Pdf downloaden Pdf downloaden

Het telraam is een zeer oud rekenmiddel dat over de hele wereld gebruikt werd. Tegenwoordig zijn ze vervangen door calculators, maar het is nog steeds erg leuk om een telraam te gebruiken. Lees door om erachter te komen hoe je optelt en aftrekt... op de ouderwetse manier.

  1. Het telraam bestaat uit twee gedeeltes boven elkaar. Elk gedeelte bestaat uit rijen kralen. Het onderste gedeelte bestaat meestal uit vijf kralen en het bovenste gedeelte meestal uit één of twee kralen.
    1. De kralen in het lagere gedeelte krijgen bepaalde waarden toegewezen. Je kunt bijvoorbeeld de waarde 1 toekennen aan een kraal in de rechterrij. Vervolgens ken je de waarde 10 toe aan de volgende rij, links van de eerste rij, en de waarde 100 aan de volgende rij enzovoort.
    2. De kralen in het bovenste gedeelte zijn 5 keer meer waard dan de kralen eronder.
  2. Laat het telraam overhellen zodat alle kralen naar onder vallen. De sectie met vijf kralen moet zich altijd onder de sectie met twee kralen bevinden.
    1. Verdeel het getal onder in losse getallen. Bijvoorbeeld 28 verdeel je onder in 2 tientallen en 8 eenheden.
    2. Beweeg in de rij van de tientallen twee kralen naar boven. Op dezelfde manier moet je in de eenhedenrij acht kralen naar boven schuiven. Omdat er maar vijf kralen in een rij zitten schuif je eerst één kraal in het bovenste gedeelte omhoog. Deze kraal staat voor 5. Nu hoef je nog maar 3 kralen in het onderste gedeelte te verschuiven.
  3. De manier van invoeren hangt af van of je optelt of aftrekt.
    1. Als je op wilt tellen kun je het getal onderverdelen in twee cijfers zoals hierboven uitgelegd en dan schuif je de bijbehorende kralen omhoog.
    2. Als je af wilt trekken verdeel je het getal weer onder zoals hierboven, maar je schuift kralen naar beneden in plaats van omhoog.
  4. Tel het aantal kralen in elke kolom. Dit geeft je de waarde van elke decimaal. Als de waarde meer is dan negen trek je 10 af van deze waarde en verschuif je 1 kraal in de rij van de grotere decimaal. Bijvoorbeeld: je krijgt 2 in de honderdtallenrij, 13 in de tientallenrij en 1 in de eenhedenrij. Trek dan 10 af van de 13 in de tientallenrij en tel 1 op bij de 2 in de honderdtallenrij. Dit geeft het resultaat 331.
    Advertentie

Tips

  • Als je te maken hebt met getallen onder 1 kun je de eenhedenkolom naar links verhuizen, zodat je een rij krijgt voor elke decimaal achter de komma.
  • Of als je te maken hebt met getallen waarbij de eenhedenwaarde niet relevant is vanwege de grootte van het getal kun je de eenhedenrij naar rechts bewegen (buiten het telraam).
  • Het telraam rekent niets voor je uit, maar het helpt je om de getallen bij te houden.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 16.387 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie