Pdf downloaden Pdf downloaden

Kunstmatige inseminatie is de techniek die wordt gebruikt om een vrouwelijke hond te impregneren zonder dat ze hoeft te paren. Eerst wordt er zaad verzameld bij een mannelijke hond en dat wordt vervolgens in het voortplantingsstelsel van de vrouwelijke hond geplaatst wanneer ze vruchtbaar is. Dit resulteert, hopelijk, in penetratie van de eitjes door het zaad, waardoor embryo's ontstaan. Hoewel deze techniek door ervaren hondenfokkers zelf wordt toegepast, is er veel kennis, vaardigheid en oefening vereist om hem te perfectioneren, waardoor de techniek alleen door getrainde professionals zou moeten worden toegepast.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Bepalen of je kunstmatige inseminatie moet gebruiken

Pdf downloaden
  1. Hondenfokkers gebruiken kunstmatige inseminatie om verschillende redenen. Sommige rassen leiden aan een beperkte genenpool, vooral wanneer het betreffende lang een laag aantal fokhonden heeft. [1] Als het mannetje en vrouwtje door grote afstand gescheiden zijn, kan het goedkoper zijn om KI te gebruiken dan om de hond en zijn baas te transporteren.
    • Kunstmatige inseminatie kan tevens het zaad van een hond waar veel vraag naar is beschikbaarder maken.
  2. [2] Alleen gezonde honden die aan de raseisen voor structuur en type voldoen mogen gebruikt worden voor het fokken. Dit helpt om te verzekeren dat de nakomelingen gezond zijn en de gewenste raseigenschappen vertonen.
    • Naast een algemeen gezondheidsonderzoek wordt er een onderzoek voor fokgeschiktheid uitgevoerd, om te verzekeren dat het voorplantingsstelsel van de mannelijke hond gezond en stabiel is.
  3. Net zoals de mannelijke hond, moet de vrouwelijke hond onderzocht worden om te verzekeren dat ze gezond is voor het fokken en dat ze aan de raseisen voldoet. Een vrouwelijke hond die in slechte gezondheid verkeert of voortplantingsproblemen heeft, zou moeilijk zwanger kunnen raken, zelfs met KI, en zou ernstige gezondheidsproblemen kunnen overhouden aan een zwangerschap.
Deel 2
Deel 2 van 3:

Zaadcellen van de mannelijke hond verzamelen

Pdf downloaden
  1. [3] Als de mannelijke hond eenmaal geaccepteerd is om mee te fokken, dan moeten zijn zaadcellen worden verzameld. Mannelijke honden raken opgewonden in de aanwezigheid van een loops vrouwtje, in die periode produceert haar lichaam namelijk de meeste feromonen of chemicaliën die mannelijke opgewonden maken. Wanneer hij haar probeert te bestijgen om te paren, wordt de penis naar een kunstmatige vagina geleid, waarin hij ejaculeert.
    • In sommige gevallen is er geen vrouwtje beschikbaar dat in de juiste fase van loopsheid is. Dan kunnen bevroren wattenstaafjes die over de vagina van een loops vrouwtje zijn gehaald worden ontdooid, wat vervolgens over het staarteinde van elke hond gesmeerd kan worden. Dit zorgt voor een reactie bij de mannelijke hond.
    • In sommige gevallen kan er zaad verzameld en opgeslagen worden voordat een hond sterft, zodat het ook na zijn dood nog beschikbaar is. In andere gevallen is het voor een mannelijke hond onmogelijk om zich op natuurlijke wijze voort te planten wegens verwonding, maar kan mogelijk wel nog zaad produceren.
  2. Nadat het zaad is verzameld, moeten de spermacellen die erin zitten onderzocht worden onder een microscoop, om te verzekeren dat ze normaal zijn. [4] Dit houdt in dat er een voldoende aantal is en ze de juiste vorm en activiteit vertonen.
  3. Gekoeld zaad moet binnen 24 uur gebruikt, zo niet, dan moet het ingevroren worden. Zaad wordt opgeslagen in stikstofhouders, op temperaturen onder nul. Op deze manier kan het zaad jaren later nog gebruikt worden.
    • De beste resultaten komen voort uit vers zaad. Bij gekoeld zaad daalt het succesniveau naar 59-80% en bij bevroren zaad daalt het verder naar 52-60%. [5]
Deel 3
Deel 3 van 3:

Zaad in de vrouwelijke hond implanteren

Pdf downloaden
  1. In tegenstelling tot het mannetje, moet het vrouwtje in de ontvankelijke fase van haar loopsheid zijn om succesvol te kunnen verwekken. Vrouwtjes zijn doorgaans twee keer per jaar loops.
    • Elke cyclus heeft een voorbereidende pre-oestrus fase, waarin de vulva van het vrouwtje (zichtbaar vanaf de buitenkant) opzwelt en ze zeven tot negen dagen bloedt. De uterus (baarmoeder) wordt voorbereid om een geschikte omgeving te creëren, waarin de embryo's zich tot puppy's kunnen ontwikkelen. [6]
    • Hierna vertraagt het bloeden en is de hond ontvankelijk voor paring. Deze fase heet oestrus. Dit is de werkelijke loopsheid en de periode waarin het vrouwtje zal blijven staan om met een mannetje te paren. Ze kan alleen in deze periode zwanger worden. De meest vruchtbare periode is aan het einde of net na de werkelijke loopsheid.
    • Dierenartsen kunnen bepalen in welke fase van loopsheid de vrouwelijke hond zich bevindt, door een uitstrijkje te maken in de vagina en de cellen te onderzoeken. [7] Het wattenstaafje verzamelt cellen die verschillende vormen hebben, afhankelijk van de fase van de cyclus. Dit is bijzonder handig voor vrouwelijke honden waarbij geen zwelling of bloeding optreedt.
  2. [8] Inseminatie is vrij eenvoudig als het zaad eenmaal is verzameld en de vrouwelijke hond in de oestrus-fase is. Het vrouwtje wordt op een onderzoekstafel geplaatst met haar poten iets wijder dan haar pelvis. Dan wordt een pipet gebruikt om het zaad in de vagina, nabij de cervix, te deponeren.
    • Het inbrengen van de pipet vereist speciale vaardigheid, aangezien de vagina van een vrouwelijke hond vrij lang is. De pipet wordt na het terugtrekken weggegooid.
  3. Ze moeten 10 minuten blijven staan nadat het zaad is ingebracht. Ze mag niet zitten of plassen, anders kan het zaad uit de vagina lopen.
    • Na 10 minuten mag ze normaal rondlopen, maar springen en plassen moeten ongeveer een uur lang vermeden worden.

Tips

  • Als je geen ervaring hebt met het fokken van honden, huur dan een professional in om je te helpen met het proces.
  • Vraag de dierenarts om advies met betrekking tot de timing van het fokken met jouw specifieke hond.
  • Lees alles dat je kan lezen over raseisen voor het betreffende ras, om je te helpen de beste keuze te maken voor het fokpaar.
  • Vraag ervaren fokkers om advies over fokken.
  • Bereid je fokplan van te voren voor, zodat de timing binnen de ideale periode van de cyclus van de je vrouwelijke hond valt. Anders is het fokken mogelijk niet succesvol.

Bronnen

  1. http://www.bbc.com/news/uk-scotland-31091695
  2. http://www.merckvetmanual.com/mvm/management_and_nutrition/breeding_soundness_examination_of_the_male/breeding_soundness_examination_of_male_dogs.html
  3. http://www.vivo.colostate.edu/hbooks/pathphys/reprod/semeneval/dog.html
  4. www.woodhavenlabs.com/semen.html
  5. www.revivalanimal.com/articles/artificial-insemination.html
  6. www.vcahospitals.com/main/pet-health-information/article/animal-health/estrus-cycles-in-dogs/5778
  7. http://www.vivo.colostate.edu/hbooks/pathphys/reprod/vc/cycle.html
  8. www.apps.akc.org/classic/vetoutreach/headlinenews_13.cfm

Over dit artikel

Deze pagina is 2.410 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?