PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Een eigen put is een bron van vers water. Binnenin de put nestelen er zich allerlei micro-organismen tegen de betonnen wand, die op een natuurlijke manier de regenwaterput reinigen. [1] Chloorbleek toevoegen aan putwater zal de zuiverende micro-organismen in de put vernietigen, waardoor het water zijn zelfreinigend vermogen verliest, en de put gaat stinken. [2] [3] [4]

Deel 1
Deel 1 van 3:

Voorbereiden op het chloreren

PDF download Pdf downloaden
  1. In sommige gevallen kan het goed zijn je put te chloreren: [5]
    • Als er schadelijke bacteriën aanwezig zijn.
    • Als je een verandering van kleur, geur of smaak van het water opmerkt, moet je controleren op bacteriën en moet je de put chloreren als de test positief is. Je moet ook vaststellen welk waterbestanddeel verantwoordelijk is voor de verandering in waterkwaliteit, en stappen ondernemen om het water te behandelen zodat alles dat onaangenaam of onveilig is wordt verwijderd. Het lokale milieuagentschap kan je richting geven in deze onderneming.
    • Als de put nieuw is, onlangs gerepareerd is of als er nieuwe buizen zijn geplaatst.
    • Als de put besmet is door vloedwater, of als het water modderig of troebel wordt na regenval.
    • Wanneer je de put niet meer gaat gebruiken en wanneer het een voor jou nieuwe put is.
    • Chloor: vanzelfsprekend heb je chloor nodig om je put te kunnen chloreren. Je kunt HTH chloortabletten of korrels gebruiken, maar dit artikel gaat ervan uit dat je een oplossing van 5% (of hoger) met huishoudelijke chloorbleek gebruikt. Zorg er wel voor dat je een geurloze soort gebruikt. Je hebt mogelijk tot 38 liter bleek nodig, afhankelijk van het watervolume in de put en de kracht van de bleek.
    • Chloor testset: een chloor testset kan gebruikt worden om de exacte chloorwaarde in het water te meten, in plaats van alleen op geur af te moeten gaan. Deze sets worden doorgaans gebruikt voor zwembaden en kunnen gekocht worden in elke zwembadwinkel. Zorg ervoor dat je OTO vloeibare druppels koopt, in plaats van papieren strookjes, aangezien papieren strookjes alleen de chloorwaarde die ideaal is voor zwembaden kunnen aanduiden.
    • Tuinslang: om het water in de put opnieuw te laten circuleren, heb je een tuinslang nodig. Sommige bronnen raden aan om een slang met een diameter van 13 mm te gebruiken in plaats van de standaard maat van 16 mm. Als je de grotere slang door de kop van de put en voorbij de bedrading en de buizen kunt duwen, dan is die mogelijk de betere optie aangezien die voor meer waterstroom zorgt. Je moet het mannelijke uiteinde van de slang in een scherpe hoek afsnijden.
  2. Om te bepalen hoeveel bleek je nodig hebt om je put voldoende te desinfecteren, moet je het volume dat erin zit berekenen. Om dit te doen moet je de diepte van de waterkolom (in centimeters) vermenigvuldigen met het aantal liters per kubieke centimeter. Deze waarde is afhankelijk van de diameter van de put of de peilbuis (in centimeter). [6]
    • Om te achterhalen hoe diep het water in de put is, moet je de afstand van de bodem van de put tot aan de waterlijn meten. Schakel eerst alle stroom naar de pomp uit in het elektriciteitskastje. Verwijder het deksel van de put of verkrijg toegang tot de put middels de ventilatieopening. Gebruik een sterke zaklamp om de put in te kijken. Neem visdraad met een gemiddeld zwaar gewichtje en laat die in het water vallen. De lijn blijft strak totdat het gewichtje de bodem raakt, waarna hij slap zal hangen. Wanneer dit gebeurt, trek je de lijn terug en meet je het natte deel van de lijn op met een meetlint.
    • Je kunt de lijn ook markeren aan de bovenkant van de put om de totale diepte van de put op te meten. Trek daar vervolgens de afstand tussen de bovenkant van de put en de waterlijn vanaf. Dit kun je doen door een kort stokje goed aan de lijn te binden en deze in de put te laten zakken, de lijn te markeren wanneer hij slap gaat hangen en de lengte van het stokje tot de markering op te meten.
    • Er zou ook een ruwe meting genoteerd moeten zijn op een bordje dat aan de plaat rondom de put vastzit. Je zou verder ook het boorbedrijf dat de put heeft gemaakt kunnen contacteren. Zij moeten in de meeste gevallen de gegevens van alle putten waar zij aan hebben gewerkt bijhouden. Een ander alternatief is om contact op te nemen met de overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor waterputten en pompen die voor consumptie bedoeld zijn.
    • Het aantal liter per kubieke centimeter is gerelateerd aan de diameter van de peilbuis. Dit getal moet op het logboek van de put genoteerd zijn. Geboorde putten hebben doorgaans een diameter van 10-25 cm, terwijl geslagen putten een diameter van 30-65 cm hebben. Als de diameter van je put eenmaal weet, kun je deze tabel gebruiken om te achterhalen hoeveel water er per kubieke centimeter in je put zit.
    • Nu dat je weet hoe diep het water in je put is (in centimeter) en hoeveel water er per kubieke centimeter (in liter per centimeter) in je put zit, kun je deze getallen met elkaar vermenigvuldigen om het totale watervolume in de put te bereken. Je hebt 1.500 ml chloorbleekoplossing van 5% nodig voor elke 380 liter water in de put, plus nog eens 1.500 ml om het water in de waterbuizen in huis te behandelen.
  3. Het chloreringsproces vereist tijd, doorgaans één of twee dagen. In deze periode kun je het water uit de put niet gebruiken voor je dagelijkse huishoudelijke behoeften, het is dus belangrijk dat je hier rekening mee houd in je planning. Een goed moment om te chloreren is vlak voordat je een weekendje, of wat langer, op reis gaat.
    • Tijdens het chloreringsproces zit er meer chloor in je watervoorziening dan dat er in een zwembad zit, waardoor het niet veilig is voor consumptie. Daarnaast zal het chloor in je septic tank terecht komen als je te veel water gebruikt, wat de bacteriën die nodig zijn voor het afbreken van de uitwerpselen zal doden.
    • Om deze redenen moet je water uit flessen gebruiken om te drinken en te koken, en moet je vermijden om je gootsteen en douche te gebruiken. Probeer ook om het doorspoelen van het toilet tot een minimum te beperken. [7]
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

De put chloreren

PDF download Pdf downloaden
  1. [8]
  2. Afhankelijk van het soort put, moet je mogelijk de ventilatiebuis openen om het chloor erin te kunnen gieten.
    • De ventilatiebuis zou op de putmond moeten zitten. Hij is doorgaans 15 cm lang met een diameter van 12 mm. Open het ventilatiegat door de buis van de verzegeling af te draaien.
    • Je zou ook het deksel van de bovenkant van de put kunnen verwijderen, dit vereist mogelijk het verwijderen van een paar schroeven.
  3. Als je eenmaal toegang hebt tot de put, giet je voorzichtig de juiste hoeveelheid bleek door een trechter in de opening, waarbij je eventuele elektrische aansluitingen vermijd. [9]
    • Het is goed om beschermende handschoenen, een veiligheidsbril en een schort te dragen wanneer je onverdunde bleek hanteert.
    • Als er bleek op je huid terecht komt, spoel het dan direct af met schoon water.
  4. Bevestig het vrouwelijke uiteinde van de tuinslang aan de dichtstbijzijnde kraan en breng het mannelijke uiteinde (dat in een hoek is afgesneden) in de opening waar de ventilatiebuis zat, of direct in de put.
    • Als de slang niet lang genoeg is om de put te bereiken, sluit je meerdere slangen op elkaar aan.
  5. Controleer of alle aansluitingen waterdicht zijn voordat je de elektriciteitsschakelaar weer aanzet. Laat het water vervolgens op vol vermogen stromen. Laat het ten minste een uur lang circuleren. [10]
    • Het stromende water uit de slang forceert het water onderin de put naar de oppervlakte, waardoor het chloor gelijkmatig verspreid wordt.
    • Dit verzekert dat eventuele bacteriën in het putwater worden blootgesteld aan, en gedood door het chloor.
  6. Nadat het water ten minste een uur heeft gecirculeerd, kun je op chloor testen in de watervoorziening. Je kunt dit op een van de volgende twee manieren doen:
    • Trek de slang uit het ventilatiegat en gebruik de chloor testset om te testen op de aanwezigheid van chloor in het water dat uit de slang komt.
    • Je kunt ook een tuinkraan openen, om te bepalen of je de geur van chloor in het water kunt opmerken.
    • Als de chloortest negatief is, of als je geen chloor ruikt in het water, laat het water dan nog eens 15 minuten circuleren. Controleer dan opnieuw.
  7. Als je eenmaal chloor in het water hebt gedetecteerd, plaats je de slang terug en draai je die stevig rond om chloorresidu van de putwanden en -buizen af te spoelen. Als je dat 10 tot 15 minuten hebt gedaan, zet je de slang uit en plaats je de ventilatiebuis terug.
  8. Ga naar binnen en controleer elke gootsteen, bad en douche op de aanwezigheid van chloor, middels de testset of je reukvermogen. [11]
    • Vergeet niet om zowel de hete als koude kraan te controleren en laat ook eventuele tuinkranen lopen totdat de geur van chloor is gedetecteerd.
    • Spoel tevens elk toilet in het huis één of twee keer door.
  9. Laat het chloor minimaal 12 uur, maar bij voorkeur 24 uur, in de watervoorziening zitten. Doe je best om je watergebruik in deze periode tot een minimum te beperken. [12]
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Het chloor verwijderen

PDF download Pdf downloaden
  1. Na 24 uur is het water volledig gedesinfecteerd en kun je beginnen met het verwijderen van het chloor uit de watervoorziening.
    • Om dit te doen, bevestig je aan elke tuinkraan een slang en bind je die op ongeveer 90 cm hoogte aan een boom of hek. Dit maakt het makkelijker om de waterstroom in de gaten te houden.
    • Laat het water niet in de buurt van de septic tank of een afloopgebied lopen, deze gebieden mogen niet worden blootgesteld aan gechloreerd water.
  2. Probeer om de waterstroom in een geul, of een andere plek waar het water enigszins ingeperkt wordt, te richten. [13]
    • Verzeker wel dat de geul niet naar een beek of vijver loopt, aangezien gechloreerd water vissen en andere flora en fauna zal doden.
  3. Controleer het water dat uit de slangen komt periodiek op de aanwezigheid van chloor.
    • Gebruik hiervoor een chloor testset, aangezien je mogelijk niet in staat bent om kleine hoeveelheden chloor te ruiken.
  4. Hoe saai het ook is, het is belangrijk dat je de waterstroom constant in de gaten houdt, om te verzekeren dat de put niet droogloopt.
    • Als de put droogloopt, kan de pomp het begeven, en het kan erg duur zijn om die te vervangen. Als het lijkt alsof de waterdruk vermindert, zet je de pomp uit en wacht je een uur voordat je het afwateren voortzet. Dit geeft de put de kans om zichzelf opnieuw te vullen.
    • Stop de waterstroom pas wanneer alle sporen van chloor verwijderd zijn – dit kan slechts twee uur, maar ook veel langer duren, afhankelijk van de put.
    Advertentie

Benodigdheden

  • Chloorbleek
  • Chloor testset
  • Vislijn
  • Tuinslang

Over dit artikel

Deze pagina is 4.534 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie