PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Moederhonden zijn vaak beschermend en waakzaam over hun pasgeboren pups. Als je moeder haar nest in de steek heeft gelaten door te weigeren hen te zogen of bij hen te blijven, zal je in actie moeten komen om ervoor te zorgen dat de pups goed gedijen. Er zijn een aantal manieren waarop je de moeder kunt aanmoedigen om bij de pups te blijven, maar je moet er ook voor zorgen dat er geen medische problemen zijn die het verlaten van de pups veroorzaken. Als de moeder toch niet voor de pups kan of wil zorgen, zal je de pups zelf op moeten voeden .

Methode 1
Methode 1 van 3:

De moeder aanmoedigen om te blijven

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je hond een hechte band met je heeft of last heeft van verlatingsangst, kan het zijn dat hij de werpkist verlaat om bij je in de buurt te blijven. Over het algemeen moet de werpkist in een rustig en kalm deel van het huis staan, maar als je vermoedt dat dit het probleem is, kun je de kist verplaatsen naar een plek waar je de meeste tijd doorbrengt. [1]
  2. DAP (dog appeasing pheromone) is een natuurlijk chemisch signaal dat een moederhond afgeeft tijdens het zogen om haar pups te helpen kalmeren. Het is ook aangetoond dat het stress en angst bij volwassen honden vermindert. Als je moederhond weigert haar pups te zogen, kan het omdoen van een DAP-halsband haar helpen haar aan te moedigen om haar pups te accepteren. [2]
    • DAP is er ook in sprayflacons. Je kunt delen van de werpkist besproeien, maar je moet de moeder of de pups er niet direct mee besproeien.
    • Je kunt DAP-sprays, verstuivers en halsbanden online of in sommige dierenwinkels kopen. Je dierenarts heeft ze misschien ook.
  3. Als de ruimte waar de werpkist staat lawaaierig of druk is, kan de moeder gestrest raken. Dit kan ertoe leiden dat ze stopt met zogen of dat ze de pups negeert. Om een rustige omgeving te bevorderen, moet je ervoor zorgen dat de werpkist in een rustig deel van je huis staat. Er mag niet veel verkeer door deze kamer zijn. [3]
    • Probeer de werpkist schoon te houden om een comfortabele omgeving te creëren voor zowel de moeder als de pups.
    • Als je andere huisdieren hebt, moet je hun de toegang tot de werpkist ontzeggen. De aanwezigheid van andere dieren kan de moeder stress bezorgen. Je kunt de pups rond na vijf of zes weken gaan introduceren bij je andere huisdieren.
  4. Bij het zogen komen hormonen vrij die de moeder en de pups aan elkaar binden. Als de moeder in eerste instantie niet geïnteresseerd lijkt in haar pups, kun je de productie van deze hormonen misschien op gang brengen door de pups aan haar speen te introduceren. Beveel de moeder om te gaan liggen en help haar zachtjes op haar zij, zodat de spenen bloot komen te liggen. Houd haar zachtjes vast. Troost haar met lieve woorden en aai haar. Laat een andere persoon de pups één voor één bij haar spenen brengen om te zogen. Na een paar keer, kun je de moeder er misschien van overtuigen om ze uit zichzelf te voeden. [4]
    • Als de hond gromt, snauwt of agressief lijkt tegen de puppy's, verwijder ze dan onmiddellijk uit deze situatie.
    • Als dit niet werkt, zal je de pups met de hand moeten voeden, met behulp van een fles of spuit.
    • Als de hond haar pups verzorgt, maar weigert ze op te warmen of bij hen te blijven, zal je ze zelf warm moeten houden.
  5. je dierenarts kan specifieke instructies hebben om je hond te helpen op basis van haar medische geschiedenis, ras en omgeving. Als stress of angst het probleem is, kan je dierenarts medicijnen voorschrijven die je hond kunnen helpen haar puppy's te accepteren.
    • Je moet de dierenarts vertellen of de moederhond agressief of onverschillig is tegenover haar puppy's.
    • Probeer vast te stellen wanneer de moeder haar pups in de steek heeft gelaten. Heeft ze hen bijvoorbeeld bij de geboorte verstoten of pas na een week of twee geen aandacht meer aan hen besteed?
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Controleren op een mogelijk medisch probleem

PDF download Pdf downloaden
  1. Kijk voorzichtig naar de spenen van de moeder aan de onderkant. Als je roodheid, zwelling, pus, abcessen, of verkleurde melk opmerkt, kan de moeder mastitis hebben. Mastitis treedt op wanneer de melkkanalen van de moeder ontstoken raken. Dit maakt de melkafscheiding en het zogen zeer pijnlijk voor de moederhond. Als het ernstig is, kan de moeder agressief worden tegen de pups of weigeren te zogen. Een dierenarts kan mastitis behandelen met antibiotica. [5]
    • Je kunt de pijn van mastitis verlichten door warmwaterkompressen op de spenen van de moeder aan te brengen.
    • Je kunt de melkstroom helpen stimuleren door zachtjes op de speen te drukken tussen je wijsvinger en duim. Wees ervan bewust dat als de hond extreme pijn heeft, ze agressief kan worden.
  2. Als je hond weigert te zogen en overmatig begint te ijsberen, kan ze melkziekte hebben. Melkkoorts, ook bekend als eclampsie, kan ertoe leiden dat de moeder de pups weigert. De symptomen beginnen met rusteloosheid of angst. De moeder kan beginnen te lopen met een stijve of wiebelende tred. Dit kan zich ontwikkelen tot trillen, spasmen, zwaar hijgen en koorts. Als je vermoedt dat de moeder aan deze symptomen lijdt, breng haar dan onmiddellijk naar de dierenarts. Als het niet behandeld wordt, kan de hond eraan doodgaan. [6]
    • Symptomen van melkkoorts beginnen meestal tussen drie en vijf weken na de geboorte van de pups. [7]
  3. Zelfs als je de symptomen van mastitis of melkkoorts niet opmerkt, kan er toch een onderliggende medische oorzaak zijn voor het verlatingsgedrag van de moeder. Breng zowel de moeder als de pups naar de dierenarts. De dierenarts zal bloedonderzoek en andere tests doen om vast te stellen wat er aan de hand is.
    • Soms kan er iets mis zijn met de pups, waardoor de moeder ze in de steek laat. Je dierenarts kan ze misschien helpen om weer gezond te worden. [8]
    • Als de dierenarts vaststelt dat er geen medische oorzaak is, kan hij/zij je helpen om te proberen de moederhond aan te moedigen de pups te accepteren. De dierenarts kan je ook aanraden om de pups zelf te voeden en te verzorgen.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Puppy's verzorgen die in de steek zijn gelaten

PDF download Pdf downloaden
  1. Puppy's hebben 24 uur per dag verzorging en voeding nodig. Ze moeten elke twee tot drie uur gevoed worden met een vervanger voor puppy-melk. Puppy's kunnen met de fles of sonde gevoed worden. Speciale puppyflesjes zijn verkrijgbaar bij dierenartsen of dierenwinkels, hoewel flesvoeding aanzienlijk langer kan duren dan sondevoeding. Sondevoeding wordt over het algemeen aanbevolen, hoewel een dierenarts je de juiste techniek moet laten zien, zodat de puppy's niet per ongeluk de melkvervanger inademen en erin stikken.
    • Om de puppy te voeden, moet je ervoor zorgen dat ze met hun buik naar beneden liggen. Houd de fles een beetje schuin naar beneden in de richting van de puppy. De puppy moet zich vastklampen. Laat de puppy zuigen tot hij vol zit.
    • Als de puppy begint te hoesten of als je merkt dat er melk uit zijn neus komt, stop dan onmiddellijk met voeden.
    • Koeien- of geitenmelk is niet geschikt voor puppy's. Je moet een in de winkel gekochte vervanger voor puppymelk gebruiken.
    • Sommige puppy's zullen proberen om elkaar te zogen in plaats van de moeder. Dit kan de andere pups pijn doen. Als dit gebeurt, kun je de puppy's beter gescheiden houden in verschillende werpkisten.
  2. In de eerste drie weken van hun leven, bewegen de darmen van pups niet vanzelf. De moeder zal ze likken om de ontlasting en het plassen aan te moedigen. Als de moeder er niet is, moet je dit voor de pup doen. Maak na elke voeding een watje nat of neem een bevochtigd babydoekje. Masseer de anus en de geslachtsdelen. Na een minuut of twee zou de puppy moeten gaan plassen en poepen. [9]
    • Als de puppy hier niet goed op reageert na een voeding, kun je proberen het voor een voeding te doen.
    • Puppy's beginnen dit zelf te doen als ze drie weken oud zijn.
  3. Puppy's kunnen hun lichaamstemperatuur nog niet reguleren. Zonder de warmte van hun moeder, kunnen ze niet goed gedijen. Je kunt een gloeilamp van 25 watt over een deel van hun doos hangen om ze warm te houden. Verwarmingskussens kunnen ook worden gebruikt om de temperatuur te verhogen. Wikkel het verwarmingskussen in handdoeken of schapenvacht. Houd altijd toezicht op de puppy's terwijl ze op het verwarmingskussen liggen. [10]
    • De temperatuur in de kamer moet de eerste twee weken 29 graden Celsius zijn. Deze kan na twee weken verlaagd worden naar 26 graden en na vier weken naar 23.
  4. De moeder is verantwoordelijk voor het socialiseren van haar pups. Het kan helpen om een andere moeder te vinden die rond dezelfde tijd als jouw moeder is bevallen. Introduceer de pups één voor één aan haar, en kijk of ze hen accepteert. Als ze dat doet, is ze misschien bereid de pups als haar eigen pups op te voeden. [11]
    • Je kunt contact opnemen met fokkers in je omgeving of een plaatselijk asiel, om te zien of zij een hond kennen die een geschikt pleegdier zou kunnen zijn.
    • Als je geen pleegmoeder kunt vinden, begin dan na een paar weken met het voorstellen van de puppy aan andere mensen, om de puppy's te helpen socialiseren. Moedig ze ook aan om met elkaar te spelen.
    Advertentie

Tips

  • Soms is er geen goede reden dat een moeder weigert in de buurt van haar pups te blijven. In deze gevallen kan het zijn dat je gewoon je nieuwe taken als pleegouder moet accepteren.
  • Als je kunt, vraag dan iemand om je te helpen met het voeden en verzorgen van de pups.
  • Als je hond een keizersnede heeft gehad, herkent ze de pups misschien niet als haar eigen pups. Het is belangrijk om pups na een keizersnede onmiddellijk aan de moeder voor te stellen. [12]
  • Honden kunnen ook pups afstoten als ze te jong gefokt zijn.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Af en toe eten moederdieren hun pups op. Hoewel de redenen hiervoor niet goed begrepen worden, moet je de moeder scheiden van de pups als ze zich tegenover hen agressief gedraagt.
  • Sommige teefjes lijken geen moederinstinct te hebben. Als dit bij je hond het geval is, fok dan niet opnieuw met haar, want het volgende nest zal waarschijnlijk hetzelfde resultaat hebben.
  • Zelfs als ze verzorgd worden, kunnen sommige puppy's het toch niet overleven. Geef jezelf in deze situaties niet de schuld.
  • Als de moeder lijdt aan mastitis of als ze weigert voor de pups te zorgen, moet je in de toekomst niet meer met haar fokken, omdat deze problemen zich opnieuw kunnen voordoen.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 6.703 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie