Pdf downloaden
Pdf downloaden
Soms kan het spelen van computerspellen je achterlaten met een boos gevoel en frustraties. Je boosheid kan veroorzaakt worden door de inhoud van het spel, het niet voor elkaar krijgen om langs een moeilijk level te komen, of door het gedrag van andere spelers. Het kan even duren voor je over die boosheid heen bent, maar er zijn een aantal eenvoudige strategieën die je kunt gebruiken om jezelf te kalmeren wanneer je boos bent vanwege een computerspel.
Stappen
-
Leg je controller even neer. Je wilt liever niet je gamecontroller stukmaken in een aanval van razernij, dus is het beste dat je kunt doen wanneer je merkt dat je boos begint te worden, het kalm neerleggen van je controller. Misschien kun je ook maar het best je gamesysteem uitzetten om alle beelden en geluiden van het computerspel uit je omgeving te weren.
-
Herken de fysieke symptomen van boosheid. Het kan zijn dat je fysieke tekenen vertoont in je lichaamshouding, zelfs al voordat je zelf realiseert dat je boos bent. Word je bewust van hoe je je fysiek voelt. Je kunt hard op weg zijn naar een uitbarsting van woede als je de volgende symptomen hebt:
- Aangespannen spieren en op elkaar geklemde kaken
- Hoofdpijn of buikpijn
- Verhoogde hartslag
- Plotseling zweten of schudden
- Een duizelig gevoel
-
Pauzeer het spel even. Ben je boos geworden, dan kun je het spel beter even onderbreken. Leid jezelf af van die aspecten van het spel waardoor je boos bent geworden, door even wat anders te gaan doen. Neem de tijd om af te koelen zodat je later weer met een frisse blik verder kunt gaan met het spel, en wellicht merk je dat je dan meer succes hebt. [1] X Bron De volgende keer dat je een afleiding nodig hebt van het spel, kun je:
- Een vriend opbellen (of samen iets afspreken!)
- Wat eten of een snack voor jezelf maken
- Je kamer, de keuken of de badkamer opruimen
-
Ga naar buiten. Een verandering van omgeving door naar buiten te gaan is een geweldige manier om jezelf snel te kalmeren. [2] X Betrouwbare bron American Psychological Association Ga naar de bron [3] X Bron Om terugkerende woede onder controle te houden kun je een balans zoeken tussen het spelen van de game en dagelijkse buitenactiviteiten. [4] X Bron
-
Doe wat aan lichaamsbeweging. Lichaamsbeweging is een andere geweldige manier om je humeur te verbeteren. [5] X Bron Lichaamsbeweging kan je al na een minuut of vijf een gelukkiger gevoel geven. [6] X Betrouwbare bron American Psychological Association Ga naar de bron Wat je aan lichaamsbeweging gaat doen maakt niet uit. Zorg er wel voor dat je hartslag omhooggaat zodat je lichaam wat endorfine aanmaakt, waardoor je je beter gaat voelen. [7] X Betrouwbare bron Mayo Clinic Ga naar de bron
-
Haal diep adem. Boos worden kan je hartslag verhogen, ervoor zorgen dat je gaat trillen en al je spieren aanspannen. Je kunt deze effecten tegengaan door diep adem te halen. Je kunt diepe ademhaling ook gebruiken in combinatie met meditatie, om je emoties onder controle te krijgen. [8] X Bron Maar diep ademhalen op zich kan je ook voordelen opleveren die gelijk zijn aan die van meditatie. [9] X Betrouwbare bron American Psychological Association Ga naar de bron
- Om het diep ademhalen te oefenen tel je tot drie tijdens het inademen. Houd daarna je adem nog drie seconden in. Tel vervolgens weer tot drie tijdens het uitademen. Probeer je alleen te richten op het tellen terwijl je dit doet.
- Zorg ervoor dat elke ademteug je longen volledig vult, waardoor je borstkas en buik uit gaan zetten. Adem elke keer volledig uit, en pauzeer tussen elke uitademing en de volgende inademing.
- Blijf ademhalen tot je het gevoel hebt dat je weer controle over jezelf hebt gekregen.
Advertentie
-
Onthoud waarom je games speelt. Je speelt waarschijnlijk computergames omdat je daar plezier aan beleeft. Maar als het gamen ervoor zorgt dat je steeds boos wordt, dan beleef je er wellicht wat minder plezier aan dan in het verleden het geval was.
- Als je chronisch last hebt van boosheid door de spellen die je speelt, denk er dan eens over na om aan een nieuwe hobby te beginnen, als tijdelijke vervanging van het gamen.
- Als het niet leuk meer is, dan heeft het ook geen zin om door te gaan met je “relatie” met bepaalde spellen.
-
Speel minder vaak gewelddadige computerspellen. Het spelen (of zelfs kijken) van gewelddadige computerspellen kan leiden tot meer gevoelens van boosheid en agressie, zeker als je al problemen hebt met het beheersen van je boosheid. [10] X Bron Als je boos bent na het spelen of bekijken van gewelddadige games, schakel dan over op spelletjes die niet zo gewelddadig zijn.
-
Het kan zijn dat je gefrustreerd bent door gebrek aan succes. Niet in staat zijn om voorbij een moeilijk obstakel te komen of een lastig level in een spel, kan je ook boos maken. [11] X Bron Denk erover na waarom je geneigd bent om boos te worden wanneer je speelt, en of het wel of niet uit kunnen spelen van een level, of wel of niet doodgaan in het spel, iets is waar je boos van wordt.
- Om te leren omgaan met dit soort boosheid, kun je een game gaan spelen die je al een tijd hebt leren beheersen en waarbij je van succes kunt genieten. Of probeer een eenvoudiger niveau, als je de optie hebt om de moeilijkheidsgraad van het spel aan te passen, om te voorkomen dat je boos wordt.
-
Blokkeer of vermijd een andere speler die je boos maakt. Als iemand een trol is en je lastigvalt tijdens een MMO (massively multiplayer online)-game, blokkeer of meld die speler dan. Het is je tijd niet waard om te besteden aan iemand die je alleen maar probeert kwaad te maken. Zorg dat je goed op de hoogte bent van de richtlijnen van het spel of de community van het spel, voor je die speler meldt, zodat je er zeker van bent dat diegene zich op een manier gedraagt die volgens de verwachtingen van de MMO ongepast is.
-
Realiseer je dat factoren van buiten je emoties kunnen beïnvloeden. Soms kun je boosheid voelen (tegenover anderen of levenloze objecten) wanneer je te maken krijgt met moeilijke problemen in je leven. Als je merkt dat je kwaad wordt vanwege een computerspel (zeker als je gewoonlijk niet snel kwaad wordt), probeer dan na te gaan of er andere aspecten in je leven zijn waar je wellicht last van hebt.
- Als je bijvoorbeeld net je baan bent kwijtgeraakt of in de problemen bent geraakt op school, dan heb je misschien last van frustraties en voel je je alsof je de controle over je leven bent kwijtgeraakt. Als je dan ook nog eens niet in staat bent om een nieuw level van een computerspel uit te kunnen spelen, naast al die andere negatieve ervaringen, dan kan het gebeuren dat je woedend wordt vanwege het computerspel, ook al is het niet de primaire oorzaak van je machteloze gevoel.
-
Leg een bepaald spel weg als het je voortdurend frustreert. Dit wil je misschien liever niet horen, maar als er een bepaald spel is waar je altijd boos van wordt — of het nu komt door het geweld in het spel of je onvermogen om een level verder te komen, of misschien zelfs een irritant spelpersonage — dan kun je het spel beter een tijdje opbergen, of zelfs overwegen om het in te ruilen voor een ander spel. Het is prima om een spel aan de kant te leggen omwille van je eigen emotionele welzijn.Advertentie
-
Constateer dat er sprake is van een gameverslaving. Gameverslaving (internet gaming disorder) is geen formele diagnose, maar het begint steeds meer aandacht te krijgen. [12] X Bron Als computerspellen of je reactie erop door begint te sijpelen in je dagelijks leven, dan kan het zijn dat je last hebt van een gameverslaving. Het is voor het behoud van een gezond emotioneel leven belangrijk om verslavingen aan te pakken. Het kan zijn dat je te maken hebt met een gameverslaving als je :
- Boos of agressief wordt, of gedeprimeerd wanneer je geen computerspelletjes speelt [13] X Bron
- In het geheim speelt en tegen anderen liegt over hoeveel tijd je besteedt aan het spelen van computerspellen [14] X Bron
- Merkt dat gamen je interesse in andere hobby's, schoolwerk, of je baan heeft overgenomen [15] X Bron
- Je het gamen belangrijker bent gaan vinden dat tijd doorbrengen met andere mensen in de echte wereld [16] X Bron
-
Probeer je emoties te baas te blijven. Je hoort de baas te zijn over je emoties en niet andersom. Als je merkt dat je boos wordt als reactie op het gamen en je daar geen controle meer over hebt, dan is het beter om hulp te zoeken bij het beheersen van je boosheid. Raadpleeg een therapeut, of doe een cursus woedebeheersing. Het is waarschijnlijk dat je woede niet alleen een reactie is op het computerspel en zich ook voordoet (of voor zal gaan doen) op andere gebieden van je leven.
-
Zoek hulp als je woede overgaat in agressie. Je hoort hulp te zoeken bij het beheersen van je woede als je merkt dat dit ervoor zorgt dat je agressieve gevoelens jegens anderen gaat krijgen. Zoek hulp in de volgende situaties:
- Je denkt na over het toebrengen van letsel aan anderen of jezelf [17] X Bron
- Je gebruikt geweld (zoals slaan) tegen anderen of objecten [18] X Bron
- Het is een terugkerend, chronisch probleem [19] X Bron
- Woede gericht op het spel sijpelt door in andere gebieden van je leven
- Je hebt een geschiedenis van agressief of gewelddadig gedrag op het werk of naar dierbaren [20] X Bron
- Je bent ontevreden over je leven [21] X Bron
Advertentie
Bronnen
- ↑ https://www.mentalhelp.net/articles/putting-it-together-use-of-anger-management-techniques/
- ↑ http://www.apa.org/helpcenter/controlling-anger.aspx
- ↑ http://psychcentral.com/blog/archives/2012/09/12/7-simple-ways-to-break-your-bad-mood/
- ↑ https://www.psychologytoday.com/blog/mental-wealth/201212/video-game-rage
- ↑ http://www.csulb.edu/~psych/deptinfo/faculty/thayer/SelfRegulationofMood.pdf
- ↑ http://www.apa.org/monitor/2011/12/exercise.aspx
- ↑ http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/stress-management/in-depth/exercise-and-stress/art-20044469
- ↑ http://news.harvard.edu/gazette/story/2012/11/meditations-positive-residual-effects/
- ↑ http://www.apa.org/helpcenter/controlling-anger.aspx
- ↑ http://web.clark.edu/mjackson/anderson.and.dill.html
- ↑ http://psycnet.apa.org/journals/psp/106/3/441/
- ↑ http://www.dsm5.org/Documents/Internet%20Gaming%20Disorder%20Fact%20Sheet.pdf
- ↑ http://www.webmd.com/mental-health/addiction/features/video-game-addiction-no-fun
- ↑ http://www.psychguides.com/guides/how-to-find-help-treating-a-video-game-addict/
- ↑ http://www.psychguides.com/guides/how-to-find-help-treating-a-video-game-addict/
- ↑ http://www.psychguides.com/guides/how-to-find-help-treating-a-video-game-addict/
- ↑ http://mentalhealthtreatment.net/anger-management/signs-and-symptoms/
- ↑ http://mentalhealthtreatment.net/anger-management/signs-and-symptoms/
- ↑ http://mentalhealthtreatment.net/anger-management/signs-and-symptoms/
- ↑ http://mentalhealthtreatment.net/anger-management/signs-and-symptoms/
- ↑ http://mentalhealthtreatment.net/anger-management/signs-and-symptoms/
Advertentie