PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Je houden aan een huishoudbudget is een uitstekende gewoonte. Zo zul je minder uitgeven, meer sparen en vermijd je problemen op het moment dat je betalingen moet maken of hoge interesten bij de bank. Om een huishoudbudget op te stellen, heb je enkel je huidige uitgaven en inkomsten nodig en de financiële discipline om je uitgaven zodanig aan te passen dat je financieel gezonder staat.

Methode 1
Methode 1 van 4:

Je spreadsheet of kasboek voorbereiden

PDF download Pdf downloaden
  1. Je kan eenvoudigweg pen en papier gebruiken, maar het is gemakkelijker om een spreadsheetprogramma of een eenvoudig boekhoudingsprogramma te gebruiken als je hier toegang tot hebt.
    • Je kan een voorbeeld van een budgetwerkblad vinden bij Kiplinger[ here .
    • De berekeningen in een eenvoudig boekhoudingsprogramma, zoals Quicken, gebeuren bijna automatisch, aangezien ze voor dit soort projecten werden ontworpen. Dit soort programma’s bevat extra mogelijkheden die handig kunnen zijn bij het opstellen van een budget, zoals spaarmogelijkheden. Deze programma’s zijn echter niet gratis, je moet dus wat investeren om ze te gebruiken. [1]
    • Veel spreadsheetprogramma’s bevatten reeds een voorbeeld waarin een huishoudbudget kan worden berekend. Het moet wel worden aangepast aan jouw specifieke behoeften, maar het is toch gemakkelijker dan wanneer je van nul moet beginnen.
    • Je kan ook een elektronische budgeteringssoftware gebruiken, zoals Mint.com, die je uitgaven bijhoudt. [2]
  2. Werk van links naar rechts. Geef de kolommen titels zoals “datum van uitgave”, “bedrag”, “Betaalmethode” en “vaste uitgave/vrije uitgave”.
    • Je moet al je uitgaven en inkomsten gedisciplineerd bijhouden (elke dag of elke week). Veel softwareprogramma’s en apps bieden mobiele apps aan waarin je je uitgaven op het moment zelf kan toevoegen.
    • Dankzij de kolom “betaalmethode” weet je waar je het bewijs van je uitgaven kan vinden. Als je je elektronische rekeningen maandelijks met een kredietkaart betaalt om voordelen te verdienen, noteer je “kredietkaart” als de betaalmethode in de kolom.
  3. Elke invoer moet een categorie krijgen zodat je duidelijk kan zien hoeveel je uitgeeft aan maandelijkse en jaarlijkse rekeningen, basisbenodigdheden en vrije uitgaven. Dit helpt je bij het invoeren van je uitgaven en bij het terugvinden van een specifieke uitgave. Gebruikelijke categorieën zijn onder meer: [3]
    • huur/lening (voeg ook de verzekeringen hieraan toe)
    • nutsvoorzieningen, zoals elektriciteit, gas en water
    • huishoudtransacties, zoals de tuinier of kuisvrouw
    • transport (auto, benzine, openbaar vervoer, verzekeringen)
    • Boodschappen en ander eten (restaurant)
    • Als je hiervoor een softwareprogramma gebruikt, heb je het bijkomende voordeel dat de uitgave gemakkelijk kan worden gecategoriseerd (boodschappen, benzine, nutsvoorzieningen, auto, verzekeringen, enz.) en er verschillende optelsommen kunnen worden berekend zodat je gemakkelijker een analyse kan maken van wat, wanneer, waar, hoe veel en op welke manier (kredietkaart, cash, enz.) wordt betaald. Software helpt je ook om je uitgaven in verschillende tijdspannes en prioriteiten op te delen.
    • Als je een papieren kasboek maakt, maak je een aparte pagina aan voor elke categorie, afhankelijk van hoeveel uitgaven je maandelijks in elke categorie hebt. Als je software gebruikt, kan je gemakkelijk rijen toevoegen zodat al je uitgaven erin passen.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 4:

Je uitgaven bijhouden en documenteren

PDF download Pdf downloaden
  1. Sommige voorbeelden hiervan zijn afbetalingen van de auto, huur of lening, nutsvoorzieningen (zoals water, elektriciteit, enz.), en verzekeringen (mutualiteit, enz.). Uitgaven zoals studentenleningen en kredietkaartleningen behoren hier ook. Maak een aparte lijn aan voor elke uitgaven. Schrijf een schatting neer tot je de factuur krijgt en de exacte som kent. [4]
    • Sommige bedragen, zoals je huur of lening, zijn elke maand hetzelfde, terwijl andere bedragen (zoals nutsvoorzieningen) kunnen variëren. Schrijf een schatting in van de periodieke betalingen (op basis van wat je het vorige jaar betaalde, bijvoorbeeld), maar eens de rekening komt en je hem betaalt, moet je het precieze bedrag invoeren in je kasboek.
    • Rond af naar boven of naar beneden tot de dichtstbijzijnde 10 euro zodat je het algemene bedrag kent van elk item.
    • Bij sommige nutsbedrijven kan je een gemiddelde schatting betalen, in plaats van de factuur elke maand te veranderen. Dit is een interessante optie als regelmaat belangrijk is voor jou.
  2. Ga na waar je regelmatig geld aan uitgeeft en hoe veel. Hoeveel besteed je wekelijks aan benzine? Welk bedrag besteed je gewoonlijk aan inkopen? Denk na over andere essentiële zaken die je nodig hebt, niet die je wil. Nadat je een lijn hebt aangemaakt voor elk van deze uitgaven, vul je een schatting in van hoeveel je hieraan uitgeeft. Eens je de feitelijke prijs kent, vul je die onmiddellijk in.
    • Betaal zoals je gewoonlijk doet, maar neem het kasticket mee of noteer het bedrag telkens je je portefeuille bovenhaalt. Aan het einde van de dag tel je dit uit, op papier, computer of op je telefoon. Zorg ervoor dat je precies opschrijf waar je geld aan hebt uitgegeven en gebruik geen algemene termen zoals ‘eten’ of ‘vervoer’.
    • Software zoals mint.com helpt je bij het categoriseren van je uitgaven zoals ‘levensmiddelen’, ‘nutsvoorzieningen’ en ‘diverse aankopen’. Dit helpt je te begrijpen hoeveel je maandelijks uitgeeft aan elke categorie.
  3. Deze omvatten dure items die je kan wegsnijden of je niet het plezier geven die de prijs waard is. Dat kan gaan van dure feestjes tot afhaalmaaltijden en koffie.
    • Vergeet niet dat elke uitgave een aparte rij moet innemen. Hierdoor kan je spreadsheet of kasboek vrij lang worden tegen het einde van de maand. Het voordeel is dat als je je rekeningen opsplitst in de verschillende soorten uitgaven die je doet, je kasboek overzichtelijk blijft.
  4. Hoewel niet iedereen maandelijks geld opzij kan zetten om te sparen, zou iedereen dit als doel moeten vooropstellen en, indien mogelijk, dit ook doen.
    • Een fantastische doelstelling is 10% van je loon. Met dit bedrag zal je spaarboekje vrij snel aangroeien, terwijl het de andere domeinen in je leven niet sterk aantast. We zijn het gewoon om aan het einde van de maand niets meer over te houden. Daarom moet je eerst sparen. Wacht niet tot er geen geld meer over is aan het einde van de maand.
    • Pas het bedrag dat je spaart aan, of beter, pas je uitgaven aan, indien mogelijk! Geld dat je spaart, kan je later investeren of je kan sparen met een specifiek doel, zoals een huis kopen, studiegeld, vakantie of iets anders.
    • Sommige banken bieden gratis spaarprogramma’s aan die interessant zijn om zonder al te veel moeite, maandelijks wat geld opzij te zetten. [5]
  5. Tel elke rubriek lijnen individueel op en tel ze vervolgens samen op. Zo kan je zien welk percentage van je loon je aan elke rubriek uitgave apart uitgeeft en hoeveel je in totaal uitgeeft.
  6. Voeg alle inkomsten toe, tips, zwart werk (geld dat je aanneemt zonder belastingen op te betalen), geld dat je op de grond vindt en je salaris (of een maandelijkse balans als je om de twee weken wordt betaald).
    • Dit vormt je salaris.
    • Schrijf alle inkomsten op van alle bronnen met dezelfde details als die van je uitgaven. Reken ze zo nodig wekelijks of maandelijks uit.
  7. Als het bedrag van je volledige uitgaven groter is dan je inkomen, moet je bekijken hoe je je uitgaven kan verminderen of hoe je je rekeningen kunt verminderen.
    • Met de gedetailleerde informatie bij de hand over hoeveel je uitgeeft aan welk specifiek voorwerp, alsook de prioriteit die elke uitgave voor je heeft, kan je de domeinen bepalen waarin je je uitgaven kan verminderen of schrappen.
    • Als je maandelijkse inkomen hoger ligt dan je uitgaven, moet je kunnen sparen. Dit geld kan worden gebruikt voor een tweede lening, studiegeld of een andere grote uitgave. Of je kan het geld opsparen voor iets kleins zoals een dagje in de spa.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 4:

Een nieuw budget opstellen

PDF download Pdf downloaden
  1. Beperk meer bepaald je vrije uitgaven. Leg een vast bedrag vast waar je maandelijks niet over kunt gaan en hou je hieraan.
    • Het is perfect in orde om vrije uitgaven te voorzien – leven zonder wat plezier is niet leuk. Maar door een budget voorop te stellen en je hieraan te houden, hou je deze uitgaven binnen de perken. Als je bijvoorbeeld vaak naar de film gaat, kan je een budget van 40 euro per maand vooropstellen voor filmtickets. Eens je die 40 euro hebt uitgegeven, ga je niet meer naar de film tot de volgende maand.
    • Je moet ook je basisbehoeften goed analyseren. Regelmatige uitgaven zouden maar een deel van je inkomen mogen uitmaken. Zo zouden levensmiddelen slechts 5 tot 15% van je inkomen mogen uitmaken. [6] Als je hier meer aan uitgeeft, zoek je best manieren hoe je deze uitgave kunt verminderen.
    • Het percentage dat je aan basisbehoeften uitgeeft varieert; voor levensmiddelen hangt dit af van de prijs, de grootte van je familie en specifieke voedingsbehoeften. Het punt dat hier wordt gemaakt is dat je nagaat dat je niet onnodig geld besteedt. Zo kan het zijn dat je bijvoorbeeld veel geld uitgeeft aan bereide maaltijden die duurder zijn, terwijl je vaker thuis kunt koken.
  2. [7] Door onvoorziene uitgaven te voorzien voor mogelijke noodsituaties, zullen onverwachte medische kosten, auto of onderhoud van je huis minder impact hebben op je algemene budget en financiële soliditeit.
    • Bedenk hoeveel je voor een jaar nodig zou hebben en deel dit bedrag door 12 om je maandelijkse budget te kennen.
    • Dit betekent dat, als je je wekelijkse afgesproken bedrag een beetje overschrijdt je totaalbedrag niet in het gedrang komt en je niet bij de bank te leen moet gaan.
    • Als je aan het einde van het jaar deze buffer niet hebt gebruikt voor onvoorziene uitgaven, dan is dat goed nieuws! Je kan dit extra geld op je spaarboekje zetten of gebruiken voor je pensioensparen.
  3. Dit zijn geen onvoorziene uitgaven, maar eerder deel van je plan. Moet je dit jaar huishoudspullen vervangen? Heb je een nieuw paar schoenen nodig? Wil je een auto kopen? Plan dit op voorhand in en zo hoef je je spaarboekje niet aanspreken.
    • Een ander belangrijk punt is dat je deze zaken enkel zou moeten aankopen eens je hiervoor hebt gespaard. Ga na of je ze nu echt nodig hebt?
    • Eens je het geld dat je voor noodgevallen of voor een voorziene uitgave hebt uitgegeven, voer je de juiste som in en verwijder je de geraamde kost die je had gecreëerd, anders wordt hij dubbel gerekend.
  4. Pas je buffers en doelstellingen aan aan je eigenlijke uitgaven en inkomen. Deze oefening helpt je niet enkel bij het maken van een doeltreffend budget en het sparen waardoor je leven iets minder chaotisch en dus rustiger wordt, het zal je er ook toe aanzetten om je uitgaven te verminderen zodat je je doelstellingen kunt bereiken en de aankopen die je wil doen, kunt maken zonder dat je hiervoor schulden moet maken.
    • Probeer enkel geld uit te geven aan de vaste en variabele uitgaven. Snij in je vrij uitgaven, waar mogelijk.
    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 4:

Voorbeelddocumenten

PDF download Pdf downloaden


Tips

  • Vermijd om al je geld op één bankrekening te houden. Gebruik een lopende rekening voor je uitgaven, een spaarrekening voor je kortetermijnbesparingen, een investeringsrekening voor je besparingen op middellange termijn en een pensioenfonds voor besparingen op lange termijn. Als je deze regel volgt, heb je het juiste geld op de juiste plaats voor ingeval je het nodig hebt, zowel voor nu als voor de toekomst.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 3.195 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie