PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Bestrating zorgt voor een decoratief element in welke omgeving dan ook. Of je nu stenen gebruikt voor het maken van een pad door je tuin, het aanleggen van een terras of voor je oprit, de bestrating zal na verloop van tijd vuil worden. Gelukkig kun je de stenen schoonmaken en herstellen met een mild schoonmaakmengsel, een harde bezem, extra zand en een afdichtmiddel.

Deel 1
Deel 1 van 2:

De bestrating schoonmaken

PDF download Pdf downloaden
  1. Afhankelijk van waar de bestrating zich bevindt haal je alle potten met planten en tuinmeubels weg die bij het schoonmaken in de weg kunnen staan. [1] Je wilt het oppervlak tijdens het schoonmaken vrij van obstakels hebben.
    • Bedek nu de tuin om de bestrating met een dekkleed waarvan je het niet erg vindt als het beschadigd raakt door water en chemische stoffen in de schoonmaakmiddelen die je gebruikt. Zorg dat je metalen voorwerpen ook afdekt.
  2. Gebruik een harde handborstel of veger om al het mos op en tussen de stenen los te halen en weg te borstelen. [2] Trek voorzichtig al het onkruid tussen de stenen weg. Wanneer je alle mos en onkruid verwijderd hebt veeg je het afval van de bestrating.
    • Als er te veel onkruid staat om handmatig te verwijderen, spuit dan met onkruidverdelger en wacht ten minste twee weken voordat je de bestrating schoonmaakt. Een milieuvriendelijk alternatief is om kokend water op het onkruid te gieten.
  3. Voordat je de bestrating schoon kunt gaan maken met zeep of een andere reiniger maak je alle stenen nat met water. Je hoeft nu nog geen hogedrukspuit te gebruiken. De stenen moeten gewoon natgemaakt worden zodat ze de reiniger niet absorberen en er geen donker laagje op de stenen ontstaat. [3]
  4. Het veiligste en gemakkelijkste middel om mee te beginnen is een mengsel van warm water en een mild ontvettend afwasmiddel. [4] Vul een emmer met 4 liter water en voeg 500 ml afwasmiddel toe. Meng alles grondig. Wanneer het schoonmaakmengsel klaar is giet je voorzichtig wat op de bestrating en maak je steeds een klein gedeelte tegelijk schoon. [5]
  5. Gebruik een harde veger om het schoonmaakmengsel in de stenen te borstelen. [6] Door het harde schrobben met de veger zal al het ingetrokken vuil loskomen en worden vlekken verwijderd. Schrob in verschillende richtingen om te voorkomen dat je een plek beschadigt.
    • Je kunt tevens een staalborstel of schuurspons gebruiken. Overdrijf echter niet, want deze hulpmiddelen kunnen krassen op de bestrating maken.
  6. Wanneer je klaar bent met het schrobben en schoonmaken van de bestrating spoel je het schoonmaakmengsel voorzichtig weg met schoon water. Spoel alles in een afvoer of zinkput in de buurt. [7] Je kunt een gewone tuinslang gebruiken om alles weg te spoelen of een hogedrukspuit gebruiken om hardnekkige vlekken te verwijderen.
    • Een hogedrukspuit doet echter soms meer kwaad dan goed en verwijdert het zand tussen de stenen. Wees dus voorzichtig als je besluit om een hogedrukspuit te gebruiken. [8]
  7. Als het met afwasmiddel niet lukt, ga dan naar een bouwmarkt en zoek naar een schoonmaakmiddel dat speciaal bedoeld is voor het materiaal waar de bestrating van gemaakt is (beton, travertijn, etc.). Veel van deze middelen zijn erg bijtend en/of giftig, waaronder trinatriumfosfaat en zoutzuur. Lees de waarschuwingen op de verpakking en zorg dat iedereen in de buurt zich aan de veiligheidsmaatregelen houdt, zoals het dragen van rubberen laarzen, beschermende kleding, rubberen handschoenen, een masker en een veiligheidsbril. Sterke middelen kunnen gevaarlijk zijn voor huisdieren, planten en kinderen en kunnen je bestrating beschadigen als je ze op de verkeerde manier gebruikt. [9]
  8. Vaak is het zo dat er nog maar weinig zand tussen de stenen zit en je nieuw zand aan moet brengen. Wanneer de stenen droog zijn strooi je er een klein hoopje polymeerzand op. Veeg het zand over de hele bestrating met een droge, harde bezem. [10] Veeg in verschillende richtingen om het zand nog gelijkmatiger aan te brengen. Blijf meer zand op de stenen gieten en vegen totdat de voegen gevuld zijn.
    • Met polymeerzand blijven de stenen beter liggen dan met gewoon zand.
  9. Wanneer al het zand in de voegen tussen de stenen ligt gebruik je de vernevelstand op je tuinslang om water over de stenen te sproeien. [11] Door het water zal het zand tussen de stenen zakken. Probeer om de stenen niet kletsnat te maken, want daardoor zal het net gestrooide zand weggespoeld worden.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

De stenen afdichten

PDF download Pdf downloaden
  1. Ga naar een bouwmarkt bij je in de buurt om advies te vragen aan een specialist over het type afdichtmiddel dat je het beste op de bestrating kunt gebruiken, afhankelijk van het materiaal waar de stenen van gemaakt zijn en de door jou gewenste uitstraling. [12] Een afdichtmiddel beschermt de bestrating en maakt het onderhoud eenvoudiger.
    • Naast het vragen van advies aan een specialist is het belangrijk om altijd de aanwijzingen op te volgen op de verpakking van het afdichtmiddel van je keuze. Draag beschermende handschoenen om jezelf te beschermen tegen de agressieve chemische stoffen in het middel. [13]
  2. Als er weinig zand tussen de stenen ligt, voeg dan meer zand toe volgens de hierboven beschreven methode totdat de voegen vol zijn. Als de stenen vochtig zijn wacht je totdat ze volledig droog zijn en breng je dan pas het afdichtmiddel aan.
  3. Voordat je het gehele oppervlak behandelt breng je het afdichtmiddel met een kleine, schone kwast aan op de randen. Doe hetzelfde met alle hoekjes waar je met een verfroller wellicht moeilijk bij kunt komen.
  4. Giet het afdichtmiddel in een verfbakje. Gebruik een verfroller op een stok om het afdichtmiddel op de bestrating aan te brengen. [14] Zorg ervoor dat je op een plek begint waar je ruimte hebt en je niet in een hoekje vast komt te zitten. [15]
    • Op de verpakking van het afdichtmiddel zou vermeld moeten staan hoe lang je de eerste laag afdichtmiddel moet laten drogen voordat je de tweede laag aan kunt brengen.
  5. Wanneer de eerste laag afdichtmiddel helemaal droog is begin je op dezelfde manier met het aanbrengen van de tweede laag. Behandel de randen van het oppervlak met een kleine kwast. Breng de rest van de tweede laag ook nu met een verfroller aan, maar strijk het middel er in een andere richting op dan de eerste laag om het middel gelijkmatiger aan te brengen. Wanneer de stenen donker beginnen te worden betekent dat dat de stenen het afdichtmiddel goed opnemen. [16]
    • Probeer geen plassen afdichtmiddel te laten ontstaan. Als je plassen ziet, verspreid het middel dan gewoon met je verfroller.
  6. Laat het middel minstens 24 uur helemaal drogen voordat je weer over het oppervlak loopt. [17] Als je wilt controleren of de stenen al droog zijn kun je de bestrating voorzichtig aanraken met je vingers.
  7. Wanneer het afdichtmiddel helemaal droog is (na minstens 24 uur) zet je alle meubels en potten met planten weer terug op hun plek. [18] Je kunt nu ook het dekkleed over de planten en metalen oppervlakken weghalen.
    Advertentie

Tips

  • Een probleem met bevlekte stenen oplossen kan zo gemakkelijk zijn als het simpelweg omdraaien van de stenen zodat de onderkant naar boven ligt.
  • Strooi een absorberend middel als kattengrit of zaagsel op olievlekken. Wacht een dag en spoel het middel dan weg met een tuinslang.
  • Als slechts enkele stenen hardnekkige vlekken hebben is het wellicht gemakkelijker om ze te vervangen.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Wees voorzichtig met het gebruik van reinigers als er bloemen, gras en struiken om je bestrating groeien. Lees de verpakking om te zien of je het product van je keuze veilig in de tuin kunt gebruiken.
Advertentie

Benodigdheden

  • Tuinslang
  • Hogedrukspuit (optioneel)
  • Harde bezem
  • Schoonmaakmiddel
  • Emmer met een inhoud van 5 liter
  • Verfroller
  • Verfbakje
  • Afdichtmiddel van je keuze
  • Voegzand
  • Harde schrobborstel

Als je agressieve reinigers gebruikt:

  • Rubberen laarzen
  • Rubberen handschoenen
  • Beschermende kleding
  • Masker
  • Veiligheidsbril

Over dit artikel

Deze pagina is 1.941 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie