Pdf downloaden
Pdf downloaden
Of je volwassen muizen nu kleintjes gekregen hebben of je ergens babymuizen gevonden hebt, het verzorgen van de kleine, kwetsbare zuigelingen kan een hele opgave zijn. Babymuizen hebben vanaf een paar uur na de geboorte de juiste zorg nodig om te overleven. Onderneem dan ook direct actie als je hulpeloze babymuisjes aantreft. [1] X Bron
Stappen
-
Hou de moeder goed in de gaten en let op of ze agressief of nonchalant met haar kleintjes omgaat. Als de muizen die je verzorgt een moeder hebben, zal zij ze waarschijnlijk in leven houden. Vrouwtjesmuizen verzorgen hun jongen vaak echter niet goed en kunnen hun kleintjes bijvoorbeeld aan hun lot overlaten of zelfs opeten. [2] X Bron
- Als de moeder haar jongen niet meer voedt of ze een van haar kleintjes opeet, kun je haar beter van de kleine muisjes scheiden.
- Je kunt muizen het beste voorzichtig aan hun staart optillen.
- Als de moeder agressief is of haar jongen niet goed verzorgt, zul je de zorg van haar over moeten nemen.
-
Mochten de muizen weesjes zijn, probeer dan een pleegmoeder voor ze te vinden. Andere zogende vrouwtjesmuizen zouden de zorg voor de kleintjes over kunnen nemen. [3] X Bron Dit is op zowel psychologisch als lichamelijk niveau het beste voor de kleintjes. Als de muisjes ouder dan anderhalve week zijn, zal een andere vrouwtjesmuis de kleintjes echter waarschijnlijk verstoten.
- Probeer zo snel mogelijk een zogende moedermuis te vinden door dierenwinkels of muizenfokkers te bellen.
- Wrijf voorzichtig wat zaagsel uit de kooi van de nieuwe moeder over de muisjes. Dit vergroot de kans dat de moedermuis de zorg voor de kleintjes op zich neemt. [4] X Bron
- Plaats de baby's bij de moeder in de kooi.
- Hou in de gaten of de moeder agressief wordt, hard begint te piepen of de muizen links laat liggen.
-
Hou de gezondheid van de muisjes in de gaten en let er vooral op dat ze geen diarree krijgen of uitgedroogd raken. Zelfs als een biologische moeder of pleegmoeder haar kleintjes goed verzorgt, kunnen babymuizen deze problemen ontwikkelen. [5] X Bron Uitdroging gaat vaak gepaard met diarree en kan dodelijke gevolgen hebben.
- Een gezwollen buikje, loomheid en gelige poep zijn symptomen van diarree. [6] X Bron
- Voer de muizen in plaats van melk een elektrolytenoplossing voor mensenbaby's.
- Laat de kleintjes door een dierenarts nakijken.
Advertentie
-
Voer de muizen kattenmelk. Je kunt hiervoor in dierenwinkels poeder aanschaffen, waarna je de muizen met een spuitje kunt voeren. [7] X Bron Je kunt ook melkpoeder voor mensen gebruiken, maar let er hierbij op dat dit poeder geen ijzer bevat. Volle, rauwe geitenmelk is voor babymuizen ook erg voedzaam.
- Maak de melk voordat je de muizen voert warm; gebruik geen hete of koude melk.
- Volg voor het mengen van melkpoeder de aanwijzingen op de verpakking.
-
Gebruik een smal spuitje of een rietje om de muisjes te voeren. Zuig in dit geval wat melk in het spuitje of rietje om de voeding voor te bereiden.
-
Laat voorzichtig druppels melk in de bekjes van de muizen vallen. Let er goed op dat je niet teveel tegelijkertijd in de bekjes stopt. Als er vocht uit het neusje komt, moet je meteen ophouden de muis te voeren. [8] X Bron Als de buikjes van de muizen vol en rond zijn, hebben ze genoeg gegeten.
-
Voer de muizen regelmatig. Muizen tot 1 week oud hebben 6 tot 8 voedingen per dag nodig; muizen van 1 tot 2 weken oud 5 tot 6 voedingen per dag; muizen van 2 tot 3 weken oud 4 voedingen per dag en oudere muizen 3 voedingen per dag. [9] X Bron Zorg dat tussen voedingen steeds een paar uur tijd zit. Je zult de muizen ook 's nachts moeten voeden.
-
Wrijf na het voeden voorzichtig over de buikjes van de muisjes om hun darmen te stimuleren. [10] X Bron Gebruik hiervoor een wattenstaafje of je vinger en wrijf zachtjes over de onderbuik. Er zal wellicht wat vocht uit het muisje lopen, tenzij de muis uitgedroogd is. Blijf wrijven tot er geen vloeistof meer vrijkomt.
-
Leer de baby's het voeden na drie tot vier weken af. [11] X Bron Geef de dieren de eerste dagen in plaats van melk wat vochtige knaagdierenpellets. Leg deze op een makkelijk bereikbare plek in de kooi. [12] X Bron
- De muizen zullen al gauw aan het voer beginnen te knagen.
- Als de muizen sterker worden, kun je proberen ze normaal knaagdierenvoer te geven.
-
Geef de babymuizen voldoende water en voer. In dierenwinkels kun je allerlei soorten pellets kopen. Probeer voeding te vinden die 16% proteïne, 18% vezels en minder dan 4% vet bevat om gezonde muizen groot te brengen. [13] X Betrouwbare bron American Society for the Prevention of Cruelty to Animals Ga naar de bron
- Je hoeft de pellets na een tijdje niet meer nat te maken.
- Appels, bananen en broccoli zijn prima snacks voor muizen. Onthoud wel dat muizen kleine maagjes hebben en dus niet teveel moeten eten.
- Muizen drinken gemiddeld 3 tot 7 milliliter water per dag. [14] X Bron Hang een kleine drinkfles in de kooi en vul deze dagelijks bij.
- Eerst haalden de muizen hun vocht uit de melk, maar nu ze droog voer eten hebben ze water nodig.
Advertentie
-
Hou de muizen in een kooi met per muis minimaal 30 vierkante centimeter ruimte. [15] X Bron Zelfs babymuizen hebben deze hoeveelheid ruimte hard nodig. In de dierenwinkel zul je allerlei verschillende kooien kunnen kopen, maar let er goed op dat de kooi genoeg ruimte voor alle muizen heeft.
-
Koop een goede kooi. Uit een goede muizenkooi kunnen de diertjes niet ontsnappen. De kooi heeft verder een stevige ondergrond zonder tralies nodig. Kooien van plastic raken vaak al snel beschadigd en dus is een kooi van metaal en glas waarschijnlijk een beter idee. Je kunt ook een aquarium gebruiken om muizen in te houden.
- Muizen zijn uitstekende kauwers en dus is het beter om een kooi te kopen waar weinig aan te kauwen valt. Tralies en uitstekende onderdelen kun je het beste vermijden.
- Geef de muizen een beschutte plek, zoals klein doosjes of kartonnen kokers.
- Je kunt babymuizen tijdelijk in een kartonnen doos houden, maar ze zullen al snel leren zich door het karton heen te knagen. Ga dus liever voor steviger materiaal.
-
Zorg altijd voor een schone onderlaag in de kooi. Houtsnippers of versnipperd papier zijn hiervoor prima geschikt. [16] X Betrouwbare bron American Society for the Prevention of Cruelty to Animals Ga naar de bron Gebruik liever geen houtkrullen van de ceder- of dennenboom. Vervang de onderlaag zodra deze vies is en maak de hele kooi om de drie à vier weken schoon. [17] X Bron
-
Zorg dat de temperatuur in de kooi tussen 24 °C en 32 °C is. Zo blijven de muisjes warm en voelen ze zich op hun gemak. Gebruik een verwarmingselement of airconditioning om de temperatuur op peil te houden.Advertentie
Tips
- Verzorg de muizen liefdevol door ze voorzichtig op te tillen. Niet knijpen!
- Verwijder overleden muisjes uit de kooi. Zij kunnen namelijk besmettelijke ziektes of infecties met zich meedragen.
- Laat de muizen zo snel mogelijk door een dierenarts nakijken.
Advertentie
Waarschuwingen
- Zorg dat je kat of hond de babymuizen niet opeet.
Advertentie
Benodigdheden
- Melkpoeder
- Wekker
- Elektrische warmtemat of verwarmingselement
- Schoon schaaltje
- Klein potje
- Zachte fijne verfkwast
- Wattenstaafjes
- Electrolyten (voor baby's)
- Kooi
- Wc-papier
- Zachte handdoek
- Zacht keukenpapier
- Dadelblokjes
- Volle geitenmelk
- Schone handdoek
- Kattenmelkpoeder (met twee keer zo veel gedestilleerd water dan op de verpakking staat)
- Gedestilleerd water
Bronnen
- ↑ http://mouseranch.com/FYI/orphans.shtml
- ↑ http://www.research.uky.edu/dlar/documents/mousereproduction412-23-11ppt.pdf
- ↑ http://www.afrma.org/orphanrm.htm
- ↑ http://www.thefunmouse.com/info/orphanedmice.cfm#fostermother
- ↑ http://www.afrma.org/orphanrm.htm
- ↑ http://animals.mom.me/mouse-rotavirus-1291.html
- ↑ http://www.afrma.org/orphanrm.htm
- ↑ http://www.afrma.org/orphanrm.htm
- ↑ http://www.rmca.org/Articles/orphans.htm
- ↑ http://www.rmca.org/Articles/orphans.htm
- ↑ http://ko.cwru.edu/info/musfrming.html
- ↑ http://www.research.uky.edu/dlar/documents/mousereproduction412-23-11ppt.pdf
- ↑ https://www.aspca.org/pet-care/small-pet-care/mouse-care
- ↑ http://www.spcacanterbury.org.nz/animal-care/caring-for-your-pets/mice/
- ↑ http://www.northstarrescue.org/pet-care-information/pet-mouse-care/144-a-guide-to-pet-mouse-cages
- ↑ https://www.aspca.org/pet-care/small-pet-care/mouse-care
- ↑ http://www.spcacanterbury.org.nz/animal-care/caring-for-your-pets/mice/
Advertentie