Pdf downloaden Pdf downloaden

Konijnen kunnen fantastische huisdieren zijn. Maar voor je je nieuwe konijn thuis brengt moet je nog wel een knus verblijf maken, dat tegemoetkomt aan alle behoeften die een konijn heeft. Leer hoe je een comfortabel en veilig verblijf kunt maken voor je konijn, met veel ruimte om zich uit te kunnen rekken, te kunnen spelen en zich terug te kunnen trekken voor de nacht.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Een kooi en andere benodigdheden kiezen

Pdf downloaden
  1. Traliekooien zijn beter geschikt als tijdelijk verblijf omdat ze het konijn geen kans geven om weg te kruipen. Een konijn dat constant en aan alle kanten in zicht is zal zich snel gestrest voelen. Natuurlijk helpt het om een schuilplaats of doos in de kooi te zetten zodat het konijn wat privacy heeft.
    • Maar hoewel een hok beter lijkt, zijn ze zwaar en log, en niet echt geschikt voor binnenshuis.
    • Traditionele hokken worden gemaakt van hout, met kippengaas over de deur gespannen zodat het konijn naar buiten kan kijken. Hout blijft een heel goede keuze omdat het goed isoleert, het houdt de wind, regen en kou buiten in de winter, maar geeft ook schaduw in de zomer.
    • Een traliekooi is prima als tijdelijk verblijf, zoals wanneer het konijn los kan lopen in huis, maar je het konijn niet vertrouwt in de buurt van elektrische bedrading. Wanneer je een traliekooi kiest, zorg er dan voor dat het konijn een schuilplaats of hok heeft, waar hij zich veilig in kan voelen wanneer hij gaat slapen.
  2. Konijnen verschillen enorm van formaat, van het dwergkonijntje dat hooguit 1,5 kilo weegt, tot de enorme Vlaamse reus die wel 10 kilo kan wegen. Het benodigde vloeroppervlak en de hoogte van de kooi zijn afhankelijk van het soort konijn dat je kiest. Wanneer je de kooi koopt, houd dan altijd het volwassen gewicht en formaat van het konijn in gedachten. [1]
    • Als vuistregel kun je aanhouden dat de kooi hoog genoeg moet zijn om het konijn rechtop te laten zitten op zijn achterpoten. De lengte moet meer dan drie volwassen sprongen zijn, en de breedte twee volwassen sprongen.
    • Konijnen leven in legers en voelen zich alleen echt veilig om te slapen als ze omsloten zijn, en bij voorkeur in het donker. Dus zal het prettig zijn als je kooi twee kamers heeft, waarbij een daarvan volledige privacy biedt. [2]
    • Voor twee kleine konijnen moet een kooi minimaal 150 cm lang, 60 cm breed en 60 cm hoog zijn. Als de konijnen groter zijn, stijgt het tot minstens 185 cm lang, 90 cm breed en 90 cm hoog. Natuurlijk moet je je berekeningen altijd baseren op het grootste konijn. [3] [4]
    • Als je een babykonijntje thuisbrengt, houd er dan rekening mee dat deze de komende maanden nog zal groeien, dus kies een hok dat past bij het volwassen formaat van het konijntje.
    • Veel konijnenkooien die bij dierenwinkels verkocht worden zijn feitelijk veel te klein. Als de dierenwinkel geen geschikt assortiment heeft, zoek dan online, of wees creatief en maak er zelf een.
  3. Veel konijnen lijden aan een aandoening met de naam pododermatitis, waarbij ze pijnlijke drukplekken ontwikkelen op de achterkant van hun achterpoten door het zitten op harde bodems of natte bodembedekking. Het gaas van een kooi is totaal ongeschikt als bodem en erg oncomfortabel voor het konijn. [5]
    • Als je kooi een bodem van gaas heeft, dan moet je dit ergens mee afdekken, zoals een stuk triplex, en dat weer bedekken met bodembedekking. [6]
  4. Een hok met zijkanten en bovenkant van gaas geeft je konijn ruim voldoende ventilatie en het zal redelijk gemakkelijk schoon te houden zijn. Maar verzeker je er wel van dat de bodem niet van gaas is. Je konijn moet niet gedwongen worden om langere periodes op gaas te zitten of te staan.
    • Overweeg een kooi met open bovenkant, zoals een puppyren. Dat zal het konijn meer vrijheid geven om rond te bewegen en het zal minder besloten aanvoelen. [7] Let er wel op dat het minstens 90 cm hoog is, zodat het konijn er niet uit kan springen.
    • Als je een buitenhok wilt maken voor je konijn, dan zijn de specificaties anders. Zoek op WikiHow het artikel over het bouwen van een konijnenhok voor meer informatie.
  5. De bodem van de kooi, de bak, moet hoge, dichte zijkanten hebben. Dit is omdat konijnen de neiging hebben om te sproeien als ze plassen.
    • Het is ook handig om te zorgen dat het konijn geen stro over de grond kan gooien.
    • Als je kooi geen beveiliging heeft, en je besluit om er zelf een te maken, gebruik dan materialen zoals karton, die het konijn geen kwaad doen als hij eraan knaagt. Je zult het vaak moeten vervangen, maar het zal je konijn niet ziek maken.
  6. Als je konijn binnen woont, dan is een konijnentoilet kopen en je konijn trainen er gebruik van te maken heel belangrijk. Een driehoekige toiletbak om in de hoek van de kooi of ren te zetten is heel handig. [8]
    • Het kan zijn dat je konijn niet direct gebruik zal maken van de toiletbak, dus wees geduldig. Je zult hem zindelijk moeten maken. Uiteindelijk zal hij leren om er elke keer op te gaan.
  7. Gebruik zware voerbakjes met een vlakke bodem, die moeilijk omgegooid kunnen worden. Zorg voor een hooiruif maar plaats die zo laag mogelijk boven de grond. Konijnen houden er niet van om omhoog te rekken. [9]
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Een plek zoeken voor je kooi

Pdf downloaden
  1. Zet hem niet in een stoffige of vuile ruimte zoals een zolder of kelder, omdat stof de gevoelige longen van het konijn zal aantasten.
    • Het konijn heeft ook natuurlijk licht nodig. Zorg ervoor dat de zon niet recht op hem staat, maar geef hem gefilterd zonlicht.
    • Wees je ervan bewust dat konijnen niet van harde geluiden of plotselinge bewegingen houden. Het plaatsen van de kooi naast een droger kan onnodige stress veroorzaken bij het konijn.
    • Een logeerkamer kan een goede keuze zijn, zolang je ervoor zorgt dat je regelmatig met je konijn bezig bent.
  2. Zorg er ook voor dat andere dieren in het huishouden, zoals katten en honden, het konijn niet kunnen dwarszitten. Konijnen zijn prooidieren en voelen zich niet op hun gemak in de directe nabijheid van vleeseters!
    • Zorg, als je honden hebt, dat je de kooi iets boven de vloer zet. De konijnen zullen zich erg geïntimideerd voelen als er een hond op gelijke hoogte rond snuffelt.
  3. Konijnen moeten niet de hele tijd in hun kooi blijven zitten. Je zult je konijn eruit moeten laten zodat hij wat beweging krijgt. Het is het gemakkelijkst om de kooi in een kamer te zetten waar je het niet erg vindt om je konijn rond te laten huppelen en ontdekken.
    • Zorg ervoor dat de kamer vrij is van draden, scherpe hoeken, klein speelgoed en andere dingen die je konijn kunnen verwonden.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Je kooi inrichten

Pdf downloaden
  1. Een konijn heeft een dikke laag bodembedekking nodig om de achterpoten te beschermen tegen pijn. Hoe groter het konijn is, hoe dieper de bedekking.
    • Materialen die meestal gebruikt worden om de bodem te bedekken zijn stro, houtmot en hooi. Van deze soorten is stro het beste omdat het verend is en zacht, en omdat het in de winter warmte vasthoudt. Stro is ook veilig als het konijn eraan wil knabbelen.
    • Zorg voor een gemiddeld konijn voor minstens 12,5 tot 15 cm bodembedekking, en voor grotere meer.
    • Hoewel je konijn zindelijk kan zijn, is het toch niet verstandig om de kooi te bedekken met tapijt, aangezien het een darmverstopping kan veroorzaken als het wordt opgeknaagd.
    • Maak de natte plekken in de kooi elke dag schoon, door de met urine of keutels vervuilde delen eruit te scheppen en dan te vervangen door schoon stro. Het beste is om de kooi een keer per week helemaal schoon te maken.
    • Konijnen kauwen een deken of bed kapot, dus is het beter om een extra dikke en knusse laag stro in de doos of schuilplaats te leggen.
  2. Vervang het hooi dagelijks en vervang de rest van de konijnentoilet wekelijks. [10]
    • Gebruik geen kattenbakvulling, vooral het klompvormende niet, omdat dit dodelijk kan zijn voor konijnen.
  3. Gras is het beste voer voor konijnen, en hooi is een uitstekende vervanging. Voer je konijn, waar mogelijk, alleen hooi, op die manier zullen hun tanden in perfecte conditie blijven en zullen ze niet te dik worden.
    • Geef een dagelijks extraatje in de vorm van vers fruit of groente, maar probeer elke dag iets anders te geven om een uitgebalanceerd dieet te vormen.
    • Als je meer dan een konijn hebt, zorg dan voor elk konijn een eigen bak, en een extra. Verdeel de bakken over de kooi zodat een konijn zich niet alle bakken kan toe-eigenen. [11]
  4. Waterbakken kunnen gemakkelijk overgeduwd worden of vervuild met pellets of keutels, daarom hebben drinkflesjes de voorkeur. Verschoon het water elke dag zodat het altijd vers is. Was de drinktuit ook dagelijks, en gebruik nooit een drinktuit die verkleurd is door algen.
    • Als je meer dan een konijn hebt, moet je aan beide kanten van de kooi een drinkfles hangen.
  5. Speeltjes bieden ontspanning en verrijking aan de konijnen. Geef het konijn speeltjes om mee te spelen, zoals kartonnen wc-rollen of kartonnen dozen met gaten erin geknipt. Sommige konijnen zullen zelfs spelen met speeltjes als een bal met een belletje erin.
    • Konijnen houden ervan om te knagen dus geef wat stevige takken fruitbomenhout (appel, peer, pruim, kers), of je kunt commerciële konijnenknaagspeeltjes kopen bij een dierenwinkel. [12]
    • Wanneer je speeltjes uitkiest, zorg er dan voor dat ze veilig zijn voor je konijn. Een goed speeltje is een kartonnen doos, gevuld met versnipperd papier en droog hooi. Je konijn zal het heerlijk vinden om daar doorheen te graven.
    Advertentie

Tips

  • Veel konijnen kunnen getraind worden om huiskonijnen te worden en genieten van de vrijheid om zelf het huis te verkennen.
  • De eerste drie tot vier dagen moet je je konijn in zijn kooi houden.
Advertentie

Bronnen

  1. http://www.bluecross.org.uk/2147-2815/housing-and-companionship-for-your-rabbits.html
  2. Textbook of Rabbit Medicine. Frances Harcourt-Brown. Publisher: Butterworth-Heinemann
  3. http://www.bluecross.org.uk/2147-2815/housing-and-companionship-for-your-rabbits.html
  4. Textbook of Rabbit Medicine. Frances Harcourt-Brown. Publisher: Butterworth-Heinemann
  5. http://rabbit.org/faq-housing/
  6. http://rabbit.org/faq-housing/
  7. http://best4bunny.com/bunny-care/housing-ideas/#1
  8. http://www.rabbitnetwork.org/articles/basics.shtml# house
  9. Textbook of Rabbit Medicine. Frances Harcourt-Brown. Publisher: Butterworth-Heinemann
  1. http://www.rabbitnetwork.org/articles/basics.shtml# house
  2. Textbook of Rabbit Medicine. Frances Harcourt-Brown. Publisher: Butterworth-Heinemann
  3. Textbook of Rabbit Medicine. Frances Harcourt-Brown. Publisher: Butterworth-Heinemann

Over dit artikel

Deze pagina is 8.377 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie