Pdf downloaden
Pdf downloaden
Voor bijna elk persoonlijk account dat je aanmaakt moet je een 'veilig' wachtwoord bedenken. Om een wachtwoord te kiezen waar anderen moeilijk achter kunnen komen kun je het beste combinaties van letters en cijfers creëren die niet voor de hand liggen. Gelukkig is het vrij eenvoudig om een wachtwoord te bedenken dat moeilijk te kraken en tegelijkertijd makkelijk te onthouden is.
Stappen
-
Kies een wachtwoord dat niemand makkelijk zal raden of hacken. Gebruik geen woord of zinnetje dat voor jou een speciale betekenis heeft—zoals een verjaardag of de naam van een familielid. Dat is namelijk precies het soort informatie waar een ander met een beetje zoeken makkelijke achter kan komen.
-
Deel je wachtwoorden met niemand. Als je je wachtwoord met anderen deelt nodig je ze in feite openlijk uit om jou internetaccounts te openen, en van die mogelijkheid wordt vaak misbruik gemaakt om via internet jouw gegevens te stelen.
-
Kies altijd voor een lang wachtwoord. Je wachtwoord moet uit minimaal acht tekens bestaan. Een langer wachtwoord is nog veiliger, maar er zijn websites en applicaties die voor wat betreft wachtwoorden een maximum lengte opleggen.
-
Gebruik in je wachtwoord minstens één hoofdletter en één kleine letter. Zet de hoofdletters en de kleine letters niet vlak bij elkaar. Het door elkaar gebruiken van hoofdletters en kleine letters maakt je wachtwoord lastiger te voorspellen. Dit trucje kan bijvoorbeeld een wachtwoord opleveren als: ‘JeCaMiJa_22191612’, in het eerste voorbeeld, of ‘HuisAanLepel#157’ in het tweede voorbeeld.
-
Gebruik spaties in je wachtwoord. Vaak staat het systeem waarbinnen je een wachtwoord moet aanmaken het gebruik van echte spaties niet toe, maar als het wel kan is het slim om in het midden van je wachtwoord een spatie op te nemen. In plaats daarvan kun je voor een vergelijkbaar effect ook een liggend streepje (‘_’), of misschien zelfs twee, als onderdeel van je wachtwoord gebruiken.
-
Maak voor verschillende accounts wachtwoorden aan die op elkaar lijken maar toch verschillend zijn. Je kunt vergelijkbare basiswoorden gebruiken zodat je je wachtwoorden zelf makkelijker kunt onthouden zonder dan ze al te makkelijk door kunnen worden gekraakt. Zo kun je van ‘JeCaMiJa_22191612’ bijvoorbeeld ‘mijnkinderenJeCaMiJa-90807060’ maken en ‘HuisAanLepel#157’ kan ‘157*mijneersteHuisAanLepel’ worden.
-
Schrijf je wachtwoord op en bewaar het op een veilige plaats. Bewaar je wachtwoord niet te dicht in de buurt van je computer (of van nieuwsgierige ogen), maar kies wel een plek waar jij makkelijk bij kunt. Mocht je je wachtwoord vergeten dan kun je het op die manier in ieder geval weer makkelijk terugvinden.
- In plaats van je wachtwoord letterlijk op te schrijven kun je het in codevorm noteren door gebruik te maken van een misleidende formule waardoor het voor anderen lastiger wordt om je wachtwoord te ontcijferen. Zo zou je ri7%Gi6_ll bijvoorbeeld kunnen noteren als 2tk9&Ik8_nn (waarbij de misleidende formule wordt aangegeven door het eerste teken, in dit geval: +2). Deze formule betekent dat alle daarna volgende gecodificeerde tekens worden gevormd door twee cijfers, twee letters (van het alfabet) of twee tekens (op je toetsenbord) op te tellen bij feitelijk in je wachtwoord gebruikte teken.
Advertentie
-
Bedenk een zin of woordenreeks als basis voor je wachtwoord. Dit is een goed uitgangspunt voor het creëren van een ingewikkeld wachtwoord dat lastig te raden maar tegelijkertijd voor jezelf makkelijk te onthouden is. Vergeet ook niet dat je wachtwoord in ieder geval lang moet zijn (minstens acht tekens) en dat het zo veel mogelijk verschillende soorten tekens moet bevatten (hoofdletters en kleine letter, spaties of liggende streepjes, etc.). Hoewel je aan de ene kant dus geen informatie in je wachtwoord moet opnemen die voor jou persoonlijk relevant is en die anderen makkelijk zouden kunnen achterhalen, is het aan de andere kant wel handig om een wachtwoord te nemen dat jij zonder al te veel problemen kunt onthouden. Een uitspraak of zin bedenken die jij zonder meer zult onthouden kan een praktische basis vormen voor een veilig wachtwoord.
- Als hulpmiddel bij het kiezen van een zinnetje is de zogenaamde Persoon-Actie-Object (PAO) methode die is ontwikkeld aan de Carnegie Mellon Universiteit voor Computerwetenschappen. Je kiest gewoon een afbeelding of een foto van een voor jouw belangrijke persoon die iets doet met of bij een ding—en vervolgens maak je daarmee een zin (hoe gekker of onzinniger hoe beter). Door van iedere woordgroep een aantal tekens te kiezen (bijvoorbeeld de eerste drie letters van ieder woord) kun je een wachtwoord creëren dat makkelijk te onthouden is. [1] X Bron
-
Gebruik je zin of uitspraak om een makkelijk te onthouden wachtwoord te creëren. Door bepaalde letters van je zin te nemen kun je een wachtwoord samenstellen dat makkelijk te onthouden is (je kunt bijvoorbeeld de eerste twee of drie letters van ieder woord nemen en die vervolgens achter elkaar zetten). Vergeet niet in je uitspraak of zin niet alleen zowel hoofdletters als kleine letters, maar ook cijfers en speciale tekens op te nemen.
-
Creëer een ingewikkelde reeks woorden en/of letters, maar wel eentje die je kunt onthouden. Je kunt een woordgroep of een reeks letter nemen die op het eerste gezicht willekeurig lijkt maar die toch makkelijke te onthouden is. De makkelijk te onthouden reeksen letters kunnen een ‘basiswoord’ vormen die je vervolgens aanvult met tekens en cijfers.
- Als je kinderen Jessica, Carla, Michael en Jasper heten zou je basiswoord bijvoorbeeld ‘jecamija’ kunnen zijn—een combinatie van de eerste twee letters van elk van de namen. Als je eerste huis aan de Lepelstraat lag, zou bijvoorbeeld ‘huisaanlepel’ een heel aardig basiswoord zijn.
-
Neem in je wachtwoord in ieder geval één letter, één cijfer en één speciaal teken op. Zo zou je bijvoorbeeld een liggend streepje toe kunnen voegen (of een ander willekeurig leesteken) en cijfers zodat je ‘jecamije_22191612’ krijgt. Je kunt ook een teken aan het woord toevoegen en er ‘huisaanlepel#157’ van maken.
-
Leer dit veilige wachtwoord uit je hoofd. Van een zin als ‘Mijn moeder is geboren in Oranjestad, Aruba, op 27 januari’ kun je bijvoorbeeld een wachtwoord maken als MmigiO,Ao27j. En van een zin als ‘Het radioprogramma begint om 10 over 9 ’s morgens op maandag, woensdag en vrijdag’ zou je kunnen maken: ‘Hrpbo10o9’AMom,w&v.’
-
Maak eventueel gebruik van de Charactar Map (oftewel het hulpprogramma Speciale Tekens) op je computer om (als je dat wilt) bijzondere tekens in je wachtwoord op te nemen. In Windows kun je deze opties vinden door in het Startmenu op Alle Programma’s te klikken, vervolgens op Accessoires, dan op Systeembeheer, waarna je tenslotte de Character Map selecteert. Op een Mac kies je simpelweg Wijzigen bovenaan in het bladermenu, waarna je onderaan in het menu Wijzigen, Speciale Tekens (Special Characters) selecteert. Vervolgens kun je een aantal van de letters van je woord vervangen door bijzondere tekens om ervoor te zorgen dat anderen je wachtwoord minder makkelijk kunnen raden.
- Deze symbolen kunnen andere, meer gebruikelijke tekens vervangen, maar we moeten er wel bij zeggen dat het wachtwoordsysteem van bepaalde websites niet alles beschikbare symbolen accepteren. In het wachtwoord ‘Sunshine’ kun je de letters bijvoorbeeld op de volgende manier vervangen door speciale tekens: ‘ЅϋΠЅЂιηξ’.
- Bedenk wel dat je dit wachtwoord iedere keer opnieuw zult moeten intypen om toegang te krijgen tot een website of app, dus houd er wel rekening mee dat het lastig kan zijn om steeds weer die speciale tekens erbij te moeten halen als je je wachtwoorden moet intypen. Het kan heel goed zijn dat je dat te veel gedoe vindt.
-
Vergeet niet je wachtwoorden te updates en om bij het kiezen van nieuwe wachtwoorden voor afwisseling te zorgen. Het is geen goed idee om hetzelfde wachtwoord te gebruiken voor meerdere accounts of websites en het is ook niet verstandig om eenzelfde wachtwoord langer dan een paar maanden achter elkaar te gebruiken.Advertentie
-
Kies een wachtwoordbeheerder. Een wachtwoordbeheerder is een softwareprogramma dat je de mogelijkheid geeft om een groot aantal verschillende wachtwoorden te hebben (voor zowel applicaties als websites) terwijl je maar één masterwachtwoord hoeft in te voeren—waardoor jij zelf een stuk minder hoeft te organiseren en te onthouden. Wachtwoordbeheerders maken een groot aantal verschillende, complexe en veilige wachtwoorden voor je aan voor alle verschillende websites en apps waar je je voor moet aanmelden en zullen ze bovendien voor je onthouden en controleren, terwijl jij alleen maar dat ene masterwachtwoord hoeft te onthouden. Een aantal veel gebruikte wachtwoordbeheerprogramma’s zijn bijvoorbeeld: LastPass, Dashlane, KeePass, 1Password en RoboForm. Er is een groot aantal artikelen en websites beschikbaar waarop deze en andere programma’s geëvalueerd en besproken worden.
-
Download een wachtwoordbeheerder en installeer het programma. Welke instructies je precies moet volgen hangt af van het door jou gekozen programma; volg de specifieke instructies dus zorgvuldig. Meestal moet je naar de website van de verkoper van het programma gaan en op de knop ‘downloaden’ drukken, waarna je de aanwijzingen moet volgen die van toepassing zijn op jouw besturingssysteem.
-
Installeer de wachtwoordbeheerder. Welke procedure je hiervoor precies moet volgen hangt opnieuw af van het specifieke programma dat je gebruikt, maar het basisidee is dat je een complex masterwachtwoord aanmaakt waarmee je vervolgens een heleboel verschillende wachtwoorden kunt creëren om je aan te kunnen melden bij alle verschillende websites en applicaties die je gebruikt. De meeste veelgebruikte programma’s zijn voor wat betreft hun belangrijkste functies redelijk gebruiksvriendelijk.
-
Pas je instellingen aan. De meeste goede wachtwoordbeheerders bieden je de mogelijkheid om je masterwachtwoord ofwel op één plek, óf voor een groot aantal verschillende apparaten tegelijkertijd te gebruiken. Probeer daarom van tevoren te bepalen wat voor jou het beste werkt. Je kunt meestal uit kiezen of je wilt dat het programma je automatisch aanmeldt voor bepaalde websites en of je wilt dat het je verschillende wachtwoorden controleert om te garanderen dat ze genoeg van elkaar verschillen en regelmatig gewijzigd worden.Advertentie
Tips
- Wijzig je wachtwoorden eens in de zoveel tijd of zodra je denkt dat je wachtwoord misschien niet meer helemaal veilig is en gebruik geen verlopen wachtwoorden. Bij bepaalde bedrijven behoort het regelmatig wijzigen van wachtwoorden tot de huisregels van het bedrijf of is het zelfs bij de wet verplicht.
- Door letters met accenten te gebruiken kun je ervoor zorgen dat je wachtwoord minder makkelijk te achterhalen is.
- Neem eerst een woord (bijvoorbeeld: ‘geld’), spel het achterstevoren (dleg) en zet in het midden je geboortedatum. Dus als je op 5 februari 1974 geboren bent zou je het volgende wachtwoord krijgen ‘d5lfebe19g74’. Misschien is dat lastig te onthouden, maar het is ook bijna onmogelijk te kraken.
- Neem voor al je verschillende accounts een ander, veilig wachtwoord. Zowel voor je internetprovider, e-mailcliënt (bijvoorbeeld Outlook) en je sociale media-accounts (onder andere) kun je het beste allemaal verschillende wachtwoorden aanmaken. Gebruik het wachtwoord dat je voor je e-mailaccount gebruikt dus niet ook om je aan te melden bij je internetprovider of om te internetbankieren.
- Om je wachtwoord nog veiliger te maken kun je onzinwoorden of –zinnetjes gebruiken. Combineer die woorden vervolgens met nummers zodat je veilige wachtwoorden krijgt die je ook nog kunt onthouden, zoals: ‘baksnavel9468’.
- Gebruik geen duidelijke basiswoorden zoals een naam, een geboortedatum of een datum die voor jou een belangrijke persoonlijke betekenis heeft. Zulke wachtwoorden zijn veel makkelijker te kraken dan meer ingewikkelde en onpersoonlijke zinnetjes.
- Hackers maken meestal gebruik van een hulpmiddel dat met brute kracht alle mogelijke combinaties van letters, cijfers en symbolen uitprobeert.
Hoe complexer je wachtwoord, hoe langer het zal duren voordat het gekraakt kan worden.
- Neem nooit je naam of de gebruikersnaam van je account in een wachtwoord op.
- Als je je wachtwoorden opschrijft, vergeet dan niet waar je ze hebt bewaard.
Advertentie
Waarschuwingen
- Deel je wachtwoorden met niemand. Er zou iemand mee kunnen luisteren, of diegene tegen wie je gezegd hebt wat je wachtwoord is zou het per ongeluk of met opzet door kunnen vertellen.
- Gebruik in geen geval de wachtwoorden in dit artikel. Deze wachtwoorden zijn inmiddels wereldwijd gepubliceerd en voor iedereen makkelijk te vinden.
- Als je je wachtwoord opschrijft, bewaar het dan niet op een plek waar anderen het makkelijk zouden kunnen vinden of zien.
- Vermijd webdiensten die je als je op ‘wachtwoord vergeten’ klikt per e-mail je originele wachtwoord toesturen, in plaats van je een tijdelijk wachtwoord te geven of je een link sturen waar je op moet klikken om een nieuw wachtwoord aan te maken. Dit geeft namelijk aan de de webdienst in kwestie wachtwoorden opslaat door gebruik te maken van tweezijdige encryptie of zelfs platte tekst; in normaal Nederlands wil dit zeggen dat het door de webdienst gebruikte systeem om wachtwoorden te beheren gewoon niet veilig is.
Advertentie
Advertentie