Pdf downloaden
Pdf downloaden
Een broeikas is een gebouw waarin een microklimaat gecreëerd wordt dat ideaal is om planten in te laten groeien. Je kan het gebruiken om planten in te laten ontkiemen of je kan planten hun hele leven er in laten staan. Het bouwen van een broeikas is best een grote klus maar het is toch goed te doen met een beperkt budget. Je kunt er natuurlijk ook een laten bouwen door professionele bouwvakkers.
Stappen
-
Kies een plek die op het zuiden ligt. Het belangrijkste dat een broeikas nodig heeft, is dat die goed in het zonlicht staat.
- Alle andere gebouwen moeten verder noordelijk dan de broeikas staan.
- Een van de meest voorkomende soorten broeikassen is een muurbroeikas. Die kan je dus gemakkelijk tegen een zuidelijke muur van een gebouw aanbouwen.
-
Kies eerder voor een locatie die veel zon in de ochtend heeft dan voor een locatie die zonniger is in de middag. Een locatie die de hele dag in de zon staat is natuurlijk het beste maar zonlicht in de ochtend zorgt voor de meeste plantengroei.
- Zorg dat, als er bomen of struiken in de buurt staan, deze geen schaduw geven tot in de namiddag.
-
Let op het verschil tussen de zonnestand in de winter en de zomer. Als het gebied ten oosten van je broeikas open is dan krijgt je kas meer zon van november tot februari. [1] X Bron
- De zon staat in de winter lager dus in de winter zijn bomen, huizen en andere gebouwen vaker een probleem dan in de zomer.
- Kies geen locatie in de buurt van groenblijvende bomen. Loofbomen verliezen hun bladeren in de winter en geven dus niet zoveel schaduw, en in de winter heeft je broeikas meer zonlicht nodig.
-
Kies een locatie waar je toegang hebt tot het elektriciteitsnetwerk. De meeste broeikassen hebben toch een beetje verwarming en ventilatie nodig om de optimale temperatuur te houden.
- Als je een muurbroeikas bouwt, kan je misschien de elektriciteit van het huis doortrekken.
- Als je een losstaande broeikas wilt, zal je misschien een elektricien moeten inhuren.
-
Kies een locatie uit die goed afwatert. Je moet regenwater ook weg kunnen laten stromen.
- Als je locatie niet vlak is, zul je hem misschien moeten egaliseren zodat de afwatering goed blijft.
- Je kan misschien een regenton gebruiken om het regenwater dat op je broeikas valt op te vangen. Alle water-, en elektriciteitskosten die je kan besparen zorgen dat je broeikas minder geld kost.
Advertentie
-
Meet je locatie op. Het is erg belangrijk dat je de goede afmetingen kiest. Of je nou je broeikas helemaal zelf bouwt of een bouwpakket koopt, de maten moeten nog steeds kloppen.
- Hoe groter je broeikas is, hoe duurder die wordt om te bouwen en te verwarmen.
- De populairste maat voor een broeikas is 2,5 bij 2 meter. [2] X Bron
-
Als je weinig bouwervaring hebt, en er zijn niet veel mensen in je omgeving die je kunnen helpen dan kan je het beste een bouwpakket kopen.
- Je kan op het internet of bij een bouwmarkt gemakkelijk in elkaar te zetten broeikassen krijgen voor een paar honderd euro.
- Als je een grotere, stevigere broeikas wilt kopen kom je al vaker tussen de 500 en 5000 euro uit.
- Kijk eens op de website van de praxis, gamma of hornbach, of, als je het niet erg vind om een tweedehands broeikas te kopen, op marktplaats.
-
Een muurbroeikas maken. Als je een plek hebt uitgekozen naast een gebouw, kan je het beste een gemakkelijk afdak maken dat zich laat dragen door de muur.
- Als het gebouw waar je je broeikas tegenaan bouwt een bakstenen gebouw is dan helpt de warmte die van het gebouw afkomt met het verwarmen van je broeikas.
- Dit is een gemakkelijk gebouwtje om zelf te maken. Je kan het gebouw dan laten steunen op wapening en houten balken. Het heeft dan minder steun nodig dan een losstaand gebouw. [3] X Bron
-
Bouw een frame zoals dat van een romneyloods. Dit is een gewelfd plafond dat je kan maken met stalen steunbuizen of met pvc-buizen.
- Omdat het plafond gewelfd is, heb je dus wel minder plek om te staan of dingen in op te bergen.
- Dit frame is heel goedkoop om te maken, maar bedenk wel dat goedkoop materiaal vaak ook minder stevig is.
-
Bouw een standaard rechthoekig frame. Als je een rechthoekig, standaard broeikasframe wilt, moet je een fundering aanleggen en een stevig moeten bouwen. Tenzij je architect of ontwerper bent, kan je het beste een kant en klaar ontwerp voor een broeikas kopen of iemand inhuren die je broeikas voor je bouwt.
- Een rechthoekige of A-vorm broeikas heeft een fundering en een stevig frame nodig.
- Je hebt meerdere mensen nodig om zo'n broeikas te bouwen dus vraag en je vrienden of ze kunnen helpen of huur mensen in.
Advertentie
-
Gebruik polyethyleen folie. Dit laat licht door op een manier die vergelijkbaar is met glas terwijl het veel goedkoper en lichter is.
- Plasticfolie moet wel iedere paar jaar vervangen worden.
- Het moet ook af en toe schoongemaakt worden.
- Het houdt warmte niet zo goed vast als glas maar je kan het prima gebruiken voor muurbroeikassen en kleine losstaande broeikassen.
-
Gebruik harde, dubbele plastic platen.
- Polycarbonaatplaten kunnen om een frame gebogen worden en besparen je wel 30 procent van je energiekosten omdat ze twee lagen hebben.
- 80 procent van het licht komt er doorheen.
-
Koop glasvezelplaten. Als je een losstaande broeikas bouwt, kan je geld besparen door glasvezelplaten te kopen in plaats van glas.
- Koop wel doorzichtige glasvezelplaten.
- Je moet er wel een nieuwe laag kunsthars opsmeren iedere 10 tot 15 jaar.
- Investeer in glasvezelplaten van een hogere kwaliteit. Hoe hoger de kwaliteit, hoe meer licht erdoorheen komt.
-
Kies glas. Dit is het mooiste materiaal dat je kan kopen dus als je een broeikas wil in je tuin of als versiering kan je het beste glas nemen.
- Glas is niet erg stevig en is duur om te vervangen.
- Je moet een broeikas bouwen met een stevig frame en een fundering als je glas wilt gebruiken.
- Veiligheidsglas of gehard glas is het beste omdat het steviger is dan gewoon glas.
- Als je een glazen broeikas wilt, moet je toch overwegen of je hem niet het beste kan laten bouwen door professionals. Dan weet je in ieder geval zeker dat de fundering en het frame het kunnen houden.
Advertentie
-
Gebruik stukjes touw om op de grond uit te meten waar je je houten balken wilt hebben. Sla stokken in de grond.
-
Verstevig met wapening. Je kan je muurbroeikas of gewelfd frame verstevigen met wapening of pvc.
- Sla om de 1,2 meter een stuk wapening in de grond en laat dit ook 1,2 meter boven de grond uitsteken. [4] X Bron
- Als je de wapening hebt neergezet kan je stukken pvc van 6 meter erdoorheen halen om je frame te maken. Trek daarna je plasticfolie over het frame heen en maak het onderaan vast aan de houten balken.
-
Stort gelijkmatig grind op de grond nadat je je steunpunten in de grond hebt geslagen. Fijn grind zorgt voor een betere afwatering in een broeikas.
- Huur bouwvakkers in om het beton te storten als je een fundering wilt. Ze nemen dan stortvormen mee en gieten de vloer van je broeikas.
-
Behandel al het hout dat je gaat gebruiken.
- Onbehandeld hout vergaat binnen 3 jaar. [5] X Betrouwbare bron University of Kentucky College of Agriculture, Food, and Environment Ga naar de bron
- Denk goed na over hoe je je hout behandeld. Voor sommige behandelmethodes zijn zoveel chemicaliën nodig dat je het eten uit je broeikas niet meer als biologisch mag labelen.
- Kies een behandelmethode die niet veel chemicaliën uitstoot.
- Gebruik metaal in plaats van hout waar dat maar kan.
-
Maak het bedekkingsmateriaal zo strak mogelijk vast. Maak plasticfolie bijvoorbeeld direct vast aan het hout.
- Hoe duurder het bedekkingsmateriaal, zoals glas, glasvezel of hard plastic, hoe meer tijd je moet nemen om het aan de fundering en het frame vast te zetten.
- Onderzoek hoe je het bedekkingsmateriaal dat je hebt gekozen het beste vast kan zetten.
Advertentie
-
Zet in de hoeken van je kas ventilatoren neer. Zet ze zo neer dat ze diagonaal blazen.
- Laat je ventilatoren de hele winter door blazen zodat de warmte door de hele kas verspreid wordt.
-
Maak tochtgaten in het dak van je kas. Ze kunnen ook bovenin de wanden geplaatst worden.
- Tochtgaten zijn van essentieel belang.
- Maak je tochtgaten zo dat je ze kan verstellen. In de zomer moet je ze namelijk verder open zetten.
-
Denk erover na om een elektrische verwarming in je kas te maken. De zon zorgt voor zo'n 20 procent van de verwarming van je kas dus een andere bron van verwarming is meestal noodzakelijk.
- Je kan ook een houtkachel in je kas gebruiken. Als je hiervoor kiest moet je wel zorgen dat je een schoorsteen naar buiten toe hebt om de luchtkwaliteit goed blijft.
- Je kan op andere plekken in je stad kijken wat voor soort verwarming daar gebruikt wordt.
-
Als je een glazen broeikas hebt kan je ook een centrale verwarming laten aanleggen. Als je je dit kan betalen kan je de temperatuur zo instellen dat je praktisch alles in je kas kan laten groeien.
- Huur een elektricien en een aannemer in om de verwarming te installeren.
- Je moet de verwarming misschien regelmatig laten onderhouden om ervoor te zorgen dat die de hele winter door kan blijven verwarmen.
-
Installeer ook een aantal thermometers of een thermostaat. Gebruik meer dan een voor het geval er een kapot gaat.
- Hang ze op op verschillende plekken in je kas zodat je de temperatuur goed in de gaten kan houden.
- Je kan ook een thermometer kopen die zowel de temperatuur van je huis als die van je kas in de gaten kan houden gedurende de winter.
Advertentie
-
Bestudeer de beste omstandigheden voor de planten die je wilt gaan verbouwen. Als planten gevoelig zijn voor temperatuurwisselingen dan betekent dat dat het moeilijker wordt om veel verschillende planten te kunnen laten groeien.
- Je kan je broeikas ook alleen gebruiken om te voorkomen dat je planten doodvriezen. Dan hoef je je kas niet meer of minder te verwarmen.
- Je kan een broeikas ook zo verwarmen dat die geschikt wordt om tropische planten in de verbouwen.
- Je moet kiezen hoe warm je je broeikas wil hebben en zorgen dat de temperatuur stabiel blijft. Het is niet mogelijk om meerdere temperatuurzones te creëren in een kas.
-
Zorg ervoor dat je voldoende water beschikbaar hebt. Je kan dit goed verzorgen als je water opvangt in een regenton.
-
Maak verhoogde plantenbakken in je kas. Voordat je de verhogingen klaar hebt kan je tafels gebruiken als je die laat aflopen. Dan kan water namelijk toch nog weg lopen.
- Maak de plantenbakken op de hoogte van de handen van de tuinier die het vaakst in de kast werkt. Dan krijgt hij of zij minder snel last van rugproblemen.
Advertentie
Benodigdheden
- Bouwpakket voor een broeikas
- Meetlint
- Houten balken
- Grind
- Glas
- Glasvezel platen
- Harde plastic platen met twee lagen
- pvc
- Bewapening
- Elektrisch gereedschap
- Touw
- Palen
- Houtbehandeling
- Ventilatoren
- Thermometers
- Elektrische verwarming, houtkachel of gaskachel
- Tochtgaten
- Waterton
- Water
- Plantenpakken
- Tafels
Bronnen
- ↑ http://www.wvu.edu/~agexten/hortcult/greenhou/building.htm
- ↑ http://home.howstuffworks.com/lawn-garden/professional-landscaping/alternative-methods/greenhouse6.htm
- ↑ http://home.howstuffworks.com/lawn-garden/professional-landscaping/alternative-methods/greenhouse4.htm
- ↑ http://www.laspilitas.com/garden/howto/greenhouse.html
- ↑ http://www2.ca.uky.edu/agc/pubs/aen/aen6/aen6.htm
Over dit artikel
Deze pagina is 8.709 keer bekeken.
Advertentie