Als je van honden houdt, dan is de kans groot dat je er op een gegeven moment nog eentje bij wil. Hoewel het in huis nemen van een nieuwe hond een leuke tijd voor jou is, gaat dat voor je andere huisdieren vaak niet op. De manier waarop jij de nieuwe hond introduceert aan je andere huisdieren kan het verschil maken tussen een succesvolle relatie op de lange termijn, en een catastrofe. De nieuwe hond zal zich in zijn nieuwe omgeving hoogstwaarschijnlijk onzeker en verward voelen. Door hem voorzichtig aan jouw huishouden toe te voegen kan hij zelfvertrouwen opdoen.
Stappen
-
Schaf nieuwe spullen voor de nieuwe hond aan. Haal aparte voederbakken in huis, een nieuwe mand, bench, halsband, en hondenlijn. Laat je nieuwe hond niet uit de voederbakken van je andere honden drinken of eten. Ook moet je ervoor zorgen dat je nieuwe hond niet in de manden van de andere honden gaat slapen.
-
Koop puppy pads. Dit zijn vochtabsorberende matjes die je op de vloer, of in de bench kan leggen. Deze pads gebruik je voor het geval je nieuwe hondje 'ongelukjes' heeft tijdens het zindelijk maken.
- Puppy pads kunnen handig zijn, zelfs als de nieuwe hond geen pup meer is.
-
Kies een plekje waar de nieuwe hond kan plassen. Je nieuwe hond heeft buiten een plekje nodig waar hij zijn behoefte kan doen. Als je al een hond hebt, dan kun je dezelfde plek gebruiken als die je andere hond gebruikt. Gebruik deze plek regelmatig, zodat je hond aanleert dat hij zijn behoefte pas mag doen als jullie naar buiten gaan.Advertentie
-
Bereid voor elke hond een oud T-shirt met jouw geur. Draag, een paar dagen voor je de nieuwe hond mee naar huis neemt, elke dag een ander T-shirt. Hierdoor zal jouw geurtje aan het T-shirt gaan zitten. Dit shirt geef je aan de hond die je al hebt. Draag de volgende dag een ander shirt—deze geef je aan de nieuwe hond. Het doel hiervan is dat elk T-shirt een mengeling van jouw geur, en die van de honden gaat krijgen.
- Je kunt ook in de shirtjes slapen zodat je geur er aan gaat zitten.
- Je dient de shirtjes een dag of twee van tevoren voorbereid te hebben voor je ze aan de honden geeft.
-
Wrijf één T-shirt over de hond die je al thuis hebt. Neem een van de shirtjes, en wrijf die over je hond. Je kunt de hond ook een nachtje in jouw shirt laten slapen.
-
Geef het andere shirt aan de fokker of dierenopvang. Vraag je fokker, of de mensen van de dierenopvang, of ze ervoor willen zorgen dat de nieuwe hond ten minste één nacht in jouw shirt slaapt. Op die manier raakt de nieuwe hond gewend aan jouw geur.
-
Wissel de shirtjes om. Geef de hond die je al thuis hebt het shirt van de nieuwe hond, en vice versa. Op die manier raken de honden vast aan elkaar gewend, zonder dat ze elkaar ontmoet hebben. Aangezien honden door middel van geur communiceren is het handig als ze elkaars geur kunnen herkennen, en die associëren met jouw geur. [1] X Bron Canine Behaviour: A Guide for Veterinarians. Bonnie Beaver. Publisher: Saunders
-
Gebruik een feromonenspray voor honden. Deze kunnen het herkenningsproces bevorderen. De sprays zijn bij dierenartsen en dierenwinkels te koop. Ze bevatten een synthetische variant van het feromoon dat zogende teefjes afgeven om haar pups gerust te stellen.
- Je kunt ook een beetje van de spray op de T-shirtjes spuiten. Laat de eerste hond vervolgens op het shirt slapen, spuit opnieuw wat spray op het shirt, en geef die vervolgens over aan de nieuwe hond. [2] X Bron Canine Behaviour: A Guide for Veterinarians. Bonnie Beaver. Publisher: Saunders
-
Pak een deken die voor de hond bekend ruikt. Als je een puppy neemt, dan moet je iets hebben dat voor hem bekend ruikt. Als je de puppy ophaalt, vraag de fokker dan om een deken waar de geur van de moeder en zijn nestgenootjes aanzit. Leg deze deken in zijn bench. Hierdoor krijgt hij iets bekends bij zich, waar hij lekker in kan woelen.
-
Installeer de bench van de nieuwe hond. Je nieuwe hond moet een plekje hebben waar hij zich veilig voelt. Ruim een kamer in die zijn bench, eten, drinken, en puppy pads bevat. Drapeer een deken over de bench, zodat je die kunt verduisteren en afzonderen.
- Als je er eentje hebt, leg de bekende deken van de nieuwe hond dan in de bench.
- Leg ook het T-shirt met jouw geur, en de geur van de eerste hond in de bench van de nieuwe hond. Dit zorgt ervoor dat de geuren zich kunnen vermengen, en zorgt er zo voor dat er een link gelegd wordt tussen het bekende en het nieuwe.
Advertentie
-
Plan een bezoek aan het park. Honden, met name volwassen honden, hebben er baat bij als ze elkaar op neutraal territorium leren kennen—en dus niet thuis. Veel opvangcentra kunnen deze ontmoetingen faciliteren, om te bepalen of de honden met elkaar op kunnen schieten. Plan dit bezoek minstens een paar dagen voor de nieuwe hond mee naar huis komt.
- Kies voor een park waar je normaal gesproken niet heen gaat. Zo voorkom je dat je huidige hond territoriaal gedrag gaat vertonen op die lokatie.
- Deze stap kan vooral belangrijk zijn als je de knoop door wilt hakken over het adopteren van een hond uit een asiel of opvangcentrum.
-
Vraag een vriend om de nieuwe hond in het park uit te laten. De eigenaar van de nieuwe hond zou in hetzelfde park moeten lopen als jij. Spreek af om elkaar ergens te ontmoeten, zodat de honden met elkaar in contact kunnen komen.
-
Stel de honden in staat elkaar te ontmoeten. Laat je hond uit zoals je dat normaal ook zou doen. Zorg ervoor dat de honden elkaar kunnen ontmoeten. Op neutraal territorium kennismaken verkleint de kans op hommeles, omdat geen van beide honden iets te verdedigen heeft. [3] X Bron Canine Behaviour: A Guide for Veterinarians. Bonnie Beaver. Publisher: Saunders
- Idealiter zouden de honden elkaar diverse keren op deze manier moeten ontmoeten voor je de nieuwe hond in huis neemt.
- Als de twee honden goed met elkaar kunnen opschieten in het park, dan is de kans groot dat ze ook in jouw huis een goede relatie zullen hebben met elkaar. Het is een goed voorteken. Als de honden elkaar gelijk haten, dan dien je je bewust te zijn van conflicterende karakters. Als dit het geval is, dan zou je je er nog eens goed over moeten nadenken om de andere hond in huis te nemen.
-
Beloon het goede gedrag van de hond die je al hebt. Bekrachtig de hond positief door hem iets lekkers te geven, of door hem extra aandacht te schenken. Spreek altijd eerst je eigen hond aan voor je hem aan een nieuwe voorstelt.Advertentie
-
Breng de nieuwe hond naar zijn toiletruimte. Wanneer je voor het eerst thuiskomt, neem je de nieuwe hond meteen mee naar de plek die je hem als toilet wilt gebruiken. Dit is de eerste stap in het zindelijk maken van je hond.
-
Laat de bench aan de nieuwe hond zien. Breng de hond naar zijn bench en plaats hem erin. Laat de deur open zodat hij naar buiten kan komen als hij dat wil.
-
Houd de nieuwe hond de eerste 24 uur geïsoleerd. Wanneer je de hond mee naar huis neemt, laat hem dan gestaag kennismaken met nieuwe kamers in je huis. Laat hem minimaal 24 uur in de eerste kamer zitten, houd hem in die kamer met zijn bench open. Geef de nieuwe hond wat tijd om te wennen aan zijn nieuwe omgeving. Hij zal langzaam wennen aan nieuwe geuren, zoals de geuren in je huis en de geur van de andere hond uit het T-shirt in zijn bench.
- Geef hem niet meteen het hele huis. Dit zal hem overweldigen.
-
Prijs je hond. Geef je hond positieve bekrachtiging door hem te vertellen dat hij een goede hond is. Geef hem een āāhuisdier en krab achter de oren.
-
Breng je nieuwe hond om de paar uur naar de toiletruimte. Zorg ervoor dat je nieuwe hond weet waar hij heen moet als hij zijn behoefte moet doen. Breng hem de eerste 24 uur om de paar uur naar de toiletruimte.
- Negeer ongelukken vooralsnog. De nieuwe hond moet misschien nog zindelijk worden en hij zal moeten leren waar hij heen moet. Neem hem vaak mee naar zijn toiletruimte. Als hij ergens plast of poept, negeer het gedrag dan gewoon. Hem straffen zal hem alleen maar verwarren en verontrusten.
-
Houd de bench beschikbaar. Breng de nieuwe hond na elk toiletbezoek terug naar zijn bench. Dit zal hem helpen zich veilig te voelen en hij zal niet zo overweldigd raken.Advertentie
-
Laat de nieuwe één kamer tegelijk verkennen. Begin hiermee op de tweede dag, en laat hem elke dag een nieuwe kamer zien. Laat hem niet gelijk het hele huis doorlopen, omdat hij anders overweldigd kan raken.
-
Laat je nieuwe hond elke nieuwe kamer 20 minuutjes verkennen. Als de nieuwe hond nieuwsgierig lijkt, dan kun je hem ook de andere kamers gaan laten zien. Neem hem mee naar elke kamer, en laat hem daar 20 minuutjes kijken.
- Als de hond overweldigd lijkt, beperk hem dan tot één kamer per paar dagen.
- Zorg ervoor dat de nieuwe hond altijd toegang heeft tot zijn bench.
-
Las tussen de rondleiding plaspauzes in. Als de nieuwe hond 20 minuutjes een kamer verkend heeft, neem hem dan mee naar het wc-gebied. Hiermee vergroot je de kans dat hij buiten zijn behoeften zal doen, en zal het een gewoonte voor hem worden.
-
Prijs je hond. Geef je hond positieve bekrachtiging door hem te zeggen dat het een goede hond is. Aai hem wat, en krab wat achter zijn oren.
-
Breng de hond terug naar zijn bench. Na elke verkenningsmissie en toiletbezoek neem je de hond mee terug naar zijn bench. Hierdoor zal hij zich veilig voelen, en niet overweldigd raken.
-
Negeer 'ongelukjes' de eerste paar dagen. Misschien is je nieuwe hond nog niet zindelijk, en moet hij nog leren waar hij mag. Neem hem regelmatig mee naar het wc-gebied. Als hij toch een ongelukje heeft, negeer dat dan. Hem straffen zorgt er alleen maar voor dat hij verward en van streek raakt.Advertentie
-
Introduceer de honden in de kamer van de nieuwe hond. Als de nieuwe hond ten minste 24 uur bij jou thuis is, dan kun je hem kennis laten maken met de andere hond(en). Dit doe je door de hond in zijn bench te doen, en de deur dicht te doen. Breng de gevestigde hond de kamer binnen, en laat hem even snuffelen.
- Maak hem niet attent op de nieuwe hond. Laat hem de nieuwe hond zelf vinden. De gevestigde hond zal hier vanzelf achter komen als hij gaat rond snuffelen, en zal de nieuwe hond zelf ontdekken. [4] X Bron BSAVA Manual of Behaviour: Canine and Feline. Horwitz, Mills, & Heath. BSAVA Publications.
-
Geef de honden 20 minuutjes om elkaar te leren kennen. Laat de twee honden zo'n 20 minuutjes kennis maken met elkaar. Haal de gevestigde hond vervolgens uit de kamer. Laat de nieuwe hond uit zijn bench, en neem hem mee naar het toiletgebied.
-
Beloon het gedrag van de gevestigde hond. Als de gevestigde hond positief reageert, en de nieuwe hond op vriendelijke wijze benadert, dan beloon je zijn gedrag met een traktatie.
- Doe je best om hierbij je nieuwe hond te negeren, om te voorkomen dat de oudere hond jaloers wordt. Praat, in plaats daarvan, eerst met de gevestigde hond. Prijs de nieuwe hond de eerste paar dagen alleen als de nieuwe hond er niet is. Geef je hond positieve bekrachtiging door hem te zeggen dat het een goede hond is. Aai hem wat, en krab wat achter zijn oren.
-
Herhaal het kennismaken meerdere keren per dag. De twee honden zullen aan elkaar gewend raken. Dit kan door blij te zijn in elkaars gezelschap, of door elkaar te negeren. Zet deze kennismaking een paar dagen voort.Advertentie
-
Doe de nieuwe hond aan de lijn. Als de honden elkaar een beetje hebben leren kennen, dan kun je de nieuwe hond een bandje om doen en uit zijn bench halen. Let op hoe de honden op elkaar reageren. De gevestigde hond zal een van meerdere reacties vertonen: hij zal de nieuwe hond accepteren en willen spelen; hij kijkt de nieuwe hond met de nek aan; of hij gromt naar hem, en bedreigt hem. Geef de honden zo'n vijf minuutjes om contact met elkaar te leggen. [5] X Bron BSAVA Manual of Behaviour: Canine and Feline. Horwitz, Mills, & Heath. BSAVA Publications.
- Het is belangrijk om je nieuwe hond tijdens deze eerste ontmoetingen aan de lijn te houden. Als de nieuwe hond de gevestigde hond op zijn territorium achter na gaat zitten, dan is de kans groot dat je hond een hekel zal krijgen aan de nieuweling. [6] X Bron Canine Behaviour: A Guide for Veterinarians. Bonnie Beaver. Publisher: Saunders
- Als ze contact gelegd hebben, haal de gevestigde hond dan weg. Neem de nieuwe hond mee naar het wc-gebied.
-
Bouw de tijd die de honden met elkaar doorbrengen geleidelijk aan op. Afhankelijk van hoe goed de honden het met elkaar kunnen vinden, kun je de contactduur opbouwen tot 20 minuten. Na elke sessie leid je de gevestigde hond de kamer uit, en neem je de nieuwe hond mee naar het wc-gebied.
- Het is prima als je deze stap liever iets rustiger aan doet.
-
Begin de honden samen uit te laten. Als de honden wat meer aan elkaar gewend zijn kun je de 20 minuten uitbreiden door ze tegelijkertijd uit te gaan laten.
- Als je met de honden gaat lopen, doe dan altijd als eerste de band om bij de gevestigde hond. Laat hem als eerste de deur uit, gevolgd door de nieuweling. De kans dat hij de nieuwe hond zal gaan uitdagen is een stuk kleiner als hij weet dat hij de 'top dog' is.
-
Houd de honden te allen tijde in de gaten. Houd een oogje in het zeil als de honden bij elkaar zijn. Je hoeft echter niet te panikeren als de gevestigde hond begint te grommen. Het gegrom of andere agressieve trekjes ten spijt, de kans dat de gevestigde hond de nieuweling schade zal aanbrengen is extreem klein. De kans is groter dat hij wat herrie schopt, en vervolgens afstand neemt. Blijf de honden echter voortdurend in de gaten houden. In ieder geval totdat jij er redelijk zeker van bent dat ze aan elkaar gewend zijn.
-
Houd de nieuwe hond uit de buurt van de spullen van de gevestigde hond. Om te voorkomen dat de gevestigde hond territoriaal wordt, dien je ervoor te zorgen dat de nieuwe hond niet uit de voederbakken van de gevestigde hond eet en drinkt. Voorkom ook dat de nieuwe hond met de speeltjes van de ander gaat spelen.
-
Negeer 'ongelukjes' de eerste dag. Misschien is je nieuwe hond nog niet zindelijk, en moet hij nog leren waar hij mag. Neem hem regelmatig mee naar het wc-gebied. Als hij toch een ongelukje heeft, negeer dat dan. Hem straffen zorgt er alleen maar voor dat hij verward en van streek raakt.Advertentie
Tips
Zorg ervoor dat beide honden gevaccineerd zijn, en dat die vaccinaties up-to-date zijn. Raadpleeg het opvangcentrum of de fokker om ervoor te zorgen dat de nieuwe hond gezond is.
Bronnen
- ↑ Canine Behaviour: A Guide for Veterinarians. Bonnie Beaver. Publisher: Saunders
- ↑ Canine Behaviour: A Guide for Veterinarians. Bonnie Beaver. Publisher: Saunders
- ↑ Canine Behaviour: A Guide for Veterinarians. Bonnie Beaver. Publisher: Saunders
- ↑ BSAVA Manual of Behaviour: Canine and Feline. Horwitz, Mills, & Heath. BSAVA Publications.
- ↑ BSAVA Manual of Behaviour: Canine and Feline. Horwitz, Mills, & Heath. BSAVA Publications.
- ↑ Canine Behaviour: A Guide for Veterinarians. Bonnie Beaver. Publisher: Saunders