PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Als ouder kun je een zware taak hebben aan het bepalen van de beste manier om probleemgedrag bij je kind te corrigeren. En als je kind autistisch is kan het nog een stuk lastiger zijn. Als ouder van een autistisch kind is het belangrijk dat je inziet dat opvoeden méér is dan je kind simpelweg straffen omdat het “stout” is geweest. Waar het om gaat is dat je ongewenst gedrag moet zien om te zetten in meer constructieve handelingen.

Methode 1
Methode 1 van 5:

Opvoeden op een manier waarbij het kind centraal staat

PDF download Pdf downloaden
  1. Ieder kind heeft zijn of haar eigen voorkeuren, eigenaardigheden en manieren van doen en reageren. Ieder kind vindt bepaalde dingen niet leuk en andere dingen wel. Het feit dat een kind autistisch is verandert daar niks aan. Welke techniek je ook gebruikt om je kind op te voeden, benader moeilijk gedrag altijd met begrip. Probeer je kind in de eerste plaats de steun te geven die het nodig heeft om zichzelf onder controle te houden en om "stout" gedrag om te zetten in meer constructieve handelingen.
    • Net als ieder ander kind misdraagt ook een autistisch kind zich af en toe. Kinderen houden zich niet altijd aan de regels en ieder kind heeft wel eens moeite zichzelf onder controle te houden als het boos of verdrietig is. Autistisch zijn zou niet moeten betekenen dat het kind zich daarom niet aan de regels "hoeft" te houden. Aan de andere kant moeten autistische kinderen ook niet gestraft worden voor de manier waarop ze zich uitdrukken. Een kind op een serieuze manier opvoeden houdt in dat je het kind leert hoe het zichzelf onder controle kan houden en hoe het kind op een constructieve manier kan krijgen wat het nodig heeft.
  2. Het kan best zijn dat je zo nu en dan gefrustreerd raakt doordat het je ondanks alle moeite die je doet niet lukt het gedrag van je kind te begrijpen, maar vergeet vooral niet dat geduld daarbij ontzettend belangrijk is. Als je de hieronder beschreven strategieëen toepast zal je kind na verloop van tijd leren zich beter te gedragen. Dat gebeurt alleen niet van de ene op de andere dag.
    • Vergeet niet dat autistische kinderen te maken hebben met allerlei bijkomende uitdagingen zoals problemen in hun sensorische informatieverwerking en communicatiestoornissen. Deze beperkingen kunnen voor het kind soms zeer frustrerend zijn.
    • Vergeet ook niet dat autistische kinderen wanneer ze naar je luisteren gebruik maken van lichaamstaal die er heel anders uitziet dan de lichaamstaal die niet-autistische kinderen hanteren tijdens het luisteren. Een autistisch kind kan bijvoorbeeld last hebben van tics, of kijkt misschien een heel andere kant op, in plaats van jou aan te kijken. En als het kind niet lijkt te reageren of als er geen antwoord lijkt te komen, hoeft dat niet per se te betekenen dat het kind niet luistert.
  3. Vergeet niet dat ‘opvoeden’ voor een groot deel het aanmoedigen van het juiste gedrag in je kind is, en niet het straffen van verkeerd gedrag. Werk samen met je kind zodat het leert begrijpen welk gedrag niet geaccepteerd wordt en laat je kind zien welke alternatieven er zijn (zie verderop in dit artikel). Hoe meer je het goede gedrag stimuleert, hoe vaker je kind het zal toepassen. Als je kind dan nog steeds niet ophoudt met het verkeerde gedrag kan het een goed idee zijn een afspraak te maken met een gedragsspecialist en het probleemgedrag waar je je zorgen over maakt te bespreken. [1]
  4. Een groot deel van wat je in kinderen met autisme misschien interpreteert als "ongewenst gedrag" doet zich voor in de vorm van woedeuitbarstingen. Op zo´n woedeuitbarsting reageren kan met name lastig zijn als het om kleinere kinderen gaat, of om andere kinderen die geen gebruik maken van verbale communicatie als ze boos of gefrustreerd zijn. Wat er bij sommige kinderen misschien uitziet als een ongewenst soort "driftbui" is in feite vaak een poging van het kind om te laten weten wat het nodig heeft, een reactie op een verstorende sensorische waarneming, of een manier om om te gaan met frustratie of stress.
    • In het ideale geval zou je moeten proberen een plan te creëren met behulp waarvan je kind kan leren hoe het zulke driftbuien zelf kan voorkomen. De traditionele technieken om kinderen "discipline" bij te brengen zijn vaak gericht op straf, zoals het kind naar zijn of haar kamer sturen (een zogenaamde "time-out"), maar dergelijke strategieën maken de situatie vaak alleen maar erger omdat het kind er juist nog bozer door wordt. Bovendien ontnemen zulke methodes het kind ieder gevoel van controle over zijn of haar eigen beslissingen. Als je je kind in plaats daarvan leert om even “pauze” te nemen, en door gebruik te maken van technieken waarmee mensen met autisme zelf tot rust kunnen komen, stel je het kind in staat zijn of haar eigen tijd en gevoelend onder controle te houden en moedig je het kind aan om zijn of haar eigen emoties zelf te leren reguleren.
    • Leer om te gaan met de driftbuien van een kind met autisme en leer hoe je de driftbuien en woedeuitbarstingen van een autistisch kind kunt leren verminderen. Door meer te lezen en te leren over de driftbuien die kinderen met autisme ondervinden kun je beter leren omgaan met het type woedeuitbarstingen waar autistische kinderen en mensen met autisme in het algemeen mee te maken hebben.
  5. Door tegen je kind te schreeuwen, door te proberen je kind onder controle te houden, of door overdreven autoritair gedrag kan je kind bang worden en in de war raken. Wanneer kinderen angstig of nerveus zijn, worden ze vaak erg onrustig en opgewonden. Ze krijgen dan vaak last van hevige driftbuien en gaan schreeuwen of gillen. Het is daarom belangrijk dat je nooit je stem verheft, ook niet als je zelf boos of gefrustreerd bent. [2]
    • Soms kan het goed zijn om zelf even een "time-out" te nemen. Zeg bijvoorbeeld tegen jezelf "Ik ben echt heel erg gefrustreerd nu. Ik heb wat tijd nodig om te bedenken hoe ik hierop ga reageren." [3]
    • Kinderen vertonen soms ook zelfvernietigend gedrag. Ze gaan bijvoorbeeld met hun hoofd ergens tegenaan bonken. Bespreek dit soort schadelijk tics en de mogelijke alternatieven voor zulk gedrag met een therapeut, zodat je kind op een andere manier zijn of haar stress of frustratie kan luchten.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 5:

Een routine creëren zodat je kind minder discipline nodig heeft

PDF download Pdf downloaden

Door zowel in het dagelijks leven als in het straffen consequent te zijn, help je kinderen te weten wat ze kunnen verwachten. Bovendien is consequentie een heel belangrijk onderdeel van effectief ouderschap.

  1. Zorg ervoor dat de verschillende handelingen en activiteiten op vaste plaatsen worden uitgevoerd. Het hebben van een algemene routine in zijn of haar leven is voor je kind ontzettend belangrijk omdat het je kind helpt de wereld om hem of haar heen beter te begrijpen en omdat het een veilige gevoel geeft. Door een routine voor je kind op te stellen zul je ook beter leren begrijpen waarom en onder welke omstandigheden je kind driftig wordt of eventueel ongewenst gedrag vertoont.
  2. Roosters met plaatjes helpen uit te leggen wat de volgende activiteit is die het kind uit gaat voeren. Plaatjesroosters of -schema´s vormen voor veel ouders van kinderen met autisme een ideaal middel om het kind te begeleiden tijdens de verschillende activiteiten die het kind op een dag moet uitvoeren. Het geeft meer structuur aan het leven van het kind, met name omdat kinderen met autisme soms moeilijk kunnen overzien wat ze allemaal op een dag moeten doen. Plaatjesroosters kun je bijvoorbeeld op de volgende manieren gebruiken: [4] :
    • Jij en je kind kunnen de taken bijhouden door steeds een “vinkje te zetten” bij een activiteit die klaar is.
    • Als je kind er moeite mee heeft te bepalen hoe lang een bepaalde activiteit ongeveer zou moeten duren, kunnen jullie bij de verschillende taken gebruik maken van een klok, stopwatch of (eier)wekker.
    • Laat je kind helpen bij het ontwerpen en het tekenen van de plaatjes zodat het zich meer betrokken voelt bij de afbeeldingen.
    • Bewaar de plaatjes in een boek of prik of plak ze op een bord of op de muur zodat je kind er wanneer het daar behoefte aan heeft altijd even naar kan kijken.
  3. Op die manier zal je kind zich zekerder voelen. Als er iets veranderd moet worden, waarschuw je kind dan en leg hem of haar uit waarom de verandering nodig is, zodat het minder schokkend zal voelen. Probeer om in samenwerking met de andere verzorgers van je kind (zoals docenten en therapeuten) een consequent systeem op te zetten. [5]
  4. In principe is het de bedoeling dat het rooster zo veel mogelijk hetzelfde blijft, maar dat betekent niet dat er helemaal geen ruimte is voor de ontwikkeling van de activiteiten en de discipline van je kind terwijl het zich op een natuurlijke manier ontwikkelt, vorderingen maakt en opgroeit als mens.
    • Het kan zijn dat je sport bijvoorbeeld als activiteit na de lunch in het rooster had gezet, maar als je kind daardoor steeds buikpijn krijgt gaat het zich voor iedere sportsessie misschien hevig misdragen. Dat betekent niet dat je de ingeroosterde activiteit hoe dan ook door moet zetten omdat je bang bent dat je kind ‘in de war’ zal raken als zijn of haar rooster verandert. In plaats daarvan kun je het rooster het beste zó aanpassen dat het op de beste manier voorziet in de behoeften van je kind. Je kunt het rooster dus prima aanpassen en de sportactiviteit voortaan vóór de lunch inplannen. Bespreek de wijziging met je kind zodat hij of zij de reden ervan begrijpt.
  5. Dat houdt ook in dat je moet erkennen wanneer en waar je kind “vrije tijd” nodig heeft (bijvoorbeeld na schooltijd). Vrije tijd, oftewel tijd zonder begeleiding, is met name belangrijk als je kind het gevoel heeft dat er te veel gaande is en wanneer zijn of haar zintuigen overbelast zijn. Wanneer je kind overstuur raakt als gevolg van die overbelasting geeft dat aan dat het kind behoefte heeft aan vrije tijd. Neem je kind simpelweg mee naar een veilige, rustige plek en laat hem of haar ‘tot rust komen’ in een simpele omgeving onder informele begeleiding. Je kunt je kind bijvoorbeeld in een rustige kamer laten tekenen terwijl jij in de buurt een boek gaat zitten lezen.
  6. Als je kind niet genoeg slaap krijgt, pijn heeft of ziek is, dan is het natuurlijk logisch dat het kind uiting geeft aan zijn of haar ongemak, wat dan onterecht gezien kan worden als “probleemgedrag”.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 5:

Strategieën die specifiek gericht zijn op het bijbrengen van discipline

PDF download Pdf downloaden
  1. Het is heel belangrijk om je kind direct nadat het zich op de ongewenste manier heeft gedragen te corrigeren, oftewel de gewenste discipline bij te brengen. Soms is het als ouder verstandig verkeerd gedrag meteen te corrigeren. Als je te lang wacht met bestraffen kan het zijn dat je kind niet begrijpt waarvoor het gestraft wordt. Als je het kind niet bestraft binnen de periode waarin het de straf met dat specifieke gedrag in verband kan brengen kun je het incident beter ongestraft laten. [6]
    • Als je kind goed leert door middel van visuele strategieën, creëer dan een serie afbeeldingen die uitleggen op welke manier verkeerd gedrag tot straf leidt en goed gedrag tot beloningen. Op die manier help je je kind de relatie tussen ongewenst gedrag en straf te leren begrijpen.
    • Maak ook het verband tussen goed gedrag en de positieve resultaten ervan duidelijk, door bijvoorbeeld te zeggen: "Als je je speelgoed in de doos opbergt kun je het voortaan altijd vinden, en je helpt er ook nog eens voor te zorgen dat de woonkamer er mooi uitziet en voor iedereen makkelijk te gebruiken is." Op die manier zal het kind zich makkelijker de alternatieven voor ongewenst gedrag kunnen voorstellen en eerder begrijpen waarom er van hem of haar verwacht wordt iets te doen.
  2. Zorg dat je niet steeds op dezelfde straf hoeft terug te vallen en gebruik ook niet steeds hetzelfde type straf. Het is de bedoeling dat je het kind straft volgens een bepaalde schaal, waarbij de straf die je geeft afhankelijk is van hoe ernstig het kind zich heeft misdragen.
    • Geef het kind een mondelinge waarschuwing zodat het de kans krijg zichzelf te corrigeren. "Jacob, niet slaan."
    • Gebruik de natuurlijke gevolgen als straf— als het kind zijn of haar speelgoed op de grond gooit, moet hij of zij het speelgoed zelf oppakken.
    • Overweeg het kind bepaalde beloningen of dingen die het leuk vindt niet te geven en laat het kind die dag bijvoorbeeld geen of minder televisie kijken. (Zorg er wel voor dat dit niet verstorend is voor bepaalde belangen en behoeftes van het kind, want als dat zo is kan het zijn dat de maatregel te veel stress veroorzaakt en dan is de straf niet meer effectief.)
  3. Je kind moet het verband kunnen leggen tussen het ongewenste gedrag en de ongewenste resultaten en het moet weten dat die ongewenste resultaten hoe dan ook zullen worden uitgevoerd en dat het daarbij niet uitmaakt wie de straf uitdeelt. [7]
  4. Wanneer je eenmaal je best hebt gedaan om uit te zoeken welk straf het beste lijkt te werken voor jouw kind, kies dan een aantal straffen uit en houd je steevast aan die straffen. Bijvoorbeeld [8] :
    • Weiger probleemgedrag steevast te accepteren. Alleen op die manier geef je je kind de boodschap mee dat zijn of haar gedrag niet door de beugel kan. Leg duidelijk uit dat het gedrag nutteloos is (bijvoorbeeld: "Ik begrijp je echt niet als je schreeuwt. Zou je misschien eerst even rustig kunnen worden en me dan kunnen vertellen wat er aan de hand is?").
    • Help je kind er geduldig aan te herinneren de specifieke kalmerende technieken voor mensen met autisme te gebruiken, zoals diep ademhalen en tellen. Bied aan om de strategieën samen te gebruiken.
    • Gebruik het uitblijven van beloningen als resultaat. Als een kind zich misdraagt, kan het niet krijgen van een beloning door het kind als een vorm van straf worden beschouwd.
  5. Vermijd vormen van straf die fysieke pijn veroorzaken, zoals slaan, een klap geven, of het blootstellen van het kind aan intense stimuli. Door geweld te beantwoorden met nog meer geweld kun je je kind het idee geven dat je geweld mag gebruiken als je boos of gefrustreerd bent. Als je erg boos op je kind bent, maak dan gebruik van de technieken om tot rust te komen waarvan je graag zou willen dat je kind ze op dat moment zou gebruiken. Op die manier moedig je het kind aan om jou na te doen wanneer het boos of gefrustreerd is. [9]
  6. Zeg niet dat het kind zelf “stout’ of “slecht” is. Wijs het kind op het verkeerde gedrag op een bemoedigende manier om corrigerend gedrag aan te moedigen. Zeg bijvoorbeeld tegen je kind:
    • “Ik zie dat je er echt heel boos over bent, maar schreeuwen zal je helaas niet helpen. Zullen we samen even een paar keer diep ademhalen?"
    • “Waarom ben je op de grond gaan liggen? Was je boos om iets in de supermarkt?”
    • “Je mag nooit andere mensen slaan. Als je boos bent, gebruik dan de woorden die je kent, zeg het tegen een volwassene of haal een keer diep adem om af te koelen.”
    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 5:

Een beloningssysteem creëren

PDF download Pdf downloaden
  1. Net als bij straf, moet je kind begrijpen dat het rechtstreekse resultaat van goed gedrag een beloning is (zoals een compliment of gouden sterretjes). Na verloop van tijd zal het gedrag van het kind hierdoor veranderen, waardoor het kind vanzelf gedisciplineerder zal worden. [10]
  2. Maak een lijst die begint met de activiteiten die je dochter het leukst vindt en die eindigt met de activiteiten die ze het minst graag doet. Noteer een aantal activiteiten of beloningen in de volgorde waarin je kind ze meer of minder graag doet of krijgt. Begin met iets waar ze een beetje van houdt, en eindig met dat waar ze het dolst op is. Maak een lijst en houd daarop de volgorde van populariteit van de verschillende onderdelen bij. Je kunt deze activiteiten gebruiken om gewenst gedrag te belonen in kinderen of om je kind te belonen wanneer het een bepaalde vorm van foutief of ongewenst gedrag niet langer vertoont.
    • In het begin lijkt het misschien alsof je hiermee je kind probeert “om te kopen”, maar als je de techniek op de juiste manier toepast, is dat in feite niet het geval. Het is de bedoeling dat je het beloningssysteem toepast met de bedoeling het goede gedrag te belonen, en niet om een einde te maken aan verkeerd gedrag.
    • Gebruik deze techniek op een informele en spaarzame manier. Zeg bijvoorbeeld: "Je hebt jezelf vanmorgen heel goed gedragen in die rumoerige winkel. Ik ben echt trots op je. We hebben vanmiddag wat tijd over. Heb je zin om samen met mij plaatjesboeken te lezen?"
  3. Ieder kind is anders en ieder autistisch kind is anders. Iets wat voor een bepaald kind een straf is, of ontzettend “saai”, kan voor een kind met autisme de ultieme beloning zijn, en andersom geldt hetzelfde. Daarom is het heel belangrijk om creatief te zijn en open te staan voor nieuwe ideeën over bepaalde ideeën met betrekking tot zowel straf als beloning wanneer het aankomt op het bijbrengen van discipline. [11]
    • Bepaal of een bepaalde straf geschikt is of niet: denk altijd zorgvuldig na over een bepaalde vorm van straf voordat je hem toepast. Zou je een kind zonder autisme met een goed gevoel op dezelfde manier straffen? Zo niet, dan doet die manier van straffen misschien meer kwaad dan goed.
  4. Je kunt dit op verschillende manieren doen, maar hieronder hebben we twee van de beste beloningssystemen voor je beschreven:
    • Creëer een gedragsgrafiek waarin goed gedrag beloond wordt met een stickertje of een symbooltje op de grafiek. Zodra het kind genoeg symbooltjes op de grafiek heeft verzameld krijgt het een beloning. Bied aan je kind erbij te betrekken door hem of haar zelf het stickertje op de grafiek te laten plakken.
    • Beloningssystemen met fiesjes worden heel vaak gebruikt om goed gedrag te belonen. Het systeem is gebaseerd op het idee dat goed gedrag beloond wordt met een fiesje (een sticker, een muntje, etc). Die fiesjes kunnen dan later ingeruild worden tegen prijzen. Bij het ontwerpen van dit systeem wordt vaak gebruikt gemaakt van een contract tussen het kind en zijn of haar gedrag en is daardoor wel wat lastiger toe te passen op heel kleine kinderen.
  5. Spreek duidelijk op een meer rustige toon tegen je kind wanneer je hem of haar beloont. Te hard praten kan je kind te sterk stimuleren of je kind kan ervan schrikken. Prijs de door je kind geleverde inspanning, en niet het resultaat. Dat houdt in dat je je kind ook moet prijzen als het goed zijn best heeft gedaan om een bepaald doel te bereiken. De erkenning van het doorzettingsvermogen en de inspanningen is voor je autistische zoon of dochter belangrijker dan het resultaat.
    • Als je kind geen gesproken woorden begrijpt, geef hem of haar dan behalve een compliment ook een kleine beloning.
    • Als je eerlijk en enthousiast reageert wanneer je kind gewenst gedrag vertoont zal het zulk gedrag vaker gaan vertonen.
  6. Dergelijke beloningen zijn moeilijker te geven dan gewone beloningen, maar een grote beloning is een beloning die ook op de juiste manier sensorisch handelingen aanmoedigt. Je moet er alleen wel voor oppassen dat je je kind niet te veel stimuleert, omdat het daardoor van streek zou kunnen raken. Sensorische beloningen kunnen bijvoorbeeld bestaan uit:
    • Beelden: Iets waar het kind graag naar kijkt, zoals een nieuw bibliotheekboek, een fontein, dieren (met name vissen hebben een gunstig effect), of het kijken naar een vliegend modelvliegtuigje.
    • Geluid: zachte, rustige muziek of het geluid van eenvoudige, vriendelijk klinkende instrumenten zoals een piano, of een liedje dat gezongen wordt.
    • Smaak: Deze beloning houdt meer in dan alleen maar eten. De beloning kan bestaan uit het proeven van verschillende soorten eten die het kind lekker vindt—verschillende soorten zoet fruit, iets zouts en een aantal verschillende dingen die er voor je kind aantrekkelijk uitzien.
    • Geuren: bied je kind een aantal verschillende geuren aan en laat hem of haar het verschil ruiken: eucalyptus, lavendel, sinaasappel of een aantal verschillende bloemen.
    • Gevoel: Zand, een ballenbak, water, verpakkingen van etenswaren (bijvoorbeeld een chipszakje of een kauwgumpapiertje), gelatine of speeldeeg.
    Advertentie
Methode 5
Methode 5 van 5:

Begrijpen waarom het kind zich misdraagt

PDF download Pdf downloaden
  1. Dat houdt in dat ze de dingen vaak erg letterlijk nemen en daarom moet je heel voorzichtig zijn als je iets tegen ze zegt. Voordat je je kind kunt bestraffen, moet je proberen te begrijpen waarom het zich misdraagt of tekeer gaat. Als je de reden daarvan niet begrijpt, kan het zijn dat je je kind straft op een manier die het probleemgedrag in het kind in feite juist aanmoedigt. [12]
    • Als je dochter bijvoorbeeld hevig tekeer gaat rond bedtijd, en jij snapt niet goed waarom, kun je ervoor kiezen om haar naar haar kamer te sturen. Maar zo´n “time out” kan door het kind in feite worden gezien als een beloning, als het eigenlijk haar bedoeling was om het naar bed gaan zo lang mogelijk uit te stellen. Door haar te bestraffen zonder de reden van haar gedrag te begrijpen, laat je haar in feite zien dat als ze zich misdraagt als het tijd is om naar bed te gaan, ze uiteindelijk langer op mag blijven.
    • Soms worden kinderen hysterisch onder invloed van een stressfactor van buitenaf waar ze niet goed op weten te reageren (ze gaan bijvoorbeeld schreeuwen of huilen bij het horen van harde muziek die pijn doet aan hun oren). In zo´n geval kun je het beste de stressfactor wegnemen en met je kind verschillende manieren bespreken om op een dergelijke situatie te reageren en hoe het in zo´n geval met anderen kan communiceren, in plaats van het kind te straffen.
  2. Wanneer een kind met autisme probleemgedrag vertoon, dan dient dat gedrag in feite ergens voor. Door te begrijpen wat je kind met zijn of haar gedrag wil bereiken, kun je nagaan hoe je ongewenst gedrag kunt voorkomen en kun je eraan werken het te vervangen door meer productieve handelingen.
    • Het kan bijvoorbeeld zijn dat je kind iets of een bepaalde situatie wil vermijden, dus het “gaat hevig tekeer” om die situatie te vermijden. Of het kan zijn dat je kind de aandacht wil trekken of ervoor probeert te zorgen dat het iets anders krijgt. Soms is het lastig te bepalen wat het uiteindelijke doel van je kind is—je zult je kind zorgvuldig moeten observeren om hem of haar echt goed te leren begrijpen.
    • Soms gaan kinderen tekeer zonder dat ze daar specifiek iets mee willen bereiken; ze weten dan gewoon niet hoe ze met hun frustratie om moeten gaan. Dit kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door sensorische problemen, honger, slaap, gebrek aan vrije tijd, etc.
  3. Een van de belangrijkste aanwijzing die je kunnen helpen bepalen welke vorm van ongewenst gedrag je kind precies vertoont (een bepaalde situatie vermijden of om aandacht vragen) is het feit dat je kind zich altijd “misdraagt” in een bepaalde, specifieke situatie. Als je kind zich ‘ongewoon’ gedraagt tijdens een activiteit waar het normaal gesproken plezier in heeft, dan kan dat erop wijzen dat hij of zij om extra aandacht vraagt. [13]
    • Het kan bijvoorbeeld zijn dat je dochter een “scène schopt” als het tijd is om in bad te gaan. Als ze dat vlak voor met moment waarop ze normaal in bad gaat doe, of tijdens het baden, dan kun je daaruit de conclusie trekken dat ze zo tekeer gaat omdat ze niet in bad wil.
    Advertentie

Tips

  • Vergeet niet dat de hierboven gegeven suggesties welliswaar werken, maar dat ze per kind sterk kunnen variëren en dat de toe te passen methode uiteindelijk sterk afhankelijk is van de specifieke behoeften van ieder kind.
  • Als je kind een driftbui krijgt in een omgeving die erg stimulerend is, bijvoorbeeld in de supermarkt of in een druk winkelcentrum, dan kan het zijn dat je kind last heeft van een stoornis in zijn of haar sensorische informatieverwerking. Door middel van sensorische integratietherapie kan je kind beter leren omgaan met pijnlijke stimuleringen.
  • Vergeet niet dat je kind een menselijk wezen is. Vertrouw op je instinct en behandel een autistisch kind niet op een manier waarop je een neurotypisch oftewel “normaal“ kind ook niet zou behandelen.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Vergeet niet dat bepaalde vormen van toegepaste gedragsanalyse (ABA) en andere vormen van therapie uit een cultuur komen waarbinnen gebruik wordt gemaakt van mishandeling, en soms raden specialisten vormen van discipline aan die eigenlijk schadelijk zijn. Gebruik geen vormen van straf die zouden kunnen worden beschouwd als mishandeling, manipulatie of die je als overdreven beschermend of controlerend zou beschouwen als je ze op een niet-autistisch kind zou toepassen.
  • Als je te veel gebruik maakt van belongings- of bestraffingssystemen kan het vermogen van je kind om voor zichzelf te denken en om te beslissen of het iets wel of niet leuk vindt, beschadigd raken. Zorg ervoor dat je kind bepaalde dingen kan blijven bereiken zonder ze eerst te hoeven "verdienen", en voorkom dat het leven van je kind volledig gedomineerd wordt door allerlei kleine opvoedkundige systeempjes.
  • Om met bovengenoemde technieken de beste resultaten te bereiken is het raadzaam aan je huisarts te vragen of hij of zij je kind kan doorverwijzen naar een goede gedragstherapist die gespecialiseerd is in kinderen met authisme.
Advertentie

Bronnen

  1. Myers S.M, & Johnson C.P (2007) Management of children with autism spectrum disorders. Pediatrics. 120(5):1162–82
  2. Barlow, D.H. & Durand, V.M. (2009) Abnormal Psychology: An integrative approach (5th edn). Wadsworth: CA.
  3. http://www.webmd.com/parenting/family-health-12/how-to-child-discipline?page=2
  4. Rapin, I. & Tuchman RF. (2008) Autism: definition, neurobiology, screening, diagnosis. Pediatric Clinician North America 55(5):1129–46.
  5. http://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/emotional-problems/pages/Disruptive-Behavior-Disorders.aspx
  6. http://www.brighttots.com/autism_discipline.html
  7. http://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/emotional-problems/pages/Disruptive-Behavior-Disorders.aspx
  8. Stephens, T.J., (2014), Discipline Strategies, retrieved from www.brighttots.com/autism_discipline.
  9. http://autismfieldwork.com/afw/node/4?q=node/22/

Over dit artikel

Deze pagina is 6.844 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie