In dit artikel lees je hoe je een YouTube-video kunt voorbereiden, opnemen en online kunt zetten. Je kunt heel informele filmpjes op YouTube zetten, maar je kunt ook professionele video's van hoge kwaliteit maken. Als je je video niet van tevoren wilt plannen, scroll dan in één keer door naar het einde van dit artikel om te lezen hoe je een filmpje rechtstreeks op YouTube kunt zetten.
Stappen
-
Gebruik voor het gemak een webcam. De meeste laptops, zeker als ze niet ouder zijn dan vijf jaar, hebben net als smartphones een ingebouwde webcam, meestal net boven de monitor. De kwaliteit van een webcam is meestal veel minder goed dan die van een videocamera, maar je zult het er mee moeten doen als je je geen smartphone of een aparte camera kunt veroorloven.
- Als er op je laptop geen webcam zit, kun je meestal voor minder dan 20 euro een losse webcam kopen en die op je laptop installeren.
-
Gebruik een smartphone zodat je mobieler bent. De meeste smartphones worden geleverd met drie basisfuncties voor het maken van video's: Een camerafunctie om mee te filmen, een microfoon om het geluid mee op te nemen een grote harde schijf om alles op te bewaren. Een smartphone is dan wel draagbaar, maar de kwaliteit van het beeld en het geluid is minder goed dan die van een videocamera.
- Video's nemen veel geheugen in beslag. Het kan zijn dat je je filmpjes na het opnemen van je telefoon moet verwijderen om ze ergens anders te bewaren.
-
Gebruik een videocamera om video's van hoge kwaliteit te maken. Al voor minder dan 50 euro kun je videocamera's van heel redelijke kwaliteit vinden in een elektronicazaak, of je kunt een echt goede camera kopen voor rond de 120 euro. Vaak is de beeldkwaliteit van een videocamera beter dan die van een smartphone of een webcam.
- Tegenwoordig worden de meeste draagbare videocamera's, ook wel camcorders geheten, geleverd met een losse SD-kaart waarmee je video's van de camera naar je computer kunt overzetten. Ga voordat je de camcorder van je keuze koopt na of er inderdaad een SD-kaart bij zit.
-
Neem beelden op vanaf je computerscherm . Dit kun je doen door speciale software te downloaden waarmee je rechtstreeks vanaf je computer kunt opnemen. Als je bijvoorbeeld instructievideo's of filmmateriaal opneemt, zul je zo'n programma nodig hebben.
- Zorg er bij het filmen voor dat zowel het beeld als het geluid goed worden opgenomen door eerst een proeffilmpje te maken en het te bekijken, voordat je verdergaat.
Tip: Met veel programma's kun je meerdere video's tegelijkertijd opnemen. Als je wilt, kun je heel makkelijk een facecam maken met behulp van de webcam die we hierboven besproken hebben. Op die manier kun je het hoofdgedeelte van je video opnemen en vervolgens een zogenaamde facecam overlay creëren. Dit wordt vooral door streamers gedaan, maar veel mensen gebruiken deze techniek ook voor YouTube-video's.
-
Denk erover om een speciale microfoon te kopen. Het is dan wel niet per se nodig, maar de kwaliteit van het geluid kan bij een video een enorme verschil maken. Het is daarom misschien niet ideaal als de ingebouwde microfoon van je telefoon of computer je enige optie is. Als je voor een redelijke prijs een microfoon kunt vinden die je op je opname-apparatuur kunt aansluiten, zal de algehele kwaliteit van je video's een stuk beter worden.
- Sommige videocamera's zijn voorzien van een speciale microfoon, inclusief alle hardware die je nodig hebt om beide elementen met elkaar te verbinden.
-
Schrijf als je wilt een script. Hoewel het niet per se nodig is, kun je door voordat je gaat filmen een script te schrijven, vaak beter bepalen wat voor soort video je wilt maken. Af en toe even op je script kijken kan je helpen de draad niet kwijt te raken, je video meer structuur geven (waardoor hij professioneler zal worden), en de kans dat je dingen vergeet verkleinen.
-
Overweeg een populaire trend voor je video's te gebruiken. Op YouTube zijn de filmpjes van miljoenen gebruikers te vinden, maar bepaalde genres zijn populairder dan andere:
- Videoblogs , ook wel 'vlogs' genoemd, zijn series video's van een minuut of tien of minder. De maker publiceert met een zekere regelmaat een nieuwe aflevering, en heeft het over alles wat er ook maar in zijn of haar hoofd opkomt.
- Video's over videospellen trekken vrij veel kijkers aan, zeker als je het over nieuwere versies hebt.
- Tutorials , oftewel instructievideo's, kunnen letterlijk over alles gaan waar jij maar goed in bent.
- Montages zijn video's die bestaan uit beelden of videoclips, met muziek op de achtergrond.
- Filmpjes van huisdieren zijn altijd populair. De meeste youtubers nemen hun dierenfilmpjes op met een mobiel apparaat, zoals een smartphone of een camcorder. Meestal filmt de maker zijn of haar huisdier terwijl het iets grappigs of aandoenlijks doet.
- Reviews zijn videoblogs waarin je een product of een service evalueert. Als je grappig of liever nog een beetje cynisch bent tijdens je kwaliteitscontrole zal je video door meer mensen worden bekeken.
- Komische video's vormen een genre waarin allerlei humoristische stijlen en benaderingen vallen. Je kunt dit soort filmpjes het beste samen met vrienden maken. Je kunt er van alles in laten zien, zoals grappige gesprekken of moppen, gek dansen, of van tevoren geschreven sketches, enzovoort.
-
Plan een video voor een persoonlijk doel. Als je graag een ervaring wilt delen met vrienden of familieleden die een bepaalde moment niet ter plekke met jou kunnen beleven, is Youtube een prima manier om de afstand te overbruggen.
- Maak van tevoren een planning om gebeurtenissen te filmen zoals familie-etentjes, bruiloften en verjaardagen, zodat je natuurlijke beelden hebt die je vervolgens kunt bewerken en op YouTube kunt zetten.
- Je kunt ervoor kiezen om een video te blokkeren zodat alleen mensen die het specifieke URL-adres (het adres van een website) van de video hebben, hem kunnen zien, hoewel dat niet garandeert dat de video niet eventueel toch door anderen kan worden bekeken. Zorg er altijd voor dat de inhoud van je video fatsoenlijk is en niet in overtreding is met de regels van YouTube.
-
Probeer eens een video te maken op basis van andere video's. Deze techniek is met name populair voor het gebruik van filmpjes die niet de eigendom zijn van een specifieke YouTubegebruiker, zoals fragmenten van oude tekenfilmpjes en televisieprogramma's.
- Als je voor deze manier kiest, zul je geen opnameapparatuur nodig hebben, maar je hebt er wel bronbestanden voor nodig in de vorm van filmpjes die je kunt downloaden (je kunt hiervoor zo nodig video's van YouTube zelf gebruiken).
- Deze zogenaamde 'remixvideo's' bevinden zich vaak in een juridisch grijs gebied. De kans is niet groot dat je in de problemen komt door er een te maken, maar als een van de houders van de auteursrechten van de originele fragmenten in jouw video van YouTube eist dat hij van de website wordt gehaald, zal YouTube dat zonder aarzelen doen.
Advertentie
-
Zorg ervoor dat je veel licht hebt. Neem je video als het kan overdag op, zodat je natuurlijk daglicht kunt gebruiken. Als je een scène wilt filmen die in de avonduren speelt, maak er dan een beetje licht bij, zodat de mensen kunnen zien wat je aan het doen bent.
- Als je jezelf opneemt moet je zorgen dat je zelf tegen het licht inkijkt en dat de camera naar jou toe is gericht.
- Deze stap geldt niet voor video's die je van een computerscherm opneemt.
-
Draag geschikte kleding. Als je een specifiek gekleurde achtergrond hebt, zorg er dan voor dat je kleren niet dezelfde kleur hebben (als de muur achter je bijvoorbeeld zwart is, draag dan geen zwarte of andere donkere kleding).
-
Zorg voor een nette achtergrond. Als je achtergrond niet netjes en schoon genoeg is, zal je publiek denken dat je chaotisch en slordig bent. Een nette achtergrond die er professioneel uitziet is bovendien prettiger om naar te kijken dan een slordig décor.
-
Begin te filmen . Doe als je eenmaal hebt bedacht wat voor video je gaat maken alles wat je moet doen om je video te organiseren en voor te bereiden en begin te filmen.
- Het kan zijn dat je meerdere opnames moet maken. Dat is heel normaal, zeker voor een beginner.
Tip: Neem meer op dan je van plan bent te gebruiken. Je kunt de extra stukjes er later altijd uitknippen, dus je hoeft je niet meteen vanaf het begin al te veel zorgen te maken over een perfecte timing.
-
Praat luid en duidelijk. Luid en duidelijk praten levert niet alleen de beste kwaliteit geluid op, maar je zult er ook de aandacht van je publiek mee vasthouden.
- Als je een microfoon gebruikt, praat dan rechtstreeks in de microfoon. Dat is vooral belangrijk als je een camera of smartphone gebruikt met een ingebouwde microfoon.
-
Wees voorzichtig met de informatie die je online zet. Je wilt vast niet dat mensen je volledige naam weten, laat staan je telefoonnummer of je adres.
-
Stop met filmen als je klaar bent. Vergeet nooit om zodra je klaar bent met filmen op de Stopknop van je camera of smartphone te drukken. Als het goed is wordt je opname op die manier automatisch opgeslagen.Advertentie
-
Zet de video eventueel over op je computer. Als de video op de SD-kaart van een camera staat, steek de kaart dan in je computer, open de SD-kaart als dat niet automatisch gebeurt, en verplaats je video naar de map 'DCIM' op je computer.
- Het kan zijn dat je computer geen poort heeft voor je SD-kaart. Als dat zo is, heb je een speciale USB-kaartlezer nodig.
-
Open YouTube. Ga naar https://www.youtube.com/ in de webbrowser van je computer. Als je al aangemeld bent kom je zo rechtstreeks op de thuispagina van YouTube terecht.
- Als je nog niet in YouTube bent ingelogd, klik dan op INLOGGEN rechts bovenaan op de pagina en voer de gegevens van je Google-account in. Op die manier zul jij geregistreerd worden als maker van de video.
-
Klik op Video publiceren . Je vindt deze optie in het uitklapmenu. Je komt dan op de pagina terecht waarvandaan je je video online kunt zetten.
-
Klik op Bestanden kiezen om te publiceren . Deze knop staat in het midden van de pagina. Op die manier open je het venster van de Bestandsverkenner (op een computer met Windows) of de Zoekfunctie (op een Mac).
-
Zet je video online. Selecteer de video die je online wilt zetten door er één keer op te klikken, en klik vervolgens op Open rechts onderaan op het scherm.
-
Voeg een beschrijving aan je video toe en geef hem een naam. Typ een titel in voor je video in het veld 'Titel' en typ vervolgens als je wilt een beschrijving in, in het tekstveld onder de titel (dit is niet verplicht).
-
Kies een miniatuurbeeld. Klik op één van de mogelijke thumbnails oftewel miniatuurbeelden rechts bovenaan op de pagina om de voorkant van je video te bepalen.
- Je kunt hier ook op Standaardthumbnail klikken om een standaard miniatuurbeeld te kiezen.
- Als je wilt kun je het miniatuurbeeld van je video later altijd nog veranderen.
-
Klik op Publiceren . Het is een blauwe knop rechts bovenaan in de hoek van de pagina. Zo komt je video, als de oplaadprocedure klaar is, op YouTube te staan.
- Je kunt zien hoe ver het oplaadproces gevorderd is door naar de voortgangsbalk bovenaan op de pagina te kijken.
Advertentie
-
Open YouTube. Tik op het YouTube-icoontje. Het ziet eruit als het logo van YouTube. Als je al bij YouTube bent aangemeld, kom je zo op de thuispagina van YouTube terecht.
- Als je je nog niet bij YouTube hebt aangemeld, zul je eerst je account moeten selecteren of je e-mailadres en je wachtwoord moeten invoeren zodra dit gevraagd wordt, voordat je verder kunt gaan.
- Als je van plan bent om nog van alles aan je video te veranderen voordat je hem online zet, kun je hem vaak beter eerst op je computer zetten en hem daar bewerken. Als je dat doet, kijk dan of je je video niet liever vanaf een computer wilt uploaden.
-
Selecteer je video. Tik op de video die je online wilt zetten.
-
Bewerk je video als je dat wilt. Je kunt de duur van je video aanpassen door op één van de uiteinden van de videobalk te tikken en hem naar links of naar rechts te slepen, of je kunt de visuele presentatie van je video of de muziek aanpassen door de daarvoor bedoelde tab onderaan op het scherm wijzigen.
-
Tik op VOLGENDE . Deze knop staat rechts bovenaan op het scherm.
-
Geef je video een naam en voeg eventueel een beschrijving toe. Typ in het veld 'Titel' een naam in voor je video, en typ als je wilt een beschrijving (dit is optioneel) in, in het tekstveld onder de titel.
-
Tik op PUBLICEREN . Je vindt deze knop rechts bovenaan op het scherm. Het oplaadproces van je video op YouTube zal hierdoor beginnen.
-
Wacht tot je video op YouTube is gezet. Zodra je je video online hebt gezet, kun je hem vanaf je eigen kanaal bekijken.Advertentie
-
Open de Foto-app. Tik op het icoontje Delen. Op die manier open je het Menu Delen op je telefoon.
-
Druk op het YouTube-icoontje. (Als je het icoontje niet ziet, scroll dan helemaal naar rechts in de eerste rij en druk op MEER. Kijk of YouTube geselecteerd is.)
- Als je je nog niet bij YouTube hebt aangemeld, zul je voordat je verder kunt eerst je account moeten selecteren of je e-mailadres en je wachtwoord moeten invoeren.
- Als je van plan bent om nog van alles aan je video te veranderen voordat je hem online zet, kun je hem vaak beter eerst op je computer zetten en hem daar bewerken. Als je dat doet, kijk dan of je je video niet liever vanaf een computer wilt uploaden.
-
Voeg de titel, beschrijving, kwaliteit, privacygegevens, en eventuele andere informatie van je video toe.
-
Tik op het icoontje 'Uploaden' of 'Publiceren'. Je vindt het rechtsbovenaan op het scherm. Zo zet je je video op YouTube.
-
Wacht tot het oplaadproces klaar is en je video op YouTube staat. Zodra je video op YouTube staat, kun je hem bekijken vanaf je kanaal.Advertentie
Tips
- Verwacht niet dat je van de ene op de andere dag beroemd zult worden. Met miljoenen kanalen op YouTube, waarvan er heel veel erg op dat van jou lijken, duurt het normaal gesproken wel even voordat mogelijk talent ontdekt wordt.
- Door positief te zijn over je kanaal en in je video's, vooral tijdens het opnemen van live video's, moedig je mensen aan om je kanaal te bezoeken en je filmpjes te bekijken.
- Koop geen ontzettend dure camera (zoals een DSLR) als je niet precies weet hoe je hem moet gebruiken.
Waarschuwingen
- Pleeg geen plagiaat door de inhoud van anderen te publiceren.
- Net als andere populaire websites waarvan de inhoud door de gebruikers wordt gemaakt, wemelt het op YouTube van de pestkoppen, trollen en andere personages die eropuit zijn om je kanaal zwart te maken. Je kunt proberen ze te negeren, maar als je dat niet drastisch genoeg vindt, kun je je instellingen veranderen zodat mensen niet op je video's kunnen reageren.