PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Een groententuin bewerken is een leuke, belonende activiteit in de lente en zomer. Kies groenten om te kweken die jij en je familie het liefst eten en zoek de beste plek in je tuin (of op je terras) om ze te planten. Met wat tijd en aandacht zal je tafel in de zomer vol liggen met rijpe, heerlijke oogst.

Methode 1
Methode 1 van 3:

De tuin ontwerpen

PDF download Pdf downloaden
  1. Welke groenten vind je het lekkerst om te eten? Bedenk wat je de hele zomer op je bord zou willen hebben en ontwerp je groentetuin aan de hand daarvan. De meeste groenten doen het goed in verschillende klimaten, maar het is een goed idee om uit te zoeken welke groenten het het beste doen in Nederland.
    • Kies groenten die op verschillende momenten geoogst moeten worden, zodat je oogst over de hele zomer verdeeld is.
    • Sommige planten doen het niet zo goed in Nederland als in het gebied waar ze van origine vandaan komen. Zoek uit of de groenten die jij wilt kweken geschikt zijn voor het klimaat in Nederland.
    • Kies planten die dezelfde condities vereisen zodat je gemakkelijker voor je tuin kunt zorgen.
  2. De meeste groenten vereisen veel zonlicht, dus kies de zonnigste plek van je tuin voor je groentenbed. Vermijd plekken die schaduw van je huis of een boom hebben gedurende een deel van de dag. Kies een plek met goede afwatering en vruchtbare grond.
    • Je weet of een plek een goede afwatering heeft door het te bekijken na zware regenval. Als er een plas blijft staan, is dat waarschijnlijk niet de beste plek voor een groentetuin. Als het water meteen in de aarde zakt, is het goed.
    • Kies een plek die redelijk vlak is, met niet te veel wortels of grote stenen. Dat maakt het makkelijker om de aarde om te kunnen spitten en het bed gereed te maken voor het planten van je groenten.
    • Als de aarde van mindere kwaliteit is, of geen goede afwatering heeft, kun je nog steeds een groentetuin aanleggen door een verhoogd bed te maken waardoor je planten boven grondniveau kunt laten groeien.
    • Sommige groenten doen het ook goed in grote potten. Paprika, tomaat, courgette en aardappel kun je prima in potten op een terras of balkon kweken als je geen tuin hebt.
  3. Nu is het tijd om te bekijken hoeveel plek de groentetuin zal innemen, en welke planten waar komen te staan. Verschillende groenteplanten hebben verschillende hoeveelheden ruimte nodig, dus bekijk hoeveel plek je nodig hebt voor de planten die jij wilt kweken.
    • Je moet weten hoeveel ruimte je vrij moet laten tussen de zaadjes of zaailingen, en hoeveel plek de planten in beslag zullen nemen als ze volgroeid zijn. Pompoenen en courgettes hebben veel plek nodig en produceren veel vruchten, terwijl aardappels, wortels en sla redelijk compact blijven. [1]
    • Groentetuinen worden vaak aangelegd in rijen, waardoor je de verschillende planten gemakkelijker kunt onderscheiden.
    • Het kan handig zijn wat extra ruimte tussen de rijen vrij te laten zodat je makkelijk tussen de planten door kunt lopen om onkruid te wieden, te bemesten, water te geven en te oogsten als het rijp is.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Voorbereiden op het planten

PDF download Pdf downloaden
  1. Beslis of je je tuin wilt beginnen vanuit zaadjes of ontsproten zaailingen en koop ze uit een catalogus of bij een tuincentrum. Je moet ook beslissen welk tuingereedschap je nodig hebt. Veel werk kan met de hand worden gedaan, met simpel gereedschap, maar als je een grote tuin wilt aanleggen maak je het jezelf een stuk gemakkelijker door een ploegmachine te kopen die je kan helpen de grond los te maken. [2] Hier lees je wat je nodig hebt:
    • Zaadjes of zaailingen. Veel tuincentra hebben een ruime selectie van beiden, en het personeel kan je helpen beslissen wat je moet kopen. Als je er voor kiest je tuin te beginnen met zaailingen, koop ze dan niet meer dan een paar dagen voordat je ze gaat planten.
    • Mest. Een goede natuurlijke meststof geeft je groenteplanten een extra boost. Neem bloed- of beendermeel of een mix van meststoffen om door de aarde te mengen. Compost werkt ook goed.
    • Mulch en teelaarde. Groenteplanten moeten beschermd worden tegen wind en hevige regen als ze net geplant zijn. Beslis of je mulch (bodembedekking) nodig hebt, of dat een dunne laag teelaarde genoeg is. Je kunt ook wat los hooi gebruiken om de ontkiemende planten te beschermen.
  2. Deze machine wordt gebruikt om de aarde los te maken, waardoor je de meststof er makkelijk in kunt mengen en gaatjes kunt graven voor de groenteplanten. Bij een kleine tuin kun je gewoon een schoffel en je eigen spierballen gebruiken, maar bij een grote tuin kun je overwegen een ploegmachine te huren of kopen.
    • Een schoffel, een schep en een hark. Deze worden gebruikt om gaten te graven en planten en aarde te verplaatsen, en ze zijn onmisbaar in een tuin.
    • Een liniaal of meetlint. Omdat groenteplanten op verschillende diepten geplaatst moeten worden, is het handig een liniaal bij de hand te hebben om de gaten die je maakt op te meten.
    • Een tuinslang met instelbare waterkracht. Het kan nuttig zijn de waterdruk te kunnen veranderen.
    • Spullen om de tuin af te schermen. Beestjes als konijnen, vogels of zelfs herten houden ervan aan je groenten te knabbelen, dus misschien wil je een hek of netten om je groentetuin zetten.
  3. Markeer de hoeken van je groentetuin met stokken of grote stenen. Maak het gebied binnen de grenzen vrij van wortels, grote stenen, onkruid, stokjes en ander groot vuil. Gebruik de ploegmachine, schoffel of hark om de aarde los te maken, tot een diepte van ongeveer 30 cm, afhankelijk van hoe diep je jouw groenten wilt planten.
    • Als je mest gebruikt, meng dat dan door de aarde met een hark. Zorg dat je het gelijkmatig verdeelt.
    • Zorg dat je de tijd neemt om grote stenen te verwijderen. Die gaan de wortels van je planten in de weg zitten.
    • Als je je zorgen maakt over de kwaliteit van de aarde in jouw tuin, koop dan een test om uit te vinden hoeveel voedingsstoffen en organische stoffen het bevat, en om de pH-waarde te bepalen. Al deze factoren bepalen hoe goed je groenten zullen groeien en hoe voedzaam ze zullen zijn. Als je de aarde eenmaal hebt getest kun je toevoegen wat er mist.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

De groenten kweken

PDF download Pdf downloaden
  1. [3] Gebruik de schep om gaten te graven tot de diepte die de verschillende groenten die je wilt planten vereisen. Doe wat mest in elk gaatje en gooi de zaadjes erin, of zet de zaailingen er voorzichtig in. Bedek de gaatjes met teelaarde en een laagje mulch, als dat nodig is.
  2. De eerste weken zullen de groenten wortel schieten en moet je de toplaag goed vochtig houden. Gebruik elke dag de vernevelstand op je tuinslang om de aarde lichtjes te besproeien.
    • Bekijk de aarde regelmatig. Als het er droog uitziet, besproei het dan weer.
    • Besproei de tuin niet 's avonds. Als het water de hele nacht blijft liggen zonder geabsorbeerd te worden kan er schimmel gaan groeien. [4]
  3. Als de groenten beginnen te ontkiemen, let dan goed op of er ongewenste plantjes tussen groeien die ook gebruik maken van de mest en het water dat jij het geeft. Pak onkruid dicht bij de wortel vast en trek het er voorzichtig uit, en gooi het weg zodat het zich niet kan verspreiden. Wees voorzichtig dat je niet per ongeluk nieuwe spruiten van je groenten eruit trekt.
  4. Voordat de planten vruchten dragen, moet je misschien alvast een hekje plaatsen om konijnen en andere beesten buiten te houden. Kippengaas is meestal voldoende. Als er echter herten in de buurt zijn, moet je misschien iets groters bouwen.
  5. Geef de planten de hoeveelheid water, besnoeiing en mest die ze nodig hebben. Blijf steeds onkruid wieden terwijl de groenten gedurende de zomer groeien. Als het tijd is om te oogsten, pluk dan de rijpste groenten eerst en geef de rest de tijd om nog wat te groeien.
    Advertentie

Tips

  • Hou de tuin schoon en netjes zodat het er goed uit ziet en je planten goed kunnen groeien.
  • Voor betere groei en minder onkruid moet je de hele tuin van mulch voorzien.
  • Zet een hek om de tuin voor meer veiligheid.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 6.781 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie