Pdf downloaden Pdf downloaden

Vijgenbomen zijn gewoonlijk gemakkelijk te verzorgen voor zover het snoeien betreft. In zijn eerste en tweede jaar moet een vijgenboom flink gesnoeid worden om zijn groeipatroon te bepalen voor de komende jaren. Daarna kan het echter leven met ofwel heel weinig snoeiwerk of heel precies snoeiwerk, en zal hij elk jaar terugkomen zolang je het basisonderhoud blijft doen.

Methode 1
Methode 1 van 2:

De eerste stadia

Pdf downloaden
  1. Sommige bronnen adviseren om de boom direct na het verplanten te snoeien. Andere stellen dat je moet wachten tot het eind van het eerste rustseizoen.
    • Door de boom direct na het verplanten te snoeien, krijgt de boom een snelle start. Je bent in feite de boom aan het trainen vanaf het begin om zijn energie te richten in een meer geconcentreerde vorm in plaats van dat hij zijn energie verspreidt en daardoor verzwakt. Als resultaat daarvan zal de boom aan het eind van het groeiseizoen waarschijnlijk sterker en beter geworteld zijn.
    • Aan de andere kant is er een risico dat je de boom stress geeft als je teveel ervan wegknipt direct na het verplanten. De meeste vijgenbomen zijn veerkrachtig en zullen niet ten prooi vallen aan beschadigingen, maar als de jonge boom al zwak is, dan kan het zo snel snoeien na het verplanten tegen je werken en veroorzaken dat hij stopt met groeien, en misschien zelfs gaat verwelken.
    • Als algemene regel kun je aanhouden dat je, als je de bron en voorraad van de boom vertrouwt, hem direct kunt snoeien. Als je niet zeker bent van de gezondheid van de boom, dan kun je beter wachten tot het eerste rustseizoen voor je hem snoeit.
  2. Tijdens de eerste snoeibeurt moet je een groot deel van het hout wegsnoeien. Dit is een belangrijk onderdeel van het trainend snoeien . [1] Door zo veel van de vijgenboom weg te snoeien, dwing je hem om zich te richten op het ontwikkelen van sterke wortels.
    • Als resultaat daarvan zal de boom zich beter vestigen en op de lange termijn sterker zijn.
    • Door dit te doen moedig je de boom ook aan om horizontale takken te maken, en daarmee een vollere boom te maken in plaats van een slungelachtige.
  3. Aan het begin van het tweede rustseizoen na het verplanten kies je vier tot zes takken van sterk nieuw hout en snoei je de rest weg. [2] Dit proces zorgt voor gezondere vruchten en beperkt de hoogte van de boom.
    • Aan het begin van het leven van de boom na het verplanten is het meeste fruit aan oud hout gegroeid, of aan takken die in het verleden al fruit geproduceerd hebben. Deze takken hebben nu minder kracht, daarom moet je de groei van nieuw vruchtdragend hout bevorderen door het oude hout weg te snoeien.
    • Kies vier tot zes van de sterkste takken, maar je moet er ook voor zorgen dat ze redelijk gelijkmatig rond de hoofdstam verdeeld zijn. Deze takken moeten genoeg afstand tussen elkaar hebben om het mogelijk te maken om 7,5 tot 10 cm in diameter te groeien zonder elkaar te raken.
    • Let op dat vruchtdragende takken die te dicht bij elkaar groeien geen adequate dikte bereiken en daardoor niet in staat zullen zijn om zijtakken of een gezonde oogst te dragen. Zulke takken splijten ook vaak onder druk of bij slecht weer.
    • Haal alle andere nieuwe scheuten of takken volledig weg.
    TIP VAN EEN DESKUNDIGE

    Steve Masley

    Huis- en tuinspecialist
    Steve Masley ontwerpt en onderhoudt al meer dan 30 jaar biologische groentetuinen in de San Francisco Bay Area. In 2007 en 2008 gaf hij practicumles in plaatselijke duurzame landbouw aan de Stanford-universiteit.
    Steve Masley
    Huis- en tuinspecialist

    Wist je dat? Als je de takken van fruitbomen niet snoeit, beginnen ze naar beneden te zakken en gaan ze hangen. Daardoor kunnen de hormonen die nodig zijn om goede vruchten te krijgen niet bij de takken omhoog trekken en komen ze niet in de punten terecht. Door te snoeien zorg je dat dit proces kan plaatsvinden en zorg je dat het fruit heerlijk smaakt.

    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

De daaropvolgende jaren

Pdf downloaden
  1. [3] Als je vijgenboom zijn derde rustseizoen, of derde winter, bereikt heeft, moet het grootste deel van je snoeiwerk plaatsvinden gedurende het laatste deel van het seizoen, omdat de boom in die periode niet actief groeit. Wacht wel tot nadat het koudste deel van het seizoen voorbij is.
    • Snoeien in het winterseizoen vermindert het risico op verstoring of beschadiging van de boom gedurende de vroege stadia van de groei, maar het maakt het proces ook gemakkelijker omdat het ontbreken van bladeren de takken zichtbaarder maakt.
    • Je kunt met deze snoeibeurt wachten tot vroeg in het voorjaar, als je wilt, maar het moet gedaan worden voordat de vijgenboom tekenen van nieuwe groei vertoont.
  2. Een uitloper is een tak die begint te groeien aan de basis of bij de wortels van de vijgenboom. Het kan er ongeveer hetzelfde uitzien als de boom zelf, maar kan herkend worden aan het feit dat het niet uit de hoofdtak of stam van de boom ontspruit.
    • Uitlopers vormen een poging van de boom om meer takken te maken, maar als de boom gestrest of gespleten is, dan kan het uitlopers aanmaken in plaats van gezonde takken uit de hoofdstam.
    • Uitlopers moeten verwijderd worden. Als je deze takken niet snoeit, zullen ze energie trekken uit de gezonde boom, en zal je vijgenboom geleidelijk verzwakken en een kleinere opbrengst geven als resultaat.
    • Om dezelfde reden moeten zijtakken ook verwijderd worden als ze dicht bij de grond groeien. Deze planten zullen niet in staat zijn om op adequate wijze fruit of blad te dragen, dus zullen ze alleen een belasting zijn op de middelen van de boom, als ze zouden blijven, net als de meeste uitlopers.
  3. Als een deel van je vijgenboom tekenen vertoont van ziekte, dan moet je dat deel verwijderen om te voorkomen dat de ziekte zich kan verspreiden naar de rest van de boom. Om dezelfde reden moet je dood of afstervend hout wegsnijden. Dood hout is lelijk, maar belangrijker, het kan ruimte geven aan ziekten terwijl het afsterft.
    • Let op dat als een van je belangrijkste fruitdragende takken beschadigd raakt, je die moet weghalen en aan het eind van de volgende winter een nieuwgevormde uitloper of tak uitkiezen als nieuwe vruchtdragende tak voor je boom.
  4. Nieuwe aangroei die niet ontspruit uit het fruitdragende hout dat jij hebt aangewezen gedurende het voorgaande groeiseizoen moet weggesnoeid worden als je de energie van de vijgenboom wilt blijven leiden naar het fruit dat op die takken geproduceerd wordt.
  5. [4] Ondergeschikte takken zijn de takken die uit de hoofdtakken van fruitdragend hout groeien. Verwijder echter niet al deze takken. Je moet in plaats daarvan degenen wegknippen die in een hoek van minder dan 45 graden van de hoofdtakken groeien.
    • Ondergeschikte takken die in een kleinere hoek naar de hoofdtak groeien kunnen uiteindelijk te dicht bij de hoofdstam groeien. Dit kan problemen veroorzaken, en deze takken zullen gewoonlijk zwak fruit produceren hoewel ze nog steeds middelen en energie aftappen van de totale boom.
    • Let op dat ondergeschikte takken die begonnen zijn te kruizen of te vervlechten om gelijke redenen verwijderd moeten worden.
  6. Gewoonlijk zul je de fruitdragende hoofdtakken met ongeveer een derde tot een kwart van hun huidige lengte terugsnoeien. Door dat te doen houd je de boom klein en verzeker je jezelf ervan dat de middelen geconcentreerd ingezet worden.
    • Het eindresultaat is dat het fruit dat het volgende seizoen door jouw boom geproduceerd wordt sterker, groter en zoeter zal zijn.
    • Hoewel je de boom niet te veel wilt snoeien, zijn vijgenbomen opmerkelijk veerkrachtig met betrekking tot snoeien en kunnen ze sterker en gezonder dan ooit terugkeren nadat een flink deel verwijderd is.
    • Als je werkt met een grote vijgenboom die in jaren niet is gesnoeid, dan kun je van de hoofdtakken zelfs tweederde terugsnoeien zonder de boom te beschadigen of te verstoren.
    • Als je niet zeker bent over hoe ver je deze hoofdtakken terug moet snoeien, vraag jezelf dan af hoe laag ze moeten zijn om het oogsten van de vijgenoogst hanteerbaar te maken voor je. Je kunt misschien geen exacte hoogte bepalen vanuit deze verwachting, maar op zijn minst zou het kunnen dienen als goed startpunt omdat je de juiste hoogte van je boom bepaald hebt.
  7. [5] Laat gedurende de hoogzomermaanden vijf of zes blaadjes groeien aan nieuwe takken. Nadat deze blaadjes zichzelf ontwikkeld hebben kun je met je vingers aanvullende blaadjes weghalen zodra je ze ziet opkomen.
    • Als je geen vijgenboom hebt die eetbaar fruit produceert, dan is deze stap niet heel belangrijk. Het hoofddoel van deze handeling is om de minimaal noodzakelijke energie naar de blaadjes van de boom te laten gaan. Door extra bladeren te verwijderen laat je de boom stoppen met het richten van zijn energie daaraan. Als er minder energie naar de bladeren gaat, kan er meer besteed worden aan de productie van fruit.
  8. Onderzoek je vijgen gedurende de herfstmaanden. Als je grote vijgen ziet die niet beginnen te rijpen, dan moet je ze verwijderen en weggooien.
    • Let op dat je fruit op erwtformaat met rust kunt laten. Dit fruit is in een embryostadium en zal niet onnodig middelen wegtrekken.
    • De meeste vijgenbomen dragen hun fruit gedurende de vroege zomer en de late zomer. Daarom is het onwaarschijnlijk dat fruit dat in de herfst nog niet gerijpt is, later alsnog zal rijpen.
    • Net als bij de meeste andere vormen van snoeien, is de reden om vijgen die niet willen rijpen te verwijderen gewoon om hulpbronnen te richten op andere delen van de boom die meer voordeel krijgen daarvan. Dit is belangrijk in de herfst aangezien de boom zijn energie aan het opslaan is en zich voorbereidt om in rust te gaan. Het verwijderen van fruit dat energie wegsteelt zonder voordeel kan de boom in staat stellen om meer energie op te slaan en het daarbij te versterken voor de winter.
    Advertentie

Tips

  • Snijd altijd terug op een knop of tak. Als je open stompen achterlaat na het snoeien van de vijgenboom, kunnen houtverterende organismen en soortgelijke ziekten de boom aanvallen door deze plekken. Terugsnijden tot de knop of tot de tak voorkomt dat dit gebeurt.
  • Gebruik voor kleinere takken scherpe, schone snoeischaren, en voor dikke takken grotere takkenscharen en zagen. Zorg ervoor dat de gereedschappen die je gebruikt gedesinfecteerd zijn om te voorkomen dat je met vies gereedschap ziekten verspreidt bij het snoeien.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Draag dikke handschoenen en andere huidbescherming als je een vijgenboom snoeit. Het sap uit deze bomen en hun fruit staan er bekend om dat ze huidirritatie veroorzaken.
Advertentie

Benodigdheden

  • Scherpe snoeischaar
  • Zaag

Over dit artikel

Deze pagina is 304.782 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie