Pdf downloaden
Pdf downloaden
Met een zoetwateraquarium kan je op een prachtige manier de natuur je huis binnenbrengen. Een nieuw aquarium installeren is gemakkelijk dan het op het eerste oog lijkt. Er is een overweldigende hoeveelheid gadgets en accessoires in dierenwinkels te krijg, maar eigenlijk heb je maar een paar basisdingen nodig om een begin te maken. Het zal niet lang duren voor je vissen gracieus voorbij kan zien zwemmen in je nieuwe zoetwateraquarium.
Stappen
-
Kies een aquariumbak. Deze moet genoeg water te kunnen houden voor het soort en de hoeveelheid vissen die je in gedachten hebt. Wellicht heb je van de 0.5cm-vis-per-liter richtlijn gehoord, maar dat werkt niet naar schaal voor kleinere of grotere aquaria. Twee vissen van zo'n 13cm horen nooit in een aquarium van 38 liter gehouden te worden! Verschillende vissoorten hebben verschillende ruimtebenodigdheden, en produceren verschillende hoeveelheden afval. In het algemeen geldt: hoe groter de vis, des te meer afval ze produceren en des te meer water nodig is. Houd in gedachten dat echte waterplanten en andere decoraties ook ruimte in beslag nemen.
- Er zijn verscheidene rekenformules te vinden die je kunnen helpen te beslissen welke vissen voor jouw aquarium geschikt zijn, op basis van de grootte van het aquarium, compatibiliteit en benodigdheden. [1] X Bron
- Een aquarium van 200 liter is een standaardgrootte waar je een diversiteit aan vissoorten in kan houden. Een onervaren aquariumhouder kan voorlopig beter nog niet aan een groter aquarium beginnen [2] X Bron
- Je kan ook beginnen met een aquarium van 75 of 95 liter, en hier alleen sterk geharde vissen in houden (molly's, guppy's, platy's, tetra's, kleine corydora's maar geen cichliden) om te zien of deze hobby wel bij je past.
- Wat je ook kiest, begin nooit met een aquarium dat kleiner is dan 38 liter, dus geen mini-aquaria voor op je bureau, of kleine, enkelvoudige houders voor Siamese vechtvissen. Ze zijn niet groot genoeg voor het houden van je vissen. Het is misschien verleidelijk om een kleine bak aan te schaffen, maar het is in praktijk juist lastiger om een goede waterkwaliteit in een klein aquarium te bewaken.
-
Schaf een kast aan waarop je aquarium kan rusten. Aquaria van75 liter of meer hebben hoe dan ook een steunmeubel nodig. Koop er eentje die ontworpen is voor de maten en vorm van je aquarium. Onderschat niet hoe zwaar een vol aquarium is! Zorg ervoor dat de kast ofwel speciaal gemerkt is voor de grootte van jouw aquarium, of van bijzonder stevig maatwerk is. Om de structurele integriteit van het aquarium te behouden is het van essentiëel belang dat het steunmeubel stevig genoeg is om het gewicht van het aquarium aan te kunnen. Wees er ook op bedacht dat het onveilig is als een rand van het aquarium buiten het kastoppervlak uitsteekt.
- Meubilair zoals commodes, TV-tafels, bijzettafels, wandmeubels en broze houten bureaus zijn niet stevig genoeg.
- Ga op zoek naar complete aquarium-installatiekits in grote dierenzaken. Op websites zoals Marktplaats zijn tweedehandskits vaak voor zachte prijzen beschikbaar, maar let op dat je deze goed controleert op lekken, en ze ver voor gebruik goed schoonmaakt.
- Als je geen alles-in-een installatiekit wilt kopen, zorg er dan voor dat alle aquariumuitrusting dat je kiest gemerkt is voor de grootte van je aquarium.
-
Kies waar je je aquarium en steunmeubel wil plaatsen. Voor de gezondheid van je vissen is het van belang dat je de juiste plaats kiest. Zoek een plek waar de temperatuur gelijkmatig blijft, en waar geen overheersende hoeveelheid licht valt. Laat minstens 13 cm over tussen de muur en het aquarium zodat er ruimte is voor de filter. Een paar zaken waar je op moet letten bij het kiezen van een geschikte plek:
- Bij teveel zonlicht krijg je buitensporige algengroei, wat een ellende is om te onderhouden. Het beste is een binnenmuur, uit het felle licht.
- Laat het aquarium, als het even kan, niet onder een ventilatiekanaal staan – dat blaast stof uit dat in het aquarium valt. Het maakt het bovendien lastiger om een gelijkmatige watertemperatuur te houden. Een gelijkmatige watertemperatuur is belangrijk voor alle vissen, maar voor sommige is betekent het een verschil van leven of dood.
- Ook is het belangrijk om erop te letten dat je vloer wel het gewicht van een vol aquarium kan houden. Controleer dat er voldoende structurele steun onder de vloer zit. Bekijk indien nodig de blauwdruk van je huis en zoek naar dwarsbalken.
- Kies een plek bij een stopcontact, en houd er rekening mee hoe ver je het water voor je wekelijkse onderhoudsbeurt zal moeten sjouwen. De kabels naar het stopcontact mogen niet strakgespannen zijn. Nog beter is het om een stekkerblok met overspanningsbeveiliging te gebruiken (waar je ook bijzonder veel plezier van zal hebben op een moment dat de stroom weer aanslaat na een storing).
- Plaats je aquarium bij voorkeur op een houten vloer, niet op tapijt of vloerbedekking.
Advertentie
-
Kies welk filtratiesysteem je wil gebruiken. De meest gebruikelijke en gebruikersvriendelijke zijn bodemfilters en binnenfilters (de laatsten zijn voor beginners een betere dan bodemfilters) die aan de achterkant van het aquarium hangen. Laat je niet door technologie overdonderen. Penguin en Whisper binnenfilters geven je zowel mechanische als organische filtratie, en zijn gemakkelijk schoon te maken en te gebruiken. Gebruik Top Fin alleen wanneer je goed bekend bent met filters (mocht je de uitstekende Top Fin beginnersinstallatiekit aanschaffen, koop er dan een Whisper bij).
- Als je voor een bodemfilter kiest, zorg er dan voor dat de luchtpomp of powerhead die je erbij koopt sterk genoeg is voor de grootte van de tank. Hier geldt: hoe groter, hoe beter. Wees er op bedacht dat je je grind regelmatig stofzuigt; doe je dat niet, dan kan het bodemfilter op den duur verstopt raken en wordt je aquarium een poel des doods. Houd er ook rekening mee dat je geen bodemfilter kan gebruiken als je zand of een andere ondergrond van fijn materiaal in je aquarium wil.
- Als je een binnenfilter kiest, neem er dan één die voldoende water circuleert voor de grootte van je aquarium. (idealiter filtreert deze het water 5 keer of vaker per uur [liter per uur], afhankelijk van de capaciteit van je aquarium. Ter voorbeeld: een aquarium van 200 liter heeft een filter nodig dat minstens 1000 liter per uur circuleert).
-
Installeer het filter. De installatiemethode varieert per filter. Zoek uit welke het beste werkt met jouw apparatuur:
- Plaats voor bodemfilters de filterplaat, en zorg dat de rechtopstaande buizen zijn aangesloten. (Als je een ondergedompelde powerhead hebt, heb je er maar eentje nodig; met een traditionele luchtpomp kan je er in de meeste aquaria onder de 150 liter het beste twee gebruiken, eentje aan elk uiteinde). Schakel het niet aan totdat het aquarium volledig met water gevuld is. Bevestig de luchtslangen van de pomp of powerhead nu aan de juiste opstaande buizen als je een bodemfilter hebt. Schakel het nog niet aan.
- Als je een externe binnenfilter hebt, plaats dat dan aan de achterkant van het aquarium, waar de uitstroom het water gelijkelijk kan verdelen. Sommige aquariumkappen hebben voorgeboorde uitsparingen die het gemakkelijker maken je apparaten te plaatsen. Schakel het niet aan todat het aquarium volledig met water gevuld is.
-
Vul de bodem van het aquarium met grind of zand. Je hebt zo'n 5 tot 8 cm grind of zand nodig voor een gezond aquarium, en om de vissen in staat te stellen zich in het water te orienteren. Goedkoop grind (in een grote diversiteit van kleuren) en speelzand (houd het bij zwart, natuurlijk wit of bruin) is te koop in dierenwinkels die handelen in aquariumproducten. Zand is de perfecte keuze voor vissen en ongewervelden die zich graag ingraven, maar moet regelmatig omgeroerd worden zodat je geen zogeheten dode punten krijgt, die rampzalig voor je aquarium kunnen zijn.
- Spoel de ondergrond in schoon water om voordat je het aan het aquarium toevoegt. [3] X Bron Hoe minder stof er in het water is, des te sneller wordt het helder wanneer het filter opstart. Deze stap is van cruciaal belang als je zand in plaats van grind gebruikt, maar is ook voor iedere andere variatie van opstelling van belang.
- Was het grind grondig en uitvoerig. Gebruik absoluut geen zeep – dit is zo verschrikkelijk schadelijk voor de vissen dat ze er dood aan gaan.
- Plaats de ondergrond in een helling die wat hoger oploopt naar de achterkant van het aquarium.
- Als je een bodemfilter hebt, spreid het afgespoelde grind in een vlakke laag over het oppervlak van het filter. (Giet er een klein beetje per keer in – zodat je het kan laten liggen op een manier die je wil, maar ook omdat te snel gieten krassen op de wanden van het aquarium veroorzaakt).
- Doe een plaat bovenop de ondergrond zodat het zich niet verspreidt wanneer je het water toevoegt.
-
Plaats je planten en decoraties in het aquarium. Regel ze op dit moment zoals je wil, want zogauw het water en de vissen in het aquarium zitten is het zaak zo min mogelijk stress te veroorzaken – en dat betekent dat je je handen uit het aquarium houdt.Advertentie
-
Onderzoek het aquarium op lekken. Vul het met zo'n vijf centimeter water, en wacht dan een half uur. Eventuele lekken kunnen het beste nu worden ontdekt, dan wanneer het aquarium volledig gevuld is. Als je geen lekken ziet, vul de tank dan tot zo'n 1/3 met water
- Voer dit uit op een plaats waar het niet erg is als er water op lekt. Houd een afdichtingsmiddel bij de hand zodat je het aquarium kan drogen en repareren.
-
Voeg planten en decoraties toe. Planten zijn functionele decoraties; met een mechanisch filter is het lastig om van planktonbloei af te komen, maar met echte planten is dit een fluitje van een cent. De planten helpen sommige vissoorten zelfs om gezond te blijven. Naast planten kan je ook drijfhout of andere decoraties toevoegen die speciaal ontworpen zijn voor zoetwateraquaria. Plaats niet zomaar willekeurige objecten in het aquarium.
- Kies planten uit die bij je vissoorten passen. Begraaf de wortels in het grind, maar niet de stammen of blaadjes.
- Sommige planten moeten aan iets vastgemaakt worden. Gebruik dan een visdraad (dit beschadigt de plant of vissen niet) en bind de plant aan een stuk decoratie, drijfhout of steen dat op de gepaste manier is schoongemaakt.
-
Vul de rest van het aquarium. Als je er eenmaal zeker van bent dat de decoraties precies staan zoals je bevalt, vul het aquarium dan tot net onder het bovenste randje; laat zo'n 2.5 cm tussen het water en de bovenrand over.
-
Schakel het filter in. Vul het reservoir van het filter met water, en sluit het aan! Het water moet na een paar minuten soepel (en stil) circuleren. Sluit de powerhead of pomp aan als je een bodemfilter hebt. Het water hoort nu vertikaal in de rechtopstaande buizen te stromen.
- Wacht zo'n twee uur en controleer dat de temperatuur in de veilige zone bijft, dat de bak niet lekt, en dat het water goed circuleert.
-
Installeer je verwarmingselement aan de binnenkant van het aquarium. Het wordt bevestigd met zuignappen. Probeer het te plaatsen in de buurt van waar het water het filter uitstroomt. Op deze manier wordt het water gelijkmatig verwarmd. De meeste thermostaten op nieuwe verwarmingselementen zijn nu vooringesteld op een acceptabel temperatuurbereik van 21-25 graden Celsius. Sluit de verwarming aan en installeer je thermometer. Schakel het niet aan totdat je aquarium volledig met water is gevuld.
- Het meest gebruikersvriendelijke zijn de volledig ondergedompelde verwarmingselementen. Zoek er eentje met een regelbare thermostaat, aangezien verschillende vissen voorkeuren hebben voor verschillende temperaturen. Een goede vuistregel is 3-5 watt warmte per 3.7 liter water. De meeste vissen houden van 21-26 graden Celsius. Houd het tussen de 28-31 graden C in een aquarium waarin verschillende vissoorten zijn gehuisd.
- Sommige lampen (soms ook lampen die bij een beginnerskit worden geleverd) geven zoveel warmte dat dit een dramatisch effekt heeft op de watertemperatuur. Wanneer de lamp wordt uitgeschakeld, gaat de temperatuur ook drastisch omlaag. Dit is zeer slecht voor de vissen. Als dit gebeurt, ga dan naar de ijzerwinkel en schaf er eentje aan die niet zo'n extreme warmte uitstraalt.
-
Voeg de waterontchloorder toe. Kraanwater bevat chloor en andere chemicaliën die dodelijk zijn voor vissen, en het is dus noodzakelijk een neutralisator te gebruiken - tenzij je van het begin af aan gedestilleerd water gebruikt. Gebruik de ontchloorder volgens de gebruiksaanwijzing op de fles. Dit is ook een goed moment om de eerste dosis SafeStart toe te voegen. Dit is een bacteriële catalysator die de groei van goede bacteriën versnelt.
-
Draai het aquarium. Voor instructies voor draaien zonder vissen (de meest humane manier om goede bacteriën te laten groeien die ieder aquarium nodig heeft) zie Een aquarium op de juiste manier indraaien. Het draaien moet voltooid zijn voor je vissen aan het aquarium toevoegt, want ze gaan eraan dood. Tijdens het draaien moet je de waterparameters (pH, hoog pH, ammoniak, nitriet en nitraat) in de gaten houden. Als de waarden voor ammoniak, nitriet en vervolgens nitraat omhoog vliegen en dan naar nul gaan, heb je je eerste stikstofdraai voltooid en kan je veilig de vissen toevoegen. (Om ammoniak en nitrieten sneller te verwijderen moet je wellicht een ammoniaverwijderaar gebruiken. De enige manier om nitraten te doen verminderen is door het water te veranderen en handmatig de schadelijke chemicaliën te verwijderen).
- Denk eraan dat je het water blijft controleren, vooral als je een nieuw aquarium hebt. Om je aquarium schoon te houden moet je dagelijks 15% van het water verversen.
Advertentie
-
Zoek je vissen uit. Overleg met de verkoper welke soort zoetwater, tropische vis je wil. De verkoper kan je tips geven over welke soorten wel of niet met elkaar overweg kunnen, en andere informatie. Zoek een viswinkel in de buurt met een plaatselijke eigenaar, want die hebben gewoonlijk de meest precieze informatie en vissen van de beste kwaliteit. Goede dierenwinkels hebben vaak compatibiliteitsgrafieken voor zoetwater- en zeewatervissen.
- Misschien zie je twee vissoorten die je allebei aanstaan, maar die niet compatibel zijn. Doe je ze toch bij elkaar, dan eindig je met gekwelde kleurloze vissen (als ze gestresst zijn verliezen ze hun kleur), en vroeg of laat sterft de vis die door de ander gepest wordt. Zonde geld, nietwaar?
- Als dit je eerste aquarium is, neem dan geen vissen die alleen aanbevolen zijn voor aquariumhouders met gemiddelde of bovengemiddelde ervaring. Net als bij het houden van een hond als huisdier, is er een goede reden waarom bepaalde vissen niet geschikt zijn voor beginners.
- Wees je bewust van de grootte van de volwassen vis (niet het babyvisje dat je nu koopt) en neem geen vis die je later niet aankan. Dit geldt ook voor zoetwaterhaaien, krabben (die overigens aan de lopende band proberen te ontsnappen), cichliden, en dieren die zichzelf ingraven. Het is niet eerlijk tegenover de vissen.
- Guppy's of molly's zijn goede vissen voor beginners. Maar dat hangt allemaal af van de grootte van je aquarium. Als je aquarium 18-38 Liter groot is, kan je bijvoorbeeld 3-4 afrikaanse dwergkikkers of een Siamese vechtvis nemen, of misschien een Siamese vechtvis en een paar garnalen. Doe eerst uitputtend onderzoek voordat je vissen aan je aquarium toevoegt. Houdt je minstens aan de 0.5cm-vis-per-liter richtlijn.
-
Schaf niet alle vissen tegelijk aan. Heb van tevoren een lijstje van alle vissen die je uiteindelijk in je aquarium wil, en koop twee van de kleinste (dit geldt voor alle soorten behalve scholende vissen, die in groepjes van 4 (liefst 6+) moeten worden gekocht. Introduceer dan iedere 2 weken een nieuw groepje. Schaf de grootste vissen het laatst aan.
-
Zorg voor veilig transport van de vissen naar huis. De verkoper vult een plastic zakje met water, voegt dan de vissen toe, en blaast er zuurstof in. Als je met de auto bent, laat de zak rusten op een plaats waar het niet kan omrollen en waar er niets op kan vallen. Ga direct naar huis. Met het water en de zuurstof die ze hebben gekregen kunnen de vissen zo'n 2 ½ uur overleven. Voor langere reizen moet een andere verpakkingsmethode gebruikt worden.
-
4Breng de vissen na aankoop bij de dierenwinkel naar huis en plaats de zak in je aquarium. Laat het daar zo'n 20 tot 30 minuten in zitten. Open de zak vervolgens en doe wat van het aquariumwater in de zak. Laat het weer zo'n 20 tot 30 minuten zitten. Schep de vissen er dan voorzichtig uit en gooi het water van de dierenwinkel weg in de wasbak (niet het aquarium).
-
Introduceer langzamerhand vissen in je aquarium. Begin de eerste tien dagen met twee of drie vissen, voeg er dan twee of drie aan toe, wacht nog tien dagen, enz. Als je teveel vissen tegelijk in een nieuw aquarium doet, kan het water niet goed draaien en raakt het snel vergiftigd. Geduld is een schone zaak gedurende de eerste zes tot acht weken. Daar moet wel bij gezegd dat sommige mensen de grote fout maken om slechts 1 of 2 scholende vis te kopen. Dit is stressvol en gemeen voor de vissen. Een school bestaat minstens uit een groep van 5. Een uitstekend boek met suggesties voor welke hoeveelheden aan te schaffen is "The simple guide to freshwater aquariums by David E Boruchowitz".Advertentie
Tips
- Als het mogelijk is zelf uit te zoeken welk peertje je in de lamp doet, neem dan TL – dit laat de kleuren van de vissen goed tot uiting komen, en straalt minder warmte uit.
- Doe een Fishless cycle.
- 20 liter water weegt ongeveer 20 kilogram. Dit helpt je wellicht bij het onderzoeken of je iets hebt waarop je aquarium veilig kan rusten. Voor alles boven de 55 liter moet je hoogstwaarschijnlijk een speciale steunkast aanschaffen.
- Laat lampen niet de hele nacht aanstaan – vissen hebben echt slaap nodig. Om te slapen hebben ze een periode van duisternis nodig, aangezien ze geen oogleden hebben die ze kunnen sluiten. En als je geen echte planten in je aquarium hebt, doe dan alleen het licht aan als je thuis bent om de vissen te kunnen zien. Vissen hebben geen behoefte aan 14 uur lang middagzon, en het extra licht werkt alleen algengroei in de hand.
- Niet alle luchtpompjes werken even goed – op de doos mag dan “stil” of “geluidloos” staan, maar vraag altijd om eentje in de winkel uit te testen voordat je hem koopt!
- Onderzoek, onderzoek, en nog eens onderzoek!! Probeer erachter te komen in welke staat het kraanwater van je gemeente verkeert. Verschillende vissoorten gedeien beter in “hard” danwel “zacht” water, en vissen die in het gepaste water geplaatst worden leven langer en gezonder. Tenzij je al het water dat je in het aquarium doet behandelt (duur en/of tijdrovend), kan het je leven een stuk veraangenamen als je de uitvoering kiest die bij je plaatselijke kraanwater past!
- Een goedkope terugslagklep voor je luchtbuizen kan voorkomen dat je een nieuwe pomp hoeft te kopen als de stroom uitvalt.
- Als je een bodemfilter hebt, overweeg dan het gebruik van een powerhead die in het water gedompeld is in plaats van een luchtpomp – deze zijn een stuk stiller en efficienter. Gebruik dezelfde richtlijnen voor binnenfilters bij het kiezen van de juiste maat.
- Als je het lastig vindt het aquarium helder te houden, overweeg dan levende waterplanten. Deze voorkomen dat het aquarium troebel wordt, en zien er mooi uit. Zorg er wel voor dat je ze in een dierenwinkel koopt zodat ze de vissen geen schade toebrengen.
- Na een tijdje groeien goede bacteriën aan op de oppervlakten in het aquarium. Deze helpen ammoniak en nitriet te verwerken. Als je een grote hoeveelheid vissen in één keer in het aquarium stopt, raken deze bacteriën overvoerd, hetgeen een zware druk legt op je filter. Een aquarium met niet al te veel vissen “draait” over het algemeen over 30-45 dagen, wat betekent dat de bacteriën zich goed inbijten en voldoende capaciteit hebben om het visafval te verwerken. Meer vissen toevoegen helpt dit te versnellen.
- Vraag hulp bij een medewerker van de dierenwinkel. Kies iemand uit van wie je denkt dat hij of zij veel ervaring heeft met vissen, of vraag bij de receptie naar de visexpert. Als je iemand krijgt die weinig expertise lijkt te hebben, aarzel niet om naar iemand anders te vragen.
- Let erop dat je geen halfdode vis koopt – een gezonde vis kan je herkennen aan zijn levendige zwemmen.
- Als je een bodemfilter kiest, moet het grind af en toe gestofzuigd worden om aangekoekt organisch materiaal te verwijderen. Als je dit niet doet krijg je te hoge ammoniak- of nitrietwaarden en gaan je vissen dood.
- Een aquarium kan je enorme stress bezorgen zijn als je het niet correct hebt opgezet. Laat je aquarium nooit te dicht bij de zon staan, want de zonnestralen kunnen sterke algengroei veroorzaken waar je vissen heel ziek van worden. Het is vreselijk een dode vis te zien net nadat je hem gekocht hebt! Voordat je de schuld hiervoor op de dierenwinkel afwentelt, moet je controleren dat je de basisregels van aquariumgebruik hebt gevolgd, want het kan aan jou liggen.
- Doe altijd onderzoek naar de benodigdheden van ieder levend wezen (vis, plant, of ongewervelde) dat je in je aquarium stopt. Zorg ervoor dat alles compatibel is met wat je al in je aquarium hebt zitten, en dat je in ze kan onderhouden. Het beste verkrijg je informatie uit verschillende bronnen, vertrouw niet klakkeloos op wat de winkelmedewerker je vertelt!
- Als je binnenfilter een ratelend geluid maakt, schud dan de inleidbuis– soms blijft de lucht erin steken en daar komt lawaai van.
- Vissen kan je in grote dierenwinkels of een goed familiebedrijf uitzoeken.
- Bodemfilters verliezen steeds meer aan populariteit. Daar is een aantal redenen voor: ze functioneren niet zo goed als een hangend/binnenfilter, ze kunnen teveel geluid maken, en ze vereisen meer onderhoud.
Advertentie
Waarschuwingen
- Tik niet op het glas. Daar worden de vissen bang en geïrriteerd van.
- Vergelijk het personeelsverloop van zaken in grote winkelcentra met dat van winkels waarin je daadwerkelijk de eigenaren kan leren kennen. Bij lager verloop is de kwaliteit van de informatie die het personeel je kan geven hoger. Vijverhouders onderhouden gewoonlijk ook glazen omheiningen.
- Sla acht op waarschuwingen van medewerkers over de levendigheid. Koop nooit vissen met zweren, wondjes of andere defecten. Er zijn genoeg vissen in de zee, evenals prognoses. Jij bent waarschijnlijk geen dierenarts.
- Voorkom dat je een lege aquariumbak aan de rand optilt; de rand kan stukgaan of afbreken, en dat kan het aquarium zeer instabiel maken. Grote bakken moeten vaak op een compressiebeschermlaag rusten.
- Kies onder geen voorwaarde vissen op basis van hoe leuk ze eruit zien. Dat schattige kleine visje kan een grote aquariumterrorist worden wanneer hij groter wordt.
- Echte zeeschelpen die je op het strand hebt gevonden kunnen giftig zijn voor je vissen – vergeet niet dat dit een zoetwateraquarium is.
- Doe NOOIT gewoon kraanwater in de aquariumbak en gooi er de vissen achteraan – hoogstwaarschijnlijk zijn ze binnen een paar minuten dood.
- Reinig de wanden van het aquarium nooit met een spuitbus, en al helemaal niet met ammoniak.
- Weersta de verleiding om een heleboel vissen tegelijk te kopen als je je aquarium net hebt geïnstalleerd. De milieuomstandigheden in een jong aquarium zijn erg veranderlijk, wat dodelijk is voor vissen.
- Als je te grote opeenhopingen van ammoniak, nitraat en fosfaat ziet, vervang dan het water en de planten in je aquarium. pH (alkaline) testen is eigenlijk verplicht. Breng een watermonster mee naar de dierenwinkel.
- Overweeg het houden van aasvissen en zebravissen voordat je aan carnivoren als cichliden, haaien of oscar's begint.
- Plaats het aquarium niet in of dichtbij een raam – dit maakt het water te warm en stimuleert algengroei. Dit geeft overigens niet als je een aquarium zonder vissen houdt.
- Bepaalde verwarmingselementmodellen worden gevaarlijk als ze buiten het water worden aangezet. Soms falen de mechanische veiligheidsmechanismen.
Advertentie
Benodigdheden
- Aquarium
- Aquariumsteunmeubel
- Ondergrond van grind of zand
- Filter
- Luchtbuizen ( als je een bodemfilter en een luchtpomp hebt)
- Planten en decoraties
- Verwarmingselement
- Neutralisator om kraanwater chloorvrij te maken
- Deksel voor het aquarium (met belichting)
- Vissen
- Thermometer
Bronnen
Advertentie