Pdf downloaden Pdf downloaden

Als je in Linux een bestand wilt verwijderen met alleen-lezen rechten, dan heb je een paar opties. Als het bestand van jou is, kan je ofwel de permissies van het bestand wijzigen ofwel het 'sudo'-commando gebruiken om het bestand als root te verwijderen. Maar als je een bestand probeert te verwijderen met schrijfrechten en je kan het nog steeds niet verwijderen (of je krijgt een 'Read Only File System' foutmelding), dan moet je misschien de schijf opnieuw mounten met de juiste rechten. We laten je zien hoe je elk alleen-lezen bestand kunt verwijderen op elke Linux distributie, inclusief Ubuntu en Linux Mint.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Bestandspermissies wijzigen

Pdf downloaden
  1. Als een bestand dat je bezit alleen-lezen is, kun je het niet verwijderen tenzij je jezelf schrijfrechten voor dat bestand geeft. Als je een window-manager gebruikt, druk je op Ctrl + Alt + T om een terminalvenster te openen.
    • Gebruik deze methode als je probeert een bestand te verwijderen dat van jou is (bijv.: je bent de eigenaar of zit in een groep die toegang heeft om het bestand te lezen), maar je hebt geen toestemming om het te verwijderen.
    • Als je op afstand bent ingelogd en al bij een commandoprompt bent, sla dan de volgende stap over.
  2. Bijvoorbeeld: als het bestand dat je wilt verwijderen in een map staat genaamd documents in je home directory, dan gebruik je cd documents of cd /home/ username /documents .
  3. Het gebruik van ls -l toont een lijst van bestanden in de directory, samen met de eigenaar van elk bestand en zijn permissies. Het toevoegen van a aan ls -l laat ook verborgen bestanden en mappen in de directory zien.
  4. De permissies voor een bestand verschijnen voor de naam op de volgende manier: r--r--r-- . De naam van de eigenaar verschijnt erna, gevolgd door de naam van de groep.
    • r geeft de leesrechten aan, w de schrijfrechten en x de uitvoerrechten.
    • De eerste drie karakters in de permissies (in dit voorbeeld, r-- ), zijn de permissies van de eigenaar van het bestand. Dus, in dit voorbeeld, heeft de eigenaar van het bestand alleen leesrechten, wat betekent dat hij niet kan schrijven naar het bestand, het niet kan uitvoeren of het niet kan verwijderen.
    • De tweede drie karakters zijn groepspermissies. Als je lid bent van een groep en die groep heeft schrijfrechten voor het bestand, dan kun je het verwijderen, zelfs als je niet de eigenaar bent.
    • De derde groep van drie karakters zijn wereld permissies, dat is ieder ander.
  5. Je kunt de r weglaten als je al leesrechten heeft. Zodra je schrijfrechten hebt, kun je het bestand verwijderen.
    • Als je niet de eigenaar van het bestand bent, maar wel root-toegang tot het systeem hebt, kun je met sudo chmod -v u+rw bestandsnaam jezelf de juiste permissies te geven.
    • Om de nieuwe permissies van het bestand te zien, draai je ls -al opnieuw.
  6. Nu je schrijfrechten op het bestand hebt, is het verwijderen ervan eenvoudig.
    • Als je het bestand niet kunt verwijderen nadat je het schrijfbaar heeft gemaakt, kan het zijn dat de partitie als alleen-lezen is gemount. Zie De bestandssysteemfout alleen-lezen oplossen om dergelijke problemen op te lossen.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Sudo gebruiken

Pdf downloaden
  1. Je kunt met het commando sudo een alleen-lezen bestand verwijderen dat je niet met je gebruikersaccount kunt verwijderen. Als je een window-manager gebruikt, druk dan op Ctrl + Alt + T om een terminal venster te openen.
    • Gebruik deze methode als je niet de eigenaar bent van het bestand dat je wilt verwijderen en je liever gewoon het bestand verwijdert, in plaats van eerst de permissies te wijzigen.
    • Als je op afstand bent ingelogd en al bij een commandoprompt bent, sla dan de volgende stap over.
  2. Bijvoorbeeld: als het bestand dat je wilt verwijderen een bestand is in een map genaamd documents in je home-directory, dan gebruik je cd documents of cd /home/ username /documents .
  3. Dit commando toont alle bestanden in de huidige directory, evenals de eigenaar en de rechten van elk bestand.
  4. Je wordt gevraagd je wachtwoord in te voeren om root-permissies te krijgen. Zodra je wachtwoord is geaccepteerd, zal het alleen-lezen bestand worden verwijderd.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

De bestandssysteemfout alleen-lezen oplossen

Pdf downloaden
  1. Als je een bestand probeert te verwijderen en de foutmelding rm: cannot remove '(bestandsnaam)' : Read only file system krijgt, dan zijn er een paar mogelijke oorzaken. Begin met Ctrl + Alt + T om een terminalvenster te openen als je een window-manager gebruikt.
    • Als je op afstand bent ingelogd, ga dan naar de volgende stap.
  2. Je moet het exacte koppelpunt kennen van de schijf die problemen geeft. Dit toont alle gemounte drives.
  3. Vervang mount point door het werkelijke mount point, bijv. /media/usbdisk . Als je een bestand op een verwijderbare schijf of netwerkschijf probeert te verwijderen, zoals een oude backup, kan de schijf waar het bestand op staat als alleen-lezen zijn gemount.
    • Als je ro in de resultaten ziet staan, is het bestandssysteem alleen-lezen. De schijf opnieuw mounten zou de fout moeten verhelpen. Dit doe je met mount -o remount,rw mount point . Je kunt vervolgens het bestand verwijderen.
    • Als de rechten rw zijn, is de schijf aangekoppeld met lees-schrijf rechten, wat betekent dat je zonder problemen bestanden zou moeten kunnen verwijderen. Dit betekent meestal dat er een probleem is met het bestandssysteem op de schijf. Ga verder met deze methode.
    • Als je remount-ro ziet, betekent dit dat er een probleem is met het bestandssysteem en dat de schijf opnieuw is gemount als alleen-lezen, om bijkomende schade te beperken. Dit betekent ook dat er een probleem is met het bestandssysteem op de schijf. Ga verder met deze methode.
  4. Dit doe je door sudo umount device uit te voeren. Vervang device door de naam van het apparaat, bijv. /dev/sdd1 .
    • Aangezien je een root bestandssysteem niet kunt ontkoppelen, kun je het bestandssysteem van de rootpartitie niet controleren tenzij je in herstelmodus bent opgestart. Als de fout op het root bestandssysteem zit, start dan eerst op in de herstelmodus.
  5. Dit controleert de integriteit van de schijf zonder enige wijzigingen aan te brengen. Als de schijf in orde is, staat er 'clean' in de resultaten. Als er fouten zijn, wordt dit aangegeven.
    • Als er fouten zijn, maak dan een back-up van de schijf voordat je verder gaat, voor het geval het bestandssysteem niet kan worden gerepareerd.
  6. Als er fouten zijn, wordt je gevraagd om ze te corrigeren.
    • Zelfs als je in staat bent om fouten te herstellen, moet je nog een backup maken, voor het geval de schijf niet meer stabiel is.
  7. Als je de fouten kon herstellen, zal het opnieuw mounten van de schijf ervoor zorgen dat je je bestanden kunt verwijderen. Mount opnieuw met mount -o remount,rw mount point om ervoor te zorgen dat de schijf opnieuw lees- en schrijfrechten krijgt. Je zou dan in staat moeten zijn om bestanden op de schijf te wijzigen en te verwijderen.
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 1.934 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie