PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Als het moment is aangebroken dat je kindje vaste voeding gaat eten (wanneer hij tussen de 4 en 6 maanden oud is) is het een fijn idee als je precies weet wát hij eet. Door zelf je babyvoeding te maken ken je elk ingredient dat erin zit. Je hebt echt geen dure apparaten nodig om zelf voeding voor je kleintje te maken. Met een paar keukenhulpjes, wat verse groenten en fruit en de volgende handleiding maak jij zo een gezonde maaltijd of snack voor je baby. Ga door naar Stap 1 om te beginnen.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Zelf babyvoeding klaarmaken

PDF download Pdf downloaden
  1. De eerste stap bij het maken van een gezonde maaltijd voor je baby is het uitkiezen van verse, goede groenten en fruit.
    • Koop als het even kan biologische producten, en zorg dat de groenten en fruit rijp zijn, zonder rotte plekken. Probeer alle voedingsmiddelen binnen 2 of 3 dagen na aankoop te verwerken.
    • Probeer eerst dingen als appels, peren, perziken en zoete aardappels. Neem geen dingen die te draderig of hard kunnen zijn om in te slikken voor de baby, zoals sperziebonen of peultjes, behalve als je ze door een fijne zeef drukt na het koken en pureren.
  2. De volgende stap is het voorbereiden op het koken -- dit betekent dat je de voedingsmiddelen schoonmaakt en stukjes die je baby niet kan kauwen of verteren verwijdert. Dit zijn bijvoorbeeld schilletjes, pitten, zaden en vet.
    • Was alle groenten en fruit grondig. Pel vruchten met een schil en haal de zaadjes eruit. Snij groenten in gelijke blokjes zodat het allemaal even gaar wordt. Wat betreft hoeveelheden: van 900 gram schone, gesneden groenten of fruit maak je 300 gram zelfgemaakte babyvoeding.
    • Vlees of kip kun je voorbereiden door het te wassen, en de vellen en het vet eraf te snijden. Granen zoals quinoa en gierst moet je bereiden zoals op de verpakking vermeld staat.
  3. Als je rijp fruit zoals peer of avocado neemt, kun je dat gewoon met een vork prakken en zo serveren. Groenten, vlees en granen daarentegen moeten wel eerst bereid worden. Je hebt verschillende opties wat het bereiden betreft:
    • Stomen is de beste keuze bij groenten, omdat dan de meeste voedingsstoffen bewaard blijven. Gebruik een stoommandje, of zet gewoon een vergiet in een pan met een klein laagje kokend water. Stoom de groente tot het zacht is, meestal na 10 tot 15 minuten.
    • Granen, groenten en bepaalde dierlijke producten kun je koken. Kook het in bouillon als je meer smaak wilt.
    • Bakken werkt het best bij (zoete) aardappel, kruisbloemige groenten, vlees en kip. Je kunt wat kruiden of milde specerijen toevoegen tijdens het bakken (wees niet bang om je baby aan wat smaken te laten wennen!).
  4. Dan zorg je dat de ingrediënten goed gemengd worden. Hou ook in gedachten dat sommige voedingsmiddelen wat vloeistof nodig hebben om de juiste consistentie te krijgen - dat kan wat water zijn, melk, of wat overgebleven kookwater (als je de voeding gekookt hebt).
  5. Als de voedingsmiddelen gaar zijn zet je het opzij en laat je het helemaal afkoelen. Zorg dat vlees of kip door en door gaar zijn, want baby's zijn heel gevoelig voor voedselvergiftiging.
    • Kies een manier om het voedsel te verwerken. Voor kleine baby's moet de voeding tot een gladde puree vermalen worden voor ze het kunnen eten, terwijl er bij oudere baby's wat stukjes in mogen blijven zitten. De methode die je kiest is afhankelijk van de leeftijd van je baby en je eigen voorkeuren.
    • Sommige ouders kiezen ervoor om te investeren in een dure, alles-in-één keukenmachine voor babyvoeding . Deze machine kookt, pureert, ontdooit en verwarmt het fruit, de groenten of het vlees. Ze kunnen wat prijzig zijn, maar het maakt het hele proces wel heel gemakkelijk!
    • Je kunt ook je gewone blender, keukenmachine of staafmixer gebruiken om een gladde puree te maken. Die werken hiervoor prima en snel (en je hoeft niets nieuws te kopen), maar het kan wel een heel gedoe zijn om alles in elkaar te zetten, schoon te maken en weer uit elkaar te halen als je steeds kleine hoeveelheden maakt.
    • Je kunt ook een handmatige mixer of vijzel gebruiken. Deze dingen werken zonder elektriciteit en zijn makkelijk mee te nemen. Het werkt prima, is goedkoop, maar het gaat wat langzamer en vereist wat lichamelijke inspanning.
    • Tot slot kun je voor heel zachte producten zoals banaan, avocado of aardappel gewoon de goede oude vork gebruiken om het eten tot de gewenste consistentie te prakken.
  6. Als je zelfgemaakte babyvoeding gekookt, afgekoeld en gepureerd is kun je een gedeelte meteen serveren en de rest voor later bewaren. Het is belangrijk dat je het op de juiste wijze bewaart, zodat het niet bederft en er geen bacteriën in ontstaan waar je baby ziek van kan worden.
    • Lepel de voeding in schone glazen potten of plastic bakjes die luchtdicht kunnen worden afgesloten, en zet die in de koelkast. Schrijf de datum wanneer je het hebt gemaakt erop zodat je weet hoe vers het is, en gooi voeding die ouder is dan 3 dagen weg.
    • Je kunt de babyvoeding ook in ijsblokjeshouders doen en het invriezen. Als de blokjes helemaal bevroren zijn kun je ze in een diepvrieszak stoppen. Elk blokje is voldoende voor een portie.
    • Je kunt de babyvoeding ontdooien door het een nacht in de koelkast te leggen, of door het bakje of zakje ongeveer 20 minuten boven een pan met warm water te hangen (niet op het vuur).
    • Ingevroren gepureerd fruit en groenten blijven ongeveer 6 tot 8 maanden goed; ingevroren vlees of kip kun je 1 - 2 maanden bewaren. [1]
    • Het kan een hoop werk zijn om je eigen babyvoeding te maken, dus het kan goed zijn om grote hoeveelheden tegelijk te bereiden en die in te vriezen voor later.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Experimenteren met verschillende gerechten

PDF download Pdf downloaden
  1. De traditionele voeding voor baby's is gemaakt van zacht, zoet fruit en gemakkelijk te bereiden groenten.
    • Dit zijn onder andere banaan, peer, blauwe bessen, abrikozen, perziken, pruimen, mango, appel en groenten zoals (zoete) aardappel, pompoen, paprika, avocado, wortel en erwtjes.
    • Deze producten worden veel gebruikt omdat ze makkelijk te bereiden zijn en omdat de meeste baby's het lekker vinden. Het is dus goed om daarmee te beginnen, maar wees niet bang om te experimenteren met wat spannendere voedingsmiddelen.
    • Hiermee ontwikkel je de smaakpapillen van je baby en maak je de maaltijden wat interessanter. Wees voorzichtig dat je je baby niet overweldigt -- probeer telkens 1 nieuw product te introduceren en wacht minimaal drie dagen voor je met iets anders komt. Dan weet je ook meteen of je kindje niet allergisch is voor een bepaald voedingsmiddel. [2]
  2. Stoofvlees is een perfect gerecht om mee te beginnen voor baby's -- het is lekker, gezond en de rest van de familie kan lekker mee-eten!
    • Probeer eens een stoofvleesgerecht met milde Chinese of Mexicaanse smaken, zoals sojasaus of milde pepers (ja, echt, pepers!). Baby's van over de hele wereld komen al vanaf heel jonge leeftijd in aanraking met deze intensere smaken.
    • Je kunt ook een schouderkarbonaadje met citroensap maken, daar maak je behalve je baby de rest van de familie ook blij mee. [2]
  3. Vroeger werd ouders geadviseerd om een baby het eerste jaar geen vis of andere voeding te geven waarop deze een allergische reactie zou kunnen krijgen. De meningen hierover zijn de laatste tijd echter bijgesteld.
    • Een onderzoek uit 2008 toont aan dat het veilig is om baby's ouder dan 6 maanden dit soort voedingsmiddelen te geven, behalve als ze daarop een allergische reactie hebben vertoond, astma hebben of als deze dingen in de familie voorkomen. [3]
    • Je kunt dus overwegen je baby vis zoals zalm te geven, omdat dat vol gezonde vetten zit en heel gezond is. Laat de zalm in lichtgekruid water pruttelen tot het gaar is. Laat het afkoelen voor je het pureert en prak het door worteltjes of andere groenten. Voor wat oudere baby's kun je het gewoon in wat grovere stukken prakken.
  4. Het is goed om zo vroeg mogelijk met volkorengranen zoals quinoa en gierst te beginnen.
    • Volkorengranen bieden je baby een volledig nieuwe wereld aan textuur en sporen hem aan om zijn mond en tong op andere manieren te gaan gebruiken, wat de mondmotoriek bevordert waardoor het leren praten makkelijker wordt.
    • Volkorengranen hoeven niet smakeloos en saai te zijn, je kunt ze lekker maken door ze in kippen- of groentebouillon te koken, of door er zachte, smaakvolle groenten zoals uien of pompoen doorheen te mengen.
  5. Net als bij vis werden ouders vroeger geadviseerd om hun kind pas eieren te geven als deze een jaar oud was. Tegenwoordig wordt gedacht dat baby's al meteen eieren kunnen gaan eten, zolang ze daar niet allergisch voor lijken te zijn, en zolang er in de familie geen gevallen van allergie daarvoor bekend zijn.
    • Eieren zijn heel gezond; ze bevatten veel proteïnen, vitamine B en andere belangrijke mineralen. Je kunt ze bereiden zoals je altijd doet - als roerei, gebakken, gepocheerd of gekookt.
    • Zorg wel dat zowel het eiwit als het eigeel goed doorbakken zijn - rauw ei kan een voedselvergiftiging veroorzaken.
    • Probeer eens een hardgekookt ei samen met een halve avocado te vermengen, mix roerei met wat groentepuree of hak een gebakken ei fijn bij wat rijst of havermout (voor oudere baby's). [4]
  6. Veel ouders denken dat babyvoeding vlak en smakeloos moet zijn -- maar dit is allesbehalve waar! Baby's kunnen heel goed wennen aan en genieten van een breed scala aan smaken.
    • Doe eens wat rozemarijn in de pan als je een pompoen bakt om daarna te pureren, strooi wat komijn- of knoflookpoeder op een kipfilet, strooi wat kaneel in de havermoutpap of doe wat fijngehakte peterselie door de aardappelpuree.
    • Baby's kunnen beter tegen pittige kruiden dan je misschien denkt. Je wilt natuurlijk niet dat je baby zijn mond verbrandt, maar je kunt heel goed een klein stukje milde peper aan een groentepuree of stoofpotje toevoegen. [3]
  7. Het is misschien een verrassing voor je dat sommige baby's heel erg van zure dingen houden. Probeer eens of jouw baby daar een van is door wat zure kersen te pureren. Je kunt ook gestoofde, ongezoete rabarber of gepureerde pruimen proberen, die beide een zure, verfrissende smaak hebben. [5]
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Je baby laten wennen aan vaste voeding

PDF download Pdf downloaden
  1. Vaste voeding mag niet heter zijn dan lichaamstemperatuur om te voorkomen dat je baby zijn mondje verbrandt.
    • Wees vooral heel voorzichtig als je eten opwarmt in de magnetron, want de magnetron kan de voeding ongelijkmatig opwarmen, waardoor er soms hete stukjes inzitten.
    • Als je het eten uit de magnetron haalt moet je het dus goed roeren om de hitte te verdelen en het dan even laten staan tot het op kamertemperatuur is.
  2. Als je je baby te eten geeft, probeer dan precies de juiste hoeveelheid af te meten. Dan hoef je niets weg te gooien, want je kunt de restjes niet bewaren. Dit komt doordat er altijd speeksel van de baby in het eten terechtkomt als je hem/haar met de lepel voert, waardoor zich bacteriën kunnen verspreiden.
  3. Maak je babyvoeding nooit zoeter dan het is. Baby's hebben geen extra suiker nodig, zeker niet als je ziet hoeveel kinderen er tegenwoordig te dik zijn. Gebruik ook nooit alternatieve zoetstoffen zoals maïsstroop of honing, want daarvan kan een baby een mogelijk fatale voedselvergiftiging oplopen, bekend als botulisme.
  4. Nitraten zijn chemicaliën die in water en in de aarde voorkomen, en die een bepaalde vorm van bloedarmoede kunnen veroorzaken bij baby's. Bij kant-en-klare babyvoeding zijn die nitraten eruit gehaald, maar als je het zelf maakt kan dit een probleem zijn.
    • Als jij babyvoeding maakt met water uit een eigen bron, laat het dan eerst testen zodat je weet of het water minder dan 10ppm nitraat bevat.
    • Het voedingscentrum raadt aan kinderen jonger dan 6 maanden geen nitraatrijke groenten te geven en vanaf 6 maanden niet vaker dan 2 keer per week. Geef het ook liever niet tegelijkertijd met vis. Nitraatrijke groenten zijn: andijvie, bietjes, rode bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, paksoi, postelein, raapstelen, alle soorten sla, snijbiet, spinazie, spitskool, venkel en waterkers. Nitraatarme groenten zijn: asperges, aubergine, bloemkool, broccoli, doperwten, knolselderij, komkommer, rode-, witte- en savooiekool, koolraap, paprika, prei, schorseneren, snijbonen, sperziebonen, spruiten, tomaten, tuinbonen, uien, witlof en wortelen.
  5. In plaats van aparte maaltijden voor je baby te maken, is het veel makkelijker om gewoon de maaltijd die de rest van het gezin eet te pureren.
    • Dit scheelt veel tijd en moeite, maar het helpt ook om je baby te leren dat hij hetzelfde krijgt als de rest, wat handig kan zijn als hij wat groter wordt.
    • Baby's kunnen de meeste gezonde maaltijden gewoon mee-eten, als het maar gepureerd of geprakt wordt. Als je sterke kruiden gebruikt kun je eerst wat voedsel apart houden voor je baby en daarna de kruiden of specerijen aan de rest van het gerecht toevoegen.
    Advertentie

Tips

  • Als je alle ingrediënten afzonderlijk hebt laten proberen en als er geen allergische reacties op zijn geweest kun je verschillende dingen met elkaar gaan mengen. Meng ingrediënten als appel en pruimen, pompoen en perzik, appel en broccoli enzovoorts.
  • Voeg een theelepel melk of gekookt en afgekoeld water aan de babyvoeding toe als het te dik is. Je kunt een theelepel havermout toevoegen om het juist dikker te maken.
  • Probeer allerlei smaakcombinaties zoals pruim en peer, of pompoen en appel om het eten zo kleurig mogelijk te maken, want dat vinden de meeste baby's aantrekkelijk. [6]
  • Overleg op het consultatiebureau wanneer je vaste voeding kunt gaan geven. Vraag ook welke voeding je in het eerste jaar beter kunt vermijden. Geef elke 4 dagen 1 nieuw voedingsmiddel en kijk of er allergische reacties op komen.
  • Prak zachte voeding zoals banaan of avocado met een vork als je een snel hapje wilt. Doe er een paar druppels melk of gekookt water in als je het dunner wilt maken.
Advertentie

Benodigdheden

  • 900 gram verse groenten en fruit
  • Vergiet
  • Mes
  • Water
  • Pan of stomer
  • Blender, staafmixer of keukenmachine
  • Lepel
  • Bakjes of potjes
  • Pen of stift
  • Labels

Over dit artikel

Deze pagina is 9.037 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie