PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Rottweilers zijn een zeer afzonderlijk hondenras dat zijn oorsprong in Duitsland heeft. Vaak worden ze Rottie genoemd als afkorting. Ze staan bekend om hun beschermende aard en komen veel voor in de V.S. Leren om een rottweiler of kruising met een rottweiler te identificeren kan een belonende ervaring zijn. Voor het ongetrainde oog kunnen verschillende hondenrassen er hetzelfde uitzien, maar met de juiste training kan je een rasechte rottweiler onderscheiden van andere honden.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Fysieke en persoonlijkheidseigenschappen evalueren

PDF download Pdf downloaden
  1. Conformatie is de fysieke verschijning van de hond. Rottweilers hebben een algeheel stevige bouw met een brede borst, lange rug en dikke poten. Ze zijn doorgaans 60-75 cm hoog aan de schouder, maar het is niet ongewoon dat ze groter zijn. Rottweilers zijn krachtige, gespierde honden en de algehele vorm van het dier moet een gevoel van kracht en wendbaarheid oproepen.
    • Ze hebben grote, zware poten met hoge knokkels en hebben nooit platvoeten.
    • Hun poten zijn recht, niet naar buiten gebogen, en staan doorgaans in een positie waarbij de schouders gelijk staan met, of iets hoger staan dan, de heupen.
    • De nek is dik, bijna dezelfde diameter als die van de kop.
    • De staart is doorgaans gekropt, (kort geknipt) maar niet altijd. De aanwezigheid van een lange staart betekent dus niet dat een rottweiler niet rasecht kan zijn.
  2. De kop is erg hoekig, is ongeveer even hoog als breed en is van neus tot nek slechts iets langer dan dat. Rottweilers kunnen wat rimpels hebben rondom de ogen, maar dit zou niet al te opvallend moeten zijn. [1]
    • De oren van een rottweiler vallen altijd omlaag in een driehoekige vorm. Vergelijkbaar met, maar kleiner dan, die van een labrador retriever. De oren staan nooit rechtop, zoals bij een Duitse herder en hangen nooit helemaal omlaag zoals bij een basset.
  3. Het is ook belangrijk om op te merken dat, onder de erkende rassen, rottweilers de op één na krachtigste bijtkracht hebben wanneer die gemeten worden in kg per vierkante centimeter. Alleen de pitbull heeft sterkere kaken. De kaken zijn robuust en zwaar en de kop is breed om de grote spieren die nodig zijn voor deze kracht te accomoderen. [2]
    • Rottweilers hebben nooit onderbeet, zoals Engelse buldogs.
  4. Niet elke rottweiler is een perfecte uitvoering. Sommige zijn steviger, langer, hoger, slanker of op een andere manier anders dan andere honden van hetzelfde ras. Onthoud dat hoewel rassoorten vrij allesomvattend zijn, het mogelijk is dat er kleine variaties zijn. Vooral variaties die binnen het ras ontstaan door omgevingssituaties. [3]
    • Het is ook belangrijk om te overwegen dat sommige rottweilers, net als mensen overgewicht hebben en er dus meer als een ton uitzien dan als atleten. Dit betekent niet dat de hond geen rottweiler is, het betekent alleen dat de hond is verwend met voedsel.
  5. Rottweilers zijn van oorsprong gefokt als waakhonden. Dit betekent dat ze vrij dominant en soms zelfs agressief kunnen zijn. Rottweilers zijn intelligente en actieve honden die ervan houden om te spelen en taken te volbrengen. [4]
    • Rottweilers kunnen erg zachtaardig en liefdevol zijn, maar ze vereisen veel training en begeliding vanaf een jonge leeftijd.
    • Zonder de juiste training als pup, kan een rottweiler een destructief huisdier worden dat constant blaft, je meubels kapot knauwt en je tuin opgraaft.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Uitkijken naar de juiste kleurmarkeringen

PDF download Pdf downloaden
  1. Alle rottweilers hebben zwarte basisvacht met distinctieve bruining op de borst, poten en kop. De bruining kan in verschillende kleuren voorkomen, van donker mahoniebruin tot een rode of roestachtige kleuring. Het zwart is echter altijd zwart, nooit grijs of een mengsel van kleuren. De bruining is doorgaans beperkt tot de poten, binnenkant van de benen, de borst, de keel en snuit en twee distinctieve vlekken boven de ogen. [5]
    • Dit patroon is zo uniek voor het ras dat het eenvoudigweg rottweiler kleuring wordt genoemd, zelfs als men het tegenkomt in kruisingen.
    • Het enige andere ras dat deze kleuring van nature heeft is de dobermann, die ook oorspronkelijk uit Duitsland komt. De dobermann is echter erg slank, lang en hoog en is vooral gefokt om te rennen in plaats van te vechten en intimideren.
    • De kelpie heeft vergelijkbare kleurmarkeringen, maar is net als de dobermann langer van vorm en atletischer als het op activiteit en vaardigheid aankomt.
  2. De daadwerkelijke maat en vorm van de kleurmarkeringen kan per individuele hond verschillen. Sommige honden hebben bijvoorbeeld een ondersteboven `wishbone`-vorm op hun borst, terwijl andere een vlindervorm, twee aparte vlekken op de borstspieren of een vormloze vlek hebben. Het belangrijkste om te onthouden is de algehele positionering van de markeringen. [6]
    • Sommige honden hebben ook witte markeringen. Dit wordt als fout beschouwd volgens rasstandaarden, maar rasechte rottweilers kunnen dus wel witte kleuring hebben op de borst, tussen de schouders, op de kop of op de poten.
    • Soms ontwikkelen oudere honden een witte kleur op deze plekken. In dat geval is de witte kleur geen fout, maar gewoon een effect van ouderdom. Het wit op oudere rottweilers ziet er echter doorgaans grauwer uit dan zuiver wit.
  3. Rottweilers worden nauwelijks in albino, geheel rood of met een blauwachtige kleur geboren. Deze worden allen als rasfouten beschouwd, maar zijn niet voorspelbaar. Albino's zijn helemaal wit met een roze huid en rode ogen, maar voldoen verder helemaal aan de karakteristieken van het ras. Onthoud dat dit zeldzame mutaties zijn en dat een rode of blauwe rottweiler zeer waarschijnlijk een kruising is. [7]
    • Een rode rottweiler voldoet aan alle fysieke eigenschappen van het ras, maar is helemaal bruin of rood in plaats van de typische zwart met rode kleuring.
    • Een rottweiler wordt blauw genoemd als de toplaag van de vacht een lichtere kleur heeft dan de ondervacht, wat resulteert in een algeheel blekend effect dat de hele kleur vervaagt.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Kruisingen herkennen

PDF download Pdf downloaden
  1. Dat een hond de kleuring een stevige bouw van een rottweiler heeft, betekent niet dat het er een is. Andere rassen, zoals de mastiff, Amerikaanse mastiff, bullmastiff en de pitbull, kunnen op een rottweiler lijken en kunnen nageslacht produceren dat eruit ziet als een rasechte rottweiler. Kruisingen hebben doorgaans de bouw of de kleuring van een rottweiler, maar zelden beide.
    • Een mastiff met rottweiler kruising heeft vaak wangen die onder de kin hangen als de bek dicht is en heeft overmatige huid en rimpels in het gezicht en op de kop.
  2. Kruisingen hebben vaak een langere vacht dan de korte haren van een rasechte rottweiler. Andere kruisingen produceren langere haren dan een rashond. Een van de meest bekende kruisingen is rottweiler met Duitse herder, wat soms resulteert in een hond met de kleur en maat van een rottweiler, maar de pluizige vacht en staart van een Duitse herder. [8]
    • Een slanke hond met een lange, dunne snuit en rottweiler kleuring kan een kruising zijn met een labrador retriever of een dobermann.
  3. Vanwege hun fitheid en bijtkracht, worden rottweiler vaak gekruist met pitbulls, met het oog op hondengevechten. Deze kruisingen zijn doorgaans kleiner dan rasechte rottweilers en hebben een bredere, bijna bulldog-achtige houding.
    • Een rottweiler met een krullende staart is ook een of andere kruising. [9]
  4. Om zeker te weten dat je een rasechte rottweiler bekijkt en geen kruising, moet je proberen wat geregistreerd papierwerk van de hond te verkrijgen. De meeste rasechte honden hebben papieren die door de fokker worden meegegeven aan de eigenaar. [10]
    • De papieren zijn waarschijnlijk verstrekt door een officiële hondenvereniging in het betreffende land.
  5. Er zijn verschillende bedrijven die DNA-testsets voor honden verkopen. Koop een dergelijke set en volg de aanwijzingen om een monster van het DNA van je hond te nemen. Stuur dat vervolgens terug naar het bedrijf, daar zal worden bepaald wat voor een ras of kruising je hond precies is. [11]
    Advertentie

Tips

  • Als je ooit twijfelt, vraag de eigenaar van de hond dan gerust of het een rashond is of niet. De meeste hondeneigenaren vinden het heerlijk om over hun hond te praten.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Zeldzame, rode rottweiler worden vaak met andere rassen gekruist. Als een fokker je een rode rottie wil verkopen voor een premium prijs, wees dan zeer sceptisch. Vraag om de ouders van de hond en hun certificaties te zien.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 2.727 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie