Pdf downloaden Pdf downloaden

Dennenbomen zijn altijdgroene bomen die in vele variëteiten te vinden zijn. Jonge dennen hebben speciale aandacht nodig en moeten actief beschermd worden tegen dieren en zonschade gedurende de eerste paar jaren. Als ze eenmaal volwassen zijn, kunnen dennenbomen nog tientallen jaren doorgaan met groeien. Kweek alleen een dennenboom van zaad op als je klaar bent voor een grote uitdaging; een zaailing kopen heeft veel meer kans op succes.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Een zaailing van een dennenboom planten

Pdf downloaden
  1. Een paar veel voorkomende types dennenbomen zijn de grove den, de Corsicaanse den, de zeeden en de zwarte den. Vraag de verkoper over groeiomstandigheden als je in een ander klimaat, of een andere hoogte leeft dan waar de zaailing gekweekt is.
  2. Zaailingen met blote wortels moeten in de late herfst of winter geplant worden, wanneer dennenbomen in rust zijn. [1] Zaailingen in een pot kunnen op elk gewenst moment geplant worden, hoewel tijdens de heetste zomermaanden extra schaduw en water nodig is om uitdroging en zonschade te voorkomen.
    • De meeste zaailingen kunnen meerdere weken tussen de 1,7°C en 3,3°C gehouden worden, maar je moet met de verkoper afstemmen of de soort die jij gekocht hebt andere behoeften heeft. [2]
  3. Houd de wortels vochtig tot je klaar bent om te planten, maar doorweek ze niet, want dat kan ze doden. Als de wortels een stevige bal vormen, of langs de randen van de pot cirkelen, herschik dan voorzichtig de belangrijkste worteltakken zodat ze wat meer uitgespreid zijn. [3]
    • Sommige zaailingen worden verkocht met een klein beetje grondmix rond de wortels verpakt. Probeer bij het herschikken zoveel als mogelijk hiervan te behouden.
  4. Elke den moet genoeg open ruimte hebben, geen kleine planten rond zijn stam en geen wortelsystemen van andere bomen in de buurt. Kies een plek waar de boom direct zonlicht krijgt gedurende de koelere delen van de dag.
    • Als je geen plek met schaduw aan de westkant hebt waar je de boom kunt planten, dan kun je hieronder instructies vinden om een schaduwplek te maken.
    • Een mix van zand en klei is het beste voor dennen, maar als de grond een harde kleimassa is, moet je wel geschikt organisch materiaal zoals veenmos bijmengen. [4]
    • Kies een gebied met een goed gedraineerde grond. Een gat van 30 cm diep, gevuld met water, zou leeg moeten lopen binnen 12 uur. Als dat niet het geval is, moet je mogelijk drainage installeren.
  5. Plant bomen niet als het winderig, droog of warmer dan 30°C is. Er moeten geen waterplassen of ijs liggen op de dag dat je plant, maar het mag ook niet kurkdroog zijn. [5]
  6. De toplaag van de grond is de hoogste kwaliteit, dus vul na het graven ongeveer 10 cm van het gat op met topgrond. Zorg er voor dat je het gat groot genoeg maakt voor de wortelkluit, ook nadat je de topgrond hebt toegevoegd. [6]
    • Waarschuwing : Neem contact op met gemeentewerken om er zeker van te zijn dat op de plek waar jij een groot gat wilt graven geen ondergrondse kabels lopen.
    • Probeer de plant net zo diep te planten als hij in de kwekerij geplant was. Als je niet zeker bent, dan is het beter om de plant iets te hoog te planten dan iets te laag.
    • Als je meer dan één pijnboom plant, laat dan ten minste 3 meter ruimte over zodat de bomen zonder belemmering volwassen kunnen worden. Sommige soorten dennen kunnen nog meer ruimte nodig hebben, zoals de enorme Oostenrijkse dennen. [7]
  7. Hoewel een jutezak en ander verteerbaar materiaal om de plant gelaten kan worden, kun je het beter voorzichtig verwijderen. Het geeft de zaailing een betere kans om te groeien.
  8. Klop regelmatig de losse grond vast met de schep, niet met je voeten. [8] Vul het gat tot het vlak ligt met de omringende grond, of iets lager als het klimaat erg droog is, zodat water richting de wortels zal lopen.
    • Zorg als dat nodig is voor een assistent om de boom rechtop te houden terwijl je het gat vult.
  9. Het stutten van dennenboomzaailingen is alleen nodig in gebieden waar een ongewoon harde wind waait. Als je denkt dat de den om kan waaien, zet dan een of twee stokken vast met touw of strips, en geef de boom voldoende ruimte om te bewegen. [9] Span geen touw direct over de boom.
  10. Het kan zijn dat je een zonnescherm moet maken voor je kleine dennenboom met een zeildoek of een stuk geverfde multiplex. Je den planten in de schaduw van een andere boom of een gebouw is ook zeer praktische. De schaduw moet aan de westkant van de boom vallen, omdat dat de kant is waar de zon staat op de heetste momenten van de dag.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Zorgen voor de zaailing van een dennenboom

Pdf downloaden
  1. Houtsnippers zijn goedkoop en werken goed voor dennenbomen. Leg een laag van een paar centimeter dik rond de boom, maar houd wat ruimte vrij rond de stam.
    • Hoewel mulch helpt tegen onkruid en goede omstandigheden voor de groei biedt, moet je grassen en andere kleine planten bij de voet van de boom toch weghalen als je ze ziet.
    • Gebruik geen plastic laag onder de mulch. Water en lucht moeten door de mulch naar de boom kunnen komen. [10]
  2. In plaats van een wateradvies zonder variatie te volgen, kun je beter opletten hoe vochtig de grond rond je boom is. Hier zijn wat tips: [11]
    • Grond die vochtig aanvoelt en blijft plakken als het opgepakt wordt hoeft geen water te krijgen, aangezien teveel water de wortels kan verstikken. Geef de boom alleen water wanneer de grond grotendeels droog aanvoelt en verkruimelt als je het oppakt, en geef dan genoeg tot het weer vochtig aanvoelt.
    • Geef meer water in de herfst, zodat de boom zich kan voorbereiden op de winter. Geef in de winter alleen aanvullend water tijdens droge periodes, om jonge bomen te beschermen tegen droogte, wat vooral gevaarlijk is als de boom juist een nat seizoen verwacht.
  3. Zonnebrandcrème kan dienen als dierenafweermiddel. Als je in een gebied woont met herten of andere hardnekkige, grote dieren in het wild, is het verstandig kippengaas om de jonge boom te wikkelen. [12]
  4. Dennen kunnen een aantal schadelijke insecten aantrekken, waaronder snuitkevers en insecten zoals schorskevers en zaagkevers die de dennenhoutnematode verspreiden. Hoewel dit ongedierte de boom niet hoeft te doden, kunnen ze allemaal aanzienlijke schade aanrichten. Wees proactief en probeer je bomen te beschermen. [13]
    • Veel ongedierte kan chemisch worden bestreden door zaailingen met insecticide en fungicide te besproeien. Bomen kunnen herhaalde toepassingen nodig hebben om ongedierte te doden, omdat het larvenstadium van insecten onder de schors leeft en niet wordt beïnvloed.
    • Je kunt ongedierte ook afweren door goed management. Houd je bomen gezond, bijvoorbeeld, omdat plagen dan minder kans hebben om gezonde jonge jonge boompjes aan te vallen. Plant bomen in rulle grond om krachtige wortelgroei te bevorderen en controleer je aanplant regelmatig om dode of stervende takken te snoeien.
    • Het planten van sommige pijnboomvariëteiten met hardhouten bomen of onder een hardhouten luifel beschermt tegen Dendroctonus schorskevers.
    • Het is vaak het beste om beschadigde bomen te verwijderen die kwetsbaar zijn voor plagen. Verwijder en vernietig ook bomen die zijn gedood door insecten.
  5. Snoeien om de groei te sturen is niet nodig bij dennenbomen en kan hun groei stoppen. Breek dode of zieke takken op korte afstand van de stam af, waarbij je de 'branch collar' ring tussen de tak en de stam laat zitten. [14] Volg de instructies in het artikel How to Prune a Tree aandachtig om schade aan je dennenboom te voorkomen.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Dennenbomen uit zaad kweken

Pdf downloaden
  1. Dennenbomen uit zaden kweken kan een langdurig en uitdagend proces zijn. Je zult zaden moeten verkrijgen wanneer de dennenappels rijp zijn, hoogstwaarschijnlijk in de herfst. Afhankelijk van soort en klimaat kan het zijn dat je de zaden 30 – 60 dagen moet prepareren zoals hieronder beschreven, voordat je ze in potten kunt planten. Ze groeien langzaam en het kan een jaar duren voordat ze zonder groot sterfterisico verplant kunnen worden naar de volle grond. [15]
    • Terwijl de meeste dennenappels tussen augustus en oktober rijpen, zijn er ook soorten, zoals de grove den, die bruikbaar blijven tot maart. [16] Je plaatselijke klimaat zal ook een factor zijn. Lees de omschrijving van rijpe dennenappels zodat je weet wat je zoekt.
    • Zie 'Een zaailing van een dennenboom planten' voor een gemakkelijkere, snellere methode.
  2. Dennenappels zijn er in twee variaties: kleine mannelijke kegels en grote vrouwelijke kegels. Alleen de vrouwelijke kegels produceren zaden. Kies grote kegels waarvan de schubben niet, of niet helemaal open zijn. Als de schubben open zijn, dan kunnen ze hun zaden al kwijt zijn. [17]
    • Je kunt gevallen kegels nemen, of je kunt ze van de boom halen door ze van de tak te draaien. [18] Vrouwelijke dennenappels zitten gewoonlijk hoger aan de boom, dus het kan zijn dat je een opstapje of een stok met een haak nodig hebt.
    • Kies bruine of paarsige dennenappels, volledig groene kegels zijn niet rijp en hebben nog geen bruikbare zaden geproduceerd.
    • Bij dennenbomen die veel kegels geproduceerd hebben is het waarschijnlijker dat ze bruikbare zaden produceren. [19]
  3. Plaats ze als het mogelijk is in direct zonlicht en laat ze uitdrogen zodat de schubben openen en je toegang geven tot de zaden. Je kunt de kamer verwarmen om dit proces te versnellen, maar verhit de kegels niet boven de 45°C. [20]
  4. Onder elke schub van de dennenappel zitten een of twee zaden, soms met een dunne 'vleugel' eraan om door de wind gevangen te worden. Schud de kegels in een schaal met erboven een net met mazen van 1 cm; de zaden zouden uit de kegels door het net moeten vallen.
    • Schud boven een jutedoek om de zaden achteraf gemakkelijk te kunnen verzamelen.
    • Gebruik een pincet om hardnekkige zaden eruit te halen, of als je maar een paar kegels hebt verzameld.
  5. Gebruik water van kamertemperatuur. Hiermee voorzie je de zaden van water, wat ze nodig hebben om te groeien, maar daarnaast is het ook een test om te zien welke zaden bruikbaar zijn. De volle, levensvatbare zaden zullen langzaam naar de bodem van de bak zinken. De lege, onbruikbare zaden zullen naar het oppervlak drijven. [21]
    • Snijd een of twee van de grootste drijvende zaden open om te controleren of ze echt leeg zijn. Als ze vol zijn, wacht dan langer op de anderen om te zinken.
    • Gooi na afloop van dit proces de drijvende zaden weg. Ze zijn niet bruikbaar.
    • Grote bedrijven leggen soms een zak met zaden in stromend water, wat beter is om schimmelsporen te verwijderen. [22] Dit is thuis moeilijk te realiseren, maar je zou kunnen overwegen het water elke 12 of 24 uur te vervangen.
  6. Verse dennenzaden die je verzameld hebt in de herfst kunnen gewoonlijk direct geplant worden. Maar, zelfs verse zaden kunnen hun voordeel doen met een speciale omgeving die de snelheid van ontkieming verhoogt en de kans verkleint dat je zaden in rust blijven na het planten. [23] Opslaan van zaden op deze manier om ideale seizoenscondities na te bootsen wordt stratificatie genoemd.
    • Verschillende soorten zaden doen het beter onder verschillende omstandigheden. Identificeer jouw soort in een regionaal bomenboek of website als dat mogelijk is, en zoek op hoe lang 'stratificatie' duurt. Als je de mogelijkheid niet hebt, dan kunnen onderstaande methodes werken zolang je de voortgang van de zaden regelmatig controleert.
    • In het algemeen geldt dat dennen die in relatief warme, zuidelijker klimaten groeien (maar niet op grote hoogten) weinig tot geen stratificatie nodig hebben voor het planten. Zij kunnen simpelweg opgeslagen worden op kamertemperatuur. Terwijl dennen uit vochtiger, koudere klimaten niet kunnen groeien zonder een koude, vochtige periode. [24]
  7. Als je een of twee handenvol zaden hebt, of minder, dan zal dit de gemakkelijkste methode zijn. [25] Vouw papieren handdoekjes tot de stapel 3 tot 6 mm dik is. Voeg net genoeg water toe om de handdoekjes helemaal vochtig te maken en houd ze dan omhoog aan een punt om het teveel aan water eruit te laten lopen. Plaats de zaden op een helft van de papieren doekjes in een laag, en vouw dan de andere helft van het doekje eroverheen. Verpak in een hersluitbaar plastic zakje en bewaar deze in de koelkast op ongeveer 5°C.
    • Je kunt er een dik rietje of een andere dunne buis in steken om een klein beetje ventilatie mogelijk te maken, om te zorgen dat het geheel genoeg zuurstof heeft. [26]
    • Let op : Sommige soorten doen hun voordeel met meerdere weken opslag in een warme, donkere ruimte voordat ze naar de koelkast verplaatst worden. [27] De duur van deze warme periode varieert enorm tussen de soorten, dus als je je zaden kunt identificeren, zoek dan online voor specifieke informatie.
  8. Leg direct na de stap van het doordrenken maximaal 0,2 kg zaden op een vierkant van kaasdoek of ander zacht netmateriaal, en knoop er een zak van. [28] Hang de zak op, of houd hem op en laat het teveel aan water uit de zak lopen. Doe een grotere plastic zak om de kaasdoek en knoop de nek van de plastic zak aan de nek van de zak van kaasdoek, zodat het water eruit kan blijven lopen zonder de zaden te drenken. Hang dit in je koelkast op ongeveer 5°C.
    • Let op : Als je het soort kunt identificeren, zoek dan online naar informatie over 'stratificatie' voor die variëteit. Het kan zijn dat je de zak beter even kunt bewaren op een warme locatie voordat je hem in de koelkast legt.
  9. Een zaad dat begint te ontkiemen zal openbreken en een groeiwortel uitsteken. Afhankelijk van de soort en het individuele zaad kan dit tussen drie weken en meerdere jaren duren, hoewel je een zaadje nooit zo lang hoeft te bewaren voordat je het plant. [29]
    • Zaden die weigeren te ontkiemen na meerdere weken kun je aanmoedigen door ze te laten opdrogen en dan de behandeling te herhalen.
    • Als het groeiseizoen voorbij is, of je wilt zaden bewaren voor volgend jaar, droog ze dan, maar laat ze licht vochtig, en bewaar ze in de koelkast. Blijf regelmatig controleren om er zeker van te zijn dat ze niet ontkiemen.
  10. Zaden van dennenbomen zijn vatbaar voor infecties en knaagdieren wanneer je ze buiten in de volle grond plant. Probeer plastic buizen te vinden die bedoeld zijn voor het kweken van dennenbomen, omdat deze het best geschikt zijn om lange wortelstructuren te maken die de boom zullen ondersteunen. [30] Als je ze niet kunt vinden, dan zal een kleine plantenpot ook werken.
    • In plaats van grond te gebruiken, gebruik een potgrondmix speciaal voor dennenbomen, of creëer je eigen mix van 80% dennenschors en 20% veenmos. [31]
    • Druk de zaden net onder de grond, met de puntige wortel naar beneden gericht.
    • Als je de planten binnen houdt, bewaar de potten dan op een verhoogde tafel om het muizen moeilijker te maken om ze te bereiken.
  11. Volg de instructies voor 'Zorgen voor de zaailing' om goede zorg te kunnen geven. Met de juiste hoeveelheden zonlicht en water zul je na een of twee jaar je boom kunnen verplanten in een grotere buis of pot, afhankelijk van de soort.
    • Dennenbomen groeien het beste met veel zon, maar jonge zaailingen zijn gevoelig voor schade gedurende het heetste deel van de dag. Plaats de zaailing ergens waar hij in de schaduw staat tijdens de vroege middag. Bijvoorbeeld bij een op het oosten gericht raam.
    • Houd de zaailing vochtig maar niet drijfnat.
    • Verplant de zaailing zorgvuldig naar een grotere pot. Als hij 5 cm geworden is in de kleinste 'multi pot' buis, of als hij 10 tot 15 cm is naar een medium buis of pot.
    Advertentie

Tips

  • Raadpleeg een ervaren tuinier of plaats foto's van je dennenappel of zaailing in een online tuinforum om je dennenboom gedetermineerd te krijgen. Dit zal je helpen om exact te bepalen hoe je het beste kunt zorgen voor je boom. En dat is vooral belangrijk als je hem uit zaad kweekt.
  • Kijk op deze lijst van algemene problemen met zaailingen van dennen om te ontdekken wat er mis is met een ongezonde boom en leer hoe je de situatie kunt oplossen.
  • Hoewel dennenbomen wintergroen zijn, is het toch normaal voor ze om een aantal bruine naalden te verliezen in de herfst. Je hoeft je pas ongerust te maken als dit in een ander seizoen gebeurt, of als maar een van je dennenbomen is aangetast.
Advertentie

Benodigdheden

Voor een zaailing :

  • Houtsnippers of andere mulch
  • Schop of troffel
  • Stok en touwtjes (gewoonlijk niet nodig)
  • Zonnescherm (als er geen natuurlijke schaduw is tijdens de vroege middag)
  • Kippengaas of ander hekmateriaal (als er grote dieren in de buurt zijn)

Voor zaden :

  • Dennenappels (zie instructies voor selectiedetails)
  • Papieren doekjes of kaasdoek
  • Plastic hersluitbaar zakje
  • Koelkast of koude omgeving

Waarschuwingen

  • Hoewel veel mensen vochtig zand of veenmos gebruiken om zaden in op te slaan, hebben deze methodes een hogere kans op infecties dan de methodes die hier genoemd worden.
  • Meststoffen zijn over het algemeen niet nodig voor dennenbomen, en als ze verkeerd gebruikt wordt, kunnen ze de plant branden. Gebruik alleen meststoffen op advies van een ervaren dennenbomenkweker.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 41.532 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie