Pdf downloaden Pdf downloaden

Floxen of vlambloemen zijn heerlijk ruikende zomerbloeiers die in iedere tuin passen. Sommige variëteiten, zoals Phlox stolonifera, Phlox divaricata en Phlox andicola, groeien laag bij de grond en worden regelmatig gebruikt als bodembedekker. Andere, zoals Phlox paniculata en Phlox maculata zijn grotere planten die vaker worden gebruikt in tuinen voor borders en randen. Kies een variëteit die past bij de ruimte in je tuin en geniet de hele zomer van zijn prachtige, stervormige bloemen. Lees verder om te leren hoe je floxen kweekt.

Deel 1
Deel 1 van 2:

Floxen poten

Pdf downloaden
  1. Alle soorten floxen hebben bloemen in een groot aantal kleuren, zoals wit, roze, rood, paars en blauw. De verschillende variëteiten dienen verschillende doelen in de tuin. Zoek eerst uit welke het best past bij de omstandigheden in je tuin. [1] Koop floxen in pot bij een tuincentrum of op de markt en poot ze het hele seizoen in de tuin. Het tuincentrum of de kweker kan je adviseren over de beste soort voor jouw tuin.
    • Phlox paniculata en Phlox maculata zijn perfect voor borders, omdat ze vrij breed en hoog worden. [2]
    • Laag blijvende variëteiten doen het erg goed als bodembedekker in de schaduw, vooral omdat veel soorten resistent zijn tegen meeldauw.
    • Je kunt ook planten zonder aarde bestellen bij een postorder bedrijf, maar die kun je het best planten in het voorjaar.
  2. Floxen zijn sterke planten die weinig onderhoud vragen en het op de meeste plekken goed doen. De meeste variëteiten hebben een voorkeur voor een plek in de volle zon , een aantal verdragen een plek in de halfschaduw of gefilterd zonlicht. Zoek een plek die past bij de soort die je hebt gekozen.
    • Floxen die in de schaduw staan hebben meestal minder bloemen. Ze zijn ook gevoeliger voor ziekten, dus als je ervoor kiest floxen in de schaduw te zetten, kies dan een soort die resistent is tegen meeldauw.
  3. Floxen hebben veel vocht nodig om het goed te doen, maar ze mogen niet in het water staan. Om er zeker van te zijn dat de grond goed draineert, bekijk je de grond nadat er een flinke bui is gevallen. Als er plassen water staan, draineert de grond slecht. Als de plek vochtig is, maar niet vol water, zou het een goede plek moeten zijn om floxen te planten.
  4. Floxen houden van rijke grond, het is dus nodig compost toe te voegen om ervoor te zorgen dat ze gezond en sterk blijven. Spit de grond om tot een diepte van 30 cm en verbeter het met biologische compost of veenmos. [3]
  5. Graaf gaten 15 tot 60 cm van elkaar af, afhankelijk van de soort die je gaat poten. Zet kleinere flox variëteiten 15 tot 30 cm van elkaar af, grotere soorten hebben een plantafstand van 30 tot 60 cm nodig. De gaten moeten twee keer zo wijd zijn als de wortelkluit. [4] Zet de floxen in de gaten, vul aan met grond en duw de grond rond de planten aan. Geef de floxen direct voldoende water.
    TIP VAN EEN DESKUNDIGE

    Maggie Moran

    Huis- en tuinspecialist
    Maggie Moran is hovenier in Pennsylvania.
    Maggie Moran
    Huis- en tuinspecialist

    Zoek op wanneer de vorst eindigt voordat je phlox plant. Maggie Moran: 'Plant phlox in de lente. Aanbevolen wordt om na de laatste vorst te planten. Kijk in de landbouwalmanak of vraag bij een plantenkwekerij wanneer de laatste vorst wordt verwacht.'

    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

Phloxen verzorgen

Pdf downloaden
  1. Houd ze goed vochtig tijdens het groeiseizoen; als de aarde uitdroogt, lijden de floxen daaronder. Giet het water liever onderaan de plant, dan over de hele plant heen. Voorkom dat hun bladeren nat worden om de kans op schimmel en meeldauw te verkleinen.
  2. Gebruik een goed uitgebalanceerde plantenmest in de verhouding 10-10-10, die 10 procent stikstof, 10 procent fosfaat en 10 procent kalium bevat. Bemest nog een keer als de planten bloeien. In de daarop volgende jaren geef je de floxen ieder voorjaar compost.
  3. Doe dit als de dagen warmer worden. De mulch houdt de aarde vochtig en koel, en helpt bij de bestrijding van onkruid. Mulch minstens één keer per jaar.
  4. Voor grote variëteiten geldt: Snoei van iedere plant alle stengels op 5 tot 7 na weg. Hierdoor kan de lucht vrijer tussen de stengels doorstromen, wat de bloei bevordert en de kans op ziekten verkleint. Knip de toppen uit de overgebleven stengels om de lengtegroei te vertragen en ervoor te zorgen dat ze zich gaan vertakken, waardoor de plant voller wordt.
    • Begin hiermee als de planten ongeveer 15 cm groot zijn bij grote variëteiten. Kortere soorten floxen die je niet gebruikt als bodembedekker kun je ook snoeien als ze 10 tot 15 cm groot zijn.
  5. Sommige soorten floxen bloeien een tweede keer als je de dode bloemen hebt weggehaald.
  6. Scheur de planten iedere 3 tot 5 jaar om ze te vermeerderen en om te voorkomen dat er teveel planten te dicht bij elkaar staan. Graaf de hele plant uit, zodat je de wortelstructuur kunt zien. Knip stukken van de buitenkant van de kluit waar zich nieuwe planten en knoppen vormen. Als het centrum van de wortelkluit houtig is geworden, knip het houtige gedeelte dan af en doe het weg. Zet één deel terug op de plek waar je de plant hebt uitgegraven en poot de andere floxen op nieuwe plekken.
  7. Lucht, zonneschijn en goed water geven kunnen veelvoorkomende ziekten voorkomen die invloed hebben op de phlox, zoals rot of meeldauw. Verwijder aangetast gebladerte snel. [5]
    • Geef je phlox 's ochtends vroeg water.
    • Verwijder alle mulch en plantenresten tijdens het herfstseizoen om schimmel en rot te voorkomen.
  8. De phloxkever is een zuigend insect dat voornamelijk op phlox-planten afkomt. Voorkom phloxkevers door een op pyrethrin gebaseerd insecticide te gebruiken. Zoek naar de insecten en verwijder ze onmiddellijk. Verwijder vervolgens aangetast gebladerte en bloemen. [6]
    Advertentie

Tips

  • Je kunt floxen ook door stekken vermeerderen. Knip 7 tot 10 cm lange stekken van de stengels die geen bloemknoppen hebben. Haal de bladeren van de onderste 2 tot 5 cm van de stengels af en zet ze in water. Zet ze op een zonnige plek totdat ze wortels hebben gekregen, poot ze dan in pot of tuin.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Zaden van floxen die uit dode bloemen vallen zijn meestal steriel. Een flox die wel spontaan opkomt, heeft meestal niet dezelfde kleur bloemen als de moederplant. Het merendeel van de zaailingen van floxen zal rood bloeien.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 18.257 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie