PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Omgaan met en berijden van een paard kan een van de grootste vreugdes van het leven zijn. Dat gezegd hebbend, paarden zijn sterke, vaak schrikachtige dieren waar op de juiste manier mee omgegaan moet worden. Bescherm jezelf en het paard te allen tijde tegen verwondingen, door de volgende veilige gewoontes te volgen, op de grond en in het zadel.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Veiligheidsapparatuur en voorbereiding

PDF download Pdf downloaden
  1. Deze zullen je voeten beschermen als een paard erop stapt. Kies een laars met stalen neus of een samengestelde laars, berekend om het gewicht van je paard te weerstaan. Als je rijdt moeten de laarzen een kleine hak hebben.
    • Afhankelijk van de maat en het ras varieert het gewicht van je paard enorm, maar over het algemeen valt het tussen de 400 tot 850 kg. [1]
    • Laarzen met stalen neuzen worden voornamelijk ontworpen voor industrieën waar veel hogere gewichten bij betrokken zijn. Geruchten dat ze meer kwaad doen dan goed zijn waarschijnlijk mythen. [2]
  2. Kies een cap die vastgezet kan worden onder de kin, en voldoet aan de nieuwe VG1 veiligheidsnormen. [3] [4]
    • Sommige door de SEI goedgekeurde caps hebben grote ventilatiegaten waardoor ze andere tests niet halen, vanwege het hogere risico van het oplopen van verwondingen door penetratie.
    • Vervang de cap minstens elke vijf jaar, en ook wanneer het een flinke klap gekregen heeft of tekenen van slijtage vertoont.
  3. Vermijd wijde kleren, die in de war kunnen raken met het paardentuig. Het belangrijkste, zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent voordat je in de buurt van wegen gaat rijden. Fluorescerende hesjes worden aangeraden, vooral bij zware regenval, mist of schemering.
    • Als je een beginnende ruiter bent, leert om te springen of wedstrijden gaat rijden, draag dan een bodyprotector. De bodyprotector zou comfortabel moeten zitten, minder dan vijf jaar oud zijn en voldoen aan de norm EN 13158:2009 klasse 3.
    • Comfortabele handschoenen en naadloos ondergoed en een rijbroek kunnen pijn en ongemakken voorkomen.
  4. Alles wat bungelt of verwijderbaar is kan het paard laten schrikken of aan zijn tuig blijven hangen. Neem de volgende voorzorgsmaatregelen:
    • Als je een bril draagt, dan is het een groot voordeel als hij flexibele poten heeft. Contactlenzen vergroten de kans dat je stof en haar in je ogen krijgt. Vraag je opticien om advies.
    • Verwijder alle sieraden. Zelfs strakke ringen en armbanden kunnen blijven haken.
    • Doe los haar in een staart of iets dergelijks.
    • Sluit de rits van je jas en stop losse draadjes of andere bungelende objecten weg.
  5. Controleer of al het tuig de juiste maat en vorm heeft voor het paard. Controleer al het tuig op slijtage en scheuren. Dit omvat ook barsten en uitrekken van het leer en de kwaliteit van de stiksels. Alles wat bijna breekt of knapt is een veiligheidsrisico. Controleer voordat je opstijgt, en dan weer nadat je een korte afstand gereden hebt.
    • De singel moet strak genoeg zitten om te voorkomen dat het paard er met zijn been in kan blijven steken, maar niet ongemakkelijk strak. Controleer dit nog een keer na het opstijgen, na een paar minuten rijden en elke paar uur daarna tijdens een lange rit. [5]
    • Je moet in staat zijn om de teugels vast te houden zonder ze over de nek van het paard te laten hangen of ze om je hand te wikkelen.
    • Houd al het tuig schoon.
    • Zorg ervoor dat je je stijgbeugels op de goede lengte hebt gemaakt. Tijdens het rijden zou je in staat moeten zijn om je volle gewicht op je hiel te laten rusten.
  6. Tijdens een sprong of een plotselinge beweging is een halsring gemakkelijker om aan vast te houden dan de manen van het paard. Vooral als de manen gevlochten zijn. Hoewel halsringen vooral gebruikt worden door beginnende ruiters, kan het geen kwaad om een extra stukje veiligheidsmateriaal te gebruiken. Tegenwoordig worden ze zelfs gebruikt door enkele professionele ruiters. [6]
  7. Bewaar er minstens een van ieder in je stallen, en een extra exemplaar in de trailer als je veel onderweg bent met je paard. Voeg een stevig stuk papier toe met contactinformatie van een naburige dierenarts en ziekenhuis. [7]
    • Zorg ervoor dat er iemand in de omgeving getraind is in eerste hulp voor mensen en in eerste hulp voor paarden.
  8. Controleer of alle hekken gesloten zijn voordat je een paard vrij laat in een wei. Laat je paard nooit los in de buurt van gevaarlijke omstandigheden zoals wegen of verraderlijk terrein.
  9. Veel paarden leren hoe ze simpele klinken en grendels kunnen openen. Overweeg een oogbout en/of een commerciële "paardveilige" klink. Bij heel verveelde of intelligente paarden kun je aanvullende grendels toevoegen en/of een houten plank om te zorgen dat het paard niet bij de klink kan. [8]
    • Als je paard constant probeert te ontsnappen, dan kan ze meer gezelschap, beweging of tijd in de buitenlucht nodig hebben.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Hanteren van paarden vanaf de grond

PDF download Pdf downloaden
  1. Beginners zouden zich niet rond paarden moeten bevinden zonder supervisie. Naarmate je groeit in zelfvertrouwen en vaardigheden kun je zelf een paard leiden, maar het is nog steeds beter als er mensen in de buurt zijn om het te horen of te zien als er iets verkeerd gaat.
  2. Paarden hebben een blinde vlek recht voor ze en recht achter ze. Benader ze vanaf de zijkant zodat het paard weet dat je komt.
    • Probeer het paard zich om te laten draaien, zelfs in een kleine stal. Als het paard vastgezet is, benader hem dan vanuit een hoek, niet recht van achteren. [9]
    • Praat kalm tegen het paard terwijl je hem benadert, om zijn aandacht te krijgen.
  3. Jouw handen zijn je eerste communicatiemiddel met je paard. Als je hem roskamt of opzadelt, laat je je hand rusten op de schouders of zijn achterhand. Dit laat het paard weten dat je er bent, zelfs als hij je niet ziet. Het geeft je ook de beste kans om jezelf weg te duwen, mocht het paard willen trappen. Sta als het mogelijk is naast het paard met één hand op het paard terwijl je het paard roskamt of opzadelt.
    • Let op plotselinge toename van spanning. Dit kan leiden tot een trap of uitval.
  4. Zet het touw vast op schofthoogte van het paard (het begin van zijn hals), en maak het niet langer dan je arm. [10] Gebruik een veiligheidsknoop, zodat hij gemakkelijk losgetrokken kan worden. Houd nooit je vinger op de knoop terwijl je knoopt, omdat het paard het vast kan trekken.
    • Het beste is om je paard vast te zetten met een "panieksluiting", niet rechtstreeks aan een muurring. [11] De panieksluiting is een stuk twijndraad of touw dat het paard gemakkelijk kan breken met een sterke ruk. Zonder panieksluiting kan het paard vallen als het schrikt, daarbij mogelijk jou of zichzelf verwonden.
    • Zet het paard nooit vast aan de teugels.
  5. Achter een paard bewegen maakt je kwetsbaar voor een harde trap. Als er geen ruimte is om buiten zijn trapbereik te lopen, loop dan naast je paard, met een hand op zijn achterhand en blijf praten zodat het paard weet waar je bent. Op zo’n korte afstand heeft een trap veel minder kracht. [12]
  6. Recht voor een paard bewegen of staan is veiliger, maar er zijn nog steeds risico’s. Duik nooit onder de buik van een paard (de romp), onder zijn hals of onder zijn halstertouw door. Dit zal hem bijna gegarandeerd laten schrikken omdat jouw beweging snel en laag is, en buiten zijn gezichtsveld. Beide acties laten je onbeschermd tegen geschopt of vertrapt worden. Aan de voorkant is het ook nog mogelijk dat hij steigert en naar je slaat.
  7. Grijp niet het halster zelf, want dan kun je van je voeten getrokken worden wanneer het paard schrikt. Wikkel het touw nooit om je hand of een ander lichaamsdeel, en sleep het nooit over de grond waar je voeten erin verstrikt kunnen raken. Als dat gebeurt, kan het paard het touw strak trekken en serieuze verwondingen aanrichten.
    • Vouw het touw in plaats daarvan dubbel om de lengte te verminderen. Houd het touw in het midden van de vouwen vast, zodat je het gemakkelijk kunt loslaten.
    • Wikkel nooit extra halstertouw om je hand – je hand kan breken of zelfs afgerukt worden als het paard schrikt en op hol slaat. Of je kunt meegesleurd worden achter het paard.
    • Laat je niet verleiden tot een touwtrek wedstrijd met een paard. Het paard is veel sterker dan jij en kan je gemakkelijk omver trekken.
  8. Als het paard erg opgewonden is, doe het voer dan in een emmer. Het kan een minder goed idee zijn om je paard regelmatig uit de hand te voeren, omdat het hem kan aanmoedigen om te bijten. [13]
  9. Als je de hoef of het been van het paard moet onderzoeken, laat het paard dan zien wat er gebeurt en zich daaraan aanpassen. Leg je hand op de schouder of achterhand van het paard, en beweeg je hand dan langzaam naar het been. Knijp zachtjes in de vetlok om het paard zover te krijgen dat hij zijn voet optilt, terwijl je tegelijk “voet” zegt om hem dit commando aan te leren. [14]
    • Ga niet knielen of zitten terwijl je het been of de voet van het paard vasthoudt. Ga in plaats daarvan op je hurken zodat je gemakkelijk kunt wegspringen.
  10. Let op andere paarden in de buurt en niet alleen op het paard waar je mee bezig bent. Loop niet achter andere paarden langs of te dicht bij hun voeten.
    • Vermijd in het bijzonder om voer mee te nemen in het midden van een groep paarden. Ze zullen zich om je heen verdringen en jou trappen in hun opwinding. [15]
  11. Een paard trainen om voor het eerst zelf een trailer in te lopen kan weken van geduldig communiceren kosten. Zelfs wanneer je met een ervaren paard werkt, moet je ervoor zorgen dat je eerst de trailerdeur sluit en dan het paard vastzet. Dit voorkomt dat een paard probeert weg te komen voordat je klaar bent.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Paardrijden

PDF download Pdf downloaden
  1. Beginnende ruiters zouden altijd met een meer ervaren ruiter moeten rijden, hoewel ze niet op hetzelfde paard hoeven te rijden. In gezelschap rijden is ook een goed idee als je sprongen gaat oefenen.
  2. Als een paard wild doet of vol energie zit, vraag dan een ervaren ruiter om het paard eerst te longeren.
  3. Praat en gedraag je rustig in het bijzijn van paarden. Paarden werken het beste met geduldige, rustige mensen. Ga nooit schreeuwen bij een paard, omdat hij kan schrikken van het geluid.
  4. Controleer je omgeving constant op mogelijke bronnen van angst. Dit kan ook rennende kinderen, een naderende auto of zelfs een wapperende plastic zak omvatten. Als de ogen van het paard zich verwijden en zijn oren rechtop steken, dan kan het zijn dat hij bang is. Als dit gebeurt, praat dan rustig tegen het paard en probeer ergens naartoe te gaan waar het paard tot rust kan komen.
    • Als je paard gemakkelijk bang wordt, kun je hem in een vertrouwde omgeving desensibiliseren.
  5. Paarden zijn niet altijd vriendelijk als ze elkaar voor het eerst ontmoeten. Elkaar met hun neuzen raken kan als resultaat hebben dat ze bijten of uithalen.
  6. Laat het paard bepalen waar hij zijn voeten zet wanneer je over glibberige oppervlakten loopt, waaronder ijs, sneeuw en modder. Houd het paard in stap wanneer je een heuvel opgaat of afdaalt, zelfs als hij sneller wil gaan. [16]
    • In stap blijven gaan is ook ’s avonds of bij weersomstandigheden met minder zicht een goed idee.
  7. Wanneer je met andere ruiters rijdt, rijd dan naast elkaar, of blijf ver genoeg uit de buurt om trappen te voorkomen. Wanneer je tussen de oren van je paard door kijkt, moet je in staat zijn om de achterhoeven van het paard voor je te zien. [17] Nu dat gezegd is, als je in een groep rijdt, laat een paard dan niet zo ver achterop raken dat het moet galopperen om er weer bij te komen. [18]
    • In sommige gebieden is een rood lint in een staart een teken dat dat paard trapt. Blijf flink uit de buurt van deze paarden.
    • Wanneer je vooraan rijdt in een groep, roep dan naar achteren om de andere ruiters te waarschuwen voor mogelijke gevaren. Dit kan betrekking hebben op bijvoorbeeld gebroken glas, slechte ondergrond en takken op ooghoogte.
  8. Controle verliezen over je paard kan een gevaarlijke situatie zijn, vooral als je niet weet wat je moet doen. In de meeste gevallen is de veiligste manier om te handelen, op het paard blijven en het laten rennen tot hij kalmeert of uitgeput raakt. [19] Aan de teugels van het paard trekken kan zijn zicht belemmeren en veroorzaken dat hij geen goede grip meer heeft.
    • Als je op voorhand met je paard oefent kun je hem trainen om naar een kant te stappen, waardoor hij afremt. Zonder deze training kan het trekken aan één teugel het zicht en de balans van het paard verstoren, of veroorzaken dat hij omdraait zonder vaart te minderen. [20]
    • Spring niet van het paard af behalve als hij afgaat op een weg, een afgrond of takken die te laag zijn om veilig onderdoor te kunnen.
  9. Omdat zowel jij als het paard wat vermoeider zijn na een rit, is het handig om een checklist voor na het rijden te volgen om te zorgen dat alles gebeurt. Probeer deze:
    • Vertraag tot stap voordat je de stal nadert.
    • Zet je paard na het afstijgen vast met een veiligheidsknoop.
    • Roskam je paard en geef hem een wasbeurt.
    • Leid het paard terug naar de wei of de stal. Leer hem vroeg aan om niet ervandoor te gaan, maar om rustig naast je te staan met zijn halster om.
    • Verwijder het halster. Aai je paard en beloon hem voor zijn kalme gedrag. Hij moet in staat zijn om naast je te blijven staan tot je je omdraait om te vertrekken.
    Advertentie

Tips

  • Als je wedstrijden rijdt, heb je nog een serie aanvullende veiligheidsrisico’s om aan te denken. Zoals aanpassen aan nieuwe stallen en je handhaven in grote, luidruchtige menigtes. Praat met ervaren wedstrijdruiters voor advies.
  • Leer hoe je een paard veilig kunt vastzetten zonder toegang tot muurringen. Soms is het nodig om te weten hoe je dit kunt doen als je op een buitenrit bent en je moet ergens stoppen. Zet je paard niet vast aan iets wat hij kan verplaatsen, zoals holle artikelen, verplaatsbare hekken of deurkrukken.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Ga er nooit mee akkoord om ingesloten te worden in een stal met een paard erbij.
  • Wees extra voorzichtig rond geredde of voorheen mishandelde paarden. Ze kunnen een probleem hebben met mensen en zijn vaak gevaarlijker dan paarden die hun hele leven goed behandeld zijn.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 5.214 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie