PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Honden vormen geweldig gezelschap en brengen plezier in veel huishoudens. Maar je moet er wel voor zorgen dat je de juiste hond kiest voor jouw gezin en levenswijze. Er is een brede variatie in persoonlijkheid, temperament en behoefte aan beweging onder de diverse hondenrassen. Je moet daar allemaal rekening mee houden wanneer je een hond uitkiest om lid te worden van jullie gezin.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Besluiten of je een hond moet nemen

PDF download Pdf downloaden
  1. [1] Als je een huis huurt, controleer dan het huurcontract om er zeker van te zijn dat je een hond mag hebben. Je wilt niet in een situatie terechtkomen waarin je ofwel moet verhuizen, of een nieuw huis voor je huisdier moet zoeken vanwege een huurprobleem. Probeer niet om een hond naar binnen te smokkelen - ze zijn onmogelijk te verbergen en dan kun je pas echt problemen met je huurbaas krijgen. Houd in gedachten dat je misschien een waarborgsom voor het huisdier moet betalen, of schoonmaakkosten als je een hond in een huurhuis brengt.
  2. Sommige gebieden - steden, provinciën - sluiten bepaalde hondenrassen uit, en je moet je bewust zijn van wat er al dan niet toegestaan is in jouw regio. [2] Zoek “ras specifieke regelgeving” of “richtlijnen voor gevaarlijke honden” op in jouw gemeente of provincie zodat je weet of er beperkingen zijn voor hondenrassen die je kunt kiezen. [3] Met name voor pittbulls en andere dogachtigen zijn er vaak aanvullende regels met betrekking tot muilkorven. [4] Neem ook contact op met je verzekeringsagent om te zien of ze aanvullende eisen hebben voor het bezitten van bepaalde rassen. Rassen die vaak op zwarte lijsten voorkomen zijn: [5]
    • Pitbullterriërs
    • Staffordshire terriërs
    • Rottweilers
    • Duitse herders
    • Presa Canarios
    • Chow Chows
    • Dobermann pinschers
    • Akita Inu's
    • Met wolven gekruiste honden
    • Mastiffs
    • Cane Corso's
    • Deense doggen
    • Alaskan Malamutes
    • Siberische husky's
  3. Denk na over de mensen en andere huisdieren die al bij jou in huis wonen. Als je een huisgenoot of gezinslid hebt die allergisch is voor honden, ze niet leuk vindt of er gewoon geen wil, dan moet dit probleem opgelost worden. Op dezelfde manier geldt dat als je andere huisdieren hebt die niet met honden samen kunnen, je daarmee geen goed thuis biedt daarvoor. Neem geen hond mee naar een huis waar mensen of dieren bang of vijandig tegenover honden staan.
  4. Als je lange dagen maakt, met een lange reistijd, dan heb je waarschijnlijk niet genoeg tijd om aan een hond te besteden. Als honden niet genoeg aandacht van hun menselijke “roedelleden” krijgen, dan kunnen ze beginnen te vernielen of ongelukkig zijn. Aandacht betekent meer dan alleen liefde en genegenheid.
    • Ben je in staat om een hond genoeg beweging te geven zodat hij mentaal en fysiek gelukkig is
    • Ben je bereid om vroeg op te staan om de hond uit te laten?
    • Houdt je baan of je levenswijze in dat je veel reist en houdt dat je weg van je hond?
    • En als dat zo is, kun je je dan een pension veroorloven? Heb je een vriend of familielid die bereid is voor je hond te zorgen als je weg bent?
  5. Afhankelijk van het ras dat je kiest kan je hond tussen de 5 en 15 jaar oud worden. [6] Je zult voor de duur van zijn leven geld moeten uitgeven om voor je huisdier te zorgen, dus verzeker jezelf ervan dat je de investering kunt maken voordat je een hond thuisbrengt.
    • De Raad van Beheer heeft berekend dat eigenaren van een hond in het eerste jaar van het puppy ongeveer €1.200,= besteden. [7] Deze kosten zijn buiten de dierenartskosten voor vaccinaties en sterilisatie/castratie, en de aanschaf van materialen zoals benches, reismanden en riemen enz.
    • Na het eerste jaar wordt het goedkoper. Omdat je alleen betaalt voor terugkerende dierenartsbezoeken, voer en speeltjes zullen eigenaren ongeveer €100 euro per maand uitgeven.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Een ras kiezen

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je eenmaal je eerste onderzoek gedaan hebt, en besloten hebt dat je een hond kunt nemen, dan moet je besluiten welk formaat hond voor jou geschikt is. Als je slechts weinig ruimte hebt, dan kun je beter geen al te groot ras nemen. In sommige gevallen leggen zelfs appartementen die honden toestaan beperkingen op met betrekking tot formaat. Denk na over wat je wil - een kleine schoothond die zich op je benen opkrult, of een grote hond die potentiële indringers afschrikt?
  2. Omdat honden vele eeuwen geleden om totaal andere redenen gefokt zijn, hebben ze heel verschillende bewegingsbehoeften. Over het algemeen hebben herdershonden (collies, herdershonden), werkrassen (Duitse herder) en jachthonden (labradors, pointers) veel beweging en ruimte nodig. [8] Zelfs de kleinste honden, zoals Maltezer leeuwtjes en chihuahua's, hebben dagelijks beweging nodig. Natuurlijk zijn er ook rassen die bekend staan om hun lage bewegingsbehoeften, waaronder grote honden zoals de mastiffs en kleine honden zoals Dwergkeeshondjes. [9]
    • Als je een actief leven leidt, dan kun je een actief ras kiezen om je te vergezellen op lange hardlooptochten of wandelingen.
    • Als je er de voorkeur aan geeft om op de bank te duiken met een film, kies dan een ras dat tevreden is met jouw ontspannen levensstijl.
  3. Het ras van een hond kan veel invloed hebben op zijn persoonlijkheid. Sommige rassen, zoals Weimaraners, zijn gewoon te groot en te energiek om bij kleine kinderen te houden - ze kunnen te ruw spelen. [10] Andere rassen, zoals de Akita, hebben een kort lontje en kunnen enthousiaste kinderen die niet weten hoe ze daarmee om moeten gaan, bijten. [11] Onderzoek het temperament van alle rassen die je overweegt zodat je kunt bepalen of ze geschikt zijn voor jouw gezin. [12] Gebruik de site van de Raad van Beheer of de diverse rasverenigingen om een beeld te krijgen van de specifieke eigenschappen van elk ras. [13]
  4. [14] Elk hondenras heeft zijn eigen bekende gezondheidsproblemen. Bijvoorbeeld mopshondjes staan erom bekend dat ze vaak oogverwondingen en chronische irritatie en pijn hebben, door dat ze gefokt zijn op heel platte snuiten en uitpuilende ogen. [15] Het enorme formaat en de diepe borst van de Deense Dog veroorzaakt vaak pijnlijke opzwelling en maagkantelingen die onmiddellijk medische zorg behoeven. Ze lijden ook aan heupdysplasie en elleboogdysplacie. [16] Je moet zelf besluiten of de gezondheidsrisico's van een bepaald ras acceptabel zijn voor je.
    • Omdat “bastaarden” meer genetische variatie hebben, zijn ze vaak gezonder dan rashonden. [17] Als je niet te maken wilt krijgen met een hoog risico op genetische problemen, overweeg dan om bepaalde rashonden te vermijden.
  5. Langharige rassen zoals collie's kunnen mooi zijn, maar je moet ze dagelijks borstelen om hun haar vrij van klitten en knopen te houden. Klitten zijn niet alleen lelijk - het kunnen ook pijnlijke vervilte plekken worden die pijn, irritatie en zelfs bloeding en infectie veroorzaken. [18] Kortharige rassen hoeven minder vaak geborsteld te worden, en kunnen een goede keus zijn voor een eigenaar die niet veel tijd wil besteden aan vachtverzorging.
    • Denk ook na over of je zin hebt om al de uitgevallen haren van een langharige hond op te ruimen.
    • De poedel wordt gezien als een niet-verharende hond. Maar het is wel een hond die regelmatig naar een trimsalon moet om te zorgen dat de vacht niet in de knoop gaat.
    • Andere rassen hebben ook een professionele vachtverzorging nodig om een gezonde vacht te houden.
  6. Een rashond zal je een beter beeld geven van het karakter, aangezien honden vaak op hun ouders lijken. Als je een hond van een fokker neemt, zul je ook beter toegang hebben tot de stamboom en medische geschiedenis van de hond, wat je zal helpen gezondheidsproblemen te voorspellen. Maar als je niet verliefd bent op een bepaald ras, dan kun je ook een hond adopteren. De meeste honden in asielen zijn bastaarden . Als je een hond uit een dierenopvang haalt, zul je je gemeenschap helpen door de verantwoording te nemen voor een ongewenste of zwerfhond.
    • Gewoonlijk zal het personeel van de dierenopvang wel meer kunnen vertellen over het temperament en gedrag van de verschillende honden in hun zorg. Zelfs zonder raseigenschappen moet je de persoonlijkheid van een hond goed kunnen beoordelen.
  7. De laatste factor om te overwegen voordat je een hond gaat zoeken, is of je een puppy, een volwassen hond of een oudere hond wil. Er zijn verschillende voordelen en nadelen aan elke keuze.
    • Puppy's zijn schattig en kunnen samen met kinderen opgroeien en herinneringen en langdurige vriendschappen vormen. In eerste instantie kosten ze ook veel werk, en vereisen een zorgvuldige training om te zorgen dat ze veilig zijn rond het huis waar ze opgroeien. Net als met elke andere baby krijg je te maken met ongelukjes en veel energie.
    • Een volwassen hond kan bestaande gewoontes moeilijk afleren, maar ze zijn vaak wel al zindelijk! Ze zijn ook rustiger dan puppy's en zullen niet zoveel toezicht nodig hebben.
    • Oudere honden zullen waarschijnlijk gezondheidsproblemen hebben, maar ze kunnen geweldig, liefdevol gezelschap zijn voor oudere mensen of mensen met een rustige levensstijl. Deze honden maken de minste kans om geadopteerd te worden, dus als je een oudere hond adopteert, dan doe je daar een dier in nood veel plezier mee.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Je hond bezoeken en kiezen

PDF download Pdf downloaden
  1. Nadat je je onderzoek gedaan hebt zul je de hond die je overweegt te adopteren willen zien. Maak een afspraak met de fokker of het asiel om alle honden die je overweegt te bezoeken. Probeer de persoonlijkheid van elke hond te doorgronden door met hem te spelen, wandelen en ermee bezig te zijn. Om zijn persoonlijkheid beter te begrijpen moet je zoveel mogelijk tijd met de hond doorbrengen. Als het niet goed voelt, adopteer die hond dan niet. Wees geduldig en blijf rondkijken - je vindt de juiste hond voor jou wel!
  2. In Nederland moeten puppy's minstens 7 weken oud zijn voordat ze mogen worden verkocht of geadopteerd. [19] Als een fokker of asiel een puppy aanbiedt dat jonger dan 7 weken oud is, dan zijn ze geen betrouwbare bron om een huisdier te halen en moeten ze vermeden worden. Als je bij een asiel een hond haalt, zorg er dan voor dat het personeel een gedragsevaluatie gedaan heeft voordat de hond aangeboden wordt voor adoptie. [20]
  3. Fokkers en medewerkers van dierenopvang brengen veel tijd door met de dieren in hun zorg. Ze zullen je meer kunnen vertellen over de persoonlijkheid en het gedrag van de verschillende honden. Vraag of de hond vriendelijk is, of kleinere honden, katten en andere dieren tolereert. Neem wat de verzorgers van de hond je vertellen in je op en combineer dat met jouw observaties van de hond: speelt hij goed, of is hij agressief tegenover andere honden?
  4. [21] Je kunt ertoe verleid worden om te stoppen en met de honden bezig te zijn, maar zorg ervoor dat je eerst de honden op een afstand observeert en maak aantekeningen over de honden die jou opvallen. Ga bij je tweede bezoek bij de honden kijken die bij je eerste bezoek een goede keus leken.
    • Leg je hand op het hok en kijk hoe de hond reageert. Hij zou je gretig moeten benaderen en aan je hand snuffelen.
    • Trek je hand langzaam terug en weer vooruit. Als de hond je hand niet volgt, dan is hij mogelijk niet goed gesocialiseerd.
    • Vermijd honden die in je gezicht blaffen, springen of naar je uithalen.
  5. Als je met anderen in huis woont - ook een partner die vaak op bezoek komt - dan moet je ervoor zorgen dat de hond goed reageert op iedereen waar hij mee in contact komt. Wanneer je de hond bezoekt, neem dan andere gezinsleden mee en kijk hoe ze hem omgaan. Is er iemand die de persoonlijkheid van de hond niet aanstaat? Bang voor hem is? Alle leden van je kleine “roedel” moeten enthousiast zijn over het vooruitzicht samen te leven.
  6. [22] Met name als je al kleine kinderen in het gezin hebt is dit heel belangrijk, maar ook als je toekomstplannen in die richting hebt. Vergeet niet dat de hond 15 jaar of langer bij je blijft - ga er niet vanuit dat alle honden zich gewoon zullen aanpassen aan een nieuw kind. Als je geen kinderen hebt, vraag dan een vriendin om haar kinderen mee te brengen wanneer je de hond bezoekt.
    • Onthoud dat je als verantwoordelijke hondeneigenaar kinderen moet leren hoe ze veilig met honden om kunnen gaan. Het is jouw taak om te voorkomen dat kinderen aan staarten en oren trekken, of te dicht bij de bek van een hond komen.
    • Maar let ook op of de hond overweldigd raakt door de luide geluiden en snelle bewegingen van een kind. Als hij zich niet overweldigd voelt, dan kan het instinct van een hond nog altijd opgewekt worden op een ongewenste manier. Herdershonden kunnen bijvoorbeeld soms happen naar hielen van kinderen, en ze daardoor bang maken en misschien zelfs verwonden. [23]
  7. Als je een hond bij een fokker koopt, dan zullen ze mogelijk de ouders bezitten en kun je die ontmoeten. De meeste fokkers zullen dergelijke verzoeken begrijpen en eraan voldoen. Door met de ouders om te gaan kun je een beeld krijgen van hoe jouw hond zich zal gedragen wanneer hij opgroeit, aangezien honden vaak de karaktereigenschappen van hun ouders erven. [24]
  8. Als je niet zeker weet of een hond geschikt is voor je, stel dan een tijdelijke opvangsituatie voor. Dit kan gemakkelijker zijn bij het adopteren van een hond uit de opvang, dan wanneer je bij een fokker koopt. Een hondenopvang kan toestaan dat je een hond, of zelfs meerdere honden een langere tijd adopteert. Daardoor heb je de tijd om je mogelijke huisdier beter te leren kennen en kun je uitzoeken of hij bij jouw huis, gezin en levenswijze past. [25]
    • Kies ook een dierenopvang met een redelijke retourmogelijkheid, voor het geval dat je de hond die je adopteert niet kunt houden.
    • Verwacht niet dat je de adoptiekosten terugkrijgt als je de hond terugbrengt, maar de opvang moet niet direct weigeren de hond terug te nemen. Weigeren om de hond terug te nemen geeft aan dat een opvang niet genoeg om de levens van hun dieren geeft.
    Advertentie

Waarschuwingen

  • Zindelijk maken van dieren is heel moeilijk. Geef niet op!
  • Ga niet naar “achtertuin” fokkers of broodfokkers, die vaak ongezonde, verwaarloosde dieren verkopen.
  • Koop een hond nooit in een opwelling. Het is een grote langetermijns-verantwoordelijkheid en moet zorgvuldig overwogen worden.
  • Zorg ervoor dat je op de hoogte bent of een puppy zijn inentingen gehad heeft.
  • Wees voorzichtig bij het kopen van honden via het internet. Zorg ervoor dat je zowel de hond als de verkoper ontmoet hebt voordat je hem koopt.
Advertentie

Benodigdheden

  • Bench
  • Voerbakje en waterbakje
  • Voer en water
  • Speeltjes
  • Steriliseren/castreren (optioneel)
  • Kleine rassen hebben soms kleding nodig (truitjes, laarsjes enz.)
  • Grotere rassen hebben soms een hek voor in de auto nodig, voor de veiligheid van zowel het huisdier als de bestuurder.
  • Goed passende halsband
  • Goed passend tuigje en riem
  • Snoepjes

Over dit artikel

Deze pagina is 3.189 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie