Pdf downloaden
Pdf downloaden
Een Franse naad is eigenlijk een methode om een dubbele naad te maken die de onafgewerkte rand van de stof verbergt. Een Franse naad wordt meestal gebruikt bij kleding, maar hij kan ook worden gebruikt bij tal van andere naaiprojecten. Het is een techniek die de naden van een zelfgemaakt kledingstuk sterker en netter maakt, een professioneel uiterlijk geeft en in sommige gevallen het gebruik van een overlockmachine zelfs overbodig maakt. [1] X Bron Volg een paar simpele aanwijzingen en je kunt met gemak zelf een Franse naad maken.
Stappen
-
Zet je naaimachine klaar. Bekijk welke steekgrootte en draadspanning je nodig hebt voor de door jou gebruikte stof. Als je het niet zeker weet, kijk dan in de handleiding van je naaimachine en pas de instellingen dienovereenkomstig aan. Maak je naaimachine verder klaar door er garen in te rijgen passend bij de kleur en de dikte van het materiaal dat je gaat naaien.
- Dit is ook een goed moment om je strijkbout aan te zetten, zodat hij vast is opgewarmd als je hem nodig hebt.
-
Speld de stof vast met de verkeerde kanten op elkaar. De verkeerde kanten op elkaar leggen is het tegenovergestelde van wat normaal wordt gedaan als je een basisnaad naait, dus maak je niet ongerust als het tegen je gevoel in gaat. Bij een Franse naad wordt de naad twee keer gestikt, waarbij je de eerste naad naar binnen vouwt om ervoor te zorgen dat de tweede naad, als hij af is, aan de goede kant zit.
- Zorg ervoor dat de spelden door alle lagen stof heengaan bij de naad die je naait. Dit helpt de stof op zijn plek te houden.
- Het is een goed idee de spelden haaks op de naairichting in de stof te steken; op deze manier prik je je niet als je de stof door de naaimachine voert en ze zijn makkelijk beet te pakken als je ze wilt verwijderen. [2] X Bron
-
Naai de stof aan elkaar met 0,5 cm naadtoeslag. Haal de spelden weg terwijl je naait. Om de naadtoeslag overal even breed te houden, houd je de zoomgeleiderlijnen die op de naaldplaat zouden moeten staan in de gaten. Een andere optie is het gebruik van een persvoet van 0,5 cm breed, zodat je er alleen maar voor hoeft te zorgen dat de buitenste rand van de stof altijd gelijk ligt met de zijkant van de persvoet.
- De naadbreedte is de hoeveelheid stof die tussen de buitenste rand van de stof en de naad zit. Patronen geven meestal specifiek aan hoeveel naadtoeslag je moet gebruiken, zodat je werkstuk als het af is niet te groot of te klein is. [3] X Bron Vergeet niet dat je voor de Franse naad in principe twee keer zoveel naadtoeslag nodig hebt in de eerste naad. Houd er dus bij het knippen van de delen rekening mee om dat bij de afmetingen op te tellen.
- Maak de naadtoeslag voor de eerste naad gerust tot 1 cm breed, als het beter voelt om met die breedte te naaien. Maar onthoud dat je de totale naadtoeslag moet verbreden om dit mogelijk te maken.
- Het is het best om de spelden vlak voordat je over ze heen naait te verwijderen. Dan houden ze de stof op zijn plek, maar loop je niet het risico om ze te raken met de naald, waardoor deze makkelijk kan breken.
- Denk eraan om alle draden af te knippen en alle spelden te verwijderen als je klaar bent met naaien.
-
Knip de buitenste rand van de naad bij, zodat je een naadtoeslag van 0,3 cm overhoudt. Hiervoor kun je een gewone schaar gebruiken of een kartelschaar. Gebruik je delicate stof, dan kan een kartelschaar het beste zijn bij het voorkomen van overmatig rafelen van de stof. [4] X Bron Bedenk wel: deze naad zie je niet als je ermee klaar bent. Maak je geen zorgen als de kniprand een beetje rafelt of er wat rommelig uitziet.
- Hoewel het geweldig zou zijn als je gewoon meteen een naad kunt naaien van 0,3 cm breed, en dus geen stof hoeft te verspillen, hebben de meeste naaimachines meer dan 0,3 cm stof nodig voor de transporteur, de geribbelde stukjes metaal onder de persvoet, om beet te pakken en door te voeren. [5] X Bron
-
Strijk je eerste zoom. Vouw de stof open en leg het plat op de strijkplank. Strijk over de naad aan zowel de goede als de verkeerde kant van de stof, zodat die helemaal plat ligt. Vouw de stof, zodat de goede kanten op elkaar liggen (het tegenovergestelde van toen je de eerste naad ging naaien). Strijk het deel dat je net genaaid hebt, waarbij je recht langs de rand van de stof naar beneden gaat. Je wilt zo voorzichtig en netjes mogelijk strijken, zodat de naad aan de buitenkant perfect recht is.
- Zorg ervoor dat de strijkbout op de juiste temperatuur staat voor de stof die je gebruikt. Als die te hoog staat loop je het risico de stof te schroeien.
Advertentie
-
Speld de stof met de verkeerde kanten naar buiten. Dit zou eenvoudig moeten zijn, aangezien je ze net op hun plaats hebt gestreken. Wederom, speld de spelden allemaal horizontaal langs de hele naad, zodat ze makkelijk kunnen worden verwijderd terwijl je aan het naaien bent. De rafelige rand zou nu verstopt moeten zitten tussen de twee stukken stof en de buitenste rand is nu alleen maar de nette rij steken van je eerste naad.
-
Naai de tweede naad. Dit keer gebruik je een naadtoeslag van 1 cm. Je hebt zoveel naadtoeslag nodig om de rafelige kant van de stof netjes binnen de twee naden te laten vallen. Terwijl je naait, haal je de spelden weg. Wederom, denk eraan om alle draden af te knippen en alle spelden te verwijderen als je klaar bent met het naaien van de naad.
- Als je naadtoeslag te smal is bij de tweede naad, kan de rafelige rand van de stof uit de tweede naad steken aan de goede kant van je project. Het is beter het zekere voor het onzekere te nemen en een ruime naadtoeslag te gebruiken.
-
Strijk de Franse naad nog eens als hij klaar is. Vouw de naad naar een kant, afhankelijk van waar je hem wilt hebben liggen als je project af is. De onafgewerkte rand is niet langer zichtbaar, want die zit binnenin de net gemaakte Franse naad.Advertentie
Tips
- Een Franse naad kun je het best gebruiken bij rechte randen. Ze doen het niet goed bij een ronding, zoals bij de mouwaanzet en de hals van een kledingstuk.
- Misschien wil je het maken van een Franse naad eerst oefenen op een goedkoop lapje, voordat je hem toepast bij een dure stof. Je kunt hierbij oefenen op het zo recht mogelijk naaien van een naad en netjes strijken.
- Vergeet niet, de totale naadtoeslag zal uiteindelijk 1,5 cm zijn. Controleer hoeveel naadtoeslag er volgens het patroon nodig is. Het kan zijn dat je die moet aanpassen voordat je het patroon gaat uitknippen.
Advertentie
Benodigdheden
- Naaimachine
- Materiaal
- Bijpassend garen
- Strijkbout
- Strijkplank
- Spelden
- Schaar
Bronnen
Over dit artikel
Deze pagina is 15.170 keer bekeken.
Advertentie