Pdf downloaden Pdf downloaden

Gefeliciteerd, je hebt een gedicht geschreven ! Nu hoef je alleen nog maar een goede titel te bedenken die de interesse van de lezer wekt en hem op de hoogte brengt van wat hij kan verwachten. Het gebruik van trefwoorden en details uit je gedicht kan je helpen een sterke titel te verzinnen. Je kunt ook de toon en context van het gedicht gebruiken, om een titel te bedenken die de lezers zal boeien. Als je eenmaal een titel hebt verzonnen, zorg je voor een goede opmaak om je gedicht af te ronden.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Kernwoorden en details uit het gedicht gebruiken

Pdf downloaden
  1. Scan het gedicht op woorden die je opvallen of belangrijk lijken. Het kan je opvallen dat bepaalde woorden meerdere keren herhaald worden of dat ernaar verwezen wordt in het gedicht. Kies 1-2 trefwoorden om een titel te maken die de lezer een glimp geeft van waar het gedicht over gaat.
    • Je kunt bijvoorbeeld trefwoorden kiezen als 'goed' en 'zus', waardoor een titel ontstaat als 'De goede zus' of 'Wees lief, zus'.
  2. Je kunt ook de kernwoorden in het gedicht opzoeken en andere woorden vinden die hetzelfde betekenen, maar die beter klinken.
    • Bijvoorbeeld: je kunt een synoniem voor 'goed' gebruiken om een titel te maken als: 'De uitmuntende zus' of 'Mijn dierbare zus'.
  3. Als het gedicht een hoofdpersoon of hoofdpersonen heeft die genoemd worden, gebruik dan hun namen in de titel. Als er in het gedicht een omgeving of plaats genoemd wordt, gebruik die dan in de titel om de lezer te helpen het gedicht te kunnen plaatsen. [1]
    • Bijvoorbeeld: als je gedicht gaat over een meisje genaamd Eva en haar zwaan, dan kun je een titel gebruiken als 'Eva en de zwaan'. Als je gedicht gaat over een Pieters in je woonplaats Leerdam, dan kun je een titel gebruiken als 'Pieters in Leerdam' of 'Pieters, Leerdam'.
  4. Focus op werkwoorden of bijvoeglijke naamwoorden die je opvallen in het gedicht en markeer ze in de titel. Zoek een werkwoord of 1-2 bijvoeglijke naamwoorden en plaats ze bij elkaar. [2]
    • Je kunt bijvoorbeeld een werkwoord kiezen als 'slaan' en een titel maken als, 'Sla' of 'Ik sla'. Of je kiest bijvoeglijke naamwoorden als 'blauw', 'stervend' en 'verbluffend' en maakt een titel als 'Stervend blauw' of 'Verbluffend blauw'.
  5. Als je gedicht regels heeft die herhaald worden of een vers dat meerdere keren in het gedicht voorkomt, gebruik dat dan als titel. Vaak zijn regels of verzen die herhaald worden belangrijk en de moeite waard om te benadrukken voor de lezer. [3]
    • Je kunt bijvoorbeeld een herhalende regel als 'Ze sprong hoog als atleet' nemen om een titel te maken als 'Hoog als atleet' of 'Ze sprong'.
  6. Trek de lezer naar binnen en betrek hem met een beeld dat memorabel, vreemd of interessant is. Zoek een beeld dat belangrijk is in het gedicht en gebruik het in de titel, zodat je lezer aangemoedigd wordt om verder te gaan met lezen. [4]
    • Vermijd het kiezen van een afbeelding die de crux of wending in het gedicht zou kunnen weggeven. Het beeld moet de lezer wat context bieden, maar mag geen onthullingen uit het gedicht prijsgeven.
    • Je kunt bijvoorbeeld een beeld gebruiken van een vrouw die over een horde op het veld springt, rode modder vliegt in haar kielzog in het gedicht, en een titel maken als: 'Rode modder vliegt' of 'Vrouw springt'.
  7. De laatste regel bevat meestal belangrijke details over het onderwerp van het gedicht. Kies een beeld of woorden uit de laatste regel en gebruik die in de titel. [5]
    • Als je bijvoorbeeld een laatste regel hebt zoals, 'Ze rende van het veld, in overwinning', kun je een titel maken zoals: 'In overwinning'.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Verwijzen naar de toon en de context van het gedicht

Pdf downloaden
  1. De toon van het gedicht kan speels, grappig, donker, serieus of mysterieus zijn. De titel moet bij de toon passen, zodat de lezer goed voorbereid is op het gedicht. Een speelse toon gebruiken voor een serieus of mysterieus gedicht, kan de lezer op het verkeerde been zetten en het hem moeilijk maken zich in het onderwerp van het gedicht te verdiepen. [6]
    • Stel dat het gedicht een speels verhaal is over een klein meisje genaamd Eva en haar huisdier Zwaan, dan kun je een titel verzinnen als: 'Eva's huisdier Zwaan' of 'Eva's vriend, een zwaan'.
    • Als het gedicht een donker verhaal is over Eva's moeilijke relatie met haar zwaan, dan kun je een titel gebruiken als: 'Het probleem van de zwaan' of gewoon 'Eva en de zwaan'.
  2. Denk na over waar je was toen je het gedicht schreef. Kijk naar de tijd of datum als je het gedicht af hebt en gebruik die in de titel. Dit kan het gedicht context geven zonder al te veel over het gedicht te onthullen. [7]
    • Bijvoorbeeld: je kunt een titel verzinnen als: 'Maandag in het café op de hoek' of '4:44'.
  3. Denk aan beelden of gebeurtenissen die je hebben geïnspireerd bij het maken van het gedicht. Misschien zag je een beeld in de krant dat je inspireerde tot het schrijven van het gedicht of had je een recente ervaring die je motiveerde om te gaan zitten en te schrijven. Zet het beeld of de gebeurtenis in de titel om de lezer een referentiepunt te geven. [8]
    • Bijvoorbeeld: als je een krantenfoto hebt gebruikt, kun je in de titel van het gedicht verwijzen naar het onderwerp op de foto. Of als je een gedicht hebt geschreven over een recent familiediner, dan kun je een titel verzinnen als: 'Zondags diner' of 'Aan tafel'.
  4. Een andere optie is om de vorm van het gedicht in de titel te noemen, zodat de lezer weet wat hij kan verwachten. Je kunt de vorm vermelden als het een populaire vorm is of als het uniek is, want dit kan de lezer naar binnen trekken.
    • Als je bijvoorbeeld een sonnet over je hond hebt geschreven, kun je een titel gebruiken als 'Sonnet over mijn hond'. Of als je een sestina hebt geschreven over je beste vriend, kun je een titel gebruiken als, 'Beste vriend: sestina'.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

De titel opmaken

Pdf downloaden
  1. Korte, pakkende titels zijn meestal beter, omdat ze voor lezers makkelijker te verwerken zijn. Probeer de titel tussen de 1-4 woorden te houden, zodat het gedicht niet overweldigd wordt. Verwijder lidwoorden als 'de', 'het' en 'een' om de titel in te korten, tenzij je vindt dat het in de titel moet staan. [9]
    • Bijvoorbeeld: in plaats van een titel als, 'De keer dat ik een goed diner had op zondag' kun je deze inkorten tot, 'Goed zondags diner' of 'Het goede diner op zondag'.
    • In sommige gevallen kan een langere titel gepast zijn, als je denkt dat die het gedicht goed samenvat of goed klinkt.
  2. De titel van het gedicht moet altijd bovenaan het gedicht staan, zodat dit het eerste is wat de lezer ziet. Vervolgens begin je de titel met een hoofdletter, zodat het grammaticaal correct is. [10]
    • Je zou bijvoorbeeld een titel kunnen opmaken als: 'Het liefdeslied van J. Alfred Prufrock' of 'Aan de eettafel'.
  3. Als je het gedicht wilt publiceren in een tijdschrift, magazine of publicatie, zoek dan eerst online naar de titel. Zorg ervoor dat niemand de titel al gebruikt heeft, want het kan anders als plagiaat beschouwd worden.
    • Je kunt ook de titel veranderen als iemand anders hem al gebruikt heeft, zodat je gedicht niet wordt beschouwd als werk van iemand anders.
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 2.935 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie