PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Probeer je een boek te lezen maar heb je geen idee wanneer een personage in het verhaal verscheen en ineens de hoofdpersoon werd? Probeer je Charlotte's Web te lezen, maar voelt het alsof je zelf in een web bent beland? Lees dit om je leesvaardigheid te verbeteren.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Maak aantekeningen

PDF download Pdf downloaden
  1. Zet de radio en de tv uit. Vlucht naar de bibliotheek of de badkamer als dat plaatsen zijn waar je in alle rust kunt lezen.
  2. Het maken van aantekeningen mag dan wel niet het meest spannende deel van het lezen zijn, maar helpt wel enorm om je leesvaardigheid te vergroten. Als je voor je boekenlijst leest, probeer dan een notitieboek bij te houden. Maar als je voor de lol leest, pak dan zoveel papier als je nodig denkt te hebben en zorg natuurlijk voor een pen of potlood.
    • Noteer wat je je herinnert over elk hoofdstuk, ieder onderdeel of zelfs iedere paragraaf. Als je leesvaardigheid al goed is, kan het voldoende zijn om alleen af en toe een aantekening te maken.
    • Schrijf het boek niet opnieuw. Aan de andere kant: schrijf ook niet zo weinig op, dat je niet meer kunt volgen wat er in chronologische volgorde in het verhaal gebeurde.
    • Telkens als er iets belangrijks in het verhaal gebeurt, er een nieuwe persoon bij komt of er bijzondere details worden gegeven, schrijf je dat op in je aantekeningen.
    • Probeer op één bladzijde de personages van het boek te omschrijven en hun onderlinge relatie en op een andere pagina een eenvoudige tijdlijn van het verhaal te maken. Teken een stamboom als dat helpt.
  3. Wacht een dag en lees ze dan opnieuw. Als je aantekeningen zinloos zijn, weet je dat je meer of betere notities moet maken.
  4. Als je je aanwent om vragen over het verhaal te stellen, oefen je je leesvaardigheid door je betrokkenheid bij het verhaal te vergroten. Je probeert uit te vinden wat er gebeurt en in welke volgorde. Om daar antwoord op te krijgen, zul je vragen moeten stellen en antwoorden moeten proberen te geven. Schrijf zowel de vragen als de antwoorden op in je notities.
    • Enkele speculerende vragen die je jezelf kunt stellen tijdens het lezen van een boek:
      • Liet de hoofdpersoon de kat met een reden via de achterdeur naar buiten of was de schrijver alleen maar ruimte aan het opvullen?
      • Waarom begint de schrijver zijn verhaal op het kerkhof? Zegt de setting van het boek meteen al iets over de hoofdpersoon?
      • Wat is de relatie tussen deze twee personages? Op het eerste gezicht zijn het vijanden, maar kan het zijn dat ze elkaar erg graag mogen?
    • Stel dit soort vragen als je een hoofdstuk of een paragraaf hebt gelezen en probeer de bedoeling van het verhaal samen te vatten. Voorspel wat het antwoord gaat zijn. Als het antwoord wordt onthuld, vraag jezelf dan af welke gebeurtenissen in het verhaal daarvoor van belang waren.
  5. Als je aantekeningen hebt gemaakt op losse kladblaadjes, berg ze dan op in een multomap en houd daarbij verschillende verhalen apart. Als je een notitieboekje hebt bijgehouden, geef dan duidelijk met titels en tussenkopjes aan waar het ene verhaal begint en het andere eindigt.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

laat je leiden door de informatie

PDF download Pdf downloaden
  1. In aanvulling op de inhoudsopgave, titels en tussenkopjes let je op:
    • Sammenvattingen, introducties en conclusies. Deze vertellen je welke stukken belangrijk zijn.
    • Het belangrijkste dat je in ieder stuk leest. Meestal komt dat meteen of in elk geval ergens in het begin van een stuk. Krabbel deze belangrijke punten in je aantekeningen neer.
  2. Let op het volgende en gebruik het om je aandacht erbij te houden tijdens het lezen:
    • Het overzicht van het boek.
    • De huiswerkopdrachten. Als je bijvoorbeeld weet dat er vragen over een bepaald personage komen, hou dan dat personage in de gaten tijdens het lezen.
    • Wat de leraar erover vertelt tijdens de les.
    • Elke vorm van oefentoetsen bij het materiaal. Je kunt deze misschien krijgen van andere leerlingen, je leraar, uit het boek etc.
  3. Verzamel kernwoorden en gebruik deze om digitaal in het boek te zoeken, bijvoorbeeld met Amazon.com of Google Reader. Dit is vooral zinvol als je zoekt naar citaten, want het paginanummer zal vaak ergens terug te vinden zijn.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Ontwikkel andere strategieën

PDF download Pdf downloaden
  1. Hardop lezen is een goede manier om het tempo omlaag te brengen terwijl je leest. Langzamer lezen betekent vaak dat je beter let op wat je leest, omdat je meer tijd hebt om het te laten doordringen. Een ander voordeel van hardop lezen is dat je de woorden ziet (visuele ondersteuning) en hoort (auditieve ondersteuning).
    • Als je ontdekt dat gesproken woorden je leesvaardigheid vergroten, wees dan niet bang om audioboeken te lezen. Natuurlijk wil je ze lezen naast het luisteren, maar het is een prima manier om je vaardigheden te verbeteren.
  2. Het is hetzelfde als tegenover een schaakmeester komen te staan terwijl je zelf net bent begonnen met schaken. Natuurlijk zul je het niet goed doen als dat de situatie is. Begin met boeken op je eigen niveau. Je moet je niet druk hoeven maken om de betekenis van de woorden of de zinnen heel vaak over moeten lezen.
    • Als je voor school leest en het boek boven je niveau is, doe dan je uiterste best, maar blijf ook doorgaan met het lezen van boeken op je eigen niveau. Het lezen van deze boeken zal je helpen om ook de moeilijkere boeken beter te begrijpen.
  3. Leesdocenten praten over vloeiend. Vloeiend betekent dat je in een snel tempo kunt lezen. Om vloeiend te zijn, moet je 90 woorden per minuut kunnen lezen. Dat lijkt veel, maar met een beetje oefenen moet je daar kunnen komen. Wat voor soort oefenen? Opnieuw lezen! Lees boeken nog een keer, twee keer of zelfs drie keer. Na de eerste keer worden de woorden makkelijker en lees je vloeiender.
  4. Als je niet weet wat een woord betekent, is het moeilijk om je leesvaardigheid te vergroten. Schat in welk woordenschatniveau bij jouw leeftijd hoort. Als je onder het niveau zit, begin dan met boeken die je helemaal begrijpt en werk je op.
    • Er zijn een aantal manier om leesvaardigheid te verbeteren:
      • Gebruik een woordenboek of computer terwijl je leest. Als je een woord niet kent, zoek het dan op en schrijf de betekenis in je aantekeningen.
      • Lees veel boeken. Soms is de betekenis van een woord duidelijk op te maken uit de zin. Hoe meer je leest, hoe beter je wordt in het afleiden van de betekenis uit de context.
      • Lees boeken boven je niveau. Boeken boven je niveau zullen veel pittige woorden hebben. Je door deze boeken heen werken is moeilijker, maar vergroot wel je kennis.
  5. Het maakt niet uit of die hulp van een leraar, een vriend of een van je ouders komt. Lees met iemand die boven jouw niveau zit en waar je vragen aan durft te stellen en mee durft te praten. Als je met hulp leest, houdt dan deze structuur aan:
    • Voorbereidend lezen: definieer de tijdwoorden; bedenk vooraf vragen die je tijdens het lezen kunnen helpen om de tekst te begrijpen.
    • Lees: hou de vragen die je vooraf hebt bedacht in gedachten; stel vragen; lees hardop als dat nodig is; maak aantekeningen; luister naar een ander die leest.
    • Na het lezen: vat samen wat je net gelezen hebt; stel de vragen die je had; voorspel wat er gaat gebeuren op basis van wat je net hebt gelezen.
    Advertentie

Tips

  • Noteer woorden die je niet weet of interessante zinnen. Je wilt waarschijnlijk later de betekenis van de woorden controleren en je weet nooit waar je de zinnen nog voor kunt gebruiken.
  • Stel vragen. Als dit een leesopdracht is en je niet begrijpt wat je gelezen hebt, praat er dan over met klasgenoten, je leraar of je ouder(s). Als het geen opdracht was, overweeg dan om een leesgroep te vinden, in het echt of online.
  • Een goede methode is het aanleggen van een aparte bladzijde voor ieder personage, zodat je bij ieder personage de eigen kenmerken en details kunt noteren. Zo kun je het personage breder zien dan hem alleen hier en daar te herkennen.
  • Ga zoveel mogelijk naar de bibliotheek. Na school, tijdens de lunchpauze of wanneer je ook maar tijd hebt. Ga!
  • Ontdek zelf wat het beste voor jou werkt, ook als dat betekent dat je jezelf moet opsluiten in een kamer om hardop te kunnen lezen. Probeer veel verschillende manieren.
  • Regel de basisaantekeningen. Over veel bekende boeken zijn samenvattingen of uitleg beschikbaar. Gebruik deze om het moeilijke stuk te overwinnen.
  • Probeer veel verschillende dingen te lezen. Oefen met leuke dingen, zelfs als dat stripboeken of je favoriete tijdschriften zijn.
  • Als je achterloopt op het lezen voor school, kan het zinvoller zijn om de belangrijkste dingen zoals titels, inleidende alinea's en samenvattingen te lezen, dan je door ieder woord heen te slaan.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Gebruik géén samenvattingen ter vervanging van het lezen.
  • Als je citaten van gepubliceerde werken gebruikt, houd dan altijd de regels omtrent citeren en plagiaat in de gaten. Je zult je leraar niet voor de gek kunnen houden met dingen die al geschreven zijn.
  • Echte leesproblemen worden vaak niet gediagnosticeerd of genegeerd als je aantekeningen maakt en goede studievaardigheden toont.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 9.910 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie