Pdf downloaden Pdf downloaden

De meeste soorten bamboe maken slechts een keer in een lang mensenleven zaad aan. Bovendien produceren de meeste soorten over de hele wereld in slechts enkele jaren tijd allemaal hun zaden. Daarom is het mogelijk dat je tijdens je leven slechts een of twee kansen zal krijgen om een specifieke soort bamboe aan te planten en daarom is een beetje extra moeite om het goed te doen geen overbodige luxe. Als je een kans krijgt, dan moet je de volgende stappen volgen om het meeste uit je bamboezaden te kunnen halen.

  1. Het merk ‘Jiffy’ heeft een exemplaar op de markt met 72 pellets met een prijskaartje van ongeveer €4. Kwekerijen of tuincentra hebben mogelijk nog andere opties in de aanbieding.
  2. Breng water aan de kook en giet het water langzaam over de pellets om deze te laten uitzetten. Kokend water werkt niet alleen beter wat betreft het uitzetten, maar zal ook een steriliserende werking hebben zodat het aantal mislukte zaden kan worden gereduceerd. Herhaal deze stap tot alle pellets die je nodig hebt klaar zijn.
  3. Afhankelijk van hoe nat ze werden kan het nodig zijn om de bovenkant enkele dagen eraf te laten zodat ze een beetje kunnen drogen. Vochtigheid is niet goed en de pellets houden heel gemakkelijk water vast. In het ideale geval zijn de pellets klam, maar niet nat.
  4. Zorg ervoor dat ze niet te warm worden, want temperaturen boven 40°C kunnen de zaden doden. Koudere temperaturen daarentegen zullen de zaden geen schade toebrengen, maar wel de ontkieming met enkele dagen vertragen.
  5. Omdat bamboezaden zeldzaam en duur zijn, wil je niet het risico lopen dat er twee in dezelfde pellet ontspruiten en dat je een ervan zal verliezen.
  6. 2 tot 5 mm is voldoende.
  7. Een raam op het oosten is geschikt indien het weer buiten koud is. Ook is een schaduwachtig plekje buiten mogelijk als het weer meevalt. Zorg er in elk geval voor dat het niet te veel volle zon krijgt. Zelfs een minibroeikas kan in de volle zon vlug opwarmen tot temperaturen die de zaden zullen doden.
  8. Voordat de zaden ontkiemen kunnen ze gewoonlijk wel een keer een droge periode overleven. Maar na het ontkiemen zullen ze binnen enkele uren sterven wanneer ze uitgedroogd zijn. Als de turfpellets te droog worden moet je een sproeifles gebruiken om ze te bevochtigen. Er kan flink wat water nodig zijn om ook de binnenkant van de pellet te kunnen bevochtigen.
  9. Het is mogelijk dat je binnen tien dagen na het planten het begin van de kiemplanten ziet, hoewel het merendeel pas na minstens 15 tot 20 dagen zullen ontkiemen. Verschillende soorten hebben andere ontkiemingstijden, dus wees geduldig.
  10. Als een van de kiemplanten groot genoeg wordt om het plastieken deksel aan te raken terwijl anderen nog maar pas beginnen te groeien, moet je het deksel verhogen zodat er geen bladeren mee in aanraking komen. Alle bladeren die tegen het deksel duwen zullen snel gaan rotten met het risico dat de kiemplant zal sterven.
  11. Verplant alle gezonde kiemplanten naar potten van een halve liter. Volg hiervoor de volgende stappen. Gooi de zaden die niet ontkiemd zijn echter niet weg, want we zullen nog enkele tot actie kunnen aanzetten door de omstandigheden te veranderen.
  12. Dit zorgt voor een grondmengsel met een zeer goede drainage, wat bevorderlijk is voor de bamboe.
  13. Verplaats elke pellet met een kiemplant naar een pot en vul rondom aan zodat de pellet minstens 0,6 cm onder de potgrond begraven is.
  14. Vanwege de bijzonder goede drainage moet je je niet al te veel zorgen maken over een teveel aan water.
  15. Zet deze potten op een plekje buiten dat minstens 50% schaduw krijgt en nooit langer dan enkele minuten na elkaar in de volle zon staat. Deze kiemplanten zijn nu goed op weg. Waarschijnlijk zal je nog 10% verliezen zonder duidelijke reden, maar de rest maakt een goede kans om tot volwassen planten te kunnen uitgroeien.
  16. Bewaar het voor toekomstig gebruik. Deze zaden en kiemplanten zullen het niet meer nodig hebben.
  17. Als de schaal van je minibroeikas een verwijderbare plastieken voering heeft om te helpen met het plaatsen van de pellets, dan moet je deze eruit halen en verscheidene drainagegaten in de bodem van de schaal zonder de voering maken.
  18. Zet ze ongeveer op gelijke afstand van elkaar en houd ze in dezelfde positie als daarvoor, met de zaden naar boven.
  19. Vul rond de pellets aan met potgrondmengsel voor kiemplanten en hoop het op om de bovenkant van de pellets met ongeveer 5 mm te bedekken.
  20. Door het verwijderen van het deksel en meer zonlicht zal je waarschijnlijk bijna dagelijks moeten bewateren. Het is waarschijnlijk handig om op dit punt over te schakelen op regelmatige bewateringstijden, zodat je een meer gelijkmatige hoeveelheid water kunt geven.
  21. Naarmate zij klaar blijken, moet je terugkeren naar stap 12 en ze verplanten.
    Advertentie

Tips

  • Wanneer je de pellets voor het eerst laat uitzetten, is het moeilijk om te voorkomen dat ze doordrenkt worden. Probeer om slechts zoveel water te geven zodat ze uitzetten zonder verzadigd te worden. En houd in gedachten dat ze niet perfect uitgezet moeten zijn om als een doeltreffend groeimedium te kunnen dienen.
  • Ik heb gecontroleerde experimenten uitgevoerd met aarde voor kiemplanten, steenwol, turfpellets en allerhande varianten en combinaties. Onder dezelfde omstandigheden bleken de turfpellets veruit het meest doeltreffend. Bovendien is het niet goed om planten te laten ontkiemen en daarna de fragiele babywortels te beschadigen wanneer je ze scheidt. Turfpellets hebben dit probleem niet, waardoor ze een zeer goede oplossing zijn.
  • eBay is vaak een goede plek om zaden te kopen, hoewel je goed in overweging moet nemen waar ze precies vandaan komen (zie de laatste waarschuwing hieronder). Als alternatief kun je je aansluiten bij groepen over bamboe. Deze kun je bijvoorbeeld vinden op http://groups.yahoo.com ofhttp://groups.Google.com. Veel tuinliefhebbers delen hun zaden maar al te graag met mensen met dezelfde passie.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Voor de tweede reeks verplantingen van pellets die met aarde werden bedekt, moet je bijzonder voorzichtig zijn zodat je de wortels niet beschadigt. De potgrond biedt ze de mogelijkheid om hun wortels in de richting van nabije pellets te laten groeien.
  • Verwacht dat niet meer dan 30% van alle zaden effectief zal ontkiemen. En maak je geen zorgen als hier nog eens 20% van afsterft nadat ze uit de aarde tevoorschijn zijn gekomen. Maak je ook geen zorgen wanneer 10% of meer van je verplante kiemplanten langzaam bruin verkleurt en afsterft. Jammer genoeg komt dit vaak voor bij meerdere soorten bamboe. Als je uit 10 zaadjes twee gezonde planten overhoudt, dan ben je goed bezig. Bij sommige soorten kan het zelfs nog minder zijn.
  • In zeer koude klimaten of bij minder winterharde variëteiten kan het nodig zijn dat ze hun eerste winter binnen of in een serre doorbrengen. Maar vergeet niet dat ze ook in de winter wat water nodig hebben, dus zet ze niet in een serre om ze daarna te vergeten!
  • Tijdens de eerste winter in koudere klimaten zullen de kiemplanten beschutting nodig hebben. Plant de potten in de grond en bedek met een vijftal centimeter mulch. Voeg niet meer mulch toe dan dat, want dat zal ervoor zorgen dat muizen er hun intrek in nemen en later de toppen van je bamboe zullen opeten.
  • Het importeren van dode bamboeproducten, waaronder stronken, is in sommige landen illegaal vanwege de noodzaak om de verspreiding van ongedierte en ziekten van bamboe tegen te gaan. Zorg ervoor dat je je houdt aan alle wetten die van toepassing zijn wanneer je bamboezaden koopt.
Advertentie

Benodigdheden

  • 10 of meer bamboezaadjes (bij minder dan tien bestaat de kans dat je geen enkele gezonde plant overhoudt).
  • Koekenpan met vlakke bodem.
  • Ongeveer een liter kokend water.
  • Een minibroeikas, wat in feite niet meer is dan een schaal met een plastieken koepel eroverheen.
  • Kan water en een warm (maar niet heet) plekje om de broeikas te zetten.
  • Een turfpellet per zaad dat je wilt planten.
  • Een spies of een eetstokje.
  • Een liter of meer ‘potgrondmengsel voor kiemplanten’.

Over dit artikel

Deze pagina is 12.576 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie