Pdf downloaden
Pdf downloaden
Een noodsituatie is een situatie die een onmiddellijke bedreiging vormt voor iemands gezondheid, veiligheid, eigendom of omgeving. Als je weet hoe je de signalen van een noodsituatie moet beoordelen, dan weet je hoe je ermee om moet gaan. Bovendien zal een goede voorbereiding op een noodsituatie lonen wanneer een noodsituatie moet worden aangepakt.
Stappen
-
Blijf kalm. Hoewel noodsituaties snelle actie vereisen, is kalm blijven de belangrijkste factor om de situatie effectief aan te pakken. Als je merkt dat je verward of angstig wordt, stop dan met wat je aan het doen bent. Haal een paar keer diep adem om tot rust te komen. Onthoud dat je je gedrag bewust moet aanpassen om kalm te zijn in een stressvolle situatie . Door kalm te blijven help je ook andere mensen in de buurt om zich te ontspannen. Stel jezelf gerust dat je de situatie aankunt. [1] X Bron
- De reden waarom je in een noodsituatie in paniek raakt, is het resultaat van de automatische overproductie van het stresshormoon cortisol door je lichaam. Het cortisol gaat naar de hersenen en vertraagt de pre-frontale cortex, het gebied dat verantwoordelijk is voor het plannen van complexe acties.
- Door de reactie van je lichaam te negeren, kun je gebruik blijven maken van je kritisch denkvermogen. Je reageert dan niet vanuit emotie maar vanuit rationeel denken. Kijk om je heen en beoordeel de situatie om te zien wat er gedaan moet worden voordat je tot actie overgaat.
-
Zoek verdere hulp. In de Europese Unie bel je 112 voor noodhulp. Met dit telefoonnummer bereik je een noodhulpcentrale die je locatie en de aard van het noodgeval moet kennen.
- Beantwoord alle vragen die de hulpverlener stelt. De taak van de hulpverlener is om snel en adequaat te reageren op noodsituaties. Hij of zij kan dit alleen doen door deze vragen te stellen.
- Als je met een traditionele telefoon of een mobiele telefoon met GPS belt, dan kunnen de hulpdiensten je locatie traceren, zelfs als je niet kunt praten. Ook al kun je niet praten, bel de hulpdiensten en iemand zal je kunnen vinden om hulp te bieden.
- Het kan een goed idee zijn om na te gaan hoe je in een noodsituatie moet communiceren, vooral als er reden is om aan te nemen dat er een noodsituatie kan ontstaan.
-
Bepaal de aard van de noodsituatie. Welke tekenen wijzen op een noodsituatie? Is dit een medische noodsituatie, of is er een bedreiging voor het pand/gebouw die persoonlijk letsel tot gevolg kan hebben? Het is belangrijk om te stoppen en de situatie rustig te inventariseren voordat je op de noodsituatie reageert. [2] X Bron
- Een verwonding als gevolg van een auto-ongeluk, rookinhalatie of brandwonden zijn voorbeelden van medische noodsituaties.
- Een medische noodsituatie bestaat uit plotselinge lichamelijke symptomen, zoals een toeval, hevige bloeding, hoofdtrauma, bewustzijnsverlies, pijn op de borst, gebrek aan adem of polsslag, verstikking, plotselinge duizeligheid, of zwakte.
- Een intens verlangen om jezelf of iemand anders pijn te doen is een psychische noodsituatie.
- Andere veranderingen in de geestelijke gezondheid kunnen ook als een noodsituatie worden beschouwd, zoals plotselinge veranderingen in gedrag of het ervaren van verwarring, die een noodsituatie kunnen zijn als ze zonder oorzaak optreden.
- Gedragsmatige noodsituaties kunnen het best worden aangepakt door kalm te blijven, van een korte afstand toe te kijken en de persoon in crisis aan te moedigen ook kalm te blijven. Op die manier kun je gepast reageren als de situatie onstabiel wordt.
-
Weet dat plotselinge veranderingen noodsituaties kunnen zijn. Morsen van chemicaliën, brand, brekende waterleidingen, stroomuitval, natuurrampen zoals overstromingen of branden zijn allemaal voorbeelden van mogelijke noodsituaties op de werkplek. Als je van tevoren op de hoogte bent van een mogelijke noodsituatie, zoals een overstroming, zware sneeuwval, tornado, enzovoort, ben je wellicht beter voorbereid. Een noodsituatie is echter van nature onverwacht. [3] X Bron
- Wanneer je noodsituaties beoordeelt, wees je er dan van bewust dat de situatie onstabiel kan zijn en snel kan veranderen.
- Als je van tevoren gewaarschuwd bent voor een noodsituatie, bereid je er dan van tevoren voor.
-
Wees alert op door mensen veroorzaakte noodsituaties. Aanvallen of bedreigingen met geweld op het werk of thuis zijn noodsituaties waarop snel gereageerd moet worden. In de meeste gevallen zijn er geen voorspelbare patronen of methoden voor dergelijke noodsituaties. Deze situaties zijn vaak onvoorspelbaar en veranderen snel. [4] X Bron
- Als je in zo'n noodgeval terechtkomt, zorg dan dat je veilig bent. Ren naar een veilige locatie, of zoek een schuilplaats. Vecht niet, behalve als laatste redmiddel.
- Let onmiddellijk op waarschuwingssignalen op je werkplek, waaronder elke daad van fysiek geweld (duwen, schuiven, enz.) Er moet een procedure zijn voor geweld op het werk, inclusief een telefoonnummer dat kan worden gebeld om de situatie te melden. Als je de procedures op je werk niet kent, vraag het dan aan je leidinggevende of aan een betrouwbare collega.
- Een open en eerlijke communicatie tussen werknemers en leidinggevenden maakt deel uit van het handhaven van een veilige en gezonde werkplek.
-
Evalueer het directe gevaar. Bijvoorbeeld, als één persoon gewond blijkt te zijn, loop jij of iemand anders dan gevaar om ook gewond te raken? Als één persoon in een machine vastzit, is de machine dan uitgeschakeld? Als er chemicaliën zijn gemorst, verspreidt het gemorste product zich dan naar iemand anders? Zit de persoon vast in een constructie die aan het instorten is?
- Je reactie zal beïnvloed worden als het gevaar niet onder controle is.
- Wees je ervan bewust dat elke noodsituatie plotseling kan veranderen, dus een voortdurende beoordeling is van belang.
-
Zorg dat je buiten gevaar komt. Als jij of anderen gevaar lopen, ga dan onmiddellijk weg. Volg een evacuatieplan als je dat hebt. Ga naar een veilige plaats.
- Als je niet weg kunt, zoek dan een zo veilig mogelijke plaats in de omgeving. Schuilen onder een solide oppervlak, zoals een bureau of tafel, kan bijvoorbeeld helpen als er een kans is om geraakt te worden door vallend puin.
- Als je in de buurt van een auto-ongeluk bent, zorg ervoor dat je niet in de weg van het tegemoetkomende verkeer staat. Ga van de weg af.
- Wees je ervan bewust dat in een noodsituatie de omstandigheden snel kunnen veranderen. Let er bij je beoordeling op of er vluchtige of brandbare elementen aanwezig zijn. Bij bijvoorbeeld een auto-ongeluk kan benzine abrupt vlam vatten.
-
Help anderen bij een gevaarlijke omgeving weg te komen. Als je iemand anders veilig kunt helpen om een gevaarlijke situatie te verlaten, doe dat dan. Als terugkeren naar de noodsituatie riskant is, kan een getrainde reddingswerker beter uitgerust zijn om iemand die in gevaar is terug te halen.
- Een gewonde mondeling geruststellen als hij of zij bij bewustzijn is, zal de ander helpen, zelfs als je hem of haar niet kunt verplaatsen. Laat die persoon weten wie je bent en wat er met hem of haar gebeurt. Stel vragen om de persoon bij bewustzijn te houden.
- Blijf bij het slachtoffer als de noodsituatie stabiel is.
Advertentie
-
Bepaal of je iets kunt doen om te helpen. Het belangrijkste wat je kunt doen is kalm blijven, de situatie onder controle houden, en om hulp roepen. Soms is er niets dat je kunt doen, en dat is ook prima. Wees niet bang om toe te geven dat er niets is dat je kunt doen om te helpen.
- Als anderen daar overstuur of angstig zijn, stel hen dan gerust. Zet hen in om hulp te halen.
- Het is beter om ondersteunend bij iemand te blijven dan een actie te ondernemen die tot meer schade kan leiden. Als je niet zeker weet wat je moet doen, blijf dan gewoon bij de persoon. Neem indien mogelijk de polsslag op, maak aantekeningen van de gebeurtenissen en vraag hem of haar naar zijn gezondheidstoestand. Dit is informatie die je nodig kunt hebben wanneer je met het noodteam praat.
-
Neem de tijd om na te denken voordat je handelt. Als je in een noodsituatie bent, kan dat leiden tot paniekerig denken en handelen. Neem de tijd om te kalmerenI in plaats van te reageren op de situatie. Haal diep adem voordat je actie onderneemt.
- Dingen veranderen plotseling in noodsituaties. Raak niet in paniek als alles ineens een andere kant opgaat dan je had verwacht.
- Neem de tijd om te pauzeren wanneer je overweldigd, paniekerig of verward bent. Het is niet erg als je midden in een actie moet stoppen om te kalmeren.
-
Pak de EHBO-doos. Een EHBO-doos moet constructieve hulpmiddelen bevatten voor het verzorgen van vele medische noodgevallen. Alle EHBO-dozen moeten verband, gaasjes, plakband, ontsmettingsmiddel en andere nuttige spullen bevatten. [5] X Bron
- Als je de EHBO-doos niet kunt vinden, bedenk dan welke andere voorwerpen in je onmiddellijke omgeving goede vervangers kunnen zijn.
- Je moet thuis een EHBO-doos hebben, en het is wettelijk verplicht om er ook een op de werkplek te hebben.
- Een goede eerstehulpkit moet ook een 'ruimtedeken' bevatten, een lichtgewicht speciaal materiaal dat bedoeld is om lichaamswarmte vast te houden. Dit is een essentieel stuk gereedschap voor mensen die het koud hebben of trillen, omdat het kan helpen voorkomen dat ze in shock raken.
-
Stel simpele vragen aan de gewonde persoon. Het is belangrijk om de geestelijke toestand van het slachtoffer te achterhalen om de verwondingen van de persoon beter te begrijpen. Als de persoon verward lijkt door de vraag of het verkeerde antwoord geeft, dan kan dit wijzen op bijkomende verwondingen. Als je niet zeker weet of het slachtoffer bewusteloos is, raak dan zijn of haar schouder aan. Roep of vraag hardop: 'Gaat het?' [6] X Bron
- Vragen die je moet stellen zijn onder andere: 'Hoe heet je? Welke dag is het? Hoe oud ben je?'
- Als de persoon niet reageert op de vragen, kun je proberen over zijn of haar borst te wrijven of in een oorlel te knijpen om hem of haar bij bewustzijn te houden. Je kunt ook zachtjes de oogleden aanraken om te zien of ze open gaan.
- Als je eenmaal de geestelijk gesteldheid van de persoon hebt vastgesteld, controleer dan of er medische complicaties zijn. Vraag naar een medische waarschuwingsarmband of een ander medisch kenmerk.
-
Verplaats een gewonde niet. Als iemand een nekletsel heeft, zou het verplaatsen van die persoon kunnen leiden tot letsel aan de ruggengraat. Bel altijd de hulpdiensten als iemand nekletsel heeft en zich niet kan bewegen. [7] X Bron
- Als de persoon niet kan lopen door been- of voetletsel, help je hem of haar bewegen door hem of haar bij de schouders vast te houden.
- Als de persoon bang is om een gevaarlijke situatie te verlaten, reageer dan geruststellend.
-
Gebruik de telefoon alleen om hulp te vragen. Je volledige aandacht moet bij de huidige situatie zijn, en praten aan de telefoon leidt af. Bovendien, als je met een ouder model telefoon belt, kan het zijn dat de noodhulpcentrale je probeert te bereiken. Blijf van de telefoon tenzij je belt om hulp te vragen.
- Als je niet zeker weet of je in een echte noodsituatie bent, bel dan de hulpdiensten en de hulpverlener kan je helpen om uit te zoeken of er hulpdiensten gestuurd moeten worden.
- Probeer de noodsituatie niet te documenteren tenzij je zeker weet dat je buiten gevaar bent. Het nemen van 'selfies' of het plaatsen van berichten over je situatie op sociale media in noodsituaties kan leiden tot extra letsel en juridische complicaties.
Advertentie
-
Zorg voor een noodplan. De beste reactie in een noodsituatie is het volgen van het noodplan van je huis of werkplek. Bepaalde mensen kunnen met een speciale opleiding worden aangewezen als noodleiders. In een noodsituatie moet je de nodige tijd en energie besparen door het plan en de aangewezen leider te volgen, ook al ben je het niet volledig met hem of haar eens. [8] X Bron
- In je noodplan moet een verzamelplaats zijn opgenomen voor als je je huis of gebouw hebt geëvacueerd.
- Bewaar telefoonnummers voor noodgevallen in de buurt van de telefoon.
- Belangrijke medische gegevens moet je op je telefoon of in je portefeuille bewaren.
-
Zorg dat je weet op welk adres je bent. Je moet weten waar je bent om een noodoproepdienst te kunnen vertellen waar ze hulp naartoe moeten sturen. Het is misschien makkelijk om het adres van je huis te weten, maar het is ook belangrijk om het adres van je werkplek te onthouden. Maak er een gewoonte van om waar je ook bent het adres te controleren. [9] X Bron
- Als je het adres niet weet, wees dan klaar om de naam van de straat waar je bent te zeggen en eventuele nabijgelegen kruispunten of oriëntatiepunten.
- Als je mobiele telefoon GPS heeft, dan kun je het gebruiken om het adres te bepalen. Dit kost echter veel tijd in een noodgeval.
-
Identificeer de dichtstbijzijnde uitgangen. Wees je altijd bewust van de uitgangen van elk gebouw waar je bent, of het nu thuis, op kantoor of op een commerciële locatie is. Identificeer minstens twee uitgangen, voor het geval er een geblokkeerd is. Op een werkplek of openbare locatie moeten de uitgangen duidelijk worden aangegeven. [10] X Bron
- Kies twee plaatsen waar je weer kunt samenkomen met je familie of collega's. Eén locatie moet buiten het huis of de werkplek zijn. De andere locatie moet buiten de onmiddellijke omgeving zijn, voor het geval de buurt onveilig is.
- Nooduitgangen moeten volgens de wet fysiek toegankelijk zijn.
-
Volg een cursus eerste hulp. Het hebben van een EHBO-doos is niet nuttig tenzij je de opleiding hebt om het te gebruiken. Een opleiding om verband, kompressen, tourniquets en andere hulpmiddelen op de juiste manier aan te brengen zal helpen in een noodgeval. Het Rode Kruis biedt regelmatig deze cursussen in de meeste plaatsen aan. [11] X Bron
- Veel Rode Kruis-cursussen worden ook online aangeboden.
- Eerstehulpcursussen kunnen leeftijdspecifiek zijn. Als je kinderen hebt, of gewoon wilt weten hoe je kinderen kunt helpen in geval van nood, volg dan een EHBO-cursus die specifiek gericht is op het helpen van kinderen in geval van nood. Als je met kinderen werkt, ben je verplicht deze opleiding te volgen.
-
Overweeg om naast eerste hulp ook reanimatie te volgen. Het volgen van een reanimatiecursus (cardiopulmonale reanimatie) is een levensreddende hulp voor iemand die een hartaanval heeft. Als je geen reanimatiecursus hebt gevolgd, kun je toch hartmassage geven aan iemand van wie vermoed wordt dat hij of zij een hartaanval heeft. [12] X Betrouwbare bron Mayo Clinic Ga naar de bron
- Een hartmassage is harde druk die snel op de ribbenkast wordt uitgeoefend met een snelheid van 100 compressies per minuut, of iets meer dan één per seconde.
- Reanimatie voor kinderen en zuigelingen wordt onderwezen door het Rode Kruis. Als je kinderen hebt, volg dan een cursus in het reanimeren van kinderen om voorbereid te zijn in geval van nood. Als je met kinderen werkt, kun je wettelijk verplicht zijn deze opleiding te volgen.
-
Weet welke chemicaliën zich in je woning of op je werkplek bevinden. Als zich op je werkplek een noodsituatie voordoet, moet je weten waar je het veiligheidsinformatieblad kunt vinden voor elke gebruikte chemische stof. Een lijst van de chemische stoffen die in je woning of op je werkplek worden gebruikt, samen met alle eerstehulpmaatregelen die in geval van nood nodig zijn, is de meest effectieve manier om je op noodsituaties voor te bereiden. [13] X Bron
- Op je werkplek moet een oogspoelplaats zijn als je regelmatig in contact komt met gevaarlijke chemicaliën.
- Zorg dat je voorbereid bent om alle relevante informatie over chemicaliën door te geven aan je noodhulpteam.
-
Hang telefoonnummers voor noodgevallen in de buurt van de telefoon. Hang het nummer voor 112 op, evenals andere belangrijke medische telefoonnummers, inclusief de telefoonnummers van familieleden die gecontacteerd moeten worden. Het telefoonnummer van het antigifcentrum, de ambulancedienst, de telefoonnummers van huisartsen moeten worden opgehangen, samen met de telefoonnummers van buren, vrienden of familieleden in de buurt, en telefoonnummers van het werk. [14] X Bron
- Alle gezinsleden, ook de kinderen, moeten deze telefoonnummers kunnen raadplegen in geval van nood.
- Voor kinderen, ouderen of gehandicapten kun je overwegen een draaiboek te maken om hen te helpen onthouden wat ze moeten zeggen als ze bellen in een noodsituatie. Je kunt zelfs een rollenspel met hen spelen om het script door te nemen en hen de juiste handelingen voor verschillende noodsituaties te leren.
-
Draag een medische identificatie als je een chronische gezondheidstoestand hebt. Als je een aandoening hebt waarvan een medisch responsteam op de hoogte moet zijn, zoals diabetes, bepaalde allergieën, epilepsie of een andere epileptische stoornis, of andere medische aandoeningen, kan een medische identificatie deze informatie verstrekken als je niet in staat bent om dat zelf te doen. [15] X Bron
- De meeste medische hulpverleners kijken op iemands pols voor medische identificatieplaatjes. De tweede meest voorkomende plaats om te kijken is om de hals van de persoon, als een ketting.
- Mensen met handicaps en gezondheidsproblemen, zoals het Tourette-syndroom, autisme, dementie, enz. kunnen overwegen om medische identificaties te dragen, zodat de hulpverleners hun behoeften en gedrag beter begrijpen.
Advertentie
Tips
- Zorg ervoor dat iedereen thuis of op het werk weet waar de EHBO-doos is.
- Bewaar een EHBO-doos in de auto.
- Zorg voor een contactpersoon voor noodgevallen buiten de streek, voor het geval alle lokale telefoonlijnen vol zijn.
Advertentie
Waarschuwingen
- Hang niet op bij een noodoproepcentrale totdat je verteld is dat je dat mag doen.
- Verplaats nooit iemand met nekletsel.
- Leg geen kussen onder het hoofd van iemand die bewusteloos is, want dat kan letsel aan de ruggengraat veroorzaken.
- Laat de deuren van de werkplek niet openstaan. Nooduitgangen moeten van binnenuit opengaan, zodat onbevoegden niet naar binnen kunnen.
- Geef een bewusteloos persoon geen eten of drinken.
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://www.huffingtonpost.com/dr-gail-gross/staying-calm-during-an-em_b_7749812.html
- ↑ https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001927.htm
- ↑ http://www.osh.net/articles/archive/osh_basics_2001_nov27.htm
- ↑ http://publicsafety.med.miami.edu/emergencies-what-to-do/emergency-active-shooter
- ↑ http://www.redcross.org/prepare/location/home-family/get-kit/anatomy
- ↑ https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000022.htm
- ↑ https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001927.htm
- ↑ http://www.osh.net/articles/archive/osh_basics_2001_nov27.htm
- ↑ http://www.osh.net/articles/archive/osh_basics_2001_nov27.htm
- ↑ http://www.osh.net/articles/archive/osh_basics_2001_nov27.htm
- ↑ http://www.redcross.org/take-a-class/program-highlights/cpr-first-aid
- ↑ http://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-cpr/basics/art-20056600
- ↑ http://www.ccohs.ca/oshanswers/chemicals/firstaid.html
- ↑ https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001927.htm
- ↑ http://www.americanmedical-id.com/about_us/frequent.php
Over dit artikel
Deze pagina is 2.252 keer bekeken.
Advertentie