PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Een cantaloupe vers uit eigen tuin is een van de grootste zomergenoegens. Er zijn honderden cantaloupevarianten, maar ongeacht de variant kan je met goed gevolg cantaloupes leren telen, door te leren hoe je de grond klaar moet maken voor beplanting, hoe je voor je groeiende meloentjes moet zorgen, en hoe je veelvoorkomende problemen tijdens het telen kan herkennen. Hieronder meer informatie.

Deel 1
Deel 1 van 3:

De bodem voorbereiden en beplanten

PDF download Pdf downloaden
  1. Cantaloupes, ook wel muskusmeloenen genoemd, zijn in tal van gecultiveerde en oudere varianten te vinden. Ze groeien het beste bij warm weer - minstens 2 tot 3 aaneengesloten warme maanden. Cantaloupes zijn dol op zanderige en lemerige aarde met een goede vochtafvoer, en een pH-gehalte van rond de 6.
    • Sommige varianten gedijen beter in een kouder klimaat, en ook verschillen ze in smaak.
    • Lees goed op de zaadverpakking hoe lang het duurt voor de cantaloupe tot volwassenheid rijpt. Over het algemeen begin je niet met cantaloupestekjes, maar koop je de zaadjes en begin je bij het begin. Lees het advies en de informatie op de verpakking over hoe je ze het beste in goede staat kan houden, en vooral ook hoe lang het duurt voordat ze gerijpt zijn.
    • Als je een bijzonder lekkere meloen hebt en je daarvan zaadjes wil bewaren om later te planten, haal ze dan uit het meloenvlees en week ze twee dagen lang in koel water. Laat ze daarna goed drogen op een papieren doekje. Bewaar ze in een schone pot in een koele, donkere omgeving tot het moment dat je ze wil gaan planten. Ze gaan zo'n twee jaar mee, maar het beste is om ze binnen een jaar te planten. [1]
  2. Het belangrijkste is dat je warme aarde en voldoende ruimte hebt. De ranken hebben de ruimte nodig om zich uit te spreiden (dit geldt zowel als voor staande als liggende teelt), dus het bed moet wijd genoeg zijn voor de hoeveelheid meloenen die je wil gaan telen.
    • Er wordt vaak gevreesd dat cantaloupes zich met andere leden van dezelfde plantenfamilie, zoals komkommers, andere meloenen, muskaatpompoenen (squash) en pompoenen gaan kruisen. Dit is een misverstand – het zal niet gebeuren. Je kan dus rustig ander rankfruit in de buurt van de cantaloupes planten. Een vreemde of smakeloze cantaloupe is meestal niet het gevolg van onbedoelde kruisbestuiving, maar van milieufactoren of andere problemen. [2]
  3. Spreid compost of goed verteerde mest gelijkmatig over de plantenbodem. Zo creëer je een goede voedingsbodem voor de cantaloupe. Je hebt 15 tot 20 cm goed bewerkte grond nodig, met daarboven je bemestingslaag.
    • Cultiveer de bodem door de grond tot minstens 30 cm diep te bewerken, te luchten en grondig met ruwe aarde te mengen. Verwijder steentjes, twijgjes en andere harde stukken. Meng er een dikke laag mest in, spreid er een dunnere compostlaag bovenop, en vervang hiermee de aarde die je hebt opgraven. Het geeft niet als je nu een heuveltje in de grond hebt gecreëerd – cantaloupes gedijen het best op kleine heuveltjes.
    • Om het verwarmingsproces van de bodem te versnellen, bedekken telers vaak de grond met plastic folie of een gewasmat voordat ze het beplanten. De cantaloupe moet voor een gezonde groei absoluut in warme aarde geplant worden. [3]
  4. Als je precies zou weten wanneer het ophoudt met vriezen zou het kiemen een fluitje van een cent zijn. Idealiter zaai je de cantaloupes zo'n 10 dagen voor de laatste vorst. Omdat die datum steeds moeilijker te bepalen is, scheelt het veel ellende om je cantaloupe binnen te laten kiemen. [4]
    • In een koud klimaat plant je de zaadjes binnenshuis, en verpot je ze na een maand naar biologisch afbreekbare potjes voor zaailingen. Vul de potjes met voedzame plantaarde. Als de fragiele kiemworteltjes zijn aangegroeid mag je deze niet verstoren, vandaar het gebruik van biologisch afbreekbare potten in plaats van terracotta. Bevochtig de aarde grondig, maar laat het niet in water staan. De planten mogen pas worden verpot als ze al een paar volwassen blaadjes hebben. [5]
  5. Cantaloupes moeten in een rij heuveltjes geplant worden, waarvan iedere heuvel zo'n 30 cm van de andere verwijderd is. De rijen moeten minstens anderhalve meter van elkaar verwijderd staan.
    • Sommige telers geven er de voorkeur aan de cantaloupes aan een klimplantenhek te planten, met de ranken om een klimplantenpaal of draad gewikkeld om de meloenen van de grond te houden. Dit werkt alleen bij kleinere meloenen. Als je jouw variant aan een klimplantenhek wil planten, zorg dan dat je genoeg ruimte voor het hek creëert (zie hieronder).
  6. Wacht tot de grond, na de laatste vorst van het seizoen, tot minstens 21 graden C verwarmd is. Wanneer in het zaaiseizoen dat precies is hangt af van waar je woont.
    • Als je je cantaloupe binnenshuis hebt ontkiemd, plant dan de biologisch afbreekbare potten elk in een heuveltje. De pot moet zo dicht mogelijk tegen het midden van het heuveltje komen te zitten. Besproei de aarde tijdens het planten royaal met water.
    • Als je de zaden rechtstreeks in de aarde zaait, plant dan 5 cantaloupezaadjes ongeveer 2,5 cm diep, 45 cm van elkaar verwijderd, in heuveltjes die ongeveer 1 meter van elkaar staan.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

De cantaloupe verzorgen

PDF download Pdf downloaden
  1. Houd de aarde rondom de jonge cantaloupeplanten vochtig, maar laat ze niet in water staan. Ze moeten ongeveer 2,5 – 5 cm water per week krijgen. Tijdens droge perioden zullen de cantaloupes erg kwetsbaar zijn, en waarschijnlijk vaker bewaterd moeten worden. Blijf er secuur op toezien dat de planten blijven groeien en er gezond uitzien.
    • Het duurt even voordat meloenen gaan ranken, maar je kan voor een deel beoordelen hoe zoet een meloen zal worden aan de hand van de bladeren. Je kan dus al inschatten hoe de meloenen zullen smaken voordat ze überhaupt zichtbaar zijn. Kijk naar de kwaliteit en levendigheid van de blaadjes: ze moeten donkergroen zijn, met een stijve structuur en een gezonde kleur. Gelige of gevlekte blaadjes kunnen een teken zijn van droogte of ziekte.
    • Bij bijzonder warm weer zullen de meloenblaadjes van de middag tot aan de avond sterk verslappen. Dit wil niet direct zeggen dat ze water nodig hebben – beoordeel dat aan de hand van de kwaliteit van de blaadjes, in plaats van hoe slap ze eruit zien. [6]
    • Drip tape kan erg effectief zijn bij het bewateren van je meloenen, maar met de hand of op een andere manier water geven (afhankelijk van de grootte van je stuk grond en andere teelt) werkt net zo goed. Sproei water rondom de steel van de ranken en laat gerankt fruit niet nat worden.
  2. Een goede methode is het beschutten van de rijen door middel van een zwevende overkapping, zodat de meloenen warm worden gehouden en tegen insecten beschermd blijven. Dit geldt zowel voor nieuwe planten als voor verpotte stekjes. Met lussen van kippengaas kan je over een rij planten een tunneltje maken en daarover een net plaatsen.
    • Als er geen dreiging van vorst meer is en de planten beginnen te bloeien moet je deze overkapping wel verwijderen, zodat de insecten bij de bloesems kunnen voor bestuiving.
  3. Het is al lastig genoeg om om een dik cluster van ranken heen te lopen, laat staan het ook nog te moeten wieden. Verwijder tijdens de eerste groeiweken alle onkruid rigoureus, zodat de ranken de beste kans krijgen om te groeien. Als ze eenmaal groot genoeg zijn kunnen ze zelf het onkruid de baas.
    • Een bijzonder lastige bijkomstigheid is dat cantaloupeplantjes die rechtstreeks uit het zaad groeien als twee druppels water op klaver lijken, en dit is nu juist onkruid dat je moet verwijderen. Het zou wel erg jammer zijn om per ongeluk je eigen plantjes te verwijderen, dus markeer het begin van de plant met een plantenkaartje, of wacht met wieden tot het zover gegroeid is dat je het kan onderscheiden van de klaver.
  4. De cantaloupe staand telen . Afhankelijk van hoe je je stukje grond hebt opgezet kan je je meloenen ook staand telen, om ze zo boven de grond te houden. Een klimplantenhek dat laag bij de grond geplaatst is, is het meest effectieve voor groeiende meloentjes.
    • Voor het omwikkelen van de ranken , begin je met in ieder heuveltje in je meloenrij palen te plaatsen van zo'n 1 meter hoog. Je kan metaaldraad, houten planken, stevig bindgaren of iets soortgelijks gebruiken om de palen met elkaar te verbinden, en de meloenen iets te geven om zich aan vast te houden. Wikkel de ranken om de palen heen.
    • Voor het ondersteunen van de vruchtjes , geef je ze iets om tegenaan te leunen of om op te steunen, zodat ze de ranken niet te veel bezwaren. Plaats ze op schorsheuveltjes of voetstukjes zoals een omgekeerd blik of potje. Als de vruchten het risico lopen door beesten te worden belaagd, kan je ze ook bedekken.
    • Als je ranken vruchten beginnen te krijgen , kunnen de laagsthangende meloenen sneller rotten en door beestjes worden opgegeten. Een klimplantenhek kan je meloenen, vooral in de laatste stadia van de groei, bij nat of vochtig weer bescherming bieden. Staand telen is geen strikte noodzaak, maar overweeg wel je meloentjes op een of andere manier boven de grond te houden om ze tijdens het rijpen te beschermen.
  5. Vaak wordt tijdens het groeiproces stikstofmest gebruikt om planten die nog niet gebloesemd hebben of langzamer dan andere planten bloesemen, wat sneller te laten groeien. Een andere effectieve methode om de plant een zetje te geven is het leggen van koffiedrab rondom het wortelstelsel.
    • Een andere veelgebruikte mest is die met een hoger kalium- en fosforgehalte, en deze wordt gespreid na het openen van de bloesems. Let wel dat fosforafzettingen op lange termijn een gevaar voor het milieu opleveren. Probeer ook onkruidbestrijdingsmiddelen en andere chemische producten te voorkomen, en spreid organisch materiaal zoals compost of dierenmest direct rondom het wortelstelsel als ze niet snel genoeg effect sorteren.
  6. Teveel water kan het suikergehalte in de meloen tijdens het rijpen verdunnen, en dit heeft invloed op de smaak van de vruchten. Gewoonlijk wordt het bewateren een week voor de oogst stopgezet.
    • De cantaloupe is klaar om gesnoeid te worden als er barstjes in de vruchtsteel komen op de plek waar die de vrucht raakt. Als de vrucht van de steel valt, is hij overrijp. [7] Gewoonlijk kan je ook al bij het betreden van de meloengrond de specifieke muskusgeur van een rijpe meloen beginnen te ruiken. Als je een cantaloupe kan ruiken, is hij klaar om gesnoeid te worden.
    • De meeste cantaloupevarianten rijpen binnen 4 weken nadat ze op de rank verschenen zijn. Lees wel de richtlijnen van jouw specifieke variant, want dat kan verschillen.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Problemen met de cantaloupe oplossen

PDF download Pdf downloaden
  1. Aangezien de meloenranken de grond raken, zijn ze bijzonder gevoelig voor plagen zoals insecten, mijten en mineervliegjes. Leer, om te voorkomen dat je je nodeloos zorgen hoeft te maken, hoe je de symptomen van veelvoorkomende ongedierte kan ontdekken, en bedenk dan of je wel echt een ernstig probleem hebt.
    • Wortelknobbels en zwelling = aaltjes , een ernstig probleem waar je dit seizoen helaas niet meer vanaf komt. Haal je planten uit de grond en zaai wat roggegraan om de bodem te reinigen.
    • Kleverigheid en verwelking = bladluis , die je kan verdelgen met chemische of biologische bestrijdingsmiddelen zoals een mengsel van etherische oliën en olijfolie.
    • Tunneltjes en sporen in de bladeren = mineervliegjes , maar daar hoef je je geen zorgen over te maken. De mineervliegjes brengen het fruit geen ernstige schade toe.
    • Geel spinnenweb = spinnenmijten . Bij een groot aantal kleine rode mijten moeten de planten verwijderd worden. [8]
  2. Als je cantaloupe voorspoedig groeit en naar behoren bewaterd wordt, zal hij over het algemeen weinig last ondervinden. Maar soms is fruit dat aan de grond geteeld wordt gevoelig voor plagen en ziektes die de hele oogst kunnen besmetten als ze niet ogenblikkelijk behandeld worden. Gelukkig kan je de meestvoorkomende plagen herkennen, zodat je de besmette planten kan verwijderen of behandelen met schimmelbestrijdingsmiddelen, afhankelijk van hoe ernstig de infectie is.
    • Gele vlekken op een donzig bedje = schimmel . Dit kan je behandelen met chloorthalonil of een ander multifunctioneel biologisch bestrijdingsmiddel, maar voor de meeste tuinen is dit niet nodig. De planten op een goede manier staand telen helpt de luchtcirculatie en verwijdert de kans op schimmel. [9]
    • Gebroken vruchtstelen die een oranjeachtige vloeistof afgeven = gummysteelziekte . Deze plaag vindt zijn oorsprong in de grond, hetgeen betekent dat je planten dit seizoen waarschijnlijk niet zullen overleven. Je kan de gummysteelziekte in de bodem wel bestrijden door teeltafwisseling, en mogelijk door een speciaal fungicide te gebruiken.
    • Vruchtenrot nadat het geregend heeft = kroonrot . Dit komt veel in gebieden met zwaardere grond voor. Voorkom overbewatering en doe wat schors tussen de plant en de aarde om de rot te voorkomen.
  3. Na alle moeite van het voorbereiden van je grond en het stekken van je cantaloupe is niets meer frustrerend dan een warrel van ranken die nooit vruchten dragen. Maar trek lering uit deze ervaring voor de toekomst. Meestal ligt de oorzaak in één of twee dingen:
    Advertentie

Tips

  • Sommige telers verwijderen iedere twee weken op één na alle vruchten van de rank. Op deze manier hoeft de rank zich maar op één vrucht te concentreren, en krijg je een zoetere meloen.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Cantalouperanken kunnen bedreigd worden door insecten en schimmel De kwaliteit van de blaadjes zijn van grote invloed op hoe zoet de vruchten zullen worden. Zorg dus dat de blaadjes in goede staat verkeren.
Advertentie

Benodigdheden

  • Voedzame compost
  • Klimplantenhek
  • Cantaloupezaadjes of plantjes
  • Water
  • Bemesting
  • Schors
  • Blikken of potjes
  • Kratten

Over dit artikel

Deze pagina is 7.577 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie