Pdf downloaden Pdf downloaden

Aambeien zijn gezwollen bloedvaten in het rectum of de anus die pijn of jeuk kunnen veroorzaken. Hoewel iedereen last kan krijgen van aambeien komen ze vooral voor bij vrouwen vlak voor en/of vlak na de bevalling. Als je de symptomen en de oorzaken van aambeien kent zul je ze waarschijnlijk sneller spotten en thuis kunnen behandelen. In ernstige gevallen zullen de aambeien professionele, medische aandacht nodig hebben. Ga naar Stap 1 om meer over aambeien te weten te komen.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Veelvoorkomende symptomen herkennen

Pdf downloaden
  1. Dit is het meest voorkomende—en meest irritante—symptoom dat mensen met aambeien hebben. De gezwollen bloedvaten scheiden vaak slijmvlies uit dat de huid rondom de anus kan irriteren en flink kan jeuken. [1] Daarnaast kan het gebied pijn doen tijdens het lopen of zitten.
    • Aambeien kunnen zowel inwendig als uitwendig zijn. Het zijn de inwendige aambeien die de jeuk veroorzaken.
    • Beide soorten aambeien kunnen pijn veroorzaken maar soms doen de inwendige aambeien helemaal geen pijn. [2]
  2. Aambeien kunnen vaak vooral pijn doen bij de ontlasting, wanneer druk uitgeoefend wordt op het anale en rectale gebied. Naast de pijn voelen veel mensen na de stoelgang de ongemakkelijke behoefte om direct opnieuw te moeten poepen, zelfs als de darmen al volledig geleegd zijn. [3]
  3. Felrood bloed in het toilet of aan het toiletpapier kan erop wijzen dat je inwendige of uitwendige aambeien hebt. Zelfs als je geen pijn of jeuk hebt kan zich bloeding voordoen. Aangezien rectale bloeding een symptoom van veel ernstige ziektes is, zoals darmkanker en anuskanker, is het belangrijk om een bezoek aan de arts te brengen als je aanhoudend rectale bloeding ervaart—schrijf het niet zonder meer toe aan de aambeien. [4]
  4. De opeenhoping van bloed onder de huid kan getromboseerde aambeien veroorzaken—dit zijn gestolde aambeien. Deze knobbeltjes zijn vaak hard en nogal pijnlijk. Ze kunnen zowel binnen als buiten het rectum voorkomen.
  5. Uitwendige aambeien kunnen ervoor zorgen dat het anale gebied opzwelt en teer wordt. Dit kan zich tegelijk met de formatie van de trombose voordoen. Als jouw anale gebied gezwollen of pafferig aanvoelt, dan kan dat erop wijzen dat de aambeien daar debet aan zijn. Check de risicofactoren hieronder om te kijken of het daadwerkelijk aambeien zijn die hieraan ten grondslag liggen, of dat er sprake is van iets anders.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Weten of je risico loopt

Pdf downloaden
  1. De hoofdoorzaak van aambeien is persen tijdens de stoelgang. Hierdoor wordt er druk uitgeoefend op de bloedvaten in het rectum en de anus, waardoor ze zwellen en pijn gaan doen of geïrriteerd raken. Als je een onregelmatige stoelgang hebt of moeite tijdens de stoelgang, dan is de kans groter dat je zult persen. Denk aan je toiletgewoonten en bepaal voor jezelf of je een verhoogd risico op aambeien loopt.
    • Persen kan ervoor zorgen dat inwendige aambeien door de anus naar buiten zakken. Dit staat bekend als uitpuilende aambeien (of prolaps). [5]
  2. Constipatie geeft je het gevoel dat je "verstopt" zit, waardoor veel mensen tijdens de stoelgang gaan persen. Als jij moeite hebt regelmatig te blijven kun je tijdens de ontlasting gaan persen om de boel sneller uit je lichaam te werken.
  3. Als je de hele dag zit oefen je veel druk op het anale gebied uit. Dit kan uiteindelijk leiden tot aambeien. Mensen die vele uren achter elkaar rijden, op kantoor werken, of die om welke reden dan ook niet geen bewegen lopen een verhoogd risico op aambeien. Bekijk je dagelijkse gewoonten om te kijken of te veel zitten ten grondslag ligt aan jouw aambeien.
  4. Aambeien kunnen ook het gevolg van andere aandoeningen zijn die het anale en rectale gebied irriteren en/of onder druk zetten. Een anale infectie kan bijvoorbeeld invloed hebben op het omliggende weefsel, waardoor aambeien zich ontwikkelen.
  5. Overmatig persen betekent dat zwangere vrouwen een verhoogd risico op aambeien lopen, zeker met de impact die een baby op dat lichaamsgebied zal hebben. Dit staat bekend als een tijdelijk probleem en veroorzaakt over het algemeen geen andere problemen of aanhoudende aambeien nadat de baby geboren is.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Aambeien behandelen

Pdf downloaden
  1. Toverhazelaar heeft adstringerende eigenschappen die de zwelling en irritatie van de aambeien kunnen helpen verzachten. Dep een watje in toverhazelaar en wrijf deze over het geaffecteerde gebied. Laat het even drogen. [6] Als je liever geen pure toverhazelaar wilt gebruiken kun je ook een crème aanschaffen die toverhazelaar (witch hazel) bevat.
  2. Er is een aantal vrij verkrijgbare crèmes op de markt dat vrij effectief is in de behandeling van aambeien. Zo effectief zelfs dat mensen die ze gebruiken vaak niet eens naar de dokter hoeven. Ga bij de apotheek of drogist op zoek naar de volgende typen crèmes:
    • Corticosteroïde crèmes die de jeuk en zwelling kunnen beperken.
    • Crèmes die lidocaïne bevatten kunnen de pijn helpen verlichten.
  3. Omdat de stoelgang vaak pijnlijk kan zijn als je aambeien hebt kan een (verzachtend) laxeermiddel wellicht uitkomst bieden. Het stelt je in staat om te ontlasten zonder extra druk op het anale en rectale gebied uit te hoeven oefenen. Het gebruik van een laxeermiddel kan bovendien de neiging om te veel te persen op het toilet tegengaan.
  4. Parfums, kleurstoffen, ruw toiletpapier en andere irriterende stoffen kunnen de aambeien danig verergeren. Gebruik zacht, wit toiletpapier—of zelfs watjes, als je bijzonder gevoelig bent. Het dragen van strakke broeken of panty's zou het anale gebied ook kunnen irriteren.
  5. Zacht, katoenen ondergoed "ademt", waardoor lucht het gebied kan bereiken en verlaten. Hierdoor raken de aambeien niet verder geïrriteerd en zullen ze niet meer pijn gaan doen. Ondergoed van synthetische stoffen "ademt" minder goed, waardoor het vocht tegen het lichaam gevangen blijft zitten. Het spreekt voor zich strak ondergoed en strings niet comfortabel zullen zitten en kunnen irriteren als je aambeien hebt.
  6. Deze methode kan de pijn en het ongemak van de aambeien verlichten. Vul het badje (of een teiltje) met warm water (niet heet) en ga er een kwartiertje in zitten. Voeg er geen zeep of iets dergelijks aan toe, omdat dat de aambeien verder kan irriteren. Je kunt eventueel toverhazelaar aan het water toevoegen om het bad nog therapeutischer te maken.
  7. Breng een bezoek aan de dokter als jouw thuisbehandelingen geen invloed hebben op de symptomen en de aambeien na een week of wat nog niet weggetrokken zijn. Hij/zij kan bepalen of je een medische behandeling nodig hebt om het probleem op te lossen. In de meeste gevallen zijn aambeien thuis te genezen, maar als die van jou maar aan blijven houden is er niets aan gelegen om het jezelf onnodig lang ongemakkelijk te maken.
    • Het feit dat de aambeien maar niet wegtrekken kan bovendien duiden op een onderliggend probleem. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de bloedingen ergens anders vandaan komen dan uit het puntje van de endeldarm of de anus.
    • Warmtebehandelingen en operatieve ingrepen worden vaak toegepast om ernstige aambeien mee te bestrijden.
    Advertentie

Tips

  • Er is een aantal thuismiddeltjes dat je kunt gebruiken om tijdelijke verlichting te bieden. Zo kun je wat pepermuntolie in het bad doen, of theeboomolie mengen met olijfolie en aanbrengen op het gebied.
  • Het wordt ten zeerste aanbevolen om de professionele mening van een arts of verpleegkundige te vragen als je denkt dat je aambeien hebt. Zij kunnen je medicijnen voor schrijven die de irritatie die de aambeien veroorzaken verzachten.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Het is een veelgehoord misverstand dat er pas sprake is van aambeien als ze uitwendig zijn. Ze kunnen zich in de anus verstoppen voordat ze gaan uitsteken, als ze dat überhaupt al gaan doen. Als je dus pijn of ongemak tijdens de stoelgang ervaart dien je zelf een kijkje te nemen, of een bezoek te brengen aan een medisch professional.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 16.293 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie