PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Een verhaal voor kinderen schrijven vereist een levendige fantasie, goede taalvaardigheden, enthousiaste creativiteit en het vermogen om jezelf in te leven in de belevingswereld van een kind. Volg deze richtlijnen om een verhaal voor kinderen te schrijven.

  1. Het verhaal is waarschijnlijk het belangrijkste aspect van ieder goed boek. Raadpleeg wat van jouw favoriete boeken (kinderboeken of andere) ter inspiratie, maar doe wat voor jou goed is. Kies een verhaal dat bij je interesses en talenten past, zoals actie, fantasie of mysterie.
    • Als je kinderen hebt, betrek ze dan bij het zoeken naar ideeën. Zeg iets als "Wat als je je teddybeer in bed gaat stoppen, en hij wil niet, wat zou je dan zeggen?" of "Wat zou je doen als de hond zijn groenten niet op zou eten?". Wat bij hen opkomt kan je in lachen doen uitbarsten, of je komt erdoor op een heel ander spoor van creativiteit!
    • En deel van de lol van een verhaal voor kinderen, is dat het niet realistisch hoeft te zijn. Geweldige uitzonderingen als "Lord of the Rings", etc. daar gelaten, is dat het grootste verschil tussen verhalen voor kinderen en die voor volwassenen. Natuurlijk kun je schrijven over een pratende eend. Of over een mens met een hondenkop en 3 benen! Kinderen stellen dat soort absurditeiten op prijs.
  2. Voor een goed verhaal heb je interessante karakters nodig. Wie is de hoofdpersoon in het verhaal? Zijn er meer dan één? Zijn de karakters mensen, dieren of fantasie? Of bevatten ze elementen van alle drie? Voor je begint maak je een schets van de karakters en hoe zij in het verhaal passen.
    • Je kunt ook J.R.R. Tolkien of J.K. Rowling als richtlijn nemen, en een hele wereld creëren waarin je karakters wonen. Zelfs als veel daarvan niet terugkomt in je verhaal, zal het je karakters bezielen en helpt het hun daden geloofwaardig te maken (zelfs als het onzin is -- zolang het maar binnen het kader van jouw gecreëerde wereld past).
  3. Kleine kinderen houden bijvoorbeeld van simpele (of niet-bestaande) plots en woordgrapjes (zoals bijvoorbeeld steeds herhaalde zinnen als "Nee, nee, dikke kat, kom uit dat bad!"). Aan de andere kant willen oudere kinderen een wat ingewikkelder plot en een toon die niet te kinderachtig is. Omdat het moeilijk is om je in te leven in de denkwereld van een heel jong kind, kun je de volgende richtlijnen en voorbeelden van thema's voor heel jonge lezers volgen:
    • Van 3 tot 5 jaar : Gebruik eenvoudige zinnen die de motivatie achter de actie verklaren die op de pagina worden getoond. Thema's kunnen onder andere zijn: avonturen; verdwaald raken en weer thuis komen; naar bed gaan; ruzie hebben; dapper zijn; delen; de waarheid vertellen; aan anderen denken in plaats van aan jezelf; uitleggen hoe je je voelt; leren spellen; leren rekenen; je ouders vertellen als iemand je plaagt; ruzies oplossen; teleurstellingen; of het omgaan met het verlies van een ouder, broer of zus.
    • Van 5 tot 7 jaar : Gebruik moeilijkere woorden, maar leg ze ook uit zodat je de nieuwe lezers niet frustreert. Op deze leeftijd kan een boek lang genoeg zijn om in twee of drie avonden te lezen. Thema's die je kunt aansnijden kunnen zijn het overwinnen van uitdagingen; nieuwe vaardigheden leren; het verschil leren tussen goede en slechte redenen om iets te doen; magie; of verwarring. Je kunt ook hun ontluikende opstandigheid prikkelen door te schrijven over van huis weglopen en met het circus meegaan; zelf een vliegtuig besturen, of snoepjes stelen.
  4. Behalve als je voor heel jonge kinderen schrijft waarbij een traditioneel plot niet nodig is, is het verstandig om een schets van het verhaal op te zetten. Gebruik kaartjes met notities, teken het uit met plaatjes, of schrijf een ruwe schets. Het belangrijkste is om een algemeen begrip te hebben van het begin, midden en einde van het verhaal, en hoe de karakters op elkaar in zullen werken en zich ontwikkelen. Een goed verhaal heeft meestal een soort conflict of obstakel wat de hoofdpersoon moet oplossen, waarna iedereen nog "lang en gelukkig leeft". Hier is waar het op neer komt:
    • Introduceer je karakters met een beschrijving van fysieke- en karaktereigenschappen, hun omgeving en diegenen met wie ze in contact komen.
    • Creëer een probleem of conflict. Dit kan iets tussen twee personen zijn, een intern conflict of iets uit de buitenwereld wat de hoofdpersoon overkomt.
    • Schrijf de climax van het verhaal, waarin de hoofdpersonen oog in oog met het conflict komen te staan.
    • Beschrijf hoe je karakter(s) het probleem op lost en wat daarna gebeurt.
  5. Gebruik humor als dat kan. Voor jonge kinderen richt je je op grappige dingen die zowel leuk zijn voor het kind als de ouder die het leest; gebruik zelfverzonnen woorden en simpele rijmschema's.
    • Laat als dat kan het karakter van je hoofdpersoon door zijn spraak en acties doorschemeren. Gebruik geen vlakke uitspraken als "Pim is egoïstisch". Zeg in plaats daarvan "Pim pakte de emmer van Tom af. 'Die is van mij' , zei hij".
    • Probeer differentiatie aan te brengen tussen verschillende karakters door ze anders te laten reageren op dezelfde situatie. Haal je inspiratie door naar spelende kinderen te kijken.
  6. Als je een professioneel illustrator bent, kan het toevoegen van tekeningen het verhaal nog interessanter en makkelijker te volgen maken. Als je echter geen professional bent, zijn de meeste uitgevers waarschijnlijk niet geïnteresseerd in jouw ontwerpen en zullen ze die vervangen door plaatjes van andere illustrators die bekend zijn om hun vrolijke afbeeldingen.
    Advertentie

Tips

  • Voor veel schrijvers vereist het schrijven van een kinderboek wat moeite om de wereld door de ogen van een nieuwsgierig kind te zien. Voor mensen die altijd al jong van hart en geest zijn, kan het schrijven van een kinderboek zeer bevredigend werk zijn. Als je een jonge schrijver bent die dit leest - veel jonge schrijvers krijgen hun verhalen gepubliceerd - zullen deze eigenschappen je tweede natuur zijn, maar je zult nog steeds veel voordeel kunnen hebben aan deze stappen om een goed verhaal voor kinderen te kunnen schrijven.
  • De wereld zoals die wordt afgeschilderd in de meeste verhalen voor kinderen is helder, kleurrijk en optimistisch; de persoonlijkheid van de hoofdpersoon moet vooral positieve eigenschappen hebben, zoals moed, intelligentie, humor, schoonheid enzovoorts. Maar bedenk ook dat veel klassieke kinderboeken ook uitgesproken duistere eigenschappen hebben. Wat dacht je van de Gebroeders Grimm? Zeker duister. Sluit enge verhalen dus niet meteen uit, maar bedenk wel goed of ze bij de leeftijd passen waarvoor je wilt schrijven.
  • Beschrijf de karakters en plekken zo goed mogelijk zodat de jonge lezers ze voor zich zien zoals jij bedoelt. Verlies je echter niet in te ingewikkelde beschrijvingen: dat kan het kind afleiden van het verhaal zelf.
  • Zorg dat het goed afloopt! Als ouders voorlezen voor het slapen gaan, en het heeft geen goed einde, kan een kind nachtmerries krijgen.
  • Zorg ook dat u geschikte taal gebruikt, dit moet je niet doen: "Gaandeweg gaat alles goed, echter is er wel nog veel voor te bereiden." Maar gebruik dit "Langzaam gaat alles weer goed, maar het nog veel te doen voor dat het feest begint"
Advertentie

Waarschuwingen

  • Geef de karakters niet te lang namen, behalve als het grappig is en goed te onthouden, zoals Repelsteeltje. Geef ze ook geen namen die te veel op elkaar lijken of zelfs met dezelfde letter beginnen. Dat kan verwarrend zijn voor het kind waardoor het het verhaal niet goed kan volgen.
  • Enge verhalen, zelfs als ze goed aflopen, kunnen niet zo goed zijn voor jonge kinderen. Vermijd enge ondertonen als je voor kinderen van 3 tot 7 jaar schrijft, maar als je het toch wilt, geef de hoofdpersoon dan moed en het vermogen het probleem op te lossen.
  • Gebruik geen straattaal of ongepaste uitspraken of situaties voor jonge kinderen. Je taalgebruik moet van hoge kwaliteit zijn, zodat kinderen aangemoedigd worden te gaan lezen.
  • Oorlog is niet zo'n goed thema voor een kinderboek. De lezer kan ongerust worden dat het hem/haar zelf overkomt.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 10.399 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie