Pdf downloaden Pdf downloaden

Katjes (katten van een dag tot ongeveer drie weken oud) hebben heel veel aandacht en zorg nodig. Katjes die door hun moeder zijn verstoten zijn vrij hulpeloos en kunnen niet voor zichzelf zorgen. Ze kunnen zonder de hulp van hun moeder niet eens hun urine en ontlasting kwijtraken. Als je katjes opvangt die jonger dan drie weken oud zijn, dan moet je weten hoe je een katje kunt helpen om te poepen. Katjes die jonger dan drie weken zijn moeten na elke maaltijd gestimuleerd worden om te poepen. [1] Blijf lezen om erachter te komen hoe je een katje kunt laten poepen.

Deel 1
Deel 1 van 2:

Massage gebruiken om een katje te laten poepen

Pdf downloaden
  1. Nadat je de katje gevoed hebt, moet je het diertje zo vasthouden dat je niet-dominante hand zich onder zijn buik bevindt en het achterwerk naar je toe wijst. Je moet het katje voorzichtig maar toch stevig genoeg vasthouden zodat hij niet uit je hand kan ontsnappen. Zorg ervoor dat je het katje in een warme ruimte stimuleert. Jonge katjes kunnen ernstig ziek worden en zelfs overlijden als ze het koud krijgen. [2]
  2. Je zult dit washandje gaan gebruiken om de buik en anaalstreek van het katje te stimuleren zodat hij kan poepen. Moederkatten wassen hun kleintjes na elke voeding grondig met hun tong, maar een warm en vochtig washandje is een goede vervanging hiervoor. Gebruik bij voorkeur een washandje in een lichte kleur, zodat je ook kunt zien of het katje geplast heeft of niet. [3]
    • Gebruik een washandje dat je alleen voor je huisdieren gebruikt. Gebruik geen washandje dat je tevens in de keuken of voor het wassen van je gezicht gebruikt.
    • Je kunt tevens met warm water bevochtigde wattenbolletjes of gaasjes gebruiken om een katje te helpen poepen. [4] [5]
  3. Gebruik je duim en je vingers en masseer de anaalstreek van het katje zachtjes door het washandje heen. Je zou je duim het meest moeten gebruiken. Deze fungeert als de tong van de moederkat die de achterwerken van haar katjes likt zodat ze gaan plassen en poepen. [6]
  4. Als dat niet zo is, blijf dan doorgaan met het masseren van de anaalstreek. Wanneer het katje begint te plassen, zal dit warm aanvoelen aan de hand waarmee je het achterwerk van het katje masseert. Blijf doorgaan met masseren totdat het beestje stopt met plassen. Controleer vervolgens of het katje gaat poepen.
    • Dit proces zou niet langer dan ongeveer 60 seconden moeten duren. Als je katje na het voeden niet poept of plast, neem dan contact op met een dierenarts. [7]
  5. Blijf doorgaan met masseren en verschuif indien nodig het washandje. Verschuif het washandje af en toe zodat het katje niet vies wordt van de ontlasting. Als je wattenbolletjes of gaasjes gebruikt, gooi het bevuilde materiaal dan weg en blijf het katje masseren met schoon materiaal.
    • Vergeet niet dat het normaal is dat de ontlasting van een katje zacht is 'zolang hij flesvoeding krijgt. Een katje zal pas stevige ontlasting hebben wanneer hij vast voedsel eet. [8]
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

Schoonmaken

Pdf downloaden
  1. Veeg zijn achterwerk goed schoon als hij klaar is met poepen. Gebruik dan een droge handdoek of een ander droog washandje om het achterwerk van het katje zo goed mogelijk af te drogen. Door ervoor te zorgen dat het achterwerk van het katje schoon en droog is voorkom je huiduitslag en infecties.
  2. Zet het katje terug bij zijn broertjes en zusjes in de doos of kooi. Herhaal het masseren van de anaalstreek bij alle katjes waar je voor zorgt. Zorg ervoor dat je bij ieder katje een nieuw washandje gebruikt.
  3. Als je wattenbolletjes of gaasjes gebruikt hebt, gooi die dan gewoon weg. Als je washandjes gebruikt hebt, was die na afloop dan grondig. Je kunt ze het beste op een hoge temperatuur in de wasmachine wassen en wasmiddel en bleek gebruiken.
    • Gebruik de vieze washandjes niet opnieuw om een katje te laten poepen. Door vieze washandjes opnieuw te gebruiken kan je katje een infectie krijgen, wat erg gevaarlijk voor zijn gezondheid kan zijn.
  4. Ook al leg je een washandje tussen je hand en de anus van je katje, dat betekent nog niet dat er geen urine en poep op je handen terechtkomen. Zorg ervoor dat je je handen met warm water en antibacteriële zeep wast nadat je een katje geholpen hebt bij het poepen.
    Advertentie

Tips

  • Maak binnen 24 uur nadat je een nieuwe katje opgehaald hebt een afspraak bij je dierenarts. Het is belangrijk dat je een katje zo snel mogelijk door een dierenarts laat onderzoeken zodat je zeker weet dat hij gezond is. Je dierenarts kan je katje ook vaccineren en medicijnen geven die hij nodig heeft om gezond te worden. Daarnaast kan je dierenarts de vragen beantwoorden die je wellicht hebt over het zorgen voor je nieuwe huisdier. Hij of zij kan je bijvoorbeeld uitleggen hoe je je katje kunt stimuleren om te poepen. [9]
  • Masseer de anaalstreek van je katje na elke voeding. Dit zal overdag en 's nachts een keer in de 2 tot 3 uur zijn totdat je katje ongeveer 3 weken oud is. Sommige katjes kunnen gaan krijsen en piepen wanneer je dit doet, maar luister daar niet naar want dit is iets wat gedaan moet worden.
  • Katjes die ongeveer 4 weken oud zijn kun je leren om hun behoefte op de kattenbak te doen. Zet je katje na het voeden in de kattenbak om hem te helpen begrijpen wat hij moet doen. [10]
  • Je kunt het beste beige of roze washandjes gebruiken. Ze moeten een ietwat ruwe structuur hebben (met lusvormige stof) en niet glad zijn, want de stof moet de ruwe tong van de moederkat nabootsen wanneer ze haar katjes wast.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Ga niet ruw of hard met een katje om. Het zijn immers hele jonge dieren die zacht en voorzichtig behandeld moeten worden. Door het beestje te hard vast te pakken of te ruw te masseren kun je botten breken of ergere verwondingen veroorzaken.
  • Houd het beestje niet te stevig vast, anders zul je het katje pletten. Daardoor kan het dier interne verwondingen oplopen en zelfs overlijden. Het is belangrijk dat je katjes voorzichtig maar toch stevig vasthoudt.
  • Houd het katje ook niet te losjes vast wanneer je hem masseert. Als je het katje laat vallen, dan kan hij ernstige verwondingen oplopen. Je moet het katje stevig genoeg vasthouden zodat hij niet kan ontsnappen, hoe slim het diertje ook denkt te zijn.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 18.904 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie