PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Als je erover nagedacht hebt om een kat te halen en besloten hebt dat je er klaar voor bent, dan is het tijd om wat onderzoek te doen. Denk er goed over na wat voor kat je wilt. Overweeg het geslacht, leeftijd en persoonlijkheid. Bezoek daarna verschillende katten voor je er een thuisbrengt. Zorg ervoor dat je huis een uitnodigende omgeving is en wees erop voorbereid om zijn hele leven lang voor je kat te zorgen.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Katten onderzoeken

PDF download Pdf downloaden
  1. Wil je een raskat of een kruising met onbekende ouders? Raskatten hebben een grotere kans op geërfde gezondheidsproblemen die je moet onderzoeken en waar je je op voor moet bereiden. Met een kruising zul je waarschijnlijk niet weten welke gezondheidsproblemen hij geërfd heeft. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze getest zijn op ziekten zoals kattenleukemie voor je gaat adopteren. [1]
    • Als je geïnteresseerd bent in een raskat, doe dan onderzoek naar fokkers met een goede reputatie en zorg dat je een kat kiest van een ervaren fokker met een goede nazorg.
    • Als je de kat uit een asiel of dierenopvang haalt, dan zijn ze gewoonlijk getest en gevaccineerd. Ze kunnen zelfs al gesteriliseerd of gecastreerd zijn.
  2. Je zult moeten uitzoeken wat voor ras bij jouw behoeften past. Verschillende katten zijn in verschillende mate actief en speels. Overweeg deze eigenschappen wanneer je gaat bepalen welk ras je wilt: [2]
    • Energieniveau
    • Behoefte aan aandacht
    • Mensgerichtheid
    • Spraakvermogen
    • Meegaandheid of kalmte
    • Intelligentie en onafhankelijkheid
    • Noodzaak voor vachtverzorging (verhaart veel of weinig)
    • Verenigbaarheid met andere huisdieren
  3. Besluit hoe actief je wilt dat je kat is. Katjes zijn heel energiek en zijn nog niet zo onafhankelijk. Volwassen katten kunnen gewoonlijk voor zichzelf zorgen en zijn meestal wat minder aanwezig dan katjes. Als je jonge kinderen of baby's in je gezin hebt, dan is het niet verstandig om een katje te adopteren, omdat katjes nooit ruw behandeld mogen worden. Als dat toch gebeurt, dan zullen ze ruw spelen, met bijten en krabben. [3]
    • Overweeg een wat oudere kat te nemen als je zelf ook wat ouder bent. Oudere katten worden vaak over het hoofd gezien in de opvang, maar ze vormen gewoonlijk uitstekend gezelschap later in het leven. Ze zijn niet zo onstuimig en genieten van de rustigere geneugten van het leven.
  4. Als mannelijke of vrouwelijke katten eenmaal zijn gecastreerd (mannetjes) of gesteriliseerd (vrouwtjes), dan zit er niet veel verschil meer in gedrag. Bij beide geslachten heb je evenveel kans dat ze lief, vriendelijk, prikkelbaar of moeilijk zijn. Als je geen gecastreerde of gesteriliseerde kat krijgt, dan zijn er gedragsverschillen om te overwegen:
    • Katers: zijn geneigd om te sproeien in het huis op verticale oppervlakten (gordijnen, muren, deuren), willen zwerven en vechten, wat ze vatbaar maakt voor ziekte en ze minder geschikt maakt als binnenkat.
    • Poezen: neigen om veel te miauwen als ze krols zijn en niets zal ze ervan weerhouden om het huis uit te komen om te paren. Als ze zwanger worden dan is er altijd een risico dat er iets misgaat bij de bevalling. Dit kan hoge dierenartskosten betekenen. Je moet dan ook een nieuw huis vinden voor de vele katjes die ze in haar leven kan krijgen. [4]
  5. Veel katten vinden gezelschap van een andere kat fijn. Als je twee katten adopteert, hoef je je geen zorgen te maken over verveling of eenzaamheid, of problemen als je weg bent. En als je uit een opvang adopteert, dan red je twee levens in plaats van een. [5]
    • Verzeker je ervan dat je genoeg plaats hebt in je huis, en financiële middelen om voor meer dan een kat te zorgen.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Een goede combinatie vinden

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je een kat met een stamboom wilt, maak dan een afspraak met een fokker om het proces op gang te brengen. Vraag eigenaren van andere raskatten waar zij hun katten vandaan hebben, of vraag dierenartsen in de buurt voor aanbevelingen. Gewoonlijk kijken mensen voor een kat bij een asiel. Personeel van een asiel zal veel over hun katten en katjes weten, en ze zullen in staat zijn je te helpen een dier uit te zoeken dat goed bij jouw gezin past.
    • Je kunt ook advertenties op websites en in kranten zoeken voor beschikbare katten. Dit kan goedkoper zijn, maar ook risicovol. Je zult niet zeker zijn van de achtergrond en oorsprong van de kat. Hetzelfde geldt voor dierenwinkels, behalve als ze je in contact kunnen brengen met de fokkers.
  2. De ogen moeten helder zijn, zonder viezigheid of traanvocht. De neus moet vrij van afscheiding of slijm zijn en de kat moet niet niezen of hoesten. De vacht moet schoon zijn, redelijk glad en vrij van klitten bij langharige katten. Strijk met je hand tegen de haren in om te controleren op vlooien (kleine, bruine, snel bewegende beestjes op de huid). [6]
    • Katjes met bolle buikjes kunnen net gegeten hebben of ze hebben wormen. Je moet ook opletten op tekenen van diarree bij katten of katjes (hetzij in de kattenbak of aan de achterkant van de kat).
  3. Bezoek diverse katten in het asiel, bij fokkers of op een andere plek. Speel met de katten waar je in geïnteresseerd bent om te ontdekken of jullie karakters bij elkaar passen. Overweeg wat voor kat je denkt dat goed past in jullie huis. Wanneer je twijfelt over de persoonlijkheid van een kat, stel dan vragen aan de medewerkers van het asiel, de fokker of de vorige eigenaar als dat mogelijk is. [7]
    • Zoek je bijvoorbeeld naar een vriendelijke, knuffelige kat? Je moet direct kunnen zien of een kat ervan houdt om geaaid te worden of op schoot te zitten. Wil je een kat met een onafhankelijk karakter? Sommige katten zijn terughoudender dan anderen. Anderen houden ervan contact te maken met mensen.
  4. Dit kan verschillend zijn afhankelijk van of je een kat uit een asiel haalt, van een fokker of een andere bron. Je moet waarschijnlijk papierwerk invullen en mogelijk een bedrag betalen voor je je kat mee kunt nemen uit het asiel. Hoogstwaarschijnlijk zal de fokker een behoorlijk bedrag vragen voor het voorrecht om een van hun katjes te mogen adopteren.
    • Sommige asiels en fokkers kunnen je vragen stellen over je thuisomgeving voordat je een kat mag adopteren. Anderen kunnen zelfs een huisbezoek plannen of je om referenties vragen. Als je je huis huurt, heb je misschien schriftelijke toestemming voor het houden van een huisdier nodig van je huisbaas.
  5. De kat moet onderzocht worden op kattenleukemie, als ze nog niet getest is. De oren moeten gecontroleerd worden op oormijt, een veelvoorkomend probleem bij katjes, en het moet behandeld worden als dat nodig blijkt. De huid zal gecontroleerd worden op vlooien of andere parasieten. De kat zal gecontroleerd worden op een mogelijke infectie met parasieten (darmwormen). [8]
    • Zelfs als de test negatief is, dan zal de kat waarschijnlijk toch preventief ontwormd worden.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Je kat mee naar huis nemen

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je uit een asiel adopteert, zal het bij deze katten al gedaan zijn, of zal het noodzakelijk zijn dat je het voor een bepaalde leeftijd laat doen. Je kat zal gevaccineerd worden tegen kattenziekte, niesziekte en rabiës, maar er zijn andere vaccinaties die je dierenarts kan aanbevelen. Als je kat niet is gesteriliseerd of gecastreerd, dan zal het eerste onderzoek een perfect moment zijn om deze heel belangrijke operatie te laten uitvoeren. [9] Microchippen (het implanteren van een traceerbare chip onder de huid) is ook een goed idee als je kat ooit kwijtraakt.
    • Het is niet goedkoop om de beste gezondheidszorg te bieden aan je kat, maar noodhulp voor ziekten die voorkomen kunnen worden is veel duurder. Het afsluiten van een dierenverzekering helpt het reduceren van de kosten ook.
  2. Neem een plastic kattenbak en vul dit 'toilet' met schone kattenbakvulling. Zet de kattenbak op een rustige plek in je huis waar je kat gemakkelijk naartoe kan. Wanneer je je kat thuisbrengt, laat je haar zien waar de kattenbak is, zodat ze die kan vinden. [10]
    • Je kunt de kattenbak bijvoorbeeld in een rustige gang zetten of in een tweede badkamer.
  3. Volwassen katten zullen al weten wat ze moeten doen, maar een katje zul je moeten trainen hoe ze de kattenbak moet gebruiken. Het trainen van een katje is best gemakkelijk. Zet de bak op een gemakkelijk toegankelijke plek en zet het katje erin. Meestal zal ze het gebruiken en als het haar eenmaal een paar keer getoond is, zal ze het begrijpen. Zorg ervoor dat de rand niet te hoog is. Op die manier kan ze er gemakkelijk in klimmen. [11]
    • Zorg ervoor dat je de bak dagelijks schoonmaakt en de vulling elke week vervangt. Hierdoor blijft de bak fris. Als je je kat buiten laat, zul je vaak merken dat de kat buiten haar behoeften doet, wat betekent dat je de bak niet zo vaak hoeft schoon te maken (of er misschien zelfs geen hoeft te hebben).
  4. Zet een voerbak en waterbak klaar waar je kat er altijd bij kan. Kies de hoogste kwaliteit die je je kunt veroorloven. Dit kan in beginsel meer kosten, maar voer is een van de goedkoopste manieren om je kat gezond te houden. Als je droogvoer gebruikt, geef je kat dan eens in de zoveel tijd een blikje natvoer. [12] Zorg ervoor dat er altijd vers water in het bakje zit. Vermijd het om melk of room te geven, aangezien dat diarree en winderigheid kan veroorzaken.
    • Volg de voerinstructies die op de verpakking van het voer staan. Katten kunnen ofwel de hele dag voer hebben staan (zolang ze niet te veel eten) of je kunt ze drie keer per dag voeren. Geef minimaal snoepjes. Obesitas is een probleem bij katten dat ze kan blootstellen aan ernstige ziekten zoals diabetes.
    • Geef je katje speciaal kattenvoer tot ze een jaar is. Stap dan geleidelijk over naar kattenvoer voor volwassenen in de loop van 7 tot 10 dagen. [13]
  5. Katten moeten kunnen krabben voor gezond gedrag. Als je geen krabpaal geeft, dan zal je kat zijn nagels scherpen aan houten meubels en andere zaken. Als je losse nagels vindt rond je krabpalen, maak je dan niet druk; katten verliezen hun nagels en vervangen die door nieuwe, scherpere nagels. Als je de nagels van je kat wilt knippen voor de veiligheid van je gezin of anderen, vraag dan advies aan je dierenarts om ervoor te zorgen dat je je kat geen pijn doet of bang maakt terwijl je dat doet. Knip alleen als het nodig is, aangezien katten hun nagels gebruiken voor veel verschillende dingen, en het leven is gemakkelijker voor ze als hun nagels scherp zijn. [14]
    • Speelgoedmuizen en ander leuk speelgoed zullen je kat bezighouden en beweging geven.
  6. Als je je kat naar buiten laat, zorg er dan voor dat je een kattenluik installeert zodat ze weer naar binnen kan. Magnetische flappen zijn aan te bevelen omdat andere katten dan je huis niet in kunnen. Onthoud dat er buiten veel ernstige gevaren zijn voor katten, maar na verloop van tijd zullen katten die gevaren herkennen en vermijden, zoals drukke wegen of honden. Katten die naar buiten gaan kunnen je ongewenste cadeautjes geven, maar dit is gewoon hun instinct. En, als je kat buiten naar de wc gaat, zul je de kattenbak niet zo vaak hoeven schoon te maken.
  7. Sommige katten of katjes met beperkt menselijk contact kunnen zich minder op hun gemak voelen bij mensen. Als je katje vlucht, zich verstopt en blaast of spuugt als ze niet weg kan komen, dan is ze niet agressief maar angstig. Zet het katje in een kattenkennel in een kamer in huis waar veel menselijke activiteit is, zoals een keuken of woonkamer, zodat ze langzaam kan wennen aan de tv, radio en normaal dagelijks menselijk gedrag.
    • Ga niet te snel. Dwing je kat of katje niet om met je om te gaan. Laat haar geleidelijk naar je toe komen. [15]
  8. Gebruik kleine beetjes (minder dan een vingertop vol) blikvoer op een theelepel om het katje naar je toe te lokken. Draag leren handschoenen om bijtwonden aan je handen te vermijden als een katje heel bang is en blaast en probeert weg te komen. Verpak het katje in een handdoek met alleen haar hoofd eruit. Dit zal het katje kalmeren en jou beschermen tegen krassen. [16]
    • Houd het katje dicht tegen je lichaam zodat je warmte en hartslag het katje kunnen kalmeren. Doe dit een paar uur per dag om haar op haar gemak te brengen bij je. Je zult weten dat je succes hebt als het katje zich genoeg op haar gemak voelt om te spinnen en in slaap te vallen bij je.
  9. Nu je een nieuwe kat in je huis hebt, moet je ervoor zorgen dat de gezinsleden weten hoe ze goed voor haar moeten zorgen. Leer kinderen om niet te ruw te zijn, en introduceer de kat aan andere dieren zodat ze niet bang zal zijn. Als je een katje hebt, laat grotere kinderen dan niet te ruw met haar spelen. Let op het eten, gedrag en kattenbakgedrag van je kat zodat je het weet wanneer ze ziek lijkt. [17]
    • Speel vaak met je kat en zorg voor haar behoeften. Je zult ontdekken dat je nieuwe huisdier fantastisch gezelschap is.
    Advertentie

Tips

  • Door de hoeveelheid zwerfkatten en voor de gezondheid en het geluk van je kat is het sterk aan te raden om je kat te steriliseren of te castreren.
  • Hoe sneller je begint je katje te socialiseren hoe beter. Jongere katjes, tussen 12 en 16 weken, socialiseren gemakkelijk.
  • Je kat hoeft niet gewassen te worden, behalve als je kat vies wordt of een huidziekte heeft. Katten maken zichzelf schoon.
  • Katjes zullen regelmatig naar de dierenarts moeten om volledig gevaccineerd te worden. Volwassen, gezonde katten zullen een jaarlijkse dierenartscontrole nodig hebben. Oudere katten, of katten met chronische gezondheidsproblemen zullen vaker naar de dierenarts moeten.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 6.077 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie