PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Het is als hondenbezitter belangrijk om je hond te helpen een gezond gewicht te behouden. Zelfs gezonde honden kunnen aan onder- of overgewicht lijden, maar je maakt je wellicht vooral zorgen je hond afgevallen is vanwege een ziekte of verwonding. Breng allereerst een bezoek aan de dierenarts om onderliggende problemen uit te sluiten. Veel honden met ondergewicht kunnen aankomen door het dieet en de levensstijl aan te passen.

Methode 1
Methode 1 van 2:

Ondergewicht vaststellen

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je denkt dat je hond ondergewicht heeft, dan dien je bij te houden hoeveel de hond weegt. Zo kun je bijhouden hoeveel de hond afvalt, en hoeveel de hond aankomt na het toepassen van onderstaande strategieën. Zorg ervoor dat je deze informatie deelt met je dierenarts.
  2. Je dient er zeker van te zijn dat je hond niet aan een medische aandoening lijdt die het gewichtsverlies veroorzaakt. Het kan namelijk zijn dat je hond lijdt aan een ziekte of een parasiet die jij op het eerste oog niet kunt zien, maar die je dierenarts wel kan ontdekken.
    • Ziekten als diabetes, kanker, hepatitis, inflammatie darmziekten, kunnen zich manifesteren als gewichtsverlies, [1] maar vereisen aanvullende behandeling en medicatie. Een huisdier met een ongediagnosticeerde aandoening zal derhalve geen verbetering vertonen middels voeding alleen. Sterker nog, zonder medische behandeling zal het alleen nog maar erger worden.
  3. Vraag de dierenarts naar het gebruik van body conditioning scoring (BCS) om objectief te beoordelen of je huisdier te dun, te zwaar, of precies goed is. Een voorbeeld van zo'n score vind je hier . Als je hond op basis van het BCS ondergewicht lijkt te hebben, vraag je dierenarts dan hoe je de hond het beste aan kunt laten komen.
    • Over het algemeen is de hond gezond op gewicht als je zijn taille kunt zien, je zijn ribben kunt voelen als je hem aait (maar je ze niet kunt zien zitten), en als zijn buikje omhoog trekt richting de heupen. [2]
    • Als je de ribben, ruggengraat of heupbeenderen goed kunt zien, dan is de hond waarschijnlijk te dun.
    • Sommige rassen, zoals windhonden en bepaalde jaag- en herdershonden (Border Collies en Pointers) zijn over het algemeen wat slanker dan andere rassen, zoals Mastiffs en Labrador Retrievers.
  4. Het is het beste om de dierenarts de ontlasting van de hond te laten testen op darmparasieten. Als je niet in staat bent om dat te doen, dan kun je de diagnose zelf stellen en de wormen thuis behandelen.
    • Een hond met een parasitaire infectie kan aan ondergewicht lijden omdat de parasiet de voedingsstoffen uit de voeding van de hond tapt voordat de hond het zelf kan verwerken.
  5. Het gewicht van de hond staat in verband met zijn algehele gezondheid; om die gezondheid op peil te houden is het belangrijk dat de hond voldoende lichaamsbeweging krijgt. [3]
    • Raadpleeg de dierenarts voordat je een rigoureus bewegingsschema opstelt. Sommige honden lijden aan artritis, neurologische kwesties of stofwisselingsziektes die spieratrofie zouden kunnen veroorzaken. In dergelijke gevallen is het belangrijk dat de hond speciale behandeling krijgt onder scherp toezicht van de dierenarts—zo kan de gezondheid van de hond verbeterd worden zonder dat de hond extra schade oploopt.
    • Steeds iets langer aangelijnd wandelen is over het algemeen veilig voor de meeste honden, en brengt weinig kans op blessure met zich mee. Zwemmen is geweldig voor honden die van water houden, omdat er tijdens het zwemmen geen druk op de gewrichten wordt uitgeoefend. Zorg ervoor dat de hond het water gemakkelijk in en uit kan, zodat hij zich daarbij niet kan blesseren.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

Calorieën toevoegen aan het dieet van je hond

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je je hond eens per dag te eten geeft, doe dat in het vervolg dan een keer extra. Als je hond 's morgens en 's avonds te eten geeft, geef hem dan nu ook 's middags een bakje. Je hoeft de voeding die je nu geeft niet per sé aan te passen—voeg gewoon wat extra calorieën toe door je hond elke dag een extra maaltijd voor te schotelen. [4]
    • Vergeet niet dat de hond, nu hij meer eet, waarschijnlijk ook vaker zijn behoefte zal moeten doen. Het kan daarom nodig zijn om het wandelschema aan te passen.
  2. Hondenvoer is er in diverse soorten en maten, en ook qua kwaliteit is er veel verschil. Zorg ervoor dat je hond voeding geeft die voldoende calorieën biedt, en goed uitgebalanceerde voedingsstoffen.
    • Je kunt de hoeveelheid eiwitten en vetten die in het voer zitten eenvoudig checken door te kijken op het label aan de zijkant van de zak.
    • De calorieën per bakje staan niet altijd op de verpakking. Als dat niet zo is zou je contact op kunnen nemen met de fabrikant om die informatie te krijgen.
    • Je zult ook een lijst met ingrediënten vinden aan de zijkant van de zak. Ga op zoek naar voer dat de ingrediëntenlijst begint met een eiwit, zoals "rundvlees", "kip", of "lam"; zorg ervoor dat de ingrediëntenlijst niet begint met een koolhydraat als "maïs" of "tarwe".
    • Je kunt de kwaliteit van de ingrediënten van jouw huidige hondenvoeder hier bekijken.
    • Vraag je dierenarts naar de voedingsbehoeften van jouw hond. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calorieën. Aanvullende informatie is hier te vinden.
  3. [5] Door wat heerlijk en veilig "menseneten" aan het dieet van de hond toe te voegen kan de hond enthousiaster worden om te gaan eten. Vet- en zoutvrije kippen-, rundvlees-, of groentebouillon is zeer smakelijk—zeker als je het eerst eventjes opwarmt voor je het over het eten van de hond giet. Vet- en zoutvrije bouillons kun je in de supermarkt vinden en zijn helemaal niet duur. Een paar eetlepels bouillons volstaan om een heerlijke smaak te geven aan het hondeneten.
    • Een paar eetlepels gebraden kip (zonder vel), gekookt ei of sardientjes (of makreel) kunnen de trek van de meeste honden aanwakkeren, en bevatten bovendien veel gezonde eiwitten en calorieën.
    • Honden kunnen ziek worden als ze te veel vet binnenkrijgen. Houd het dus bij eiwitten en koolhydraten om aan gezonde calorieën aan zijn dieet toe te voegen.
    • Andere voedingsmiddelen die je zou kunnen proberen zijn het nat uit ingeblikte tonijn, vetvrije kwark en vetvrije yoghurt.
    • Geef de hond geen menselijke producten die schadelijk voor zijn gezondheid kunnen zijn, zoals chocolade, rozijnen, druiven, uien, knoflook en voedingsmiddelen waar schimmel op zit. [6]
  4. Als je hond niet goed reageert op de voeding die hij eet, probeer hem dan ander droog- of blikvoer voor te schotelen. Ook kun je je hond op een dieet zetten van voedingsmiddelen die je thuis bereidt. Bij hondenvoeding van hoge kwaliteit is het eerste ingrediënt op de ingrediëntenlijst meestal een weit, zoals "rundvlees" of "kip".
    • Als je voor langere tijd zelf het eten voor je hond bereidt, dan is het ontzettend belangrijk dat het dieet nutritioneel gezien volledig en evenwichtig is. Het geniet de aanbeveling om de recepten van een gerenommeerde bron te gebruiken. Zorg ervoor dat je geen ingrediënten weglaat tijdens het koken.
    • Er is geen enkel dieet dat "perfect" voor elke hond is, dus zorg ervoor dat je met behulp van de dierenarts op onderzoek uitgaat voordat je je hond uitsluitend zelfgemaakt eten voor gaat schotelen. Kijk voor meer informatie bijvoorbeeld op de websites van De Voerwijzer [7] , en Het Beste Voor Mijn Hond [8] .
  5. Als je hond niet warm of koud wordt van zijn droogvoer, probeer dan om er wat warm water aan te voegen. Laat het afkoelen zodat het een beetje papperig wordt. Vaak vinden honden het voer dan opeens een stuk interessanter.
    Advertentie

Waarschuwingen

  • Weet dat drastische aanpassingen aan het dieet de hondenmaag van streek kunnen maken. Vraag de dierenarts hoe je de overstap naar een nieuw type voer zo veilig mogelijk kunt laten verlopen.
  • Als je menseneten, zoals pompoen, aan het dieet van de hond toevoegt, dan zou het kunnen dat zijn ontlasting nogal zacht is. Als dit het geval is zul je de hoeveelheid menseneten die je hem geeft iets moeten beperken.
  • Begin niet met een uitvoerig bewegingsschema als de hond daar niet aan gewend is. Net als wij dienen honden geleidelijk te wennen aan verhoogde activiteit.
  • Dwing je hond niet tot eten. Je kunt hem er wel toe verleiden, maar dwing hem nooit.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 11.304 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie