PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Steelwratten zijn goedaardige huidflapjes die vaak voorkomen bij oudere honden van welk ras dan ook. [1] Ze kunnen overal op het lichaam van een hond voorkomen, maar ze bevinden zich vaak op plekken als de knieën, de liezen, de oksels en de zijkanten van de voorpoten. De steelwratten zelf zijn onschuldig, maar ze kunnen er lelijk uitzien. Ze kunnen ook ergens achter blijven haken, waardoor je hond zich verwondt en er een infectie kan ontstaan. Hieronder volgt een beschrijving van het verwijderen van een steelwrat. Je mag deze behandeling niet zelf uitvoeren. Alleen een dierenarts mag namelijk handelingen doen waarbij de huid wordt doorboord, zoals in dit geval nodig is. Er is een grote kans op complicaties zoals bloedingen en infecties, dus laat je hond altijd door een dierenarts behandelen.

Deel 1
Deel 1 van 2:

Je klaarmaken om een steelwrat te verwijderen

PDF download Pdf downloaden
  1. Steelwratten kunnen bij honden gemakkelijk verward worden met echte wratten, die gevaarlijker zijn omdat ze uit kunnen groeien tot kwaadaardige tumoren. In tegenstelling tot echte wratten hebben steelwratten een smal steeltje dat losjes aan de huid vastzit. [2] Ze kunnen plat of druppelvormig zijn en kunnen bewegen of bungelen. Ze hebben dezelfde kleur als de huid van je hond. [3]
  2. Als er haar rondom de steelwrat groeit, scheer dit dan weg. Verwijder ook alle haren die na het scheren achtergebleven zijn. Zo weet je zeker dat de plek schoon is. [4]
  3. Ontsmet de plek rondom de steelwrat met een oplossing met 70% isopropylalcohol of 10% povidonjodium. Doorweek een wattenbolletje met tenminste 5 ml (een lepel) van één van deze middelen en veeg er vervolgens mee over de steelwrat zelf en de plek eromheen. [5]
  4. De hond moet stilstaan, zodat je voorzichtig kunt knippen. Vraag een ander om je te helpen. Dit moet iemand zijn die je hond aardig vindt zodat hij of zij de hond goed rustig kan houden.
  5. Steriliseer een gebogen Metzenbaum-schaar als je de steelwrat af gaat knippen. Steriliseer een stuk draad of flosdraad als je de steelwrat in plaats daarvan af wilt binden. Je kunt hier elk ondiep plastic bakje (of zelfs een broodtrommel) voor gebruiken. Giet 250 ml water in het bakje, evenals 10 ml van een oplossing met 10% povidonjodium. Dompel de schaar een minuut lang in het bakje onder om hem te steriliseren.
    • Het is belangrijk om een gebogen schaar te gebruiken, want hiermee weet je zeker dat het steeltje van de steelwrat zo dicht mogelijk bij de huid afgeknipt wordt.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

Een steelwrat verwijderen

PDF download Pdf downloaden
  1. Gebruik de gebogen Metzenbaum-schaar om het steeltje onderaan door te knippen. Knip het steeltje zo dicht mogelijk bij de huid af. Het zal gaan bloeden, dus wees goed voorbereid door schoon gaasverband bij de hand te hebben.
  2. Gebruik een schoon stuk draad, garen of flosdraad en bind dit zo strak mogelijk onderaan het steeltje vast. Doe dit zo dicht mogelijk bij de huid. Het zal eerst wat pijnlijk zijn, maar na enkele minuten zal je hond er niets meer van voelen.
    • Controleer de plek dagelijks. De steelwrat zal ongeveer drie dagen opgezwollen zijn en zou dan moeten verschrompelen. Binnen een week zou de steelwrat donker moeten worden en eraf moeten vallen.
  3. Als je deze behandeling uit had laten voeren in een dierenartspraktijk, dan zou de dierenarts de wond gecauteriseerd hebben. De meeste mensen kunnen dit thuis echter niet onder steriele omstandigheden doen. Oefen in plaats daarvan enkele minuten directe druk op de wond uit, totdat je er relatief zeker van bent dat het bloeden gestopt is. Dit kan zelfs effectiever werken dan cauteriseren. [6]
  4. Haal het eerste stuk gaasverband niet weg en gebruik een ander gaasje of een verband om de plek te bedekken. De wond zal binnen drie tot vijf dagen genezen, maar het is belangrijk dat de hond er niet aan kan likken of ermee kan spelen.
  5. Zorg dat de wond niet geïnfecteerd raakt. Als dat wel gebeurt, neem je hond dan mee naar de dierenarts om de infectie te laten behandelen.
  6. Je moet je hond wellicht een kraag omdoen als hij steeds aan de wond probeert te likken. Met een kegelvormige kraag kan je hond niet in de afgebonden steelwrat of wond bijten of eraan likken.
    Advertentie

Tips

  • Vraag advies aan je dierenarts voordat je een steelwrat bij je hond verwijdert. Onthoud ook dat als de steelwratten groot zijn of zich op de snuit of in de bek bevinden, je ze door een dierenarts moeten laten verwijderen in plaats van dit zelf te proberen.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 36.596 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie