Pdf downloaden
Pdf downloaden
We hebben het allemaal weleens meegemaakt: het wordt donker, het is koud, de wind steekt op en je gaat vannacht buiten slapen. Dit is vrijwel het slechtste moment om de gebruiksaanwijzing van je tent te vergeten. Voordat je een tocht door de natuur gaat maken kun je er beter voor zorgen dat je precies weet hoe je de tent op moet zetten om op de camping niet te stuntelen en geen tijd te hoeven verspillen. Kamperen zal een stuk leuker zijn als je weet hoe je de juiste plek moet vinden om je tent neer te zetten, hoe je je tent opzet en hoe je hem onderhoudt. Ga naar Stap 1 om te leren hoe je een tent opzet.
Stappen
-
Leg een ondergrondzeil neer voordat je de tent opzet. Wanneer je je tent opzet is het belangrijk om te zorgen voor een barrière tussen de grond en het grondzeil van je tent om te voorkomen dat de tent vochtig wordt. Zorg je dat je een hoogwaardig plastic of vinyl ondergrondzeil voor je tent hebt. [1] X Bron
- Vouw het ondergrondzeil op in de vorm van de tent, maar iets kleiner. Zorg dat het ondergrondzeil niet onder de randen van de tent uitsteekt, want als het regent zullen er plassen water op blijven liggen. Vouw langere stukken om en stop ze onder de tent.
-
Leg alle onderdelen van je tent neer en kijk of er niets mist. De meeste moderne tenten zijn gemaakt van lichtgewicht nylon en hebben stokken uit een stuk en haringen. Oudere legertenten hebben vaak ingewikkeldere stokken en zijn gemaakt van stof. Je hebt in ieder geval de tent zelf en de stokken nodig. Bij het opzetten volg je over het algemeen dezelfde methode, wat voor tent je ook hebt.
-
Leg je tent op het ondergrondzeil. Zoek de onderkant van de tent op en leg die kant op het ondergrondzeil. Leg de ramen en de opening van je tent in de richting waarin je ze wilt laten wijzen. Leg de tent plat neer en ga dan bezig met de stokken.
-
Verbind de tentstokken met elkaar. Afhankelijk van wat voor tent je hebt kunnen de stokken aan elkaar vastzitten met elastische lijnen of zijn ze wellicht genummerd en moet je ze zelf aan elkaar vastmaken. Zet de tentstokken in elkaar en leg ze op de platte tent.
-
Steek de tentstokken in de corresponderende stoksleuven in de tent. De meeste eenvoudige tenten hebben twee tentstokken die elkaar kruisen om een X te vormen die de basisstructuur van de tent vormt. Om de stokken in de tent te krijgen steek je de uiteinden ervan meestal in een oogje in de hoeken van de tent, waarna je de stokken door kleine stoksleuven bovenop de tent schuift of de stokken met plastic klemmen aan de bovenkant van de tent vastmaakt. [2] X Bron
- Lees de gebruiksaanwijzing van je tent of kijk goed om erachter te komen hoe je de stokken in de tent moet schuiven. Iedere tent zit weer anders in elkaar.
-
Trek de tent omhoog. Dit vereist wat coördinatie, en het gaat meestal gemakkelijker als je iemand hebt om je te helpen. Nadat je beide stokken door de stoksleuven gestoken neemt de tent vanzelf de juiste vorm aan. De stokken zouden vanzelf moeten buigen, rechtop gaan staan en de tent omhoog moeten trekken zodat je iets krijgt dat eruitziet als een plek om in te slapen.
- Sommige tenten hebben wat hulp nodig. Trek de hoeken uit elkaar zodat ze recht zijn en zorg dat de stokken stevig vastzitten en niet in de war zitten.
- Afhankelijk van wat voor tent je hebt kan het zijn dat er korte snoeren met plastic haakjes eraan zijn die onderdeel van de structuur zijn. Haak deze op de juiste plekken aan de tentstokken vast nadat je de tent iets omhoog getrokken hebt. Bevestig alle andere nodig onderdelen die onderdeel zijn van de structuur aan de tent zodat hij rechtop blijft staan.
-
Zet de tent met haringen vast aan de grond. Wanneer de tent netjes op het ondergrondzeil staat haal je de metalen haringen door de flappen die zich onderaan de hoeken van de tent bevinden en duw je ze in de grond. Als de grond rotsachtig of bijzonder hard is, dan heb je wellicht een kleine hamer of een ander stomp voorwerp nodig om de haringen een stuk in de grond te slaan. Sommige tentharingen verbuigen vrij snel, dus ga voorzichtig te werk. [3] X Bron
-
Breng de regenkap aan, als je die hebt. Sommige tenten hebben een extra regenkap of regenscherm. Dit is in feite nog een laag materiaal die de tent bedekt. Sommige regenkappen hebben bijbehorende tentstokken en zitten ingewikkelder in elkaar, dus lees de gebruiksaanwijzing van je tent om erachter te komen hoe je de regenkap vastmaakt als dit ingewikkeld is. [4] X BronAdvertentie
-
Laat de tent in de zon drogen voordat je hem inpakt. Als het regent wanneer je aan het kamperen bent, dan is het belangrijk om de tent van binnen en van buiten grondig te laten drogen voordat je hem inpakt. Het kan anders zijn dat de tent vol met schimmel zit de volgende keer dat je gaat kamperen. Hang hem op aan wat lage takken of thuis aan de waslijn om hem grondig te laten drogen. Pak hem dan netjes in en berg hem op voor je volgende kampeertrip. [5] X Bron
-
Rol alle delen apart op en pak ze apart in. Als je een draagtas hebt om je tent in op te bergen, dan lijkt het eerst misschien lastig om je volledige tent erin te krijgen. Er is geen geheime manier om een tent op te vouwen, en het is meestal beter om hem op te rollen dan om hem op te vouwen. Leg alle delen—de tent zelf en de regenkap—apart neer en vouw ze in de lengte op. Rol ze dan zo strak mogelijk op en stop ze in de tas. [6] X Bron
-
Vouw je tent niet elke keer op dezelfde manier op. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen vouwen in je tent komen, want dan kunnen er zwakke plekken in de stof ontstaan waar gaten in kunnen komen. Rol je tent op en prop hem in de tas, maar vouw hem niet op en maak er geen scherpe vouwen in.
- Je kunt de volgende keer dat je gaat kamperen beter een opgepropte en kreukelige tent hebben, dan dat er erg scherpe vouwen in de stof zitten waardoor er gaten kunnen ontstaan. Onthoud dat een tent geen modeaccessoire is en bedoeld is om bescherming tegen de elementen te bieden.
-
Berg de haringen en stokken als laatste op. Wanneer de regenkap en de tent in de tas zitten schuif je de stokken en de haringen voorzichtig aan de zijkant in de tas. Er zal waarschijnlijk niet veel ruimte zijn, dus ga voorzichtig te werk en zorg dat de stokken niet achter de tent blijven haken en scheuren in de stof maken.
-
Maak de tas regelmatig open om de tent te laten luchten. Soms kan het nogal lang duren voordat je weer gaat kamperen. Het is een goed idee om de tent regelmatig uit de tas te halen en in je tuin te laten luchten zodat de stof niet verpest kan worden door vocht en niet aangevreten wordt door muizen. Je hoeft de tent niet op te zetten. Haal hem gewoon uit de tas, schud hem uit en stop hem op een andere manier weer in de tas.Advertentie
-
Zoek een geschikte plek om je tent op te zetten. Kies een open plek met genoeg ruimte om je tent in elkaar te zetten. Kies voor een plek op een camping of natuurkampeerterrein, want wildkamperen is in Nederland verboden. Als je in het buitenland bent, zorg dan dat je een plek uitkiest die is aangewezen als kampeerterrein. Zorg dat je niet een plek op het land van een ander uitkiest en alle regels voor kamperen volgt op de plek waar je bent. [7] X Bron
-
Zoek een vlakke plek op het kampeerterrein op om de tent op te zetten. [8] X Betrouwbare bron National Geographic Ga naar de bron Haal stenen, takken en ander afval van de plek waar je je tent op wilt zetten. Als er dennen in de buurt staan, leg dan een dunne laag dennennaalden onder je tent om de grond zachter te maken en comfortabeler te kunnen slapen. [9] X Bron
- Zet je tent niet in een geul, een kuil of een holte in de grond. Als het regent, zal het water naar de laagst gelegen plek stromen. Zelf als je een waterbestendige tent hebt zal het lastig zijn als je tent weg begint te drijven. De ideale kampeerplek is vlak en ligt iets hoger dan de grond eromheen.
-
Let op de windrichting. Zet de tent niet zo neer dat de wind recht op de tent staat en door de opening de tent in blaast. Op die manier zal de tent niet als een ballon opgeblazen worden en zullen de haringen niet sterk belast worden.
- Gebruik een natuurlijke bomenrij om de tent tegen de wind te beschermen als het bijzonder hard waait. Zet de tent dichter bij de bomen neer zodat ze de wind wat tegenhouden.
- Zet je tent niet op in een droge rivierbedding voor het geval de plek snel overstroomt. Kampeer ook niet onder de bomen, want dat kan gevaarlijk zijn als het stormt en er zomaar takken op je tent kunnen vallen.
-
Stel vast waar de zon opkomt. Het kan een goed idee zijn om te kijken waar de zon opkomt en ‘s ochtends schijnt, zodat je niet plotseling gewekt wordt. In de zomer kan je tent een oven worden, wat betekent dat je zweterig en geïrriteerd wakker kunt worden als je je tent op een zonnige plek opzet. Op de ideale plek blijft de tent ‘s ochtends in de schaduw staan zodat je comfortabel wakker wordt op een zelfgekozen tijdstip.
-
Deel je kampeerplek op de juiste manier in. Zet de tent ver weg van de plek waar je kookt en de wc’s, bij voorkeur bovenwinds ervan. Als je een kampvuur maakt, zorg dat je dat dan ver genoeg van de tent doet zodat er geen vonken op de tent kunnen vallen. Zorg ook dat je het vuur uitmaakt voordat je gaat slapen.Advertentie
Tips
- Als het regent, wordt het met klem aangeraden om een regenkap of regenscherm te kopen dat je gewoon over de tent kunt spannen.
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://guide.sportsmansguide.com/tips/camping-101-ground-tarps-outside-inside/
- ↑ https://www.youtube.com/watch?v=Ip9B7jUaU8I
- ↑ https://thrillspire.com/how-to-set-up-tent-pitching-tents
- ↑ https://www.youtube.com/watch?v=yn4sU9woFas
- ↑ https://www.livible.com/blog/guide-organizing-cleaning-storing-camping-gear/
- ↑ https://www.backpacker.com/news-and-events/tent-packing-stuff-roll-or-fold
- ↑ http://outdoors.campmor.com/how-to-pitch-a-tent-tips/#fbid=bv08QHag9dk
- ↑ https://www.nationalgeographic.com/adventure/lists/camping/how-to-pick-best-campsite/
- ↑ https://outdoors.campmor.com/where-to-pitch-tent-tips/
- Video’s afkomstig van VTUUSA
Over dit artikel
Deze pagina is 3.924 keer bekeken.
Advertentie