PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Duizeligheid is een algemene, niet-specifieke term die vaak wordt gebruikt om allerlei verschillende symptomen te omschrijven, zoals slapheid, licht in het hoofd, misselijkheid of onvast zijn. Als je het gevoel hebt dat je omgeving draait, wordt dat vertigo of draaiduizeligheid genoemd. [1] Duizeligheid is vaak een aanleiding om naar de huisarts te gaan, en het is zeker vervelend, maar meestal is het geen ernstige of levensbedreigende aandoening. Er zijn manieren om thuis van duizeligheid af te komen, maar let goed op de waarschuwingstekens die erop duiden dat een bezoekje aan de huisarts noodzakelijk is.

Deel 1
Deel 1 van 2:

Duizeligheid thuis verhelpen

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je veel stress hebt, kan dat beïnvloeden hoe je ademt, en het kan impact hebben op je hormoonwaarden, waardoor je duizelig of licht in je hoofd en misselijk kunt worden. Bepaalde angststoornissen, zoals paniekaanvallen of verschillende fobieën kunnen ook duizeligheid veroorzaken. [2] Daarom is het belangrijk om stress en angsten zoveel mogelijk te reduceren, door over je gevoelens te praten en relatieproblemen op te lossen. Als je minder overdonderd bent kan de duizeligheid afnemen.
    • Soms kan een verandering van baan, minder uren werken, een ander schema of meer vanuit huis werken stress- en angstklachten verlichten.
    • Natuurlijke stress verlichtende oefeningen die je thuis kunt proberen zijn meditatie, yoga, tai chi en diep ademen. Zoek op internet naar instructievideo's.
  2. Acute of langdurige uitdroging is ook een veelvoorkomende oorzaak van duizeligheid, vooral als je je licht in het hoofd voelt. [3] Als je lichaam niet genoeg water bevat -- bijvoorbeeld door overgeven, diarree, koorts, of niet voldoende drinken als het warm is -- wordt je bloed dikker en krijgen je hersenen niet voldoende zuurstof, waardoor je duizelig wordt. Bovendien kan uitdroging leiden tot oververhitting (hyperthermie), wat ook duizeligheid kan veroorzaken. Daarom moet je proberen meer water te drinken, vooral op warme dagen, om te zien of je dan minder duizelig wordt.
    • Probeer ongeveer 8 grote glazen water per dag te drinken (ongeveer 2 liter), als je fysiek actief bent, of als je op warme dagen buiten bent.
    • Drink geen alcohol of drankjes met cafeïne zoals koffie, zwarte thee, cola of energiedrankjes. Alcohol en cafeïne werken vochtafdrijvend, en zorgen dat je meer moet plassen dan normaal.
  3. Een andere oorzaak van duizeligheid, je licht voelen in het hoofd of algehele lethargie is een lage bloedsuikerspiegel. [4] Een lage bloedsuikerspiegel (hypoglykemie) is een veelvoorkomend probleem bij diabetici, die te veel insuline hebben genomen, of bij mensen die het ontbijt overslaan en dan de rest van de dag ook niet goed genoeg eten. Je hersenen hebben voldoende glucose in het bloed nodig om goed te functioneren. Daarom moet je de hoeveelheid insuline die je spuit misschien aanpassen (in overleg met je huisarts) als je diabetes hebt, of iets eten wat snel verteerbaar is, om te zien of de duizeligheid verdwijnt. Bij hypoglykemie gaat de duizeligheid vaak gepaard met zweten en een verward gevoel. [5]
    • Vers, zoet fruit (rijpe bananen en blauwe bessen bijvoorbeeld), fruitsap (vooral appel- of druivensap), wit brood, ijs en honing zijn goed als je je bloedsuikerspiegel snel moet laten stijgen.
    • Omgekeerd kun je van constant te veel suiker in je bloed hebben (hyperglykemie) ook duizelig worden, omdat je dan uitgedroogd en verzuurd raakt. [6] Chronische hyperglykemie treedt meestal op bij mensen met diabetes die niet weten dat ze dat hebben, of die niet behandeld worden.
  4. Misschien wel de meest voorkomende oorzaak van een korte aanval van duizeligheid, vooral bij ouderen, is een aandoening die orthostatische hypotensie wordt genoemd. [7] Deze aandoening treedt op bij mensen met een relatief lage bloeddruk (vooral de bovendruk), als ze te snel opstaan uit een liggende of zittende positie. Omdat ze snel opstaan, is er nog niet voldoende druk op de slagaderen die het bloed naar het hoofd transporteren, waardoor de hersenen een paar seconden te weinig zuurstof krijgen. Dit resulteert in tijdelijke duizeligheid of een slap gevoel. Als dit je bekend voorkomt, neem dan voortaan wat meer tijd om op te staan, en zorg dat je je ergens aan vast kunt houden om je evenwicht te bewaren.
    • Als je opstaat vanuit een liggende positie, ga dan eerst zitten en wacht een paar seconden voordat je opstaat.
    • Een chronische lage bloeddruk kan ontstaan door het nemen van te veel bloedverdunnende medicijnen, spierverslappers of vaatverwijdende middelen zoals Viagra en soortgelijke medicijnen tegen een erectiestoornis.
    • Problemen met de perifere zenuwen, uitdroging en andere medicatie kunnen ook een lage bloeddruk veroorzaken.
  5. Als je niet voldoende slaapt, in termen van kwantiteit of kwaliteit, kan dat ook duizeligheid, het gevoel dat je hoofd vol met watten zit, en algehele sufheid veroorzaken. Een chronisch slecht slaappatroon wordt in verband gebracht met meer stress, hoge bloeddruk, depressie, diabetes en hart- en vaatziekte, en bij al deze aandoeningen kan duizeligheid optreden. [8] Verstoring van de slaap wordt in verband gebracht met chronische angsten, emotioneel/psychisch trauma, chronische pijn, cafeïnemisbruik, medicijnmisbruik, rusteloze benen en veel andere problemen, zoals narcolepsie en slaapapneu. Zet daarom de tv of computer wat eerder uit en ga vroeger naar bed, en drink minstens 8 uur voor je naar bed gaat geen cafeïne meer (koffie, zwarte thee, cola).
    • Uitslapen in het weekend is prima, en je voelt je daardoor misschien minder moe en duizelig, maar je kunt slaap die je door de week tekort bent gekomen nooit 'inhalen'.
    • Natuurlijke slaapmiddelen die je kunt nemen vlak voor je naar bed gaat zijn onder andere kamillethee, valeriaanwortel, magnesium (ontspant de spieren) en melatonine (een hormoon dat de slaap reguleert).
  6. 6
    Verminder je schermtijd. Internetziekte omvat symptomen zoals misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn en slaperigheid. Neem regelmatig een pauze zodat je je ogen rust kunt gunnen in plaats van tijd door te brengen achter computer- of telefoonschermen. Neem de tijd om naar buiten te gaan, een boek te lezen of even uit het raam te kijken om duizeligheid te voorkomen. [9]
    • Gebruik geen schermen 2 uur voordat je naar bed gaat, zodat je beter slaapt.
  7. 7
    Breng wat tijd buiten door. Als je lang binnen blijft, kun je misselijk of duizelig voelen. Neem een pauze en maak een korte wandeling om wat frisse lucht te krijgen en je een fris gevoel te geven. Zelfs een paar minuten buiten kan al genoeg zijn om je een beetje beter te voelen. [10]
  8. Hoofdletsel door auto-ongelukken of sportblessures kan milde tot matige hersenbeschadiging veroorzaken, meestal een hersenschudding genoemd. De belangrijkste symptomen van een hersenschudding zijn duizeligheid, naast doffe hoofdpijn, misselijkheid, het gevoel dat je hoofd vol zit met watten, en het suizen van de oren. [11] Hoofdletsel kan cumulatief zijn, wat betekent dat het bij elke verwonding erger wordt en zich opstapelt, dus probeer het risico op hoofdletsel te verkleinen.
    • Bij sporten zoals boksen, voetbal en hockey is er vooral een hoog risico op hoofdletsel.
    • Draag altijd je autogordel (daarmee kun je een ernstige whiplash voorkomen) en vermijd activiteiten waarbij je hoofd en nek veel te verduren hebben, zoals op een trampoline springen, bungeejumpen of in de achtbaan gaan.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

Medische hulp inschakelen

PDF download Pdf downloaden
  1. In de praktijk hebben bijna alle medicijnen (zowel op recept als zelfzorgmiddelen) duizeligheid als mogelijke bijwerking, maar het komt vaker voor bij bepaalde typen medicatie. [12] Vooral van medicijnen voor de bloeddruk, plastabletten, kalmerende middelen, angstremmers, antidepressiva, sterke pijnstillers en sommige antibiotica kun je duizelig worden. Vraag je huisarts of een van de medicijnen die je gebruikt de boosdoener kan zijn, of dat het een combinatie van medicijnen is.
    • Stop nooit ineens zonder overleg met je huisarts met je medicijnen, zelfs niet als je denkt dat ze de oorzaak van je duizeligheid zijn. Je moet de meeste medicijnen rustig afbouwen, of overstappen op een soortgelijk middel.
    • Vanwege de complexiteit van de chemische interacties van het lichaam, is het haast onmogelijk om te voorspellen hoe meer dan 2 medicijnen op elkaar zullen reageren.
  2. Virale infecties die de griep en verkoudheid veroorzaken, zijn vooral ziektekiemen die de luchtwegen aandoen, dus de meeste symptomen betreffen de longen, keel, holtes en het middenoor. Daardoor kunnen het opgebouwde slijm of andere vloeistoffen de luchtwegen en/of het binnenoor verstoppen, waardoor je duizelig wordt en je evenwichtsgevoel verliest. Als dit bij jou het geval is, wacht het dan een paar dagen af, drink voldoende en maak je holtes vrij door zachtjes je neus te snuiten en te spoelen met lauw zout water.
    • Als je je neus dichtknijpt en dan probeert er lucht uit te blazen, kun je de smalle buizen van Eustachius vrij maken, die van de keel tot het middenoor lopen. De buizen zorgen voor een gelijke druk aan beide zijden van het trommelvlies, en duizeligheid of een verminderd evenwichtsgevoel wordt vaak veroorzaakt doordat deze buizen verstopt zitten. [13]
    • Andere aandoeningen die vaak geassocieerd worden met duizeligheid zijn allergieën, migraine, en bloedarmoede (te weinig rode bloedcellen). [14]
  3. Zoals hierboven beschreven, kunnen een lage bloeddruk (hypotensie) en een hoge bloeddruk (hypertensie) duizeligheid veroorzaken, dus laat je huisarts je bloeddruk opmeten. Over het algemeen moet je bloeddruk onder de 120 (bovendruk) over 80 (onderdruk) zijn. [15] Van deze twee aandoeningen is een hoge bloeddruk gevaarlijker, en soms een symptoom van een hartziekte. In feite veroorzaken de gevaarlijkste hartziekten, zoals cardiomyopathie (hartspierziekte), congestief hartfalen en aritmie (hartritmestoornissen) allemaal hoge bloeddruk en vergroten ze de kans op chronische, terugkerende duizeligheid. [16]
    • Als je ooit een lichte hartaanval of beroerte hebt gehad, komt er minder bloed in je hersenen waardoor je duizelig kunt worden en andere symptomen kunt krijgen. Je arts kan een ECG maken om een hartaanval uit te sluiten.
    • De ironie is dat medicijnen tegen een hoge bloeddruk erom berucht zijn dat ze duizeligheid veroorzaken.
  4. Zoals ook hierboven al genoemd is, kunnen zowel hypoglykemie als hyperglykemie duizeligheid veroorzaken. Als je diabetes hebt en hypoglykemie hebt, kan je huisarts de hoeveelheid insuline die je moet toedienen aanpassen, zodat je minder neemt. Als je echter hyperglykemie hebt, kan dat betekenen dat je diabetes hebt ontwikkeld. Je arts kan je dan een bloedsuikertest laten afnemen, waarbij de hoeveelheid glucose -- een belangrijke bron van energie voor de hersenen en de meeste andere cellen in je lichaam -- wordt gemeten. Normale waarden bij een nuchtere bloedglucosetest vallen tussen de 70 en 100 mg/dL. [17]
    • Je kunt bij de apotheek een bloedglucosemeter kopen, waarmee je in je vinger prikt om wat bloed af te nemen. Als je niet nuchter bent, moet de uitslag onder de 125 mg/dL zijn.
    • Kortdurende hyperglykemie kan ook veroorzaakt worden door het eten van heel veel geraffineerde suiker (ook wel een suikerpiek genoemd), en daarvan kun je ook duizelig worden.
  5. Als je duizeligheid heel erg is en je beperkt in het dagelijks leven, en het lijkt alsof de hele wereld om je heen draait, kan het zijn dat je vertigo oftewel draaiduizeligheid hebt. Draaiduizeligheid kan het gevolg zijn van benigne paroxysmale positioneringsvertigo zijn (een draaiend gevoel dat optreedt als je je hoofd beweegt), van labyrinthitis (een virale oorontsteking) of van de ziekte van Ménière (vochtophoping in het oor). [18] In essentie is vertigo het gevolg van een verandering in het evenwichtsorgaan in het binnenoor, of in de connecties van dat systeem met de hersenen. Kortgezegd denkt je evenwichtsorgaan dat je beweegt, terwijl dat niet zo is, waardoor je een draaierig gevoel krijgt. Meestal gaat vertigo vanzelf weer over, omdat het lichaam zich aanpast aan wat het probleem veroorzaakt.
    • Benigne paroxysmale positioneringsvertigo wordt vaak veroorzaakt doordat kristallen in het oor losraken en de halfcirkelvormige kanalen irriteren. [19]
    • Soms is vertigo zo ernstig dat het urenlang misselijkheid, overgeven, hoofdpijn of evenwichtsstoornissen kan veroorzaken.
  6. Osteopaten en chiropractors zijn specialisten van de ruggengraat die zich richten op het normaal bewegen en functioneren van de kleine wervelgewrichten die de wervels verbinden, de spinale facetgewrichten genaamd. [20] Duizeligheid en vertigo worden relatief vaak veroorzaakt door geblokkeerde, niet goed uitgelijnde of disfunctionele gewrichten bovenin de nek, vooral waar die vastzit aan de schedel. Door de gewrichten met de handen te manipuleren, kunnen ze weer losgemaakt of in de juiste positie gezet worden. Vaak hoor je een 'knakkend' geluid als de wervels op hun plek gebracht worden.
    • Hoewel de duizeligheid of vertigo soms al na een behandeling weg is, duurt het eerder 3 tot 5 behandelingen voordat je significante resultaten kunt verwachten.
    • Artritis in de nek, vooral reumatoïde artritis, kan ook leiden tot chronische aanvallen van duizeligheid.
    Advertentie

Tips

  • Oudere mensen hebben vaker medische aandoeningen of slikken vaker medicijnen waardoor ze duizelig kunnen worden.
  • Bestuur geen auto en bedien geen zware machines als je je vaak duizelig of licht in je hoofd voelt.
  • Als je last hebt van duizeligheid, laat cafeïne, alcohol en tabak dan staan, want dat kan de symptomen verergeren.
  • Als je je misselijk voelt door de duizeligheid, hou dan een emmer bij de hand, voor het geval je moet overgeven.
  • Probeer yoga, vooral houdingen waarbij je met je hoofd richting de grond moet hangen. Doordat je meer bloed in je hoofd krijgt, kun je de duizeligheid verlichten als die wordt veroorzaakt door slechte doorbloeding of een lage bloeddruk.
  • Als je een beetje duizelig bent, kijk dan niet te veel naar je scherm.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Als je heel erg duizelig bent (waardoor je ook tunnelvisie krijgt, moet overgeven of flauwvalt) bel dan meteen 112.
  • Ga naar de huisarts als je vaak duizelig bent, want er kan een ernstige cardiovasculaire oorzaak voor zijn.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 15.202 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie