Als je een externe harde schijf wilt koppelen aan je computer, dan moet je die gewoonlijk gewoon aansluiten en klaar is kees. Als je echter een Macbook Pro of een andere Mac gebruikt, dan moet de harde schijf geformatteerd worden met een bestandssysteem dat je Mac kan ondersteunen. Het formatteren van een harde schijf zal alle gegevens wissen die erop staan. Als de harde schijf vooral geformatteerd is als NTFS, zoals de meeste harde schijven die te koop zijn, dan kan Mac OS X er alleen gegevens van lezen en er geen gegevens op schrijven.
Stappen
-
Verbind de harde schijf met de Mac met de kabel die erbij zat. De meeste harde schijven kunnen via USB verbonden wordt, dus je moet alleen maar de USB-kabel in een open poort van je Mac steken. Gewoonlijk vind je aan elke kant van de Mac minstens één USB-poort.
- Sommige harde schijven die specifiek voor Mac bedoeld zijn, worden in plaats daarvan geleverd met een Thunderbolt- of FireWire-kabel. Als dit het geval is, dan moet je die in de correcte poort steken of een adapter kopen als je Mac niet over de juiste poort beschikt.
TIP VAN EEN DESKUNDIGEComputerreparateurJeremy Mercer is manager van en hoofdreparateur bij MacPro-LA in Los Angeles, Californië. Hij heeft meer dan tien jaar ervaring met het repareren van elektronica en het werken in elektronicawinkels die zowel in Macs als pc's gespecialiseerd zijn.’Je kunt een externe harde schijf kiezen op basis van prijs of snelheid.’ Sommige externe harde schijven bevatten HDD-schijven, waardoor ze een goedkopere, tragere optie zijn met veel opslagruimte. Er bestaan ook ‘solid state’ harde schijven die een beetje meer kosten maar veel sneller zijn. Zorg ervoor dat je de juiste kabels hebt om de harde schijf te verbinden met je computer.
-
Zoek je harde schijf op je bureaublad. Als de harde schijf naar behoren geformatteerd en gekoppeld is, zal die verschijnen op het bureaublad van je Mac als een schijf met een USB- of Thunderbolt-icoon.
- Het icoon van de schijf zal mogelijk niet op je bureaublad verschijnen, ook al is die naar behoren gekoppeld. Je kan in het linker kader van een Findervenster naar de schijf zoeken onder de kop ‘Apparaten’.
- Je kan instellen dat schijven op je bureaublad verschijnen door te klikken op het Findermenu, ‘Voorkeuren’ te selecteren en daarna te klikken op het vak ‘Externe schijven’. [1] X Bron
- Ga naar de volgende sectie als de schijf niet in Finder of op je bureaublad verschijnt.
-
Open de schijf om de inhoud ervan te bekijken. Dubbelklik op de schijf op je bureaublad of selecteer die in het linker kader van een Findervenster om de inhoud van de schijf te bekijken. Je kunt bestanden verslepen naar de schijf en loslaten om bestanden naar de interne harde schijf van je Mac te kopiëren.Advertentie
-
Open het Schijfhulpprogramma. De meeste externe harde schijven zijn vooral geformatteerd om met computers te werken die op Windows draaien, maar hierdoor worden hun functies op een Mac aanzienlijk beperkt. Als je nieuwe externe harde schijf geformatteerd is voor Windows, dan zal je die kunnen lezen maar je zal er niets op kunnen schrijven. Je kan de schijf wel formatteren naar het correcte bestandssysteem met behulp van het Schijfhulpprogramma.
- Op het bureaublad moet je klikken op het menu ‘Start’, ‘Hulpprogramma’s’ selecteren en daarna ‘Schijfhulpprogramma’.
- Door een harde schijf te formatteren zal alles erop gewist worden. Dit is ok voor nieuwe harde schijven, maar als je een oudere harde schijf probeert te gebruiken die reeds bestanden bevat, dan moet je die opslaan voordat je begint met formatteren.
-
Selecteer de harde schijf in het linker menu. Je zal in dit menu een lijst zien van al je gekoppelde schijven. Selecteer je nieuwe externe harde schijf in de lijst.
- Ga naar de volgende sectie als je je schijf hier niet ziet.
-
Klik op de knop ‘Wissen’ bovenaan het venster van het Schijfhulpprogramma. Hierdoor zal de formatteringsprocedure gestart worden.
- Hierdoor zal ‘alles’ op de harde schijf gewist worden, dus zorg ervoor dat er een backup gemaakt is van alle belangrijke gegevens. Als de schijf in Windowsformaat is, dan kan je nog steeds de bestanden die je wilt kopiëren naar je Mac voordat je begint met formatteren.
-
Selecteer ‘ExFAT’ in het menu ‘Formaat’. Dit formaat is compatibel met Mac OS X, Windows en Linux, waardoor je de harde schijf makkelijk tussen systemen kunt verplaatsen. In tegenstelling tot eerdere versies van FAT, zijn er nagenoeg geen praktische beperkingen wat betreft bestandsgrootte of volumegrootte, wat betekent dat je het kan gebruiken ongeacht de grootte van de harde schijf.
- Als je van plan bent om de schijf te gebruiken met je Mac, selecteer dan ‘Mac OS Extended (Journaled)’. Hierdoor zal je alle functies van je Mac kunnen gebruiken voor deze schijf, zoals Tijdcapsule.
-
Klik op ‘Wissen’ om de schijf naar het gewenste formaat te formatteren. Dit is onomkeerbaar en zal ‘alle gegevens’ wissen die momenteel op de schijf staan. De tijd die het formatteren zal duren is afhankelijk van de grootte van de schijf.
-
Probeer je pas formatteerde schijf uit. Eenmaal de schijf naar behoren geformatteerd is, zal deze verschijnen op je bureaublad. Dubbelklik erop om die te openen. Je zou nu bestanden moeten kunnen toevoegen aan en verwijderen van deze harde schijf.Advertentie
-
Zorg ervoor dat de schijf naar behoren is gekoppeld. Zorg ervoor dat alle kabels naar behoren zijn verbonden tussen de schijf en de Mac. Als een kabel is losgekomen, dan zal de schijf niet weergegeven worden.
-
Zorg ervoor dat de schijf voldoende stroom heeft. Sommige externe harde schrijven vereisen een afzonderlijke stroomaansluiting. Mogelijk moet je een dubbele USB-kabel aanschaffen. Deze kabel heeft aan één uiteinde een enkele UBD-aansluiting die in de externe harde schijf past en daarna gesplitst wordt in twee aansluitingen die allebei in de Mac moeten worden gestoken. [2] X Bron
-
Start je Mac opnieuw op. Vaak kunnen problemen met je Mac of harde schrijf opgelost worden door een simpele opstartcyclus. Sluit je computer volledig af vanuit het Applemenu en schakel die dan terug in met de Startknop. Er is veel kans dat de harde schijf die je gekoppeld hebt na het opnieuw opstarten weergegeven zal worden.
-
Probeer verschillende kabels en poorten. Mogelijk heb je een kapotte USB-kabel of functioneert een van de poorten op je Mac niet naar behoren. Probeer om de harde schijf met een andere USB-kabel op een andere USB-poort aan te sluiten. [3] X Bron
-
Voer Eerste Hulp uit op de schijf. Het Schijfhulpprogramma bevat enkele functies om schijven te repareren. Deze functies kunnen ervoor zorgen dat een defecte schijf opnieuw werkt.
- Open het Schijfhulpprogramma in de map Hulpprogramma’s.
- Selecteer je schijf en klik op de knop ‘Eerste Hulp’.
- Klik op ‘Uitvoeren’ om de schijf te scannen voor fouten.
- Laat het hulpprogramma de fouten die het vindt oplossen. Dit kan ervoor zorgen dat je de schijf opnieuw kunt gebruiken. Weet dat fouten een vroege waarschuwing kunnen zijn die wijzen op een nakend defect van de schijf.
-
Overweeg om de schijf te vervangen. Alle harde schijven laten het uiteindelijk afweten. Elk jaar dat je een schijf gebruikt, verhoogt de kans dat die het laat afweten. Zelfs nieuwe schijven laten het afweten aan een tempo die de meeste mensen zou verbazen. Als je schijf ouder is dan vier jaar en niet meer weergegeven wordt ongeacht wat je doet, dan is er een grote kans dat die simpelweg dood is.
- Je kunt de schijf proberen te koppelen aan een andere computer om te zien of die daarop weergegeven wordt. Als dit niet het geval is, dan is het misschien tijd voor een nieuwe schijf.
Advertentie