt. Hier zijn een aantal suggesties voor mogelijke vormen:
    • Snijd een kartonnen melkpak doormidden en gebruik de onderste helft als mal wanneer je graag rechthoekige rookbommen maakt. Bekleed de binnenkant van de mal met aluminiumfolie.
    • Bekleed de binnenkant van een kom met aluminiumfolie. Elk type kom werkt op zich wel, of deze nu diep of ondiep is.
    • Maak mini-rookbommetjes door kleine kaarshouders te bekleden met aluminiumfolie.
    • Maak een kokervormige rookbom door de binnenkant van een wc-papierrolletje te bekleden met aluminiumfolie. Zorg ervoor dat één uiteinde van het rolletje volledig is afgedekt.
    • Maak een trechtervormige rookbom door een trechter te bekleden met aluminiumfolie.
    • Zoek een vaas met een interessante vorm, zodat je een artistiek ogende rookbom kunt maken.
  3. Als je een goede rookbom wilt maken (één die je makkelijk kunt aansteken en lang blijft branden), is het belangrijk dat de verhouding van de ingrediënten correct is. Je dient drie delen kaliumnitraat te mengen met twee delen suiker. Anderhalf kopje kaliumnitraat en één kopje suiker is voldoende voor een degelijke rookbom.
    • Wanneer je te veel suiker toevoegt, zal het lastig zijn om de rookbom aan te steken en deze zal eveneens vrij langzaam branden.
    • Wanneer je te veel kaliumnitraat toevoegt, zal de rookbom snel ontbranden en erg snel opbranden.
  4. De twee ingrediënten dienen samengesmolten te worden, zodat de suiker opgewarmd en gekaramelliseerd wordt met kaliumnitraat. Verwarm de ingrediënten op laag vuur. Het is van essentieel belang dat je de ingrediënten langzaam laat smelten om het gewenste resultaat te bereiken.
    • Tijdens het opwarmen kun je gebruikmaken van een houten lepel om de ingrediënten met elkaar te mengen. Je zult zien dat de suiker enigszins begint te smelten. Als het geheel begint te roken of vreemd begint te ruiken, dien je onmiddellijk het vuur zachter te zetten.
    • Blijf het geheel verwarmen totdat de suiker volledig is gesmolten, blijf inmiddels eveneens rustig in de pan roeren.
    • Zodra de suiker is gesmolten kun je stoppen met roeren. Laat de suiker opwarmen totdat deze volledig is gekaramelliseerd en goudbruin van kleur is geworden. Wanneer dit is gebeurd kun je de pan van het vuur halen .
  5. Ga hierbij erg voorzichtig te werk, aangezien gesmolten suiker extreem heet kan zijn. Giet de mal nagenoeg vol. Als je een lont wilt toevoegen aan je rookbom, dien je het mengsel een paar minuten te laten afkoelen om vervolgens een stuk waxkoord in het midden te plaatsen, zodat deze rechtop kan staan. Laat de inhoud van de rookbom hard worden en volledig afkoelen in de mal.
  6. Na een paar uur, als de inhoud van de rookbom volledig hard is geworden, dien je hem uit de mal te halen. Houd de mal op de kop, zodat de rookbom uit de mal glijdt. Verwijder de aluminiumfolie om de rookbom te onthullen.
  7. Doe dit ergens waar geen andere dingen vlam kunnen vatten. Dit kan in je achtertuin zijn of op een andere plek buiten, maar nooit binnen. Zet de rookbom op de grond en steek hem aan met een lucifer of aansteker. Als je gebruikmaakt van een lontje, kun je deze aansteken en zien branden. Anders kun je de rookbom direct aansteken. De rookbom begint waarschijnlijk direct te roken.
    • Als het aansteken van je rookbom niet lukt is de verhouding kaliumnitraat en suiker mogelijk niet helemaal juist. Te veel suiker maakt het aansteken lastig. Probeer het opnieuw met de exacte hoeveelheden.
    • Als je rookbom in een mum van tijd opgebrand is zat er waarschijnlijk een te grote hoeveelheid aan kaliumnitraat in het mengsel. Probeer het nogmaals en deze keer met meer suiker.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

Een rookbom met droge suiker maken

PDF download Pdf downloaden
  1. Je hebt dezelfde basiscomponenten nodig voor het maken van een rookbom van droge suiker, maar het proces is iets anders. Dit heb je nodig:
    • Poedersuiker
    • Kaliumnitraat (ook wel salpeter genoemd)
    • Een koffie- of kruidenmolen of vijzel en stamper
    • Een bakje met handgreep
    • Een stuk waxkoord
  2. Voor het maken van rookbom met poeder heb je een stevig omhulsel nodig dat rechtop kan staan. Het poeder dient direct in het omhulsel gegoten te worden. Hier volgen een aantal suggesties:
    • Frisdrankblikje
    • Kartonnen wc-rol (afgedekt aan één zijde)
    • Chipskoker
    • Pingpongballetje [2]
    • Uitgeblazen ei (dit is vrij lastig, maar zeker indrukwekkend)
  3. Om ervoor te zorgen dat de verhoudingen zo nauwkeurig mogelijk afgemeten kunnen worden is het noodzakelijk om kaliumnitraat te vermalen voordat je het mengt met de poedersuiker. Vermaal het kaliumnitraat met behulp van een vijzel en stamper of een koffiemolen (één die je niet meer gebruikt voor het vermalen van koffiebonen), één kopje tegelijk. Je dient in totaal drie keer een half kopje te vermalen, zodat je uiteindelijk anderhalf kopje kaliumnitraat in poedervorm hebt.
  4. Meng anderhalf kopje kaliumnitraat (in poedervorm) met één kopje suiker. Om er zeker van te zijn dat de twee bestanddelen goed vermengd worden, zou je ze ook beide in een koffiemolen kunnen gieten. Je zou de twee bestanddelen ook in een plastic bakje kunnen gieten om deze vervolgens af te sluiten met een deksel en daarna goed te schudden, totdat de poeders volledig gemengd zijn.
  5. Giet je bakje langzaam vol met het mengsel. Hoe groter de hoeveelheid, hoe langer de rookbom zal blijven branden. Steek het lontje boven in het poeder wanneer het bakje afgevuld is.
  6. Steek het lontje aan en kijk hoe het vuur zich in de richting van het poeder begeeft. Het poeder zal beginnen te roken zodra de vlam in aanraking komt met de inhoud van de rookbom.
    Advertentie

Tips

  • Hoe meer kaliumnitraat je op voorraad hebt, hoe meer rookbommen je kunt maken.
  • Hoe langer de koker, hoe langer de rookbom rook blijft produceren.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Voorkom verwondingen aan je huid door te allen tijde een veiligheidsuitrusting te dragen.
  • Kijk goed uit, kaliumnitraat en suiker kunnen ontvlambaar zijn.
  • Je dient er absoluut zeker van te zijn dat ammoniumnitraat uit een cold pack wit is van kleur. Als dit niet het geval is, heb je waarschijnlijk een rookbom die geen rook zal ontwikkelen of nog erger; een gevaarlijke en giftige rookbom.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 72.338 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie