Pdf downloaden Pdf downloaden

Lang voordat de mens op aarde rondliep, lieten prehistorische planten en dieren hun sporen op aarde achter. Fossielen vormen het enige bewijs dat we vandaag de dag hebben voor het bestaan van deze fascinerende levensvormen - oeroude resten die bewaard zijn gebleven in gesteente. De vorming van echte fossielen kan duizenden en duizenden jaren duren. Gelukkig kun je in slechts een middag met enkele alledaagse ingrediënten zelf je eigen fossielen maken! Ga naar Stap 1 om te beginnen.

  1. In deze methode wordt een mengsel gebruikt dat hard wordt, zoals cement, gips of rubbercement om zo een fossiel te maken dat op een steen lijkt met daarin een afdruk van het voorwerp van jouw keuze. Je eerste stap is het klaarmaken van het natte mengsel en daarbij de aanwijzingen te volgen op de verpakking van het product. Giet dan het mengsel in een geschikte bak - plastic kommen, opbergdozen van Tupperware of in tweeën geknipte melkpakken zullen waarschijnlijk geschikt zijn voor de meeste fossielen. Als je een groter fossiel wilt maken, heb je misschien wel een grotere bak nodig.
    • Geen enkel hard wordend mengsel is beter dan de anderen. Cement is duidelijk een erg duurzame optie, wat het een slimme keuze maakt als je je fossiel buiten neer wilt zetten of ophangen. Gips is echter een geschikter middel voor schoolprojecten die binnen worden uitgevoerd.
    • Een alternatief voor bovenstaande methoden is om een mengsel van meel en water te gebruiken dat van nature hard wordt. Voeg gewoon 2 delen meel aan elk deel water toe (meng bijvoorbeeld 4 koppen meel met 2 koppen water) en meng dit door elkaar. Je zou nu een enigszins nat mengsel moeten krijgen dat wel wat op klei lijkt. Voeg meer meel toe om het mengsel droger te maken en meer water om het mengsel natter te maken.
  2. Kies een voorwerp dat je graag wilt "fossiliseren." Leg dit voorwerp in het mengsel en druk het naar beneden totdat het voor de helft ondergedompeld is. Probeer om een deel van je voorwerp boven het mengsel uit te laten steken zodat je het er straks gemakkelijker uit kunt wrikken. Als je het fossiel op wilt hangen nadat het opgedroogd is, steek dan een spijker helemaal door het mengsel heen om zo een gat te maken waar je het aan op kunt hangen.
    • Van bijna elk klein voorwerp kun je een goed fossiel maken. Je kunt een goed resultaat bereiken met bijvoorbeeld een kippenbot, een schelp (zoals op de foto), een pijlpunt, een mooi blad of met welk ander voorwerp dat je dan ook maar kunt bedenken.
  3. Nu hoef je alleen maar te wachten. Wees geduldig terwijl het mengsel hard wordt - je fossiel zal er het beste uitzien als de "steen" helemaal hard is voordat je probeert om het voorwerp eruit te wrikken. Je kunt als je dat wilt het fossiel in de zon laten drogen om het proces te versnellen.
    • Het mengsel dat je kiest zal enigszins bepalend zijn voor de tijd die het duurt om het fossiel te laten drogen. Afhankelijk van de dikte van het mengsel kan gips na enkele uren al klaar zijn, terwijl cement wel enkele dagen nodig heeft.
  4. Probeer wanneer de "steen" helemaal droog is om het hele fossiel voorzichtig uit de bak te halen - zowel het hard geworden mengsel als het voorwerp. Wees voorzichtig - het is erg gemakkelijk om met deze stap per ongeluk stukjes van je fossiel af te breken. Als het erg moeilijk voor je is om het fossiel te verwijderen, dan kan het zijn dat je zelfs de bak zelf kapot moet maken.
    • Als je een spijker hebt gebruikt om een gat te maken waar je het fossiel aan op kunt hangen, dan kun je deze er nu voorzichtig uitwrikken met de "klauw" aan de achterkant van een hamer.
  5. Als je een vaste hand hebt en een klein beetje geluk, dan houd je nu een hard geworden "mal" over met daarin een afdruk van het voorwerp dat je er in achter hebt gelaten. Nu heb je je fossiel!
  6. Echte fossielen zijn niet brandschoon en precies symmetrisch - het zijn doorgaans oude, verweerde voorwerpen die uit een massief stuk steen gehakt zijn. Als je wilt dat je fossiel er ook zo "ruig" uitziet, dan kun je het bewerken om zo dit effect te creëren. Gebruik een hamer om kleine stukjes van de randen af te breken. Wrijf er modder in. Gebruik schuurpapier om de effecten van erosie na te bootsen. Je kunt zelfs je fossiel in een geelbruine, bruine, of roestkleurige tint verven - gebruik je fantasie!
  7. Wanneer je fossiel er precies zo uitziet als jij wilt, laat het dan aan anderen zien. Neem het mee naar school als versiering voor in de klas of hang het op in je slaapkamer. Je kunt je fossiel ook neerzetten samen met enkele voorwerpen uit de natuur om er een soort van tentoonstelling van te maken van een scène uit de natuur.
  8. 8
    Ga door! Of je het nu gelooft of niet, echte archeologen gebruiken een soortgelijke methode met een mal en een afgietsel om kleine fossielen te behouden en tentoon te stellen. Dit is echter niet de enige methode die ze gebruiken. Als je echt geweldige, realistische fossielen wilt maken, onderzoek dan eens de andere methoden die gebruikt worden bij echte fossielen, bijvoorbeeld: [1]
    • Om fossielen na te maken die te groot zijn om er gewoonweg een afgietsel van te kunnen maken, bedekken wetenschappers het fossiel met klei en schuim om een mal te maken. Ze vullen deze holle mal dan voorzichtig met gips, cement of een ander middel. Zo maken ze een driedimensionaal model van het fossiel zelf, in plaats van een afdruk ervan. Als je een dergelijk fossiel wilt maken, dan kun je het beste experimenteren met het maken van een mal op deze manier. Gebruik gewoon pottenbakkersklei om je mal te maken.
    • 3D-printen is recent een waardevolle techniek gebleken voor het namaken van fossielen. Ook al zijn 3D-printers van een professionele kwaliteit nog steeds vrijwel onbetaalbaar voor iedereen behalve de rijksten onder ons, er zijn ook goedkopere mogelijkheden. Sommige internetgemeenschappen geven je als je lid bent toegang tot de mogelijkheden van een 3D-printer voor een vaste prijs per maand. Sommige universiteiten en hogescholen laten studenten relatief goedkoop gebruikmaken van een 3D-printer.
    Advertentie

Tips

  • Experimenteer door voedingskleurstof aan het mengsel toe te voegen en het zo een andere uitstraling te geven.
  • Als dit werkstuk deel uitmaakt van een schoolproject over fossielen, laat de leerlingen dan verschillende soorten fossielen maken uit verschillende tijdperken. Laat ze ontwerpen maken van karton en andere knutselmaterialen die je voorhanden hebt. Gebruik daarbij afbeeldingen uit boeken of van internet als hulpmiddel voor ze. Bespreek fossielen en de verschillende soorten dieren en planten die als fossiel ontdekt zijn.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Giet het overtollige gips- of cementmengsel niet door je gootsteen. Je afvoer zal dan verstoppen. Gooi het dus in de afvalbak.
  • Wees voorzichtig wanneer je de spijker gebruikt.
Advertentie

Benodigdheden

  • Gips of cementpoeder. Volg de aanwijzingen op de verpakking om het mengsel te maken.
  • Een bak of kom, bij voorkeur een wegwerpschaal voor het geval dat je deze kapot moet maken.
  • Water
  • Een voorwerp dat je wilt fossiliseren, bijvoorbeeld visgraten, schelpen, enzovoort. Je kunt ook een vorm maken met knutselmaterialen aan de hand van een afbeelding.

Over dit artikel

Deze pagina is 8.089 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie