Pdf downloaden Pdf downloaden

Lichaamspiercings zijn een geweldige manier om jezelf te uiten, en kunnen je stijl op een frisse, coole manier veranderen. Net zoals oorpiercings hebben lichaamspiercings regelmatige schoonmaak en verzorging nodig om het genezingsproces te bevorderen, en om infectie tegen te gaan.

  1. Ook na die eerste 24 uur is het beter om altijd je handen te wassen voor het aanraken van je piercing. Lichaamsvreemde stoffen als vuil en handcrème kunnen het genezingsproces afremmen en uiteindelijk leiden tot infectie. Eigenlijk zou je moeten proberen je piercing nooit aan te raken, behalve bij het schoonmaken.
  2. Het is goed om extra voorzichtig te zijn, maar het herkennen van de kenmerken van een normale genezing zal je helpen om niet bang te zijn voor infecties en zal je weerhouden om de plek niet te vaak schoon te maken. Hier zijn een aantal symptomen die deel uitmaken van het normale genezingsproces:
    • Bloeden, zwelling, gevoeligheid en het ontstaan van blauwe plekken. Kleine bloedingen en gelokaliseerde zwelling mogen verwacht worden na het laten zetten van een nieuwe piercing. Deze kunnen vaak ook leiden tot gevoeligheid en het ontstaan van blauwe plekken. Hoewel deze vier dingen normaal zijn in gematigde hoeveelheden, moet je je piercer bellen wanneer deze symptomen hevig van aard zijn of wanneer het bloeden en ontstaan van blauwe plekken meer dan een week na het laten zetten doorgaat. (Weet dat intieme piercings de eerste paar dagen kunnen blijven bloeden).
    • Jeuk en verkleuring. Jeuk is normaal bij elk genezingsproces, gedeeltelijk door het aangroeien van nieuwe huid. Ook verkleuring kan vaak voorkomen door de wit-gelige vloeistof die uitgescheiden wordt door de piercing. Dit heet weefselvocht, oftewel lymfe, en is niets om bezorgd om te raken. Als je echter pus rondom de piercing begint te merken, is het belangrijk om je piercer direct te bellen.
  3. De meeste professionele piercers raden aan om één- of tweemaal dagelijks de piercing in zeezout te weken gedurende een aantal weken na het zetten ervan. Als je merkt dat de methode die je gebruikt de huid rondom de piercing begint te irriteren, is het goed om je piercer naar andere methodes te vragen.
    • Het zoutwater-weken zal makkelijker gaan bij sommige piercings dan bij anderen. Bij oorlellen kun je simpelweg de piercing in een beker warme zoutoplossing onderdompelen. Voor navelpiercings is het handig om een klein bekertje met zoutoplossing snel ondersteboven over de piercing heen te zetten; hierdoor ontstaat er een vacuüm waarin de piercing kan weken. Voor de meeste andere piercings volstaat het om schoon gaas met zoutoplossing te doordrenken en dan op de piercing aan te brengen.
    • Zorg ervoor dat de oplossing helemaal IN de piercing komt, niet alleen eromheen. Draai het sieraad niet rond in het gat, maar zorg dat je wel dicht genoeg bij het sieraad in buurt komt zodat de zoutoplossing helemaal in het gat komt. Anders loop je het risico dat er een infectie aan de binnenkant ontstaat.
    • Gebruik een spuitbus zoutoplossing-spray. Dit kan in plaats van of als toevoeging op het weken in zoutoplossing gebruikt worden; vraag je piercer naar de voordelen van beide opties. Zoutoplossing-sprays kunnen bij online-piercingwinkels worden gekocht.
    • Sommige mensen kiezen ook om de piercing met warm water en milde zeep schoon te maken. Wanneer je besluit om dit te doen, gebruik dan niet meer dan één tot twee keer per dag zeep. De beste manier om je piercing met zeep schoon te maken is onder de douche: gebruik een klodder milde zeep ter afmeting van een parel en was voorzichtig de piercing. Spoel de zeep na 15 tot 30 seconden weg.
    • Vermijd gevaarlijke methodes en producten. Er zijn bepaalde schoonmaaktechnieken die vermijd moeten worden, ook al klinken ze als een goed idee.
      • Te veel schoonmaken. Geloof het of niet, je kunt je piercing te veel schoonmaken. Maak de piercing maximaal twee keer per dag schoon om irritatie en uitdroging te voorkomen.
      • Agressieve zepen en antibacteriële producten. Dettol, Betadine en waterstofperoxide kunnen allemaal je genezende cellen beschadigen en de piercing uitdrogen, wat kan leiden tot de vorming van korstjes. Om dezelfde reden moet schoonmaakalcohol worden vermeden.
      • Zalven. Genezende zalven kunnen de toevoer van lucht beperken en zullen het genezingsproces van de piercing vertragen.
  4. Een doorzichtige, gelige vloeistof (weefselvloeistof) zal uit de piercing komen; dit maakt onderdeel uit van het genezingsproces. Zonder dagelijks schoonmaken zal deze vloeistof een korstje om de piercing heen vormen, waardoor er onnodige spanning op komt te staan. Zorg ervoor dat je dit er regelmatig af wast door een doekje of wattenstaaf in zoutoplossing te weken en deze voorzichtig op en rondom het korstje te wrijven. Trek de korstjes er nooit af.
    • Als je een wattenstaaf gebruikt, zorg er dan voor dat deze compleet doorweekt is en dat er geen losse draadjes aan hangen die in je piercing kunnen komen vast te zitten. Als er toch draadjes in je piercing komen, verwijder ze dan onmiddellijk om irritatie te voorkomen. Vermijd het gebruik van watjes. Verwijder korstjes nooit met je vingers—onnodige aanraking kan leiden tot infectie.
  5. Douchen kan ook helpen--een directe waterstraal kan helpen om korstjes en vuil te verwijderen. Wees voorzichtig met het omringende gebied, en spreek je piercer over wat voor zeep en shampoo je onder de douche kunt gebruiken.
    • Ga de eerste weken na het laten zetten van je piercing niet in bad. Badkuipen bevatten vaak bacteriën die in de piercing kunnen komen te zitten en infecties kunnen veroorzaken. Als je niet anders kan en in bad moet, maak de badkuip dan goed schoon voor je in bad gaat. Spoel en was je piercing af wanneer je weer klaar bent.
  6. Speel nooit met de piercing en raak hem nooit aan, behalve tijdens het schoonmaken. Vermijd wrijving/ruig contact, oraal contact en contact met de lichamelijke vloeistoffen van een ander. Als de piercing lichamelijk is, draag dan loszittende kleding over de piercing heen tot hij volledig genezen is. Als het een oorpiercing is, draag je haar dan zo dat het niet vast komt te zitten in de piercing.
  7. Meren, zwembaden, bubbelbaden en andere mogelijk schadelijke wateroppervlakken moeten vermeden worden tot de piercing genezen is. Net zoals badkuipen kunnen deze bacteriën bevatten die infecties kunnen bevorderen. Als je per se moet zwemmen, zoek dan een watervast verband om de piercing mee af te dekken terwijl je zwemt.
  8. Onthoud dat piercings van buiten naar binnen genezen. Hierdoor kan een piercing geneest lijken voordat hij dat echt is. De piercing eruit halen of een ander sieraad erin doen kan de binnenkant laten scheuren, waardoor het genezingsproces opnieuw moet beginnen.
    • Forceer het sieraad nooit. Als je niet elke dag schoonmaakt, kan er zich viesruikende afscheiding verzamelen binnen de piercing, waardoor het moeilijk wordt om het sieraad te bewegen. Ga in plaats van het te forceren, wat de genezen huid van binnen kapot kan maken, door met schoonmaken tot je de piercing gemakkelijk kan verwijderen.
  9. Wees extra voorzichtig dat je je lakens en kussens regelmatig verschoont. Draag altijd schoon en goed ademende kleding bij het slapen. Het toelaten van lucht helpt zuurstof toe te voeren aan de piercing, dit helpt de wond snel en gezond te genezen.
  10. . Net zoals bij elke wond gaat het genezingsproces sneller als je lichaam niet ook andere problemen of infecties af moet weren. Hou jezelf en je lichaam dus blij en gezond om je piercing ook blij en gezond te houden.
    • Beweeg. Behalve een paar uitzonderingen is bewegen en sporten prima tijdens het genezingsproces. Zorg ervoor dat je de mogelijke zweetvorming rondom en in de piercing goed schoonmaakt, en luister naar je lichaam.
    • Vermijd overmatig recreatief drugsgebruik. Nicotine, alcohol en cafeïne worden hierin meegerekend.
    • Vermijd stress. Te veel stress in het leven zal ook zorgen voor stress op het lichaam, waardoor het genezingsproces langzamer zal gaan.
  11. Je mag verwachten dat de genezen piercing elke dag gelukkig en gezond is, tenzij je er ergens mee tegenaan stoot, eraan getrokken wordt of je ongelukje ermee krijgt. Als je zwelling, pijn of afscheiding opmerkt, is het belangrijk om contact met je piercer op te nemen, anders loop je het risico je piercing kwijt te raken of schade te verrichten aan je lichaam.
    Advertentie

Tips

  • Verzorg navelpiercings . Draag loszittende kleding. Dit is niet alleen minder pijnlijk dan strakke kleding, maar het veroorzaakt ook minder schade aan het gebied en laat goede ventilatie toe.
    • Overweeg een ooglapje te plaatsen. Als je strakke kleding toch moet dragen, koop dan bij de drogist een hard ooglapje met ventilatiegaatjes. Je kan dit vastmaken onder een panty of met verband om de piercing te beschermen tegen wrijving tegen je kleding.
  • Draai nooit met je sieraad. Het is normaal dat de huid in het begin blijft plakken tegen het sieraadje, en door dit te draaien zal de huid scheuren en van het sieraad worden weggeduwd, waardoor er schade ontstaat en er een langere geneestijd nodig zal zijn.
  • Vermijd cosmetica en andere cosmetische producten, inclusief make-up, crèmes, sprays, enz.
  • Wanneer de piercing nog nieuw is zal hij waarschijnlijk zo nu en dan pijnlijk aanvoelen. Probeer een koud kompres te maken door keukenpapier of gaas te doordrenken met koude zoutoplossing en hem op het gebied aan te brengen om pijn te verlichten.
  • Neem contact op met je piercer als je ergens vragen over hebt of bezorgd over bent. Ze zullen waarschijnlijk blij zijn om van je te horen!
  • Zorg voor orale piercings. Orale piercings hebben een specifieke schoonmaakroutine die gevolgd moet worden en ietsjes anders is dan de routines van andere piercings. Sommige dingen die belangrijk te onthouden zijn, zijn:
    • Vermijd roken. Dit zal de huid irriteren. Het kan ook voor opbouw rondom de piercing zorgen, wat de kans op infectie vergroot.
    • Gebruik mondspoeling zonder alcohol. Dit moet 2 tot 3 keer per dag worden gebruikt, zeker na het eten (en roken, als je hier niet mee kunt stoppen). Gebruik zeezout en water of poets je tanden voor extra spoelingen.
    • Vermijd bier en alcohol. Deze kunnen leiden tot bacteriële infecties en irritatie in de mond. Na twee weken moet het weer prima zijn om sterke drank te drinken, maar blijf bier vermijden tot de piercing compleet is genezen.
  • Het is mogelijk om piercings te veel schoon te maken en de huid te irriteren. Drie keer per dag is meer dan genoeg voor de meeste mensen.
  • Gebruik de T-shirttruc om je kussen schoon te houden bij gezichts- en oorpiercings. Doe een grote, schoon T-shirt over de kussen heen. Draai hem elke nacht om. Hierdoor zal één schoon T-shirt je voorzien van een schone oppervlakte om op te slapen.
  • Als je geen zoutoplossing kunt kopen, kun je het ook zelf maken. Week de piercing in warm water en zeezout zonder jodium. (Zout bevat vaak jodium als toevoeging. Je piercer zal je waarschijnlijk wat zout zonder jodium geven, maar zo niet kan het ook in de meeste supermarkten gekocht worden). Gebruik niet meer dan een snufje zout per 250 ml water; wanneer de oplossing sterker wordt gemaakt kan dit de piercing uitdrogen.
  • Hang geen bedeltjes aan de piercing tot deze is genezen.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Als de piercing een zware infectie oploopt, verwijder hem dan NIET. Neem zo snel mogelijk contact op met je piercer. Het verwijderen van het sieraad zal de enige uitgang die de infectie heeft verwijderen.
  • Gebruik geen alcohol of waterstofperoxide om een piercing schoon te maken. Deze zullen allebei de omringende huid uitdrogen.
  • Als je overmatige zwelling of pijn merkt, of ziet dat er een groene/grijze of viesruikende afscheiding uit de piercing komt, ga dan zo snel mogelijk naar je piercer.
  • Zorg ervoor dat je weet welke methodes toepasselijk zijn voor je specifieke piercing. Nazorg en genezingstijd verschillen per piercing, hoewel er sommige principes zijn die op alle piercings zijn toe te passen.
Advertentie

Benodigdheden

  • Zoutoplossing
  • Zeezout

Bronnen

Over dit artikel

Deze pagina is 22.717 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie