Pdf downloaden Pdf downloaden

Onderzoek doen is al erg genoeg, maar het presenteren ervan is misschien nog wel zenuwslopender. Het schriftelijke gedeelte zit erop, maar hoe maak je daar nu een dynamische, informatieve, en genoeglijke presentatie van? Nou, dat kom je hier aan de weet!

Methode 1
Methode 1 van 3:

Richtlijnen en publiek

Pdf downloaden
  1. Bij elke presentatie en bij elk vak zullen de vereisten iets anders zijn. Sommige docenten vinden drie minuutjes prima, terwijl anderen willen dat je minstens zeven minuten ongemakkelijk staat te staan. Zorg ervoor dat je alle richtlijnen in je achterhoofd houdt als je je presentatie uit gaat schrijven.
    • Weet hoe lang de presentatie moet duren.
    • Weet welke en hoeveel punten je dient te behandelen.
    • Weet of je bronnen of beeldmateriaal moet toevoegen.
  2. Als je een presentatie geeft aan je klasgenoten, dan zul je ongeveer wel weten hoe goed zij met jouw onderwerp bekend zijn. Maar in nagenoeg elke andere situatie zul je in het duister tasten. Hoe dan ook, richt je presentatie vrij van aannames in.
    • Als je presenteert aan mensen die je kent, dan zal het makkelijk zijn om te weten wat je uit moet leggen en wat reeds bekend is. Maar als je presenteert aan onbekende aandeelhouders of faculteitsleden, bijvoorbeeld, dan zul je over hen en hun kennisniveau moeten weten. Het kan zijn dat je zelfs de meest basale concepten uit moet leggen. Probeer zoveel mogelijk over hun achtergrond aan de weet te komen. [1]
  3. Als je een presentatie geeft in een onbekende faciliteit, dan is het verstandig om te vragen welke hulpmiddelen je ter beschikking hebt, en wat je van tevoren dient voor te bereiden.
    • Beschikt de faciliteit over een computer en een projectiescherm?
    • Is er een draadloze internetverbinding?
    • Is er een microfoon? Een podium?
    • Is er iemand aanwezig die je kan helpen met de apparatuur?
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Draaiboek en beeldmateriaal

Pdf downloaden
  1. Je zou natuurlijk alles uit kunnen schrijven, maar het is het beste om aantekeningen te gebruiken die je geheugen opfrissen—zo lijkt het meer alsof je echt aan het praten bent, en zul je beter in staat zijn om oogcontact te maken.
    • Gebruik slechts één punt per geheugenkaartje—op die manier zul je niet op het kaartje hoeven zoeken naar informatie. Vergeet ook niet om de kaartjes te nummeren, voor het geval ze door elkaar komen te liggen! De punten op je kaartjes hoeven niet precies overeen te komen met je paper; in plaats van informatie te herkauwen dien je te bespreken waarom bepaalde belangrijke punten uit je paper belangrijk zijn, of waarom bepaalde invalshoeken belangrijk zijn voor deze tak van sport. [1]
  2. [2] Om dit te doen dien je de belangrijkste punten uit je paper te vinden. Dit zijn de punten die de overwinning binnen moeten slepen. De rest van de presentatie bestaat uit extraatjes die je niet per sé hoeft te bespreken—als men je paper al gelezen heeft, dan hoef je dat niet nog eens op te dreunen. Ze zijn er om meer te leren.
    • Maak een overzicht van de hoogtepunten om je te helpen voorbereiden op de presentatie. Als je het overzicht maakt zul je zien welke aspecten van je paper het meeste in het oog springen, en in welke volgorde je die het beste kunt bespreken.
      • Verwijder jargon dat misschien niet of verkeerd begrepen zou kunnen worden.
  3. Om ervoor te zorgen dat je publiek beter bij de les blijft (en voor visuele leerlingen), kun je grafieken, diagrammen en bulletpoints gebruiken om de boel wat spannender te houden. Het kan de informatie uit je paper extra kracht bijzetten, dat zeker, maar voorkomt bovendien dat het publiek zich gaat vervelen.
    • IAls je statistieken hebt, verwerk die dan in grafieken. De contrasten zullen schriller lijken als je ze uitbeeldt—getalletjes zijn soms nietszeggend. In plaats van te denken aan 25% of 75% zal het publiek eerder denken aan het verschil van 50% tussen beide.
      • Als je geen toegang hebt tot de juiste technologie, print je beeldmateriaal dan uit op posters. [1]
    • Presentatiesoftware (zoals PowerPoint, etc.) kan een dubbele werking hebben als geheugenkaartje. Je kunt gewoon op een knop klikken om je volgende geheugensteuntje erbij te pakken.
      • Als je presentatiesoftware gebruikt, voeg dan niet te veel woorden toe aan je dia's—maar wel voldoende om de boodschap over te brengen. Denk in frasen (en afbeeldingen!), niet in zinnen. Afkortingen en acroniemen op scherm zijn prima, maar als je ze uitspreekt dien je dat volledig te doen. Onthoud ook om een groot lettertype aan te houden—niet iedereen beschikt over een arendsoog. [3]
  4. Dat deze presentatie op een paper gebaseerd is hoeft nog niet te betekenen dat jouw overdracht gelijk moet staan aan de overdracht op A4. Je hebt persoonlijkheid en je bent een mens dat zich bij het publiek betrekt. Gebruik je menselijkheid om dingen te doen die je in je paper wellicht niet gedaan hebt.
    • Het is prima om jezelf zo nu en dan te herhalen. Door belangrijke ideeën te benadrukken zul je het begrip versterken en het geheugen opfrissen. Als de cirkel rond is kun je even terug bladeren naar een punt dat je eerder gemaakt hebt om het publiek naar de juiste conclusie te leiden.
    • Beperk de onnodige details tot een minimum als je de belangrijkste punten nog eens wilt herhalen. Je wilt het publiek niet overweldigen met details als ze daardoor het belangrijkste punt mislopen.
    • Wees enthousiast! Een ontzettend saai onderwerp kan interessant worden als iemand er gepassioneerd over spreekt.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen

Pdf downloaden
  1. Wees niet verlegen—vraag om opbouwende kritiek. Dit zal je helpen te weten of je aan de tijdseis voldoet, en hoe je je stijl aan zou kunnen passen. En als je de presentatie voor het ontbijt al twintig opgedragen hebt, dan zal je nervositeit ook tot een minimum beperkt blijven.
    • Als je een vriend hebt die ongeveer even veel weet over het onderwerp als je publiek, des te beter. Hij/zij kan je helpen punten op te helderen die misschien wat vager zijn voor mensen met minder kennis van het onderwerp.
  2. Oké, dit is misschien een beetje over-the-top, maar als je echt nerveus bent kan het handig zijn om jezelf te beluisteren. Dit kan je namelijk helpen inzien waar je het meest nerveus over bent, en waar je helemaal geen moeite mee lijkt te hebben. Ook zul je zien hoe je flow is.
    • Dit kan ook behulpzaam zijn op het gebied van je volume. Sommige mensen worden een beetje timide als ze in de schijnwerpers staan. Misschien heb je niet eens door dat je niet luid genoeg spreekt!
  3. Het is je goed recht om een mens te zijn, en niet slechts een machine die feitjes opdreunt. Verwelkom je publiek en neem even de tijd om een vriendelijke atmosfeer te creëren.
    • Doe datzelfde met je conclusie. Bedank iedereen voor hun tijd en ruim, als dat toegestaan is, wat tijd in voor vragen vanuit het publiek.
    Advertentie

Tips

  • Beeldmateriaal zal je publiek niet alleen aanspreken, maar kan je geheugen ook opfrissen als je de kluts even kwijt bent.
  • Oefen in de spiegel voor je je presentatie gaat geven.
  • De meeste mensen raken zenuwachtig als ze in het openbaar moeten spreken. Je bent heus niet de enige.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Beantwoord alleen vragen die te maken hebben met je presentatie. Bewaar deze voor aan het eind van de presentatie.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 4.234 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie