Pdf downloaden Pdf downloaden

Luipaardgekko's kunnen leuke huisdieren zijn en veel mensen genieten ervan om ze te hebben. Er kan echter een tijd komen dat je gekko stopt met eten of voedsel weigert. Er zijn een paar dingen die je moet doen om de oorzaak hiervan te vinden en de nodige veranderingen door te voeren.

Methode 1
Methode 1 van 2:

Problemen met de kooi van je gekko oplossen

Pdf downloaden
  1. De omgeving waarin je gekko leeft kan zijn eetlust beïnvloeden. Als de temperatuur in zijn kooi te hoog of te laag is, zal je gekko mogelijk niet eten. Probeer de temperatuur in de kooi aan te passen. [1] [2]
    • Gekko's zijn koudbloedig en kunnen hun eigen lichaamstemperatuur niet regelen. Je zult zowel koele als warme plekken moeten creëren in zijn kooi, om de gekko gezond te houden en te zorgen dat hij goed eet.
    • De warmste plek in de kooi van je gekko zou tussen 32 en 34 graden Celsius moeten liggen.
    • Je gekko moet ook kunnen afkoelen. Zorg dat een deel van zijn leefomgeving rond de 23 graden Celsius is.
    • In de wintermaanden en bij lagere temperaturen is het normaal dat je gekko minder eetlust heeft.
  2. Watermark wikiHow to Een luipaardgekko die niet wil eten verzorgen
    Als je gekko te gestrest is, stopt hij mogelijk met eten. Deze stress kan door veel factoren veroorzaakt worden. Probeer het leven en de leefomgeving van je gekko zo stressvrij mogelijk te maken. [3] [4]
    • Het overplaatsen van je gekko naar een nieuwe leefomgeving, kan hem stress hebben bezorgd. Als je gekko na een overplaatsing is gestopt met eten, zou hij zijn eetlust terug moeten krijgen nadat hij aan zijn nieuwe plek is gewend.
    • Andere gekko's in dezelfde leefomgeving kunnen de gekko die niet eet lastigvallen. Gekko's die worden lastig gevallen kunnen krassen hebben of door de pestkop door de kooi worden gejaagd. Scheiding is de enige manier om dit te voorkomen.
  3. Watermark wikiHow to Een luipaardgekko die niet wil eten verzorgen
    Het kan moeilijk zijn om je gekko te zien eten, wat de indruk kan wekken dat hij niet eet. Er zijn twee manieren om zeker te weten dat je gekko eet, zonder het hem te zien doen. [5]
    • Weeg je gekko. Bij een gemiddelde, volwassen gekko zijn gewichtsschommelingen van ongeveer 1-2 gram normaal. Echter, als hij continu gewicht verliest, is dat een duidelijke aanwijzing dat hij niet genoeg eet. Gewichtsverlies is vaak een teken van parasieten, wat door een dierenarts voor exotische dieren behandeld moet worden. Neem een stoelmonster.
    • Bij het schoonmaken van de kooi kun je uitkijken naar uitwerpselen. Als je gekko regelmatig uitwerpselen produceert, is dat een goede aanwijzing dat hij eet.
  4. Watermark wikiHow to Een luipaardgekko die niet wil eten verzorgen
    Gekko's kunnen moeilijke eters zijn en er is zeker voedsel dat geschikter voor ze is dan ander voedsel. Probeer je gekko iets van het volgende te voeren om zijn eetlust te stimuleren: [6]
    • Veilige insecten zijn onder andere krekels, meelwormen (niet voor het standaard dieet wegens gebrek aan voedingsstoffen en het harde exoskelet), waswormen (alleen als traktatie, zeer verslavend), zijderupsen en Argentijnse kakkerlakken.
    • Zorg ervoor dat de insecten die je aanbiedt niet te groot zijn, aangezien dit je gekko kan verwonden. Als het insect groter is dan de ruimte tussen de ogen van je gekko, is het te groot.
    • Geef levende insecten als voedsel. De beweging kan de aandacht van de gekko trekken.
    • Probeer je gekko in de avond of nacht te voeren, aangezien dit zijn jachtinstinct in het wild nabootst.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

De gezondheid van je gekko waarborgen

Pdf downloaden
  1. Je gekko is misschien gestopt met eten omdat hij ziek is of een verwonding heeft. Als je vermoedt dat je gekko ziek is, moet je hem naar de dierenarts brengen voor onderzoek. Controleer je gekko zorgvuldig op de volgende tekenen: [7]
    • Een huidinfectie kan geïdentificeerd worden door een gebied dat rood of gezwollen is of pus produceert.
    • Een ademhalingsprobleem kan geïdentificeerd worden door verstopte neusgaten, moeite met ademhalen of andere abnormale geluiden tijden de ademhaling. Dit wordt veroorzaakt door stof of hoge luchtvochtigheid.
    • Metabolische botziekte (door gebrek aan calcium en vitamine D3). Hierdoor kunnen de poten en kaken van je gekko zwak zijn en kan hij mogelijk niet staan. Er kan ook zwelling in de buik optreden als gevolg van gebrek aan stoelgang.
    • De ogen van je gekko kunnen troebel worden als hij ziek is of een infectie heeft.
  2. Watermark wikiHow to Een luipaardgekko die niet wil eten verzorgen
    Levenscycli kunnen van invloed zijn op hoeveel of weinig je gekko wil eten. Als je weet hoe oud je gekko is, kun je inzicht krijgen in wat de normale hoeveelheid voedsel is die je gekko zou moeten eten. [8]
    • Gekko's die pas uit het ei komen, eten soms tot wel een week lang niet.
    • Jonge gekko's kunnen 1 of 2 keer per dag eten.
    • De eetlust van oudere gekko's van sterk verminderen. Minder eetlust is normaal bij oudere gekko's en duidt dus niet direct een medisch probleem aan. Hij eet mogelijk slechts 1 keer per 2 dagen.
    • Vrouwtjes zijn ontvankelijk voor voortplantingsproblemen, wat de eetlust kan beïnvloeden. Ze produceren vaak onvruchtbare eieren in de lente, zelfs zonder de aanwezigheid van een mannetje. Deze kunnen weer geabsorbeerd worden of legnood veroorzaken (wat dodelijk kan zijn en behandeling door de dierenarts vereist). Als je een vrouwtje hebt, geef haar dan een gebied waar ze eieren kan leggen, zodat ze zich niet beperkt voelt. Als het probleem aanhoudt, laat haar dan altijd controleren door een dierenarts die bekend is met de soort. [9]
    TIP VAN EEN DESKUNDIGE

    Pippa Elliott, MRCVS

    Dierenarts, Royal College of Veterinary Surgeons
    Dr. Elliott is dierenarts met meer dan dertig jaar ervaring. In 1987 studeerde ze af aan de Universiteit van Glasgow en werkte daarna 7 jaar lang als dierenarts. Vervolgens werkte ze meer dan tien jaar als dierenarts bij een dierenkliniek.
    Pippa Elliott, MRCVS
    Dierenarts, Royal College of Veterinary Surgeons

    Dierenarts Pippa Elliott adviseert het volgende: "Vrouwelijke luipaardgekko's kunnen stoppen met eten als ze eieren willen leggen, maar geen geschikt substraat hebben. Probeer om een klein gebied met geschikt, zacht, substraat te creëren, bijvoorbeeld vochtige eco-aarde of vermiculiet, om eieren in te leggen. Bezoek bij twijfel altijd een dierenarts voor reptielen."

  3. Je kunt je gekko mogelijk met de hand voeren, als hij het niet erg vindt dat je hem optilt. Er zijn een paar methodes voor de bereiding van het voedsel die beter werken dan anderen. Je moet mogelijk wat experimenteren om erachter te komen welke methode je gekko het liefste heeft. [10]
    • Je kunt vruchtennectar op een wattenstokje doen. Het wattenstokje plaats je vervolgens nabij de bek van je gekko. Als je gekko het aantrekkelijk vindt, zou hij er aan moeten gaan likken en de nectar op het wattenstaafje zo opeten.
    • Je kunt je gekko in de ene hand vasthouden en een prooidier in je andere hand. Introduceer de prooi aan je gekko door hem bij de bek te houden. Je gekko kan dit interessant vinden en beginnen te eten.
    • Als je gekko geen levende prooi uit je hand wil eten, moet je de prooi mogelijk pletten voordat je hem presenteert. Als de prooi eenmaal is geplet, wrijf je hem zachtjes tegen te lippen van de gekko om hem aan te moedigen te eten.
    • Dwing je gekko niet om te eten.
  4. Zelf een medisch probleem vaststellen kan moeilijk zijn. Als je merkt dat je gekko niet eet, zou je met hem naar de dierenarts moeten voor een goed onderzoek. De dierenarts kan een accurate diagnose stellen en zal er samen met jou aan werken om de eetlust en de gezondheid van je gekko te herstellen. [11]
    • Je moet mogelijk een vers stoelmonster meenemen.
    • Houd een gekko waarvan je vermoedt dat hij ziek is uit de buurt van andere gekko's, als je die hebt. Dit zal voorkomen dat eventuele ziektes zich verspreiden naar gezonde gekko's.
    Advertentie

Tips

  • Wanneer je je gekko vastpakt, wees dan altijd voorzichtig.
  • Onderhoud de leefomgeving van je gekko. Dit zal niet alleen helpen om zijn eetlust, maar ook om zijn algehele gezondheid te behouden.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Dwing je gekko nooit om te eten.
  • Als je denkt dat je gekko ziek is, breng hem dan naar de dierenarts.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 13.595 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie