PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Glossophobia, de angst om voor publiek te spreken, komt voor bij 3 op de 4 mensen. Deze opzienbarende statistische gegevens zijn verrassend en alarmerend, omdat het voor de meeste carières nodig is om over spreekvaardigheid te beschikken. Het volgende artikel laat je zien hoe je een presentatie kunt houden zonder dat je daar bang voor hoeft te zijn.

Methode 1
Methode 1 van 2:

Plan de presentatie

PDF download Pdf downloaden
  1. Schrijf de belangrijkste ideeën op systeemkaarten. Schrijf geen details op om te voorkomen dat je in je kaarten blijft hangen en naar beneden blijft kijken terwijl je ze leest. Stop er een paar interactieve vragen over grappige feiten tussen en andere interactieve acties om met de klas te delen.
    • Schrijf steekwoorden of belangrijke ideëen op. Als je het nodig hebt om op je systeemkaart te kijken, moet je de informatie snel kunnen vinden zonder dat je daarvoor de hele kaart hoeft te lezen.
    • Meestal helpt het opschrijven van je informatie op systeemkaarten ervoor, dat je je die informatie goed herinnert. Hoewel het misschien niet noodzakelijk is om systeemkaarten te maken, is het dus veilig om ze achter de hand te hebben voor het geval je niet meer weet wat je wilde zeggen.
  2. In de meeste presentaties is het duidelijk te merken wie er heeft geoefend en wie niet. Bedenk wat je wilt zeggen en oefen hoe je dit gaat zeggen. Je zult je een stuk zekerder voelen tijdens het echte werk en je voorkomt stopwoordjes als 'euh' en 'nou', wat niet het geval is bij diegenen die zich niet hebben voorbereid.
    • Oefen voor je familieleden of vrienden of voor een spiegel als je je presentatie repeteert. Het is misschien beter om het voor vrienden die je niet heel goed kent te doen, omdat dit vergelijkbaar is met het gevoel om voor de klas te staan.
    • Vraag je vrienden of familieleden na afloop van je presentatie om feedback. Was je presentatie lang genoeg? Hoe was je oogcontact? Heb je gestotterd? Waren al je punten duidelijk?
    • Maak een evaluatie van je oefenoptreden. Daag jezelf uit om aan al die dingen te werken die volgens jou beter kunnen tijdens de echte presentatie. Als het op het echte werk aankomt, zul je je zelfverzekerder voelen omdat je weet dat je keihard hebt gewerkt om er zo goed mogelijk te staan.
  3. Om een leuke presentatie te kunnen geven, moet je weten waar je over praat. Je hoeft geen expert te worden of ieder boek en iedere website over het onderwerp te lezen, maar je moet wel in staat zijn om de vragen van je leraar en klasgenoten te beantwoorden.
    • Verzamel uitspraken van betrouwbare personen. Goede uitspraken maken een presentatie goed. Als je uitspraken van slimme mensen in je presentatie gebruikt lijk je niet alleen zelf ook slim, maar het laat je leraar ook zien dat je tijd hebt besteed aan wat anderen over het onderwerp zeggen.
    • Wees er zeker van dat je bronnen betrouwbaar zijn. Niets kan je zo onzeker maken als informatie die niet waar blijkt te zijn. Geloof niet altijd alles wat je op internet vindt.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

Het uitvoeren van de presentatie

PDF download Pdf downloaden
  1. Als het moment om te beginnen is aangebroken, krijg je je publiek niet beter betrokken dan door ze een echte oprechte glimlach te geven. Wees blij, je staat op het punt om de hele klas iets te leren wat ze nog niet wisten.
    • Studies hebben aangetoond dat glimlachen besmettelijk is. Als jij naar je publiek lacht, is het voor hen dus erg moeilijk om niet terug te lachen. Als je dus zonder tegenslagen wilt beginnen met je presentatie, dwing jezelf dan tot een glimlach. Het zal ervoor zorgen dat iedereen lacht en dat zorgt er misschien wel weer voor dat jij ook echt gaat lachen.
  2. Als je een presentatie aan je klas geeft, neem je in feite de les even over van je leraar. Het is jouw taak om ervoor te zorgen dat iedereen begrijpt wat je ze vertelt. Zorg ervoor dat je er op let hoe je leraar het voor jouw presentatie aanpakt, want leraren zijn professionele presentatoren.
    • Visualiseer je succes: voor, tijdens en na de presentatie. Wees bescheiden over wat je doet — er is geen reden voor verwaandheid — maar stel je altijd een succesvolle presentatie voor. Laat de gedachten aan falen niet in je hersens toe.
    • Je zelfvertrouwen is op veel verschillende manieren net zo belangrijk als de informatie die je geeft. Je wilt geen miscommunicatie of discussie over jouw onderzoek, maar een groot deel van waar je op zult worden beoordeeld - en waar andere studenten mee weg komen - is je mate aan zelfvertrouwen.
    • Als je een boost nodig hebt voor je zelfvertrouwen denk dan aan het grotere geheel. Over 10 of 15 minuten is het allemaal voorbij. Wat stelt je presentie op de lange termijn nou voor? Waarschijnlijk niet veel. Doe je uiterste best, maar als je nerveus wordt, bedenk dan dat er belangrijkere momenten in je leven zullen komen.
  3. Er is niets saaier dan naar een presentator luisteren die alleen maar naar de vloer of op z'n systeemkaarten kijkt. Relax. Je publiek bestaat uit je vrienden, praat tegen ze zoals je altijd doet.
    • Stel jezelf als doel dat je iedereen in de klas minstens eenmaal aan wilt kijken. Op die manier voelt iedereen zich verbonden met je. Daarbij lijkt het alsof je weet waar je over praat.
  4. Je doel is om je publiek te betrekken, niet om ze in slaap te krijgen. Zorg ervoor dat je de klas vermaakt met je onderwerp. Praat erover alsof het het meest interessante onderwerp ter wereld is. Je klasgenoten zullen je er dankbaar voor zijn.
    • Intonatie is de manier van praten die radio DJ's gebruiken; het is de stijging en daling van je stemgeluid als het spannend wordt. Je wilt niet klinken alsof je net een leeuw hebt gezien, maar ook niet alsof je net een eekhoorn zag. Varieer om je presentatie interessant te maken.
  5. Beweeg je handen zolang je praat. Gebruik het om punten te benadrukken en om je publiek geïnteresseerd te houden. Het is ook een goede manier om nervositeit een positieve draai te geven.
  6. Je hebt vast wel eens presentaties gehoord die eindigen met 'euh... ja'. Je conclusie is je laatste indruk op je publiek inclusief je leraar. Maak het opwindend door nog een laatste interessante toevoeging te geven of kom met een creatieve afsluiting. Je conclusie kan van alles zijn, zolang je publiek maar weet dat dit het einde was.
    • Vertel een verhaal, misschien zelfs wel met een persoonlijk tintje. Verhalen zijn geweldig bij geschiedenis of taalvakken. Misschien kun je je presentatie wel in een verhaalvorm over een interessant historisch personage geven?
    • Stel een provocerende vraag. Afsluiten met een vraag zorgt ervoor, dat je publiek op een positieve manier over je presentatie blijft nadenken. Wil je dat ze tot een bepaalde conclusie komen? Misschien kun je de vraag op zo'n manier stellen, dat ze tot die conclusie komen.
  7. Weet dat je zojuist je rapport hebt verbeterd en dat je iets hebt gedaan dat veel mensen nooit zullen doen. Wees niet teleurgesteld als je geen applaus krijgt.
    Advertentie

Tips

  • Let op een goede houding. Kruis je armen niet, maar houd ze open. Ga niet hangen en hou je rug recht.
  • Maak je geen zorgen als je een fout maakt. Als je er zelf geen aandacht aan besteedt, zal niemand het merken. Als het al wel opgemerkt wordt, is je publiek het ook snel weer vergeten.
  • Denk eraan dat je iedereen aankijkt en niet naar de vloer staart. Kijk niet naar iemand in het bijzonder, maar kijk rond door de klas.
  • Hou je presentatie als een van de middelsten. Zo kun je een paar presentaties bekijken en de fouten van je voorgangers voorkomen, maar je publiek verveelt zich nog niet als jij aan de beurt bent.
  • Zorg ervoor dat je de juiste toon aanslaat. Houd er daarbij rekening mee waarover je verteld en voor wie het bedoeld is.
  • Houd je handen lager dan je schouders, zodat het publiek niet afgeleid wordt.
  • Denk eraan dat een PowerPointpresentatie een hulpmiddel is, maar niet de presentatie zelf. Je presentatie moet meer informatie bevatten dan je PowerPoint en schrijf de dia's niet te vol.
  • Probeer niet te discussiëren met je publiek. Dit leidt af van je presentatie. Geef alleen aan dat ze een interessant punt hebben, dat je het zult nakijken en dat je er op terug komt.
  • Bedenk je, dat iedereen zo nerveus over z'n eigen presentatie is, dat ze die van jou misschien niet eens horen!
  • Loop rond. Je hoeft niet de hele tijd op dezelfde plek te blijven staan. Heb plezier! Je lichaam gebruiken om je stem te ondersteunen kan ervoor zorgen dat je op een natuurlijker manier praat.
  • Let erop dat je de hele klas doorkijkt en niet alleen naar het midden.
  • Denk eraan: praat hard genoeg.
  • Wees zelfbewust en vraag je publiek aan het eind van je presentatie of ze vragen hebben. Je komt daardoor als een kenner over en wekt de indruk dat je je onderwerp serieus hebt genomen.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Bij sommige mensen loopt de spanning voor een presentatie zo hoog op, dat ze het gevoel hebben dat ze gaan flauwvallen en tijdens de presentatie een black-out krijgen. Als dit op jouw verhaal lijkt, zorg er dan voor dat je extra goed oefent en je bloedsuiker voor de presentatie op peil houdt.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 18.145 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie