PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

De gardenia, ook wel de Kaapse jasmijn genoemd, is een van de meest in het oog springende bloemen die je zelf thuis kan kweken, maar het biedt ook een aantal uitdagingen. Gardenia’s hebben een specifieke zuurgraad in de grond nodig, overvloedig water en licht, koele temperaturen en een hoge luchtvochtigheid. Ze zijn ook heel vatbaar voor ongedierte. Maar als je deze uitdagingen overwint, dan zul je beloond worden met een prachtige, zoetgeurende bloei vanaf de lente gedurende de hele zomer.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Gardenia’s buiten planten

PDF download Pdf downloaden
  1. Anders dan de meeste planten zijn gardenia’s gevoelig en kieskeurig over hun omgeving. [1]
    • Gardenia’s gedijen in helder licht, een hoge luchtvochtigheid en een regelmatige aanvoer van vocht en voedingsstoffen. [2]
    • Hoewel ze binnenshuis gehouden kunnen worden, kunnen de hete, droge lucht en donkere winterdagen de gardenia in een neerwaartse spiraal brengen.
    • De ideale seizoenen om gardenia’s te planten zijn in het voorjaar of het najaar, wanneer er een perfecte hoeveelheid zon is zonder al te veel hitte. [3]
    • Bloemknoppen zullen zich niet gaan vormen als de dagtemperaturen hoger zijn dan 21°C, als de nachttemperaturen boven de 18°C komen, of als ze ’s nachts onder de 16°C dalen. [4]
  2. Meet de pH-waardes van de grond om te bepalen of de gardenia echt zal gedijen als hij geplant is. pH is een meting van hoe zuur de grond is, en een te hoge zuurgraad zal niet goed zijn voor een gardeniawortel.
    • De zuurgraad wordt gemeten op een schaal van 0-14, met 0 als het meest zuur en 14 als het meest basisch. Gardenia’s hebben een voorkeur voor zure grond, dus een pH-waarde van 5 of 6 is optimaal, aangezien dat matig zuur is. [5]
    • Als het nodig is, voeg dan zwavel toe – een wit poeder dat gekocht kan worden bij de meeste tuincentra en doe-het-zelfwinkels – om te helpen de pH-waardes, als ze hoger zijn dan 6, te verlagen.
    • De grond zelf moet ook rijk zijn en goed gedraineerd. Gardenia’s hebben veel voedingsstoffen nodig, maar hun wortels kunnen afsterven als ze te veel water krijgen. [6]
  3. Zorg ervoor dat het gat 2-3 keer breder is, aangezien je het aanvult met grond als de wortelkluit eenmaal geplant is.
    • Een wortelkluit is de massa die gevormd wordt door de wortels van een plant en de grond daaromheen.
    • Als je grond in een slechte conditie is, voeg dan een kleine hoeveelheid compost toe in het gat, voordat je de wortelkluit erin laat zakken. Compost is een organische meststof en zal voedingsstoffen toevoegen die aan je grond kunnen ontbreken.
    • Kies zorgvuldig waar je de struiken wilt planten. Door ze dicht bij je huis te planten kun je genieten van de geur van de bloemen, vanaf een terras of door een open raam. Maar te dichtbij kan betekenen dat de pH-waarde van de grond te hoog wordt voor de plant om te gedijen.
    • Onthoud ook dat gardenia’s veel licht nodig hebben, maar geen hitte kunnen verdragen. Misschien kun je beter kiezen om hem in de buurt van een slaapkamerraam te planten, dan bij een keukenraam.
  4. Vul het gat halfvol met grond en geef het water.
    • Door dit te doen help je de grond in te klinken en luchtbellen te laten verdwijnen. Je wilt dat de wortels van je gardenia behaaglijk in de grond zitten zodat hij ruim water en voedingsstoffen kan opnemen.
    • Als je van plan bent om meerdere gardenia’s te planten, zorg er dan voor dat je 1 – 2 meter afstand tussen de wortelkluiten houdt. De gardenia kan elke grootte krijgen tussen de 0,5 en 2,5 meter, zowel in de hoogte als in de breedte. [7] Te dicht bij elkaar planten kan resulteren in overbevolking of competitie tussen de wortels om water en voedingsstoffen.
  5. Druk de grond voorzichtig aan rond de wortelkluit zodat het nog een beetje los is. Geef overvloedig water.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Buiten zorgen voor gardenia’s

PDF download Pdf downloaden
  1. Gardenia’s hebben over het algemeen 2,5 cm regenwater nodig om te gedijen, dus houd je aan die hoeveelheid als je water geeft.
    • Houd regelmatig in de gaten of de grond vochtig genoeg is, en geef grondig water als de bovenste 2,5 cm van de grond droog is. Vermijd vooral om te veel water te geven, omdat de wortels zullen snakken naar lucht als de grond te nat gehouden wordt. [8]
  2. Mulch wordt gemaakt van verteerd organisch materiaal, zoals bladeren, schors of compost, en kan gekocht worden bij de meeste tuincentra.
    • Mulch verrijkt de grond niet alleen, het houdt je grond ook vochtig, vermindert de groei van onkruid en zorgt voor een constante grondtemperatuur.
    • Voor het beste resultaat kun je een mulch selecteren van houtsnippers, zaagsel of gemalen schors.
    • Mulch toevoegen is heel belangrijk omdat de wortels van de gardenia ondiep zijn, wat ze extra kwetsbaar maakt voor onkruid. [9]
  3. Regelmatig bemesten zal de groei van gezonde bloemen in je gardenia bevorderen.
    • Zorg ervoor dat je bemest met zure meststoffen. De voedingsstoffen in deze speciale meststof zijn samengesteld voor planten die een voorkeur hebben voor zure grond. Normale meststoffen toevoegen kan niet genoeg zijn om je gardenia in stand te houden.
    • Kijk uit voor overbemesting; dit kan leiden tot schadelijke zoutophoping.
  4. Nu je stappen hebt genomen om genoeg zonlicht, grond en water te bieden, moet je de behoeftes van de gardenia met betrekking tot de luchtvochtigheid vervullen.
    • Met water vernevelen verhoogt de luchtvochtigheid rond de plant, maar alleen tijdelijk. Daarom moet het dagelijks gedaan worden om je ervan te verzekeren dat de gardenia overleeft. [10]
    • Anders dan vernevelen kun je je gardenia’s ook in groepen planten, zonder het overvol te zetten. Dit zal een geïsoleerd gebied creëren met een hoge luchtvochtigheid. Om de luchtvochtigheid nog verder te verhogen kun je een schotel met water neerzetten in het midden van het gebied. Terwijl het water verdampt zal het de omringende gardenia’s bedekken.
  5. Verwijder de uitgebloeide bloemen om de plant aan te moedigen meer bloemen te maken.
    • Het snoeien van jonge gardenia’s in rust zal een vollere bloei geven. De jonge plant is erg veerkrachtig en zal gemakkelijk de verloren stengels repareren, omdat het nog niet actief groeit. [11]
    • Verwijder verwaarloosde takken en verbleekte bloemen. Gardenia’s zijn houtachtige struiken, dus verwijder oudere, houtachtige stengels om de groei van nieuwe takken te stimuleren.
    • Snoei de laagste takken die de grond dreigen te raken. Dit kan leiden tot infecties. [12]
    • Knip niet alle bladeren af. Sommige bladeren moeten achterblijven zodat de plant nog steeds voeding kan produceren voor het wortelsysteem. [13]
  6. Deze insecten worden speciaal aangetrokken door gardenia’s en kunnen afbreuk doen aan de groei, of ervoor zorgen dat de plant doodgaat.
    • Wolluis is een grijs gesegmenteerd ongedierte. Ze voeden zich met het sap van de gardenia en laten een wasachtig laagje achter op de plant. Dit kan resulteren in het doodgaan van twijgjes, doet afbreuk aan de groei van de plant en zorgt voor het vroegtijdig afvallen van bladeren.
    • Witte vliegen zijn kleine, witte insecten die op kleine mugjes lijken. Ze produceren een honingdauw en de zwarte, roetachtige schimmel die daarop groeit. Deze schimmel kan veroorzaken dat de bladeren van de gardenia geel worden en vroegtijdig uitvallen. [14]
  7. Deze oplossingen zullen zowel de wolluis als de witte vlieg doden en zijn beschikbaar in de meeste tuincentra.
    • Als je een grote wolluisplaag hebt, spoel de gardenia dan met een goede dosis insectendodende zeep of tuinbouwolie. Bestrooi twee dagen na de eerste ronde van insectendodende zeep de grond met een bruikbare schimmel met de naam Beauveria bassiana om mogelijke wolluizen te doden die zich met de wortels voeden. Ook Beauveria bassiana is beschikbaar in de meeste tuincentra.
  8. Omdat gardenia’s bijzonder koudegevoelig zijn, zullen ze adequate isolatie en bescherming tegen gure winterse winden nodig hebben.
    • Zet een kartonnen doos over de plant, groot genoeg om de struik te bedekken zonder de takken te buigen. Gebruik oude dekens, stro of bubbelfolie om de plant te isoleren terwijl hij onder de kartonnen doos staat. [15]
    • Ondanks dat je je best doet kunnen de uiteinden van de takken toch doodgaan en zwart worden door vorst of schade van de kou. Wanneer dit gebeurt, snoei dan de takken een paar centimeter onder de schade met een scherpe snoeischaar.
    • Als alternatief kun je je gardenia verplanten in een pot en binnenzetten voor de winter. Hoewel je plant een hoger risico zal lopen op ongedierteplagen, zijn er stappen die je kunt nemen waardoor je binnenshuis beter kunt zorgen voor je gardenia.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Binnen zorgen voor gardenia’s

PDF download Pdf downloaden
  1. Je kunt het bij een raam op het zuiden zetten.
    • Dit zal vooral een uitdaging zijn als je de gardenia naar binnen gebracht hebt tijdens de winter, wanneer zonlicht schaars is. Een optie die je kunt overwegen is om het beetje zonlicht dat de plant krijgt aan te vullen met een groeilamp.
    • De gardenia moet ook in een kamer staan met een temperatuur van 18°C overdag en 13°C ’s nachts. [16] Stel de thermostaat van je huis overeenkomstig in en houd de groei van je gardenia in de gaten.
    • Houd je plant vrij van tocht en plaats een gardenia nooit waar het directe hitte zal ontvangen van een fornuis. Het drogende effect van de hitte kan ervoor zorgen dat je gardenia letterlijk in stukken valt.
  2. Vergeet niet om zure meststoffen te gebruiken om een gezonde groei te bewerkstelligen.
    • Geef je gardenia ook water als het nodig is. Als je merkt dat de bovenste 2,5 cm van de grond droog aanvoelt, geef hem dan water tot de grond vochtig is.
    • Controleer de pH-waarde van de grond regelmatig om er zeker van te zijn dat deze tussen de 5 en 6 blijft. Gebruik plantenvoeding speciaal voor bloeiende planten die een voorkeur hebben voor zure grond. Een formule voor azalea’s zal prima voldoen.
  3. Dit is vooral van belang in het winterseizoen.
    • Zoals eerder gezegd, kun je je verpotte gardenia’s in een groep zetten rond een schotel water om de luchtvochtigheid te verhogen. Wees echter op je hoede als je je planten benevelt, omdat als je direct water gebruikt en tegelijk ook een luchtbevochtiger, het schimmelgroei op je gardenia’s kan bevorderen.
    • Je kunt ook de wortels van je gardenia’s direct op een blad met kiezelsteentjes en water zetten. Plaats eerst een laag kiezelsteentjes op het blad en voeg water toe tot de kiezelsteentjes net niet bedekt zijn. De kiezelsteentjes zullen de plant boven het water houden zodat hun wortels niet vol water lopen. Als het water verdampt, zal het de luchtvochtigheid verbeteren rond de plant. [17]
  4. Dit zal ook de bloemen aanmoedigen om mooi te bloeien.
    • Het is het beste om te snoeien nadat de bloemen zijn gevallen. Knip dood hout weg tot je je gewenste grootte hebt bereikt.
  5. Nu je gardenia’s binnen staan, zullen ze vele andere insecten aantrekken naast de wolluis en witte vlieg.
    • Onder de insecten waar je voor op moet passen bevinden zich bladluizen, wat kleine peervormige insecten zijn met lange poten en antennes. [18] Deze insecten kunnen behandeld worden met een oplossing van één deel vloeibare zeep en één deel water. Spuit zowel op de bovenkant als op de onderkant van de bladeren. Deze behandeling is ook effectief bij wolluis. [19]
    • Spintmijten zijn klein en vaak moeilijk te zien met het blote oog. Om te controleren op spintmijten kun je de gardenia voorzichtig schudden boven een wit stuk papier. Als je rode, gele, bruine of groene spikkels ziet, dan kun je spintmijten hebben. [20] Behandel deze plagen met neemolie, wat een plantaardige olie is van de neemplant. Het is verkrijgbaar bij de meeste kruidenierswinkels of warenhuizen.
    • Neemolie zal ook plagen bestrijden van alle eerder genoemde insecten. Als je ontdekt dat je gardenia’s gelige bladeren hebben ondanks deze behandelingen, dan kun je een plaag van wortelknobbelaaltjes hebben. Wortelknobbelaaltjes zijn parasitaire, microscopische wormen die planten bij de wortel aanvallen. Helaas is voor dit type plaag geen behandeling. [21]
    Advertentie

Tips

  • Wanneer je een plek zoekt om gardenia’s te kweken, houd er dan rekening mee dat sommige variëteiten van de plant wel 2,5 meter kunnen worden, zowel in hoogte als in omtrek.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Gardenia’s zullen waarschijnlijk niet buiten overleven in klimaatzone 9 of 10.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 12.297 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie