Pdf downloaden Pdf downloaden

Omdat je huid bij het zetten van een piercing doorboord wordt, heeft de wond een bijzonder goede verzorging nodig. Lees onderstaand stappenplan om te leren hoe je een piercing goed verzorgt, hoe je een ontstoken piercing behandelt en hoe je een piercing die je niet meer wilt kunt verwijderen.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Zorgen dat een nieuwe piercing geneest

Pdf downloaden
  1. Er is een juiste en een verkeerde manier om piercings te zetten. Ga voor een piercing dus liever niet naar een winkelcentrum waar eigenlijk alleen oorbellen gezet mogen worden, maar investeer een paar tientjes extra om je lichaam in een professionele shop te laten piercen. Hier wordt je piercing beter gezet, waardoor de wond sneller zal genezen. Bovendien kun je zo later altijd contact met een expert opnemen, mocht je tijdens het genezingsproces problemen ondervinden.
    • Vraag of je met een holle naald gepiercet kan worden. De meeste lichaamsdelen kunnen het beste met een lange holle naald gepiercet worden. Professionele piercers gebruiken deze naalden omdat ze hygiënischer zijn en bovendien makkelijker zijn in het gebruik. Met een holle naald is de kans het grootst dat je piercing recht gezet wordt en dat de wond snel heelt.
    • Laat je piercing niet schieten. Juweliers gebruiken een speciale tang om oorbellen door je oorlel te schieten. Deze tangen zijn echter niet bedoeld voor andere lichaamsdelen en zijn bovendien minder hygiënisch dan een naald. Ook kan je piercing op deze manier minder precies gezet worden, waardoor de kans groter is dat je met een scheef zittend sieraad eindigt. Vraag daarom altijd of je met een naald gepiercet kan worden.
  2. Tot de piercing genezen is, kun je het staafje of ringetje dat de piercer heeft ingebracht het beste laten zitten. Zo voorkom je namelijk dat de wond wordt blootgesteld aan bacteriën. Het genezingsproces voor oorpiercings duurt gemiddend 6 tot 8 weken. Blijf het staafje of ringetje gedurende deze periode dragen om een pijnlijke infectie te voorkomen.
    • Andere delen van het lichaam, zoals je navel, doen er langer over om te genezen. Vraag je piercer altijd hoelang het genezingsproces ongeveer duurt.
  3. Door je piercing dagelijks meermaals schoon te maken, voorkom je infecties en zorg je dat de wond goed heelt. Je piercer zal je precies vertellen hoe je je piercing schoon moet houden. Hou je altijd aan deze instructies, die er ongeveer zo uit zullen zien:
    • Koop de nodige spullen om je piercing schoon te houden. Je zult niet zo veel nodig hebben: aan een pak wattenstaafjes en antibacteriële zeep (bijvoorbeeld van Unicura) heb je genoeg. Je zult ook een klein kopje, warm kraanwater en zeezout nodig hebben.
    • Was je handen en maak de piercing schoon. Begin door je handen met warm water en milde zeep te wassen. Als je handen eenmaal schoon en droog zijn, kun je een wattenstaafje nat maken met water en voorzichtig rond de piercing bewegen om eventuele korstjes te verwijderen. Gooi het wattenstaafje vervolgens weg.
    • Maak de wond goed schoon. Pomp een redelijke hoeveelheid zeep op je vingers en begin je piercing aan beide kanten schoon te maken. Zorg dat je ook onder het knopje van de piercing komt. Als het gebied eenmaal schoon is, vul je een kopje met warm water om de zeep weg te spoelen.
    • Behandel de piercing met een zoutoplossing. Meng enkele theelepels zeezout met ongeveer een halve liter water en breng dit op de piercing aan. Hiermee wordt eventueel vocht aan de wond onttrokken en zal pijn en irritatie verminderen. Gebruik na elke wasbeurt een zoutoplossing tot je piercing niet meer pijnlijk aanvoelt.
    • Spoel de piercing schoon en herhaal het proces. Spoel je piercing met koud of warm water schoon en maak het gebied voorzichtig droog. Herhaal dit proces twee keer per dag om te zorgen dat je piercing goed geneest.
      • Is je piercing ontstoken? Maak het gebied dan iets vaker, bijvoorbeeld vier keer per dag, schoon.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Een ontstoken piercing behandelen

Pdf downloaden
  1. Sommige kwaaltjes en pijntjes rondom piercing zijn algemeen bekend, maar andere klachten zul je alleen herkennen als je weet waarnaar je moet zoeken. Enkele bekende tekenen dat je piercing ontstoken is, zijn:
    • Hardnekkige jeuk en/of roodheid
    • Gevoeligheid en pijn
    • Een warm, branderig gevoel
    • Vocht zoals pus of bloed dat uit de wond komt
    • Nare geur
  2. Net als met ieder ander medisch probleem kun je met een pijnlijke, ontstoken piercing het beste meteen naar een professional gaan. Je huisarts is hiervoor de beste en meest logische keuze. Kun je die op de een of andere manier niet bereiken, dan is degene die je piercing gezet heeft ook een goed aanspreekpunt.
  3. Soms worden problemen met piercings veroorzaakt door een allergie voor metaal of een andere stof die in de piercing zit. Als je piercing geïrriteerd raakt nadat je er een nieuw staafje of ringetje in hebt gedaan, kun je proberen erachter te komen van welk soort metaal je nieuwe piercing gemaakt is. Het kan immers zo zijn dat je hier allergisch voor bent. Breng in dit geval liever een hypoallergene piercing in. Denk bijvoorbeeld aan een piercing gemaakt van chirurgisch staal. Als het goed is lost het probleem zich dan vanzelf op.
  4. Gebruik geen desinfecterende middelen of andere schoonmaakmiddelen om je piercing te reinigen. Deze bereiken de bron van de infectie vaak niet en zorgen alleen maar voor meer irritatie. Gebruik liever een paar keer per dag een zoutoplossing om de wond schoon te maken.
    • De meeste ontstoken piercings zijn makkelijk te verhelpen, mits je ze op de juiste manier verzorgt. Als je ondanks de juiste verzorging klachten blijft houden, kun je het beste even bij je huisarts langsgaan.
  5. Als je wilt zorgen dat je piercing zo snel mogelijk geneest, zul je al het mogelijke moeten doen om verdere irritatie te vermijden. Ga niet zwemmen, gebruik geen lotions of crèmes (tenzij deze door je huisarts zijn voorgeschreven) en hou chemische producten zoals haarverf ver bij de wond uit de buurt.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Een piercing verwijderen

Pdf downloaden
  1. Een piercing geneest door littekenweefsel rond de wond op te bouwen. Hierdoor zullen alleen de kleinste wondjes zonder begeleiding volledig kunnen dichtgroeien. Zelfs een oorpiercing zal misschien nooit volledig dichtgroeien (en dus zul je altijd zien dat je ooit een piercing had); grotere gaten zoals in de tong of navel zullen altijd zichtbaar blijven, zelfs als ze dichtgegroeid zijn.
    • Gaten die zijn opgerekt kunnen zonder medische ingrepen niet dichtgemaakt worden. Bij dit soort ingrepen komen verdovingen en snijgereedschap kijken.
    • Controleer niet met een oorbel of je piercing al dichtgegroeid is. Je kunt de wond dan opnieuw openmaken.
  2. Zoals hierboven vermeld is het onverstandig om een staafje of ringetje uit een piercing te halen die kortgeleden is gezet. Wacht minimaal tot de wond volledig genezen is. Dit duurt gemiddeld zo'n twee maanden. Door het weefsel nog voordat het genezen is opnieuw aan lucht bloot te stellen, vergroot je de kans op ontstekingen. Dit kan leiden tot zwellingen, een langere genezingsperiode en soms zelfs een opvallender litteken.
  3. Nogmaals, doe dit pas als de wond volledig genezen is. Haal het sieraad uit het gat en vervang het niet door iets anders.
  4. Gebruik een methode die lijkt op die hierboven. Maak het gat dagelijks twee keer schoon met een zoutoplossing. Je kunt ook antibacteriële zeep gebruiken, maar wees hierbij voorzichtig dat dit niet in het gat verdwijnt. Knijp als je klaar bent voorzichtig in de huid rond de piercing om water, zeep en andere viezigheid uit het gat te drukken. Maak de piercing vervolgens met een schone, natte doek of een wattenstaafje schoon.
  5. Kleine piercings zullen na een paar weken beginnen dicht te groeien. Je kunt veilig controleren of dit ook bij jou het geval is door te kijken of er geen vocht uit het gat komt als je in de huid knijpt. Als er geen vocht te bekennen is, zal het gat waarschijnlijk net dichtgegroeid zijn.
    • Binnen drie maanden zou je de eerste resultaten moeten zien, maar het volledige genezingsproces kan langer duren. Verwacht lichte roodheid en een klein 'deukje' waar de piercing ooit zat.
  6. Als het gat eenmaal dichtgegroeid lijkt te zijn, kun je proberen het litteken zo onopvallend mogelijk te maken. Vraag je huisarts om een crème die littekens helpt verminderen. Volg de aanwijzingen op de verpakking van de crème of breng de crème 4 tot 6 weken lang een keer per dag aan.
    Advertentie


Waarschuwingen

  • Houden je klachten ondanks de tips in dit artikel toch aan, ga dan meteen naar je huisarts. Deze kan je immers beter helpen dan welke website dan ook.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 9.760 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie