PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Kersen uit de winkel worden door enten gekweekt, zodat de kwekers precies weten wat ze krijgen. Dit is omdat het kweken van kersen uit zaden bitter fruit kan opleveren. Het planten van kersenpitten is een project voor particuliere kwekers die een uitdaging aan willen gaan en die op zoek zijn naar een sierplant. Om kersenzaden te planten plant je in de vroege herfst de gedroogde kersenpit buiten in goed drainerende neutrale grond op een plek met ruim voldoende zon, en druk je de pit 2,5 cm diep de grond in. Je kunt er ook voor kiezen om de kersenpit binnen te laten ontkiemen en hem in de lente buiten te planten. Houd in gedachten dat kersenbomen vaak 7,6 meter of hoger worden, en dat je niet altijd zeker bent van een grote fruitoogst, dus zorg dat je zeker weet dat je dat hem in je tuin wilt!

Deel 1
Deel 1 van 3:

Kersenpitten voorbereiden

PDF download Pdf downloaden
  1. Kersenbomen worden geen kopie van de pit, wat betekent dat de boom niet van dezelfde soort zal zijn als zijn ouder. [1] Het kan zijn dat je een boom krijgt die jouw klimaat of plaatselijke ziekten niet overleeft, of die geen smakelijk fruit draagt. Maar het kan ook zijn dat je een nieuwe en prachtige boom krijgt. Hoe dan ook zul je veel plezier hebben bij het planten.
    • Als je betere kansen wilt, plant dan in plaats daarvan een jonge boom. Een kwekerij kan je een geënte plant aanbevelen die past bij je klimaat en grondsoort.
  2. Het beste is om verse kersen van een boom in de regio of een boerenmarkt te kopen in het midden of aan het eind van de zomer. Doorten die vroeg vrucht dragen zijn vaak steriel, en fruit uit de supermarkt kan wel werken maar heeft vaak een laag succespercentage. [2] [3] Neem een flinke handvol, aangezien ze niet allemaal zullen ontspruiten. Er zijn twee veel voorkomende kersensoorten waar je uit kunt kiezen: [4]
    • Bijna alle verse kersen in de verkoop zijn zoete kersen. Deze zijn het beste om te eten, maar overleven het vrijwel allemaal alleen in winterhardheidszones 5-7. Nederland bevindt zich in zone 8.
    • Zure kersen zijn gemakkelijker te kweken en kunnen overleven in zones 3-8, afhankelijk van de variant. De verse soort kan moeilijk te vinden zijn, dus vraag rond op de boerenmarkt.
  3. Het is jouw geluk dat het vruchtvlees weg moet voor je de pit kunt planten. Geniet van het fruit en veeg de laatste restjes die aan de pit kleven weg met een vochtig velletje keukenpapier.
    • Als het nog vroeg of midden in de zomer is, laat de zaden dan een paar dagen op een vel keukenpapier drogen, en bewaar ze dan op een koele plek in een luchtdicht afgesloten pot. [5] Haal ze in de nazomer tevoorschijn en ga door met de volgende stap.
  4. Kersen moeten gedurende 3-5 maanden constante vochtigheid en kou beleven om te kunnen ontkiemen. Als je ongeveer zo lang koud winterweer hebt, maar het niet onder de -30ºC wordt, dan kun je de gemakkelijke route volgen en de kersen in de herfst planten. Als je besluit om dit te doen, ga dan door naar het volgende deel. Als je een methode wilt met meer kans op succes, ga dan door naar de volgende stap.
    • Zoete kersen doen het goed met een paar weken warm weer voor het koud wordt. Door ze in de late zomer of het allereerste begin van de herfst te planten kun je dit bereiken. Maar een warme periode nadat het koude weer begonnen is kan sommige kersen terug in slaap brengen. [6] Kijk in een almanak of andere vooruitzichten op de lange termijn om dit te vermijden.
  5. Veel mensen slaan deze stap over en krijgen toch een paar ontkiemde kersen, maar dit moet het ontkiemingsgehalte verhogen bij de meeste zoete kersen. [7] Lees hier hoe je dit proces, stratificatie genoemd, kunt starten: [8]
    • Koop verse, steriel gemalen veenmos. Dit materiaal bestrijdt schimmel, wat het grootste risico is in dit stadium. Draag schone handschoenen als je met mos werkt om te voorkomen dat je sporen toevoegt.
    • Leg de mos in een plastic zak of bak en doe er water op kamertemperatuur (20ºC) bij. [9] Laat het het water opnemen gedurende 8-10 uur en knijp dan het teveel aan vocht eruit.
    • Prik een paar gaten in het deksel. Als je een plastic zak gebruikt, laat die dan een beetje open aan de bovenkant.
    • Doe de kersenzaden erin en laat ze gedurende twee weken op een constante temperatuur staan. Kijk na de eerste paar dagen of je stilstaand water kunt laten weglopen, en daarna wekelijks om eventuele beschimmelde zaden weg te gooien.
  6. Hierna moet je je kersen binnenshuis ervan overtuigen dat ze de winter beleven. Deze koude stratificatiebehandeling lijkt erg op de laatste stap, met een paar afwijkende details:
    • Je kunt weer veenmos gebruiken, maar een 50/50 mengsel van veenmos en zand werkt het beste. [10] Vermiculiet werkt ook goed. [11]
    • Voeg genoeg water toe om het materiaal vochtig te maken zonder dat het zompig wordt, en voeg dan de zaden toe.
    • Zet het in de koelkast of op een andere plek tussen de 0,5 en 5ºC (liefst aan de bovenkant van deze reeks). [12]
  7. De meeste kersen hebben drie maanden koudebehandeling nodig voor ze er klaar voor zijn om geplant te worden, en sommige hebben er vijf nodig. Controleer de zaden ongeveer elke week. Giet eventueel overtollig water af en voeg er een beetje water aan toe als het materiaal aan het opdrogen is.
    • Controleer tegen het einde van deze periode vaker. Als de harde zaadschillen beginnen te barsten, dan kun je ze direct planten, of de temperatuur lager zetten naar 0ºC tot je er klaar voor bent. [13]
  8. Zodra de laatste nachtvorst voorbij is kunnen de kersen de grond in. [14] Lees het volgende deel voor gedetailleerde instructies.
    • Als je vroeg wilt beginnen, dan kun je de kersen binnenshuis in een grote pot planten.
    Advertentie

Deel 2
Deel 2 van 3:

Kersenzaden planten

PDF download Pdf downloaden
  1. Kersen hebben ruim voldoende zonlicht nodig en een goede luchtcirculatie. Ze geven de voorkeur aan vruchtbare, zandrijke grond met uitstekende drainage en neutrale of lichtzure pH. [15]
    • De jonge boom heeft ruimte nodig voor een hoofdwortel. Als je hem in een bak plant, dan moet die minstens 20 cm diep zijn.
    • Kersen zijn heel moeilijk te kweken in kleigrond. Als je een serieuze poging wilt doen, maak dan een verhoogd bed op een hoogte van 30 cm.
  2. Maak een gat met je vinger tot de eerste knokkel en laat er dan een kersenzaad in vallen. Plant de kersen 0,3 meter uit elkaar, maar houd er rekening mee dat je de overlevenden uiteindelijk 6 meter van elkaar moet verplanten. [16]
    • Je kunt de kersen dichter bij elkaar planten, maar je zult ze moeten uitdunnen als de scheuten eenmaal 5 cm hoog zijn. [17]
  3. Als je ze in de herfst geplant hebt, bedek ze dan met 2,5 - 5 cm zand. Dit voorkomt een bevroren bovenlaag die de scheuten ervan weerhoudt om op te komen. Als je de zaden in de lente plant, vul dan het gat dat je gemaakt hebt op tot grondniveau. [18]
  4. Als je ze direct in de grond plant, in plaats van in potten, dan zullen de zaden een belangrijk doelwit worden voor gravende dieren. Bedek het gebied met gaas, buig de randen om en laat ze een paar cm in de grond verzakken zodat het een barrière vormt. [19] Haal die barrière weg zodra de eerste kiemplanten boven de grond komen.
  5. Geef de zaden een beetje water na de datum van de laatste nachtvorst. Geef alleen water als de grond bijna droog is. Jonge kersen kunnen niet tegen natte grond, maar kunnen ook niet te lang droog blijven.
  6. Kersen zijn langzaam met ontkiemen. Als je zowel de warme als de koude stratificatiestappen genomen hebt, dan kun je binnen een paar maanden wat spruiten zien opkomen. Maar zelfs dan kunnen sommige zaden een vol jaar wachten met ontkiemen, en pas de volgende lente opkomen.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Voor jonge kersenbomen zorgen

PDF download Pdf downloaden
  1. Je wilt de grond vochtig houden, maar niet drassig. Als de kers een hoofdwortel gevormd heeft, test dan de grond tot een diepte van 7,5 cm en geef water wanneer die droog aanvoelt. Geef water in een langzame beweging tot de grond nat is tot de diepte van de wortel. [20] Dit zal in eerste instantie niet lang duren, maar let erop dat je het aanpast naarmate de kers uitgroeit tot een echte boom.
  2. Als de planten eenmaal ongeveer 15 cm hoog zijn, of groot genoeg dat hun wortels kunnen concurreren of de bodem van de pot raken, geef ze dan extra ruimte. Je kunt de kortste zaailingen uitdunnen, of ze verder uit elkaar verplanten. Elke boom moet ongeveer 6 meter ruimte hebben. Houd in gedachten dat je het beste kunt verplanten wanneer bomen in slaap zijn, meestal in de winter. Als je bomen verplant wanneer ze actief groeien, zal dat de boom stress geven en kan het hem doden.
    • Houd in gedachten dat kersen 7,5 - 15 meter hoog kunnen worden, afhankelijk van de variant. Door te snoeien kun je het op 4,5 meter of minder houden. [21]
  3. Bedek de grond rond de boom elk jaar in het vroege voorjaar met goed verteerde compost. [22] Begin hiermee in het jaar nadat ze ontkiemd zijn, omdat mulch zaden kan verhinderen door te breken.
    • Meststoffen kun je beter vermijden bij jonge bomen, omdat het gemakkelijk is om ze te verbranden. De compost moet voldoende voedingsstoffen geven.
  4. Het moeilijkste deel van het kweken van kersenbomen is hun vatbaarheid voor ongedierte en ziektes. Neem deze stappen om ze te beschermen als ze eenmaal tot echte bomen groeien: [23]
    • Omwikkel jonge bomen met metaalgaas om te beschermen tegen herten. Doe dit zodra de bomen beginnen op te komen.
    • Zoek eens per maand naar gaten in de stam waar afscheiding of zaagselachtig houtpoeder uit komt. Prik met een naald in die gaten om insecten te doden.
    • Wikkel de stam in de lente in muskietennetten om te voorkomen dat borende insecten eieren leggen.
    • Plaats in het late najaar een hek van kippengaas tot 5 cm onder de grond aan alle kanten om te beschermen tegen knaagdieren. Deze barrière moet hoog genoeg zijn om te beschermen tegen een knaagdier op te verwachten sneeuwval.
  5. In het vroege najaar kun je de zuidkant van de boom witwassen met witte, niet-giftige latexverf, verdund met water tot een dunne vloeibaarheid. De bomen zijn gevoelig voor zonschade in deze tijd van het jaar. [24]
    • Op het zuidelijke halfrond zou je de noordzijde moeten witwassen.
  6. Snoei de kersenboom tijdens de groei. Kersenbomen zijn niet zo moeilijk te snoeien, maar een beetje zal al veel goed doen voor een goede fruitproductie en schoonheid. Over het algemeen hebben zure kersen alleen een beetje snoeiwerk nodig om de takken symmetrisch te houden. Bij zoete kersen moet de hoofdtak teruggesnoeid worden om horizontale groei te bevorderen.
  7. Zonder dat zal je kersenboom vaak vijf of meer jaar nodig hebben om fruit te dragen, als het hem al lukt. Enten is een beetje riskant bij uit zaad gekweekte bomen, aangezien je de variant niet kent, maar een kwekerij kan je een fruit dragende soort aanbevelen. Je kunt dit op een twee jaar oude boom enten en tegen het derde of vierde jaar fruit hebben als de ent pakt.
  8. De prachtige bloemen zijn van zichzelf al genoeg reden om kersenbomen te kweken. Als je wilt dat ze fruit gaan dragen, zullen ze echter bevrucht moeten worden. Bij de meeste zoete kersen betekent dit dat je een tweede variëteit van de zoete kers in de buurt moet hebben, die op hetzelfde moment bloeit. Bijen zijn de meest voorkomende bestuivers voor kersen. Als je bestrijdingsmiddelen gebruikt, zorg er dan voor dat ze geen effect hebben op deze belangrijke soort. [25]
  9. Niemand heeft ooit kersen gekweekt zonder een deel af te staan aan vogels. Als je geluk genoeg hebt om vruchten te zien ontstaan, vorm je verdedigingslinie dan voordat ze rijpen. Er zijn diverse manieren om vogels af te leiden of te verjagen, inclusief het planten van moerbeien (die ze zelfs nog lekkerder vinden) en het ophangen van glimmende objecten in de takken van de kers.
    • Commerciële kwekers zullen ook een net over hun bomen draperen om vogels en andere ongedierte weg te houden van het fruit.
    Advertentie

Tips

  • Om fruit te krijgen heb je gewoonlijk twee varianten zoete kers nodig om elkaar te bevruchten. [26] Zure kersen zijn gewoonlijk zelfbestuivend.
  • Omdat het 7 tot 8 jaar kan duren voordat een kersenboom vrucht draagt, kun je overwegen om elk jaar een nieuwe batch te planten. Dit geeft je een buffer als enkele van je bomen doodgaan voordat ze volwassen zijn.
  • Gele kersvarianten zijn minder aantrekkelijk voor vogels, maar kunnen 6 of meer jaar nodig hebben om fruit te dragen. [27]
Advertentie

Waarschuwingen

  • Plant geen kersenzaden direct in de grond gedurende zomer of lente. Hoewel deze zaden uiteindelijk zullen overwinteren, zal het gebrek aan onmiddellijke stratificatie voorkomen dat de zaden ontkiemen in de lente.
Advertentie

Benodigdheden

  • Kersen
  • Gemalen veenmos.
  • Zand
  • Veenmos
  • Koelkast
  • Plastic of metalen bak
  • Plantpotten of plantbed
  • Kwaliteitsgrond
  1. https://books.google.com/books?id=EuQ4eWtUGlwC
  2. http://aces.nmsu.edu/ces/yard/2001/071401.html
  3. http://extension.psu.edu/plants/gardening/fact-sheets/home-orchard-production/growing-new-fruit-tree-plants-from-seed
  4. http://pods.dasnr.okstate.edu/docushare/dsweb/Get/Document-1029/HLA-6211pod2015.pdf
  5. http://extension.psu.edu/plants/gardening/fact-sheets/home-orchard-production/growing-new-fruit-tree-plants-from-seed
  6. http://www.motherearthnews.com/organic-gardening/try-your-luck-with-cherries.aspx
  7. http://www.gardeningknowhow.com/edible/fruits/cherry/grow-a-cherry-tree-pit.htm
  8. http://www.gardeningknowhow.com/edible/fruits/cherry/grow-a-cherry-tree-pit.htm
  9. http://extension.psu.edu/plants/gardening/fact-sheets/home-orchard-production/growing-new-fruit-tree-plants-from-seed
  10. http://extension.psu.edu/plants/gardening/fact-sheets/home-orchard-production/growing-new-fruit-tree-plants-from-seed
  11. http://www.treehelp.com/care-advice/
  12. http://www.motherearthnews.com/organic-gardening/try-your-luck-with-cherries.aspx
  13. http://www.motherearthnews.com/organic-gardening/try-your-luck-with-cherries.aspx
  14. http://www.motherearthnews.com/organic-gardening/try-your-luck-with-cherries.aspx
  15. http://www.motherearthnews.com/organic-gardening/try-your-luck-with-cherries.aspx
  16. http://cherries.msu.edu/horticulture/pollination
  17. http://www.motherearthnews.com/organic-gardening/try-your-luck-with-cherries.aspx
  18. http://www.motherearthnews.com/organic-gardening/growing-cherries-zmaz73jfzraw.aspx

Over dit artikel

Deze pagina is 55.061 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie