Katjes vinden het van nature fijn om hun behoeften te doen in modder of zand. Als je ze aan een kattenbak laat wennen, zullen ze daar graag heen gaan in plaats van op je tapijt. Als je ermee begint zodra je je katje thuisbrengt, zal hij of zij razendsnel gebruik gaan maken van de kattenbak. Het is belangrijk om de juiste kattenbak te vinden voor je katje en haar aan te moedigen er gebruik van te maken. Maar je zult je kat niet 'zindelijk' hoeven te maken zoals je een hond zou moeten. Je zou je kat niet hoeven te leren wat hij moet doen met een kattenbak; instinct zal het over het algemeen overnemen. Je moet wel een acceptabele, toegankelijke kattenbak aanbieden. [1] X Betrouwbare bron The Humane Society of the United States Ga naar de bron
Stappen
-
Kies een grote kattenbak. Er zijn kleine bakken beschikbaar voor kleine katjes, maar katjes groeien zo snel op dat je al snel na de introductie de kattenbak moet vervangen. Wanneer je een kattenbak vervangt, zul je het katje opnieuw moeten trainen, dus is het beter om te beginnen met een kattenbak die je lang kunt gebruiken.
- Katjes hebben er geen problemen mee om in grote bakken te komen, zolang er een kant is die laag genoeg is voor ze om erin te stappen. Als je een mooie bak vindt, maar twijfelt of het katje erin kan klimmen, gebruik dan een stuk multiplex of een ander vlak materiaal met een goede grip om een kleine helling te maken. Zet het aan de zijkant van de bak vast met ducttape, en verwijder het weer als het katje groot genoeg is om erin te komen zonder hulp.
-
Overweeg een omsloten kattenbak. Sommige kattenbakken hebben een rand (of kap) eromheen. Het voordeel van de omsloten kattenbak is dat het vulling genoeg kan bevatten voor een enthousiaste graver en het kan de geuren verminderen als je de kattenbak in een kleine leefruimte hebt. Sommige katten voelen zich ook beschermd door de omsluiting. [2] X Bron Feline Behavior for the Veterinarian. Bonnie Beaver. Publisher: Saunders.
- Zorg ervoor dat de omsloten kattenbak groot is; katten hebben de ruimte nodig om comfortabel rond te draaien in de bak. De meeste katten vinden het noodzakelijk om aan hun ontlasting te ruiken en het dan te begraven, en de bak moet daar genoeg ruimte voor bieden. [3] X Bron Feline Behavior for the Veterinarian. Bonnie Beaver. Publisher: Saunders.
- Sommige katten houden niet van omsloten bakken wanneer ze in eerste instantie aangeboden worden. Je kunt de overgang gemakkelijker maken door het klapdeurtje te verwijderen tot je kat gewend is aan de bak.
-
Koop kattenbakvulling. Er zijn veel soorten vulling om uit te kiezen en alle soorten voldoen prima voor de meeste jonge of volwassen katten (8 maanden of ouder). Kies een vulling dat zo stofvrij is als mogelijk, aangezien stof de longen van de kat kan irriteren. [4] X Bron Je zou de volgende factoren in gedachten kunnen houden als je je keuze maakt:
- Gebruik ongeparfumeerde vulling als het mogelijk is. Katjes en katten houden niet altijd van geparfumeerde vulling; als de geur overweldigend is, kan het zijn dat ze ergens anders hun behoeften gaan doen. [5] X Bron Ter aanvulling; sommige parfums kunnen de neus en ogen van een kat irriteren of problemen veroorzaken voor katten die aanleg hebben voor ademhalingsproblemen.
- Overweeg een klontvormende vulling. Klontvormende vulling is een populaire keuze geworden omdat het het gemakkelijk maakt om de uitwerpselen van het katje te verwijderen. Let op dat er wat zorg is over dat een kat ziek kan worden door het innemen van klontvormende vulling. Maar er is weinig tot geen bewijs dat dit gebeurt. [6] X Bron [7] X Betrouwbare bron American Society for the Prevention of Cruelty to Animals Ga naar de bron
- Kies een vulling die algemeen verkrijgbaar is. Sommige katten raken gewend aan een specifieke vulling en herkennen de kattenbak soms niet als zodanig behalve als hun vertrouwde vulling erin zit.
-
Koop een schepje en een kleedje. De laatste dingen die je nodig hebt voor je klaar bent om je katje zindelijk te maken zijn een schepje om uitwerpselen uit de kattenbak te halen en een kleedje om onder de bak te leggen, zodat je voorkomt dat verdwaalde korrels je huis vervuilen.Advertentie
-
Zet de bak op een rustige plek. Zet hem niet in een omgeving waar veel langs gelopen wordt, zoals de keuken of de hal. De ideale plek voor een kattenbak is gemakkelijk bereikbaar, biedt ruim privacy en er zijn geen plotselinge geluiden die een katje bang kunnen maken. [8] X Bron Feline Behavior for the Veterinarian. Bonnie Beaver. Publisher: Saunders.
- Hoewel een wasruimte een populaire keus is voor een kattenbak omdat er minder gelopen wordt dan in andere delen van de meeste huizen, kunnen de onverwachte geluiden die een wasmachine of droger kan maken een katje bang maken, en veroorzaken dat ze de bak niet meer durft te gebruiken. [9] X Bron Feline Behavior for the Veterinarian. Bonnie Beaver. Publisher: Saunders.
- De kattenbak kan het beste staan in een ruimte waar een katje veel tijd doorbrengt. Het katje zou de kattenbak bijna altijd moeten kunnen zien zodat ze er gebruik van kan maken als het nodig is.
- Katjes en katten hebben graag een beetje privacy. Als ze dat niet hebben, dan kunnen ze beginnen achter de bank hun behoeften te doen, of in een andere stille hoek. [10] X Bron
- Als je begint met je katje zindelijk te maken, en het wordt noodzakelijk om de bak te verplaatsen, doe het dan geleidelijk, een halve meter per keer, elke paar dagen. De bak van de ene op de andere dag naar een andere kamer verhuizen kan het katje in de war brengen en leiden tot ongelukjes in het huis. Het kan ook helpen om de voerbak van het katje neer te zetten op de plek waar de kattenbak stond, aangezien de meeste katten niet hun behoeften willen doen waar ze eten.
-
Zet het katje in de gevulde kattenbak. Plaats het katje, zodra je haar thuis brengt, in de bak, zodat ze vertrouwd kan raken met de geur en het gevoel van de kattenbakvulling. Laat haar daar een paar minuten doorbrengen, ook als ze niet meteen haar behoefte doet. Ga door met haar op de bak te zetten nadat ze gegeten heeft, als ze wakker wordt, of elk ander moment waarop je denkt dat ze misschien haar behoefte wil doen. Ter aanvulling hierop, als ze ergens anders gaat zitten, zet haar dan direct in de kattenbak.
- Sommige katjes zullen het doel van de kattenbak direct begrijpen en hebben geen aanvullende zindelijkheidstraining nodig. Anderen zullen tot zelfs tien keer per dag op de bak gezet moeten worden voordat ze het doorkrijgen.
- Vermijd het om het katje te 'laten zien' hoe ze haar ontlasting moet begraven door het voor te doen. Het kan haar bang maken, dus weersta de verleiding om haar pootjes te nemen en haar te helpen graven in de bak tot ze het begrijpt. [11] X Betrouwbare bron The Humane Society of the United States Ga naar de bron
-
Straf niet maar beloon. Wanneer het katje gewend raakt aan de kattenbak en begint om het te gebruiken als haar toilet, beloon haar dan elke keer dat ze gaat door haar te aaien en lieve geluiden te maken. Straf haar niet terwijl ze in de bak zit, anders zal ze het in de bak zitten verbinden met straf. [12] X Bron
- Katjes reageren er slecht op als je hun snuit in de troep wrijft die ze buiten de kattenbak gemaakt hebben. Als ze een ongelukje heeft, laat haar aan de troep ruiken, til haar dan zachtjes op en zet haar in de kattenbak, zodat ze weet waar ze de volgende keer naartoe moet gaan.
- Sla een katje nooit en schreeuw nooit tegen een katje om haar te straffen. Het zal er alleen voor zorgen dat ze bang voor je wordt.
-
Zorg voor genoeg kattenbakken. Als het mogelijk is, zou je een kattenbak moeten hebben voor elke kat in je huis, en een extra kattenbak.
- Een katje zou bijvoorbeeld bij voorkeur moeten kunnen kiezen uit twee kattenbakken. Als je drie katten hebt, zou je voor vier kattenbakken moeten zorgen.
-
Overweeg een periode van opsluiting. Wanneer je een katje voor het eerst in je huis brengt, kun je haar in een beperkte ruimte laten voor de eerste paar weken. Dit kan haar helpen om langzaam te wennen aan haar nieuwe omgeving, geeft haar gemakkelijk toegang tot haar kattenbak en kan helpen om ongelukjes te minimaliseren of in elk geval het gebied te beperken. [13] X Betrouwbare bron American Society for the Prevention of Cruelty to Animals Ga naar de bron
- Je kunt overwegen om het katje op te sluiten in een ruimte zonder tapijt. Dat maakt het gemakkelijker om ongelukjes schoon te maken als ze voorkomen.
- Zet de kattenbak aan de ene kant van de ruimte, en het voer en de slaapplaats aan de andere kant. [14] X Betrouwbare bron American Society for the Prevention of Cruelty to Animals Ga naar de bron
Advertentie
-
Maak de kattenbak elke dag schoon. Katjes houden er niet van om hun behoefte te doen op een vieze bak. Als je de vulling niet vervangt, kan het zijn dat het katje een schonere plaats vindt, zoals het tapijt, om haar behoefte te doen.
- Schep, om de kattenbak schoon te maken, de uitwerpselen uit de bak, doe dit in een klein zakje, sluit het zakje en gooi het weg.
- Je kunt een klein beetje ontlasting in de bak laten (maar wel regelmatig wisselen) gedurende de eerste weken. Dit zal het katje helpen om te onthouden waar de bak voor is.
-
Maak regelmatig de hele kattenbak schoon. Ongeveer een keer per week zul je de hele inhoud van de bak moeten weggooien en de bak goed schoonmaken. Als de bak eenmaal goed leeg is, kun je het wassen met een ongevaarlijk schoonmaakmiddel (of warm water met zeep). Spoel de bak uit, maak het droog en vul het weer met schone kattenbakvulling. [15] X Betrouwbare bron American Society for the Prevention of Cruelty to Animals Ga naar de bron
- Het kan verleidelijk zijn om klontvormende vulling langer dan een week erin te laten, door het gemak waarmee je de uitwerpselen verwijdert. Maar, zelfs klontvormende vulling moet regelmatig volledig weggegooid worden en vervangen.
-
Maak de plekken waar ongelukjes gebeuren grondig schoon. Als je katje of kat buiten de bak zijn behoefte doet, zorg er dan voor dat je de plek volledig schoon maakt, en daarbij alle sporen van urine of ontlasting verwijdert. Dit zal helpen om herhaling van ongelukjes op dezelfde plek te voorkomen. [16] X Betrouwbare bron American Society for the Prevention of Cruelty to Animals Ga naar de bron
-
Overweeg om grote potplanten te verwijderen uit je huis. Als je ontdekt dat je katje de grond in de potten gebruikt als kattenbak, kan het zijn dat je ze moet verwijderen of de grond afdekken met folie gedurende de kattenbaktraining. Katjes begraven hun uitwerpselen instinctief, daarom kunnen ze aangetrokken worden door grond of zanderige plekken. Zorg ervoor dat de kattenbak de enige plek in het huis is waar ze hun behoeften willen doen.
-
Voer het katje op regelmatige tijden. Dit zal je helpen om te kunnen voorspellen wanneer ze de kattenbak moet gebruiken. Katjes voelen over het algemeen ongeveer 20 minuten na het eten de behoefte om naar de wc te gaan. Wanneer je denkt dat ze aandrang heeft, kun je haar meenemen naar de bak en haar erin laten klimmen.Advertentie
Tips
- Terwijl je katje groeit, zul je meer vulling in de kattenbak moeten doen. Tegen de tijd dat je katje zes maanden oud is, moet je beginnen ongeveer vijf tot acht cm vulling in de bak te doen.
- Het is het beste als je een huis hebt met een houten of tegelvloer, omdat je dan de plasjes kunt opdweilen.
- Als je een relatief groot huis of appartement hebt, kun je overwegen om meerdere kattenbakken neer te zetten. Dit verzekert je ervan dat als je katje dringend moet, ze eerder een kattenbak zal gebruiken dan een ander hoekje in het huis. Als je katje betrouwbaarder wordt in het gebruik van de bakken, kun je beginnen de bakken geleidelijk te verwijderen.
- Als je katje onzeker lijkt om haar kattenbak te gebruiken, verzeker je er dan van dat ze in staat is om gemakkelijk in de bak te komen of probeer van kattenbakvulling te wisselen, dat laatste speciaal als de huidige vulling geparfumeerd is.
- Verander geleidelijk van kattenbakvulling. Als je merkt dat je van vulling moet veranderen, probeer dan geleidelijk over te gaan van de ene naar de andere soort vulling, door nieuwe vulling te mengen met de oude en geleidelijk de hoeveelheid 'nieuwe' vulling te verhogen.
Waarschuwingen
- Zorg ervoor dat je je nieuwe katje laat controleren door je dierenarts, om je ervan te verzekeren dat hij gezond is. Sommige ziektes veroorzaken dat katjes en katten zich anders gedragen met betrekking tot de kattenbak.
- Geef je katje droge brokken of halfnat voer, speciaal voor katjes.
- Een veel voorkomende reden waarom een katje buiten de kattenbak zijn behoeften doet, is als de eigenaar het katje gestraft heeft voor het gebruik van de verkeerde plek. Het katje kan zich dan onzeker voelen over het naar de toilet gaan (vooral in een open ruimte) uit angst om gestraft te worden, en gaat zich dan terughoudend gedragen. Straf je katje, met dit in gedachte, nooit voor het op de verkeerde plek zijn behoeften doen, omdat het zaken alleen erger maakt. [17] X Bron Feline Behavior for the Veterinarian. Bonnie Beaver. Publisher: Saunders.
Bronnen
- ↑ http://humanesociety.org
- ↑ Feline Behavior for the Veterinarian. Bonnie Beaver. Publisher: Saunders.
- ↑ Feline Behavior for the Veterinarian. Bonnie Beaver. Publisher: Saunders.
- ↑ http://pets.webmd.com/cats/guide/litter-box-training-cats-katjes?page=2
- ↑ http://pets.webmd.com/cats/guide/litter-box-training-cats-katjes?page=2
- ↑ http://pets.webmd.com/cats/guide/litter-box-training-cats-katjes?page=2
- ↑ https://www.aspca.org/pet-care/cat-care/cat-litter
- ↑ Feline Behavior for the Veterinarian. Bonnie Beaver. Publisher: Saunders.
- ↑ Feline Behavior for the Veterinarian. Bonnie Beaver. Publisher: Saunders.
- ↑ http://pets.webmd.com/cats/guide/litter-box-training-cats-katjes
- ↑ http://humanesociety.org
- ↑ http://pets.webmd.com/cats/guide/litter-box-training-cats-katjes
- ↑ https://www.aspca.org/pet-care/virtual-pet-behaviorist/cat-behavior/remedial-litter-box-training
- ↑ https://www.aspca.org/pet-care/virtual-pet-behaviorist/cat-behavior/remedial-litter-box-training
- ↑ https://www.aspca.org/pet-care/virtual-pet-behaviorist/cat-behavior/remedial-litter-box-training
- ↑ https://www.aspca.org/pet-care/virtual-pet-behaviorist/cat-behavior/remedial-litter-box-training
- ↑ Feline Behavior for the Veterinarian. Bonnie Beaver. Publisher: Saunders.