Pdf downloaden
Pdf downloaden
In het algemeen is de loyaliteit van een paard sterk afhankelijk van het type training of de manier waarop het paard wordt beleerd. Paarden die worden aangeleerd om naar de mens te luisteren op basis van respect, zijn fijner in de omgang dan paarden die luisteren uit pure angst. Volg deze tips om een vertrouwensband op te bouwen met je paard tijdens het beleren.
Stappen
-
Win het vertrouwen van je paard. Een persoonlijke band met je paard is noodzakelijk om het vertrouwen op te bouwen, om hem later goed te kunnen trainen. Breng dagelijks wat tijd met je paard door, om te beginnen met gewoon bij hem in de buurt te zijn en hem te verzorgen. Het verzorgen van je paard helpt je om een goede band met hem op te bouwen. Werk in de buurt van je paard wanneer hij in de wei staat, om hem de tijd te geven om vertrouwen in je te krijgen. Praat tegen hem en stel hem gerust wanneer hij van iets schrikt.
- Paarden zijn vluchtdieren, ze raken snel van slag. Als je paard niet is opgegroeid in de nabijheid van mensen, is er een kans dat hij bang is van mensen. [1] X Bron
- Als je een veulen hebt of een paard dat nog te jong is om te trainen, kan je hem in ieder geval al laten wennen aan mensen en zijn vertrouwen winnen. [2] X Bron
- Besteed veel tijd aan het winnen van het vertrouwen van je paard voordat je begint met hem te trainen.
-
Denk om je eigen veiligheid. Paarden zijn krachtige dieren die veel schade kunnen aanrichten. Wanneer je je paard traint, wil je er zeker van zijn dat je veilig bent. Sta op een plaats waar je paard je goed kan zien. Als je naar een plek gaat waar hij je niet kan zien, aai hem dan over zijn zij zodat hij weet waar je naartoe gaat.
- De beste plek om te staan is aan de linkerzijde van het paard ter hoogte van zijn oren, met je lichaam naar het hoofd van het paard gedraaid. Deze plek is het makkelijkst voor het paard om je te zien.
- Praat tegen je paard wanneer hij je niet kan zien. Dit helpt hem in te schatten waar je bent.
- Loop niet achter een paard. Ga ook niet vlak voor je paard staan.
- Kniel of zit niet langs je paard. Wanneer je bezig bent met zijn hoeven, buk dan in plaats van door je knieën te gaan. [3] X Betrouwbare bron American Society for the Prevention of Cruelty to Animals Ga naar de bron
-
Ga stapsgewijs te werk. Een paard beleren is een langzaam proces. Elke stap moet een gewoonte worden voordat je begint aan de volgende stap. Wanneer je het paard aan het trainen bent is het belangrijk dat elk nieuw concept dat je introduceert, voortbouwt op wat je hem daarvoor hebt geleerd. Onthoud dat je wilt dat elke stap een gewoonte wordt voor je paard, want anders is hij niet volledig getraind. [4] X Bron
- Geef nooit op. Voor je paard is de ene stap misschien makkelijker dan de andere. Een paard beleren is een grote verantwoordelijkheid.
- Probeer om elke les met een succes te eindigen. Ook al is het maar een kleine vooruitgang, bijvoorbeeld dat het paard toelaat dat je het halster in de buurt van zijn hoofd brengt. [5] X Bron
-
Word nooit boos op het paard. Schreeuw niet tegen het paard, sla hem niet, gooi geen dingen en gedraag je niet agressief. Deze dingen kunnen het paard laten schrikken en het eerdere vertrouwen wat je hebt opgebouwd beschadigen. Praat tegen het paard op een kalme, lage toon. [6] X Betrouwbare bron American Society for the Prevention of Cruelty to Animals Ga naar de bron
-
Beloon je paard voor succes. Het geven van positieve prikkels helpt je om het paard te trainen om te doen wat jij wilt. Een positieve prikkel is bijvoorbeeld het geven van iets lekkers of een klopje op de hals. Je kan ook negatieve prikkels gebruiken. Dit kan je doen door hem een duwtje met je vinger of tikje met een zweep te geven, mits je paard daar niet bang voor is. Je kan ook proberen om lichte druk te geven op het halstertouw of de teugel, of lichte beendruk te gebruiken.
- Gebruik nooit een negatieve prikkel om je paard pijn te doen of hem bang te maken. Negatieve prikkels horen consequent en ferm te worden gegeven, niet abrupt. Ga door met de negatieve prikkels totdat het paard zichzelf corrigeert. Stop dan onmiddelijk met het geven van negatieve prikkels. [9] X Betrouwbare bron American Society for the Prevention of Cruelty to Animals Ga naar de bron
Advertentie
-
Laat je paard wennen aan je handen. De eerste manier om met de training te beginnen, is door het paard te laten wennen aan je handen naast zijn hoofd, oren en nek. Doe dit langzaam. Blijf binnen het zicht van je paard zodat je hem niet laat schrikken. Steek je hand langzaam uit. Wanneer je dit te snel doet, kan hij je actie verkeerd interpreteren. Blijf dit doen totdat je het paard kan aanraken.
- Zorg ervoor dat je het paard verbale lof geeft wanneer hij vooruitgang boekt. Dit kan zijn dat je je hand dichter bij zijn hoofd mag houden, of dat hij je aanraking voor een paar seconden toestaat.
- Beloon het paard voor elk succes door hem iets lekkers te geven. [10] X Bron
-
Maak je paard gewend aan het halster. Begin door het halster in je handen te houden. Het paard kan het halster op deze manier zien en er aan ruiken. Voor de eerste paar dagen is het voldoende om het paard het halster te laten zien en ruiken in je handen, zodat hij het halster kan herkennen als iets wat niet gevaarlijk is. Daarna kan je het halster rustig om de neus doen en over het hoofd brengen. In het begin is het verstandig om het hierbij te laten. Als het paard hier aan gewend is, kan je het halster over de oren trekken en het halster vastmaken.
- Het kan zijn dat je meerdere pogingen moet doen. Blijf geduldig en kalm en probeer elke dag wat vooruitgang te boeken.
- Wanneer je eindelijk het halster om hebt gekregen, kan je het een paar dagen om laten. [11] X Bron
-
Introduceer het hoofdstel. Presenteer het hoofdstel samen met het halster. Wrijf voorzichtig met het hoofdstel over het hoofd van het paard. Probeer om de mond van het paard te openen voor het bit. Wees erg zacht en voorzichtig.
-
Voeg het bit toe. Naast het halstermak maken, moet het paard ook hoofdstelmak worden gemaakt door het gebruik van een bit. Plaats het bit rustig in de mond van het paard. Doe dit in het begin voor maximaal een paar minuten. Je kan de tijd dat het bit in de mond van het paard zit langzaam opbouwen. [12] X Bron
- Een laagje stroop maakt het bit een stuk aantrekkelijker en kan het paard aanmoedigen om het bit aan te nemen. [13] X Bron
-
Haal het kopstuk over de oren. Wanneer het bit in de mond van het paard zit zonder dat het paard tegenstribbelt, kan je het kopstuk over de oren trekken. Maak de neus- en keelriem nog niet vast.
- Werk geleidelijk toe naar het vastmaken van de neus- en keelriem. Denk eraan dat je het paard de tijd moet geven om te wennen aan het gevoel van het hoofdstel op zijn hoofd en achter zijn oren.
Advertentie
-
Begrijp hoe je moet longeren. Longeren, of het trainen met behulp van een lang touw, laat je het paard leiden in de bak terwijl je traint. Probeer bij het longeren een zo groot mogelijke volte te gebruiken. Een te kleine volte kan het paard klachten geven aan zijn benen, gewrichten en pezen. Zorg ervoor dat je volte een minimale diameter heeft van 18 meter.
- Wanneer je net begint met longeren is het verstandig om het niet langer dan 10 minuten op de linkerhand en 10 minuten op de rechterhand te doen. Bouw de conditie van je paard op om langere longeersessies vol te kunnen houden, omdat longeren veel belasting geeft op het lichaam van het paard. [14] X Bron
-
Train het paard door middel van grondwerk. Het is belangrijk om het vertrouwen te winnen van het paard door middel van grondtraining voordat je het paard gaat bestijgen. Maak een longeerlijn vast aan het halster van het paard.
-
Maak de longeerlijn op een comfortabele manier vast. Wanneer je abrupt aan het bit trekt, kan het ongemakkelijk zijn voor het paard. Als je de paardenmond pijn doet, kan het paard een angst ontwikkelen voor longeren.
- Verplaats je lichaam tegelijk met je paard zodat de longeerlijn altijd contact behoudt. Het paard zal dit contact uiteindelijk accepteren en zal op de volte blijven lopen zonder te duwen of te trekken. [15] X Bron
-
Longeer je paard. Een paard longeren is het proces om je leiderschap te verduidelijken door te werken in de bak. Longeer je paard minimaal een keer per dag. Gebruik je lichaamstaal om aanwijzingen te geven of om het paard zijn pas te laten versnellen. Bouw de snelheid en intensiteit van de longeersessies op totdat een paard in galop op de volte kan terwijl hij naar je aanwijzingen luistert.
- Je mag je paard niet aanraken tijdens het longeren; alle aanwijzingen moeten worden gegeven door verandering van energie en lichaamshouding. Je kan ook zwaaien met het eind van je longeerlijn.
- Longeren is een vertrouwensoefening; verbreek oogcontact en verminder de druk op het longeertouw wanneer het paard doet wat je van hem vraagt.
-
Train je paard om commando's op te volgen. Leer het paard om netjes naast je te lopen wanneer je hem leidt met een touw. Wanneer het paard in de volte om je heen loopt, moet je het paard stemcommando's aanleren. Leer het paard woorden zoals: 'halt', 'sta stil', 'stap' en 'terug'. Zorg ervoor dat het paard 'halt' en 'stap' begrijpt voordat je verdere stemcommando's introduceert. Daarna kan je hem de commando's voor de snellere gangen leren, zoals 'draf'.
- Probeer om 'hoo' te gebruiken in plaats van 'halt'. De woorden halt en draf lijken qua uitspraak op elkaar en kunnen sommige paarden verwarren. [16] X Bron
-
Leer het paard om jouw ruimte te respecteren. Paarden kunnen je uitproberen terwijl je ze aan het leiden bent. Ze kunnen je bijvoorbeeld weg proberen te duwen met hun schouder om vast te stellen wie de baas is. Je moet aangeven dat jij de baas bent. Wanneer het paard te dicht bij je komt kan je wat druk plaatsen op de ribben van het paard, ongeveer 30 cm achter de schouder. Dit is de plaats waar de leider van een kudde paarden het paard zou corrigeren. Het paard zal uitwijken en je ruimte erkennen. [17] X Bron
-
Leer het paard om te reageren op druk. Het paard moet leren hoe hij moet reageren op druk op het halster. Bevestig het halstertouw aan het halster. Sta aan de rechterkant van het paard. Trek het halstertouw naar rechts om druk te geven. Het paard moet leren om zijn hoofd naar rechts te bewegen op dat commando. Gebruik een positieve prikkeling wanneer hij dit doet.
- Herhaal dit links. Doe hetzelfde voor de commando's vooruit en achteruit door druk te geven in de juiste richting.
- Het paard leert om de druk te volgen om zich van de druk te verlossen. [18] X Bron
Advertentie
-
Introduceer het zadel. Het paard moet wennen aan het gewicht en geluid van een zadel op zijn rug. Net zoals met het halster en het bit is het belangrijk om een paar dagen uit te trekken om het paard te laten wennen aan het geluid, geur en vorm van het zadel.
- Nadat het paard gewend is aan het zicht van het zadel, hou je het zadel boven de rug van het paard zonder dat het in contact komt met het paard. [19] X Bron
-
Plaats een zadeldek op het paard. Nadat het paard gewend is geraakt aan het zadel plaats je een zadeldek op de rug van het paard. Laat het voor een paar minuten liggen en haal het er dan af. Herhaal dit meerdere keren. Leg het zadeldek via beide kanten op het paard zodat het paard went aan dit proces aan beide kanten.
-
Plaats het zadel op het paard. Introduceer voorzichtig het zadel op het paard. Zorg ervoor dat je het paard geruststelt door tegen hem te praten en hem te aaien. [20] X Bron Laat het zadel een paar minuten liggen. Doe dit aan beide kanten van het paard.
- Zorg ervoor dat je de beugels en beugelriemen van het zadel haalt wanneer je een paard zadelmak maakt.
-
Singel het paard aan. Doe dit erg langzaam. Singel het paard elke dag iets strakker aan, vooral als het paard erg schichtig is. Als het paard te bang is, stop dan met aansingelen en laat hem nog wat langer wennen aan alleen het zadel.
- Wanneer je paard het aansingelen van de singel heeft geaccepteerd kan je beginnen met rustig op de rug van het paard te hangen.
-
Laat het paard wennen aan de beugels. Longeer vervolgens met het zadel op en de beugels lang. Dit helpt het paard om te wennen aan bewegende dingen aan de zijkant, zoals benen. [21] X Bron Bevestig de beugelriemen ook terug aan het zadel.
- Doe dit rustig. Introduceer steeds één nieuw element. Zorg ervoor dat je paard niet meer bang is voor het laatste object voordat je een nieuw object introduceert. [22] X Bron
-
Longeer met het zadel op. Wanneer het paard het zadel voor langere periodes kan verdragen, kan je het paard longeren in de bak met het zadel op.Advertentie
-
Bereid je paard voor op het opstijgen. Tot nu toe heeft je paard je waarschijnlijk alleen op ooghoogte of lager gezien. Verplaats je paard zodat hij naast een hek komt te staan. Klim op het hek en ga op een hoogte staan waardoor je boven het hoofd van het paard uitkomt.
-
Introduceer gewicht op de rug van het paard. Laat een gevorderde ruiter je helpen om het gewicht van de ruiter te introduceren. Geef de ruiter een voetje en laat hem op het zadel liggen. De ruiter moet langzaam zijn gewicht op de rug van het paard plaatsen zodat hij het paard niet laat schrikken. [23] X Bron
- Beloon en aai het paard wanneer hij het gewicht van de ruiter accepteert.
-
Ga op het paard zitten. De ruiter moet langzaam en voorzichtig zijn linkervoet in de linkerbeugel plaatsen. Vraag de ruiter of hij zijn rechterbeen over het paard kan zwaaien, zonder zijn gewicht te verplaatsen en zonder het paard te raken. De ruiter kan nu zijn rechtervoet in de rechterstijgbeugel plaatsen. [24] X Bron
- Herinner de ruiter aan het feit dat hij laag moet blijven zitten omdat hij anders het paard kan laten schrikken. Laat de ruiter het zadel stevig vasthouden, maar niet de teugels. Wanneer de ruiter van het paard wordt gebokt kan het paard hier namelijk nog meer van schrikken.
-
Stap rustig rond met het paard. Stap rustig rond met het paard terwijl de ruiter op zijn rug zit. Neem geleidelijk meer afstand van het dier.
- Vraag de ruiter om de teugels aan te nemen en voorzichtig contact te maken met de paardenmond, zodat het paard er niet van schrikt. Laat de ruiter het paard stappen met verbale commando's en een zachte beendruk. [25] X Bron
-
Probeer op te stijgen. Nadat een gevorderde ruiter op je paard heeft gezeten is het tijd om het zelf te doen. De eerste keer op je paard gaan zitten kan erg gevaarlijk zijn, en moet niet worden gedaan zonder begeleiding van een vakkundig paardenkenner of instructeur. Stijg voorzichtig op en zorg ervoor dat je het paard niet schopt of met je benen knijpt. Laat het paard een paar passen stappen, stop en stijg af.
- Bouw de tijd die je in het zadel doorbrengt langzaam op gedurende een periode van enkele weken of maanden. Ga niet draven of galopperen totdat je paard 100% op zijn gemak is in stap met jou op zijn rug.
- Het kan een jaar duren voordat je kan draven of galopperen op je paard. Overhaast het proces niet, het kan je paard bang maken of slechte gewoontes aanleren.
Advertentie
Tips
- Gebruik commando's van één woord en gebruik altijd hetzelfde woord, om het paard niet in verwarring te brengen.
- Stel je paard gerust wanneer hij zijn oren naar achteren doet of hij tekenen van angst vertoont.
- Elk paard is anders en heeft een andere tolerantie voor de duur van een training. Leer de tekenen van je paard die erop wijzen dat hij er genoeg van heeft.
- Als je paard bang lijkt tijdens een nieuwe oefening, kalmeer hem dan en doe een andere oefening waar hij zich wel goed bij voelt. Probeer het later opnieuw.
- Voer altijd warming-up- en cooling-downoefeningen uit met je paard voor en na de training.
- Voordat je een nieuwe fase begint in het beleren, oefen je of herzie je de oefeningen die het paard al heeft geleerd en bouw je daarop voort.
- Voordat je opstijgt op je paard, ga je naast je paard staan en spring je een paar keer op en neer. Dit is om ervoor te zorgen dat hij niet schrikt wanneer je opstijgt. Klop daarna een paar keer op het zadel, om hem te laten weten wat er gaat gebeuren.
- Weet dat het bijna onmogelijk is om een paard te beleren als je dit nog nooit eerder hebt gedaan. Het is beter om een ervaren trainer te betalen dan te riskeren om van je paard af gebokt te worden en je ernstig te blesseren of erger.
- Laat je paard weten wie de baas is. Als hij iets uithaalt, corrigeer hem dan consequent. Anders zal het paard denken dat hij er mee weg kan komen.
Advertentie
Waarschuwingen
- Paarden vangen signalen op via je emoties en lichaamstaal. Als je gespannen en angstig bent, zal het paard dit overnemen.
- In het algemeen is een paard niet klaar om te worden beleerd voordat hij 2 jaar is. Als je voor die tijd start, heb je kans dat je paard een uitgezakte rug krijgt.
- Wees op je hoede en let op de lichaamstaal van je paard. Als het paard zijn oren in zijn nek heeft of met zijn voorbenen slaat zonder te steigeren, kalmeer het paard dan of las een pauze in. Misschien heeft het paard er genoeg van en is hij geïrriteerd, in paniek of in de war. Onthoud dat het tijd nodig heeft, geen brute kracht.
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://www.how-to-train-a-horse.org/
- ↑ http://animals.pawnation.com/right-way-halter-break-horse-2158.html
- ↑ https://www.aspca.org/pet-care/virtual-pet-behaviorist/horse-behavior/training-your-horse
- ↑ http://www.how-to-train-a-horse.org/
- ↑ http://animals.pawnation.com/right-way-halter-break-horse-2158.html
- ↑ https://www.aspca.org/pet-care/virtual-pet-behaviorist/horse-behavior/training-your-horse
- ↑ http://animals.pawnation.com/right-way-halter-break-horse-2158.html
- ↑ http://www.horsewhisperer.com/tips.htm
- ↑ https://www.aspca.org/pet-care/virtual-pet-behaviorist/horse-behavior/training-your-horse
- ↑ http://animals.pawnation.com/right-way-halter-break-horse-2158.html
- ↑ http://animals.pawnation.com/right-way-halter-break-horse-2158.html
- ↑ http://www.horses-and-horse-information.com/articles/horse-training-young.shtml
- ↑ http://www.horsewhisperer.com/tips.htm
- ↑ http://www.successful-horse-training-and-care.com/longeing.html
- ↑ http://www.successful-horse-training-and-care.com/longeing.html
- ↑ http://www.equiworld.net/uk/training/horse/breaking.htm
- ↑ http://www.successful-horse-training-and-care.com/mustang-horse-training.html
- ↑ http://animals.pawnation.com/right-way-halter-break-horse-2158.html
- ↑ http://www.horses-and-horse-information.com/articles/horse-training-young.shtml
- ↑ http://www.horses-and-horse-information.com/articles/horse-training-young.shtml
- ↑ http://www.dressage-connection.com/dressage_article_younghorse.html
- ↑ http://www.horses-and-horse-information.com/articles/horse-training-young.shtml
- ↑ http://www.dressage-connection.com/dressage_article_younghorse.html
- ↑ http://www.dressage-connection.com/dressage_article_younghorse.html
- ↑ http://www.dressage-connection.com/dressage_article_younghorse.html
Advertentie